torstai 1. joulukuuta 2016

Joulukalenterin 1. luukku - lukijoille


Taas on aika kääntää Aadan hevoselämää -blogissa joulumieli päälle, sillä tästä starttaa käytiin blogin kaikkien aikojen viides joulukalenteri. Totta puhuakseni mietin kauan, aionko oikeasti toteuttaa kalenterin tänäkin vuonna, sillä viime vuonna sen tekeminen oli melko työlästä ja vei multa oikeasti vähän liikaa aikaa. Tänä vuonna yritän tehdä asiat helpommin, mutta kuitenkin niin, että jokaiselle päivälle olisi jotain postausaihetta. Toivottavasti viihdytte joulukalenterin parissa koko kuukauden ajan!

Syy, miksi lähdin tänäkin vuonna tekemään kalenteria, juontaa juurensa puhtaasti teidän lukijoiden luokse. Näen joulukalenterin eräänlaisena kiitoksena siitä, että te olette kiinnostuneita seuraamaan mun ja Champin elämää niin aktiivisesti. Jos joku voi väittää, että bloggaa vain itselleen, on se mun mielestä vähintäänkin tekopyhää ajattelua. Voin ainakin rehellisesti myöntää, ettei mulla olisi samalla tavalla motivaatiota panostaa teksteihin, kuviin ja videoihin, jos seuraajia olisi vain kourallinen. Lukijat ovatkin oikeasti suuri voimavara, joita jokaisen bloggaajan, vloggaajan tai muun vastaavan tulisi osata arvostaa. 

Sain joskus aikoinaan postaustoiveen siitä, miten näen teidän lukijat tai mitä lukijat mulle merkitsevät. Aihe on kiinnostava, sillä en ole nähnyt tällaisia kovinkaan usein hevosblogeissa. Suuremmissa lifestyleblogeissa tai esimerkiksi YouTuben tähtivloggaajilla on ihan valtavia seuraajamääriä, joten siellä tätä aihetta on tullut käsiteltyä enemmänkin. Mutta miksei hevosblogissakin voisi asiaa pohtia, kyllä teitä lukijoita on eksynyt tännekin ihan kiitettävä määrä!

Lähdetään liikkeelle statistiikasta. Faktahan on se, että suurin osa blogini lukijoista on naisia, vaikka toki mukaan mahtuu myös miehiäkin. En lähtenyt tutkimaan tätä varten tarkemmin itse blogin lukijoiden ikäjakaumia, mutta uskon, että Instagram antaa siinä suhteessa ihan tyydyttävän vertauskohteen (joskin Instagramia käyttävät enemmän juuri nuoremmat ihmiset, mikä väärentää hieman asettelua). Mun omassa Instagramissa suurin osa naispuolisista seuraajista sijoittuu ikähaarukalle 13-24 vuotta, kun taas miehissä ehdottomasti suurin osa seuraajista on 18-34 vuotiaita. Mielenkiintoista on se, että sukupuolesta riippumatta seuraajia on aina ihan yli viisikymppisiin asti, toki vähemmissä määrissä, mutta kuitenkin.

Viime vuonna blogini palkittiin Vuoden ratsastusinspiraationa. Siitä kuuluu kiitos teille <3
Blogissa ja muussa sosiaalisessa mediassa näkyvimpään rooliin nousevat usein juuri nuorimmat lukijat. He ovat someaktiiveja, jotka kommentoivat, tykkäävät ja jopa jakavat tuottamaani materiaalia. Nuoren iän voi usein päätellä kommenttien tyylistä, joka näissä tapauksissa koostuu usein monista erilaisista hymiöistä, kehuista tai yleisestä hypetyksestä. Vanhemmilta lukijoilta saatu palaute on usein keskustelevampaa ja siinä on enemmän sisältöä. En voi asettaa kumpaakaan kommentointitapaa toisensa edelle, sillä molemmat merkitsevät mulle bloggaajana paljon. Toki hedelmällisempää on päästä jakamaan ajatuksia ja ideoita juurikin erilaisten keskuteluiden kautta, mikä on korostunut entisestään oman ikäni lisääntyessä. 

Musta on ollut aina vaikeaa tajuta sitä tosiasiaa, että blogilleni on kertynyt suhteellisen paljon seuraajia. En halua kuulostaa ylimieliseltä, sillä en todellakaan pidä itseäni millään tavalla "suosittuna" tai mitään vastaavaa. Hevosblogipuolella blogini on kuitenkin noussut melko monen tietoisuuteen, oli se sitten positiivisessa tai negatiivisessa mielessä. Hauskinta musta on ollut huomata se, että suurin osa esimerkiksi esteratsastusihmisistä tietää mun bloggaamisesta. Ihmiset eivät enää kummeksu niin suuresti sitä, että kuvaan vaikkapa videopostausta kesken kisapäivän. He saattavat kysellä jotain blogiin liittyviä asioita ihan suoraan tai tarjoutua ottamaan kuvaa jossakin tilanteessa. 

Se, että olen leimautunut hevosbloggaajaksi, on toki sekä negatiivinen, että positiivinen asia. Mut esitellään usein erinäisissä tilaisuuksissa uusille ihmisille hevosbloggaajana, joka antaa heti tietyn kuvan musta ihmisenä uusille henkilöille. Samalla olen huomannut sen, että mun tekemiset - myös ne, jotka eivät liity tähän blogiin tai hevosiin - kiinnostavat hevosihmisiä yllättävän paljon. Jos olen ollut jonkun ihmisen kanssa paikassa x, kuulen siitä lähes poikkeuksetta seuraavina päivinä henkilöiltä, joiden olemassaolosta olen tuskin tietoinen. Tai sitten tekemisiäni puidaan ryhmäkeskusteluissa, milloin mihinkin aiheeseen liittyen. Aluksi tämä oli hämmentävää, mutta nykyään asiaa ei enää ajattele samalla tavalla. Ihmiset rakastavat juoruja, joten kai tällaisen tavallisen tallaajankin tekemiset saattavat jotakuta kiinnostaa.

Lukijoiden kanssa käydyt keskustelut ovat valehtelematta haastaneet mua välillä muuttamaan omia ajattelutapojani. Nuorempana olin suoraviivaisempi, enkä halunnut joustaa omista näkemyksistäni. Nykyään pyrin ajattelemaan asiat aina kahdelta kannalta katsottuna. Jos joku olisi sanonut mulle kaksi vuotta sitten, että olen huono hevosenomistaja tarhatessani Champia suojitettuna yksilötarhassa, olisin viitannut kommentille mielessäni kintaalla ja todennut tietäväni asioista paremmin. Nykyään tuollaiset kommentit pistävät mut ajattelemaan asioita laajemmin. Aiheeseen liittyen, tällä hetkellä ollaan tilanteessa, jossa haluaisin löytää Champille sopivan tarhakaverin. Ja se tarhaa nytkin ilman suojia, hokkikeleistä huolimatta. Vaatii tiettyä rohkeutta myöntää muuttaneensa omia ajattelutapojaan, siihen musta ei olisi vielä hetki sitten ollut.

Tässä muutamia bloggaajia, joihin olen päässyt tutustumaan vuosien varrella!
Kuvassa Champin kanssa tallusteleva Salla on ollut yksi viime vuosien luottokuvaajistani, häneenkin tutustuin blogin kautta. Iso kiitos Sallalle! :)
Olen saanut käydä todella kivoja keskusteluja lukijoideni kanssa hevosiin ja yleisesti elämään liittyen. Suurin osa näistä on tapahtunut sosiaalisessa mediassa, joko täällä blogissa tai sitten esimerkiksi sähköpostin tai vaikkapa Facebookin välityksellä. Ihanaa on ollut huomata myös se, miten moni ihminen tulee ottamaan kontaktia ihan oikeassakin elämässä, nähdessään mua esimerkiksi kisoissa tai töissä. Välillä tätä tapahtuu ihan vaikka ollessani viettämässä iltaa yökerhossa, se on ollut aina vähän hämmentävää. Olen tutustunut blogin kautta uusiin ihmisiin, joista osasta on tullut mulle tärkeitä ystäviä ja neuvonantajia elämään liittyen. On ihanaa, että elämässä on ihmisiä, joille voi soittaa hevosaiheisiin asioihin liittyen ja kysyä neuvoa. Tai vain jutella turhista asioista, vailla huolta siitä, ettei toinen jaksaisi kuunnella. 

Jotta postaus ei menisi täysin lepertelyksi, täytyy mun sanoa yksi negatiivinen asia lukijoihin liittyen. Tänä syksynä mun puhelinnumero on lähtenyt leviämään nuorempien lukijoiden keskuudessa ja olen joutunut estämään joidenkin numeroita, sillä puhelut ja viestit ovat alkaneet käymään oikeasti häiritseviksi. Jos mulle soittaa joku tuntematon numero, vastaan siihen lähes poikkeuksetta, mutta näissä tapauksissa luuri on lyöty korvaan ja puheluita on sen jälkeen tullut parhaimmillaan yli 30 kappaletta parissa tunnissa. Se on todella ärsyttävää, sillä en halua olla tyly kenellekään, mutta tuollainen spämmääminen käy hermoille. Kun perään laitetaan tekstiviestejä, en oikein tiedä, miten mun pitäisi toimia. Kyllähän mäkin lapsena soittelin pilapuheluita, mutta rajansa toki kaikella :D

Tiivistettynä voin sanoa, että olen ihan kamalan kiitollinen kaikille teille, jotka jaksatte lukea postauksiani päivästä ja viikosta toiseen. On mieltä lämmittävää kuulla kommentteja siitä, kuinka jotkut teistä ovat seuranneet blogiani ihan sen alkuajoista lähtien! Jos voisin muuttaa jotakin, haluaisin olla entistä enemmän vuorovaikutuksessa lukijoiden kanssa tavalla tai toisella, sillä teiltä saa oikeasti todella paljon hyviäkin ideoita paitsi hevosasioissa, myös elämään yleensä. Mä olen pyrkinyt nyt parantamaan tapaani siinä, että muistan kommentoida ja osoittaa muuten reagoivani niiden bloggaajien tai vloggaajien julkaisuihin, joista tykkään. Tiedän omasta kokemuksesta, miten hyvän mielen se saa aikaan. 

Onko muilla bloggaajilla samoja ajatuksia?
Miten lukijat kokevat roolinsa lukijoina?

24 kommenttia

 1. Mulla on ainakin tosi samanlaisia ajatuksia ja kokemuksia. Itsekin olen saanut hyviä ystäviä blogini lukijoista ja olen yleensä tosi avoin myös tutustumaan samanhenkisiin lukijoihin. Mullakin on kyllä muutama ikävämpi kokemus. Olen myös saanut spämminä tekstareita, puheluita ja sähköposteja nuoremmilta (n. 11-13v) lukijoilta ja silloin olen joutunut vähän tiukemmin sanomaan asiasta. Muutinkin tuon takia puhelinnumeroni salaiseksi, eikä ongelmia ole enää esiintynyt. Mullekin on muutaman kerran tultu puhumaan baareissa ja jopa Teneriffalla lomamatkalla! Monesti myös huomaa, että joku katsoo minua aivan kuin tuntisi jostain ja mm. poikaystäväni kiinnittää usein siihen huomiota jopa ennen minua. Kai siihen on tottunut, mutta kuitenkin sanoisin, että rauhassa saan olla, ei ahdista ja lukijoita on aina mukava tavata. Ja samaa mieltä olen - lukijoista pitäisi osata olla kiitollinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Kaktu! Jep, tuo on hauskaa, että mun seurassa olevat ihmiset kiinnittävät siihen enemmän huomiota kuin minä. Paras oli, kun kerran sekä baarissa tultiin sanomaan mulle blogista, sitten vielä taksissa (jaettiin taksi kahden tytön kanssa) ja lopulta seuraavana päivänä kuulin kaveriltani, että hänelle oli raportoitu mun tekemisistä tuolta reissulta. Ja siis kaikki eri ihmisten toimesta, en tuntenut ketään entuudestaan :D Olipahan hassua!

   Poista
 2. Kiva kun jaksat tehdä joulukalenteria! Kysyin jo tuossa kuukausi sitten että mikä laulu tuossa sun ja Champin kuukauden takaisessa jumppavideossa soi taustalla joka oli myös instassa? =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, mikähän se oli. Olisiko Tungevaag & Raaban - russian roulette? Se video, jonka julkaisin instassa 16.10.? :)

   Poista
  2. Juurikin se, kiitoksia! :)

   Poista
 3. Todella hyvä postaus! Aina kun tulee lukemaan sun uusinta postausta, ja se on aiheeltaan vähän jotenkin spesiaalimpi, tulee sen jälkeen aina sellainen olo, että "voi hitsit, toi sano kaiken", enkä voi enää tehdä samanaiheista postausta omaan blogiin! Tai voin, mutta siinä sanottaisiin aika lailla samoja asioita, kuin tässä sun postauksessa :D
  Toki itselläni ei ole pienintäkään kokemusta suuresta lukijamäärästä, sillä omassa blogissani on about kahden käsiparin verran lukijoita. He ovat silti suunnattoman tärkeitä, ja auttavat kannattelemaan blogia, koska vaikkei mulle tulisikaan jokaiseen postaukseen kommenttia, niin silloin kuin niitä tulee, riittää virtaa ja motivaatiota seuraaviin kymmeneen postaukseen!
  Oli muuten ihan superihanaa lukea, että olet muuttanut ajattelumalliasi laajakatseisemmaksi. Itsellänikin on tuossa paaaljon parannettavaa, ja palautteen vastaanottaminen saa usein suoraan torjumismielelle; ikäänkuin joku kyseenalaistaisi tai haukkuisi omaa hevosen pitoa. Suurta plussaa sulle siis siitä, että olet pystynyt kääntämään hyödyksesi tällaisen asiallisesti kirjoitetun, mutta ehkä bloggaajan korvissa kärkkäältä kuulostavan kommentin hyödyksi, ja alkanut tutkia asiaa tarkemmin, näköjään toteuttamaankin.
  Tsemppiä tarhakaverin etsintään ja hyvää joulukuuta! :)

  Senni / loksare.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ihanaa kuulla, isoakin isompi kiitos <3 Palautteen vastaanottamista olen joutunut harjoittelemaan, mutta oon kyllä kehittynyt siinä mielestäni todella paljon positiivisempaan suuntaan. Iso kiitos kuuluu lukijoille!

   Kiitos ja ihanaa joulukuuta myös sulle :)

   Poista
 4. Todella hyvä postaus! Aina kun tulee lukemaan sun uusinta postausta, ja se on aiheeltaan vähän jotenkin spesiaalimpi, tulee sen jälkeen aina sellainen olo, että "voi hitsit, toi sano kaiken", enkä voi enää tehdä samanaiheista postausta omaan blogiin! Tai voin, mutta siinä sanottaisiin aika lailla samoja asioita, kuin tässä sun postauksessa :D
  Toki itselläni ei ole pienintäkään kokemusta suuresta lukijamäärästä, sillä omassa blogissani on about kahden käsiparin verran lukijoita. He ovat silti suunnattoman tärkeitä, ja auttavat kannattelemaan blogia, koska vaikkei mulle tulisikaan jokaiseen postaukseen kommenttia, niin silloin kuin niitä tulee, riittää virtaa ja motivaatiota seuraaviin kymmeneen postaukseen!
  Oli muuten ihan superihanaa lukea, että olet muuttanut ajattelumalliasi laajakatseisemmaksi. Itsellänikin on tuossa paaaljon parannettavaa, ja palautteen vastaanottaminen saa usein suoraan torjumismielelle; ikäänkuin joku kyseenalaistaisi tai haukkuisi omaa hevosen pitoa. Suurta plussaa sulle siis siitä, että olet pystynyt kääntämään hyödyksesi tällaisen asiallisesti kirjoitetun, mutta ehkä bloggaajan korvissa kärkkäältä kuulostavan kommentin hyödyksi, ja alkanut tutkia asiaa tarkemmin, näköjään toteuttamaankin.
  Tsemppiä tarhakaverin etsintään ja hyvää joulukuuta! :)

  Senni / loksare.blogspot.fi

  VastaaPoista
 5. Pakko sanoa, että olen järkyttynyt, että nuoremmat soittelevat ja laittavat viestejä noin paljon ja häiriköivästi. Lukijoita on varmasti mukava tavata, mutta myös lukijoiden pitäisi ymmärtää ero yksityiselämän ja blogin välissä. Muutama sananen on varmasti välillä kivaa vaihtaa jonkun kanssa, mutta eipä siihen voi jäädä roikkumaan että ''SE Aada puhus mulle!!'' ja kuvitella, että olette nyt ylimpiä ystäviä. Joskus on vain vaikeaa ymmärtää mitä nykyään nuoret ajattelevat kun itsellä ei ollut nettiä yms. käytössä nuorempana, eikä netissä myöhemmin oikeastaan mitään ollutkaan.
  Tämä oli tosi mielenkiintoinen ja silmiäavaava postaus, kiitos! t.samaa ikäluokkaa oleva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on kyllä tullut mullekin yllätyksenä. Mutta yritän olla mahdollisimman ymmärtävä! Kisoissa olen pitänyt sen linjan, että radan jälkeen mulle saa tulla juttelemaan ja Champia moikkaamaan, mutta juuri ennen suoritusta haluan keskittyä siihen tilanteeseen täysin. Onneksi ihmiset ovat ymmärtäneet hyvin :)

   Kiitos sulle!

   Poista
 6. Tosi kiva juttu kun teet joulukalenterin!:)

  VastaaPoista
 7. Apua, kuulostaa ihan sairaan ärsyttävältä tollanen viesti- ja puhelinpommitus. Multa menis varmaan hermot heti. :D

  Ajattelen aika samoin kuin sä näistä asiosita. Yleistäen voin sanoa, että blogin lukijat ja Instagramin seuraajat ovat ihan mielettömiä tyyppejä. Ja parasta tässä blogitouhussa on se, että ystäväpiiri kasvaa ja tutustuu muihin samanhenkisiin ihmisiin!

  Mun on pakko sanoa, että hämmennyin ihan sikana kun SIHS:ssä muutama tyyppi tuli juttelemaan ja kertomaan miten paljon tykkäävät mun kuvista. Siis minä, random tyyppi ja joku nykii hihasta? Hui! Mutta tuli kyllä iloinen fiilis. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, todellakin se, että saa tutustua uusiin ihmisiin. Ihan parasta <3

   Poista
 8. Olipas taas mahtava postaus! Itsekin kirjoitin hiukan samasta aiheesta omaan blogiini keväällä ja pohdin aika lailla samoja asioita. Pohdin mm. sitä, että olen löytänyt blogin kautta uusia kavereita, mikä tuntuu ihan huikealta! Ja huikeaa vasta onkin se, että välillä saan kommentteja siitä, kuinka minut on tunnistettu jossain :D Onhan blogissani kiitettävä määrä lukijoita, mutta silti ajatus siitä, että joku tunnistaisi minut kaupassa, on hauska.
  Tuo on muuten hauska, että olen aina miettinytkin, kuinka pystyt kuvaamaan videopostausta esim. kisakatsomossa! Itse vielä oudoksun ajatusta sen verran, etten pystyisi samaan! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin käydä lukemassa sun postaus :) Tuohon kuvaamiseen oon tottunut, enää ei nolota. Se on jännää, mä oon ollut nuorempana ja vielä parikin vuotta sitten todella paljon sulkeutuneempi ja ujompi!

   Poista
 9. Tää oli ihan kiva postaus,harvoissa (heppa)blogeissa näkee tälläsiä! Itteeni vaan ärsyttää tommonen yleistäminen nuoremmista lukijoista että aina ne tulee joka paikassa vastaan yms. Tietenkin tajuun että on ihan super ärsyttävää jos joku kokoajan soittelee tai laittaa viestii,ei sitä kukaan jaksa. Mut silti kyllä niitä fiksumpiakin nuoria lukijoita löytyy jotka osaa tulla juttelee ihan asiallisesti jos haluaa/jättää kokonaan rauhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä tarkoittanut, että kaikki nuoret olisivat soitelleet, määrä on ollut laskettavissa ihan pienissä määrissä. Suurin osa, siis lähestulkoon kaikki nuoret lukijat, ovat olleet todella asiallisia ja ihan mahtavia tyyppejä :)

   Poista
 10. Pakko kommentoida vähän tuosta "itselleen bloggaamisesta", että mä aloitin kissablogini aikoinaan ihan vain omaksi huviksi, koska tykkään kirjoittaa ja halusin saada muistiin kattieni hassutuksia. En uskonut, että mun höpinät jaksaisivat kiinnostaa muita kuin ihan muutamia lähipiirin ihmisiä, mutta kun vieraitakin blogiin eksyi - ja vielä hassuttelemaan ihan täpöillä takaisin, niin hommaan tuli ihan uusi, uljas ulottuvuus! :) Lisäksi olen myös saanut blogin kautta moneen ongelmaan apua, ja joistain bloggaajista ja lukijoista on tullut ystäviä ihan oikeassakin maailmassa. Joten nykyisin blogi kyllä on vähintään yhtä lailla lukijoille kuin itsellenikin. En etsi aktiivisesti lukijoita, ja voi olla, että pienimuotoinen paniikki iskisi, jos yleisöä olisi murto-osakaan siitä määrästä mitä sulla, mutta jokaisesta kommentista ja lukijasta toki iloitsen ja ihan jokaista arvostan. :) Kiva ja ajatuksia herättävä postaus siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon sun kanssa kyllä ihan samaa mieltä tuosta. Aikoinaan aloitin bloggaamisen itselleni, tykkäsin kirjoittaa ja kuvata. Mutta en mä tätä varmasti tekisi enää nykyään samalla intohimolla, jos mulla olisi merkittävästi vähemmän lukijoita. Sen voin sanoa suoraan :D

   Poista
 11. Oikeesti tosi kiva, kun teet joulukalenterin! ihanat kuvat champ on niin hieno<3

  VastaaPoista
 12. Mukavaa kun jaksat ja viitsit tehdä joulukalenterin :) Hienoja kuvia ja hyvin kirjoitettu teksti (jälleen). Sun blogisi on paras hevosblogi!!

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat