lauantai 10. kesäkuuta 2017

#884: Marocco kotiutui Suomeen!

Toisinaan ihminen voi olla kovin onnellinen. Vaikka mun elämässä ei ole ollut mitään oikeaa vikaa ikinä, en kyllä ole puoleen vuoteen ollut yhtä onnellinen kuin nyt olen. Se fiilis, minkä oman hevosen omistaminen voi tuoda, on kyllä vaikeaa pukea sanoiksi. Sitä kuvaa ehkä parhaiten lause, jonka tallityöntekijämme sanoi taluttaessani uutta hevostani ensimmäistä kertaa talliin suoraan hevosautosta: "tuon onnellisemmalta tuskin voi ihminen näyttää."

Niin, kuten eräs lukija viime postaukseen kommentoi, tästä lähtee täysin uusi luku elämässäni. Takana on se ensimmäinen oma hevonen ja sen kanssa tehdyt virheet sekä onnistumiset. Champin kanssa kasvoin ihmisenä teinistä aikuisuuteen tai ainakin kovaa vauhtia sitä kohden. Vaikka tuolla ruunalla tulee aina olemaan paikka mun sydämessä, huomaa tämän uuden hevosen myötä sen, miten oikea ratkaisu hevosen myyminen ja uuden hankkiminen lopulta oli. Mä olen saanut ihan erilaista motivaatiota ratsastusta kohtaan ja se palo kilpailemiseen on entistä suurempi. Sydäntä lämmittää myös tieto siitä, että Champilla on kaikki hyvin. Kaikella on tapana järjestyä, niinhän se sanonta menee.

Moni on varmasti kaipaillut postausta Maroccon saapumisesta, sillä mä olen saanut satoja viestejä kuluneen viikon aikana liittyen tallivideopostauksien tekoon, uuteen hevoseen tai ylipäänsä materiaalin julkaisemiseen. Teitä kiinnostaa, enkä yhtään ylläty asiasta. On ollut ihanaa huomata, miten hyvin ihmiset osaavat elää mukana sitä fiilistä, mikä mulla itselläni on ollut: moni teistä esimerkiksi kertoi jännittäneensä tiistaina puolestani Maroccon saapumista. Saatatte kuitenkin uskoa myös sen, että mulla on ollut jonkin verran tekemistä töiden jälkeen tallilla puuhaillessani, minkä vuoksi postauksien tekeminen venyi viikonloppuun. Vaikka olisin ehtinyt tekemään postaukset nopeuttamalla tallireissuja, halusin ehdottomasti viettää aikaa tallilla juuri sen verran kuin hyvältä tuntui. Ja tuntuihan se, siksi siellä monena päivänä olin pitkälti yli yhdeksän. Uusi hevonen on uusi vain hetken, joten en halunnut pilata niitä fiiliksiä roikkumalla koneella tai filmaamalla jatkuvasti kaikkea tekemistäni tallilla. 

Nyt täällä kuitenkin ollaan, innoissaan kaikesta uudesta! Niin paljon olisi kerrottavaa, etten tiedä, mistä lähtisin liikkeelle. Tiistaina Marocco siis saapui Suomeen aamupäivästä, joten olin heti aamulla putsaamassa sen karsinan seiniä ja kirjoittelemassa karsinatauluun tietoja. Kun rekka ajoi pihaan, kiirehdin kuskia vastaan ja otin hevosen ulos autosta. Maco tuli rekasta ulos todella varovaisena, mutta heti maanpinnalle astuttuaan oli kuin kotonaan. Se oli niin kovin tomera, utelias, mutta kuitenkin kiltti ja sosiaalinen. Jotenkin siitä näkee, että se on vasta seitsemänvuotias, mutta se on koulutettu niin hyvin, että sitä on oikeasti ilo käsitellä. Se ei kysele eikä kyseenalaista, vaan tekee juuri niin kuin ihminen pyytää. Tässä viiden päivän aikana se ei ole pelännyt mitään, ainoastaan pörissyt joskus jollekin. Uskomatonta!

Tiistai kului melko kiireisissä tunnelmissa, sillä aamupäivän tallireissun jälkeen mun piti lähteä töihin ja pääsin uudelleen tallille vasta kymmenen aikaan illalla. Pitkän matkan vuoksi Maco oli vähän kuivuneen oloinen, joten juotin sitä paljon ja kävelytin sitä aamupäivällä sekä illalla. Hevonen sai toki myös kunnollisen harjauksen, paljon rapsutuksia ja perinteisen kuumeen mittauksen ihan varmuuden vuoksi useampaan otteeseen. Pitkät matkat voivat aiheuttaa hevosille kuljetuskuumetta, joten asian kanssa kannattaa olla oikeasti varovainen. Onnekseni Maco juo ja syö hyvin, nyt lauantaina siitä ei enää näkisi päällepäin takana olevaa 30 tunnin matkaa. Toki ruuna on edelleen hieman väsynyt matkan jäljiltä sekä Etelä-Suomessa olevien kuumien päivien takia, joten olen antanut sille kunnolla aikaa palautua matkastaan.

Keskiviikkona saavuin tallille suoraan töistä ja vietin siellä aikaa reilun neljän tunnin verran. Harjailin hevosta, järjestelin tavaroita ja sovitin sille esimerkiksi suitset päähän. Tällä hetkellä käytän sillä Champin vanhoja meksikolaisia, jotka suunnittelin Wahlstenin valikoimaan, mutta jo ensi viikolla saan käyttööni perinteisen englantilaisen turpahihnan samoihin suitsiin. Se toiminee ruunalla paremmin, vaikka meksikolaisessa itsessään ei toki mitään vikaa ole. Maco sai olla jo tiistaina tarhassa toista tuntia ja keskiviikkona se oli ulkona lähes koko päivän, aamuseitsemästä neljään. Saksassa ruuna ei tarhannut oletettavasti kovinkaan pitkään, joten lämpimän päivän seurauksena se oli aivan loppu ja otinkin sen sisälle lepäämään heti tallille saavuttuani. Todella lungi tapaus tuo nelijalkainen kyllä on, sillä koko sinä aikana, kun se on tarhassaan ollut, ei se ole riehunut kuin ensimmäisen päivän yhden loikan verran. Turhaan pyysin laittamaan suojia ja bootseja ensimmäisenä päivänä, sillä eihän se niitä tarvinnut.


Koska hevosella oli takana pitkä matka, en halunnut kiivetä selkään vielä sitä seuranneena päivänä. Sen sijaan kävelimme Macon kanssa pitkät pätkät tallialueella, pellon reunoilla ja meidän "laukkarataa" ympäri. Se on niin ihana kävelyttää, sillä Champista poiketen se oikeasti etenee, eikä esimerkiksi yritä pysähdellä syömään ruohoa välillä. Ja kuten jo aiemmin sanoin, ei se pelkää mitään. Meidän tallilta jokainen on kehunut tuon hevosen käytöstä vuorotellen: se on niin mutkaton, vaikka ei missään nimessä pystyynkuollut tai persoonaton. Se seuraa ympäristöään kiinnostuneena, mutta ei tee meteliä oikein mistään. Ainoastaan silloin, kun se seisoo kuntoonlaittopaikalla ilman siihen kiinnitettyä huomiota ihmisiä lähellään, saattaa se kuopia huomiota saadakseen. Silloin, kun sen jättää siihen yksin, odottaa se kiltisti sen kummemmin liikkumatta.

Kävelyn lisäksi juoksutin ruunaa meidän juoksutusympyrässä. Macolla oli virtaa, jota se purki hyppelemällä hieman loikkia laukassa ja kiihdyttelemällä spurtteja. Kertaakaan se ei kuitenkaan lähtenyt käsistä, joten annoin sen purkaa energiansa suosiolla pois. Nopeasti ruuna rauhoittuikin ja ravasi tyytyväisenä ravia venyttäen päätään eteen-alas. Juoksutuksen jälkeen talliin päin kävellessämme huomasin kuitenkin, että kaiken kiihdytysajon keskellä hevoselta oli irronnut toisesta etujalasta kenkä. Kaverini kävi noukkimassa irtokengän talteen samalla, kun laitoin kengittäjällemme viestiä. Onni on huippu kengittäjä, joka tulikin paikalle torstaina paitsi lyömään irtokengän, myös kengittämään koko hevosen ympäri ajan kanssa. Sain todistusaineistoksi kuvia lopputuloksesta, johon en tietysti voinut olla enempää kuin tyytyväinen. Itse en tietenkään päässyt paikalle töiden takia, mutta Maco oli kuulemma ollut oikein nätisti ja lopuksi nukkunut Niklaksen selkää vasten, kun hän oli viimeistellyt ruunan etukaviot siisteiksi.

Torstaina meillä oli vuorossa satulansovitus, johon olin valmistautunut henkisesti jo pitkään. Opiskelijalla kun ei ole varaa laittaa useita tuhansia uuteen penkkiin, joten sellainen investointi tuntuu aina pahalta. Täydelliseksi yllätyksekseni mun oma satula istui Macon selkään kuin valettu, jopa paremmin kuin Champille. Kyllä me tallilla naurettiin, sillä moni meidän tallilaisista on etsinyt sopivaa satulaa vuosikaudet. Mä kuitenkin voin mennä tällä penkillä oikein hyvin, se on täysin tasapainossa ja jättää tarpeeksi tilaa hevoselle edestä ja selkärangasta. Investoin kuitenkin uuden Matttesin lampaankarvaromaanin verran edellisen omani ollessa vaalea. Nyt meillä on oikein passeli harmaan värinen, uutuuttaan hohtava karvaromaani! Ja jos joku ihmettelee, miksi laitan sopivan satulan alle karvaromaanin, johtuu se ihan mun satulasta. Se kun on paneelitopattu, eikä sitä voi siksi missään nimessä käyttää ilman jotain suojaa ihan hevosen selän takia.

Satulansovituksen jälkeen kiipesin ensimmäisen kerran Suomessa ollessani Macon selkään, jolloin satulansovittaja tsekkasi satulan myös liikkeessä. Menin ihan rennosti, lähinnä kevennellen ja tehden ympyröitä, kaarevia uria ja ajatellen reippaasti eteen. Maco oli niin paljon kivempi kuin muistinkaan! Ai että, se oli suora, todella hyvä edestä ja ajatteli itse eteen. Mä niin rakastun tuohon hevoseen päivä päivältä entistä enemmän! Se on lisäksi niin kauhean fiksu, sillä se oli ensimmäistä kertaa meidän maneesissa ja pystyin huoletta kävelemään pitkin ohjin toisen hevosen vieressä loppukäyntejä jutellen niitä näitä, sen enempää keskittymättä itse hevoseen. Sama myös maastossa sen kanssa alku- tai loppukäyntejä kävellessäni. Uskomatonta!Perjantai meni saman kaavan mukaan, sillä ratsastin kevyesti. Kuvasimme kaverini kanssa tallivideopostauksen, sillä sitä olen teille pitkään luvannut. Lauantaina annoin Macolle kävelypäivän, mutta tallilla vierähti aikaa silti viitisen tuntia pestessäni ruunan oikein huolella ja kuvatessani meidän ruunalauman laitumelle laskua. Pääsin myös eroon pinttyneestä ajatuksestani yksintarhauksen ainoasta vaihtoehdosta, joten Maco sai uuden tarhakaverin teille lukijoillekin tutusta Acsusta. Pojat ovat pikkuserkuksia, sillä molempien suvusta löytyy Acorado, Macolla sen ollessa emänisänä. Hyvin tulivat heti juttuun, eikä mitään välienselvittelyä nähty. Niinpä nuo saavat tästä eteenpäin tarhata yhdessä puoli päivää, jonka jälkeen Acsu menee loppupäiväksi ruunaporukkaan laitumelle. Maco vasta totuttelee virheään täällä Suomessa, joten myöhemmin pojat pääsevät yhdessä aamun tarhajakson jälkeen laitumelle loppupäiväksi. Tällä hetkellä Maco saa siis tarhata loppupäivän yksin, mikä ei sekään ruuna näytä haittaavan: viereisistä tarhoista nimittäin löytyy seuraa!

Tällä hetkellä mulla ei ole enempää kerrottavaa. Tai siis oikeastaan kerrottavaa on niin valtavasti, etten tiedä edes enää, mitä sanoa! Huomenna julkaisen YouTubeen perjantain tallipäivän videopostauksen ja myöhemmin luvassa on paljon kuvia paitsi ratsastuksista, myös juoksutuksesta ja laitumelle laskemisesta. Mulla on kertomatta juttuja myös menneistä valmennuksista, joissa olen saanut oikeita ahaa-elämyksiä liittyen esimerkiksi käsien käyttöön. Kunpa olisi vähän enemmän aikaa kirjoittaa ja tehdä juttuja tänne sosiaaliseen mediaan! Koen kuitenkin tällä hetkellä tärkeämmäksi viettää aikaa ihan sen oikean hevosen kanssa, mutta eiköhän me tännekin saada materiaalia esiin ;)

Ihanaa ja lämmintä viikonloppua just sulle 

122 kommenttia

 1. Mikä satula sulla on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lukee tää postaus jos haluut vastauksen

   Poista
  2. Siellä ei tainnut lukea merkkiä tarkemmin eli Prestigen Versailles mulla on :)

   Poista
 2. Ihanaa, että löysit uuden hevosen joka on juuri sellainen kuin halusit! Tuo Maco on kyllä tosi nätti, jos pojasta nyt noin voi sanoa...💘 Onnea teille!

  VastaaPoista
 3. Pysyykö hän tämän värisenä vai vaaleneeko? Hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin, että vaalenee reippaastikin. Toivon toki ettei ;)

   Poista
 4. Hän on vaan niin hieno! Eihän tässä voi muuta kun vaan hymyillä ja fiilistellä täältä ruudun toiselta puolelta sun onnea!

  VastaaPoista
 5. Tosi kiva video postaus! Tiesitkö muutes, että hevosen oma heinän kastelu johtuu siintää, että hevonen ei itse eritä tarpeeksi "nestettä". Eli ihan hyvin siis voinut johtua pitkän kuljetuksen takia tulleesta "kuivumisesta". Kaikkea hyvää teille uuden kaviokkaan kanssa. Treenipostauksia odotellessa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jep, tai sitten hampaissakin voi olla jotain sanomista :) onneksi meille tulee raspaaja mahdollisimman pian!

   Poista
 6. Olen niin tajuttoman iloinen sun puolestasi Aada, melkein itkin kun olin niin onnellinen sun saadessasi uuden ihanan kauraturvan. Toivottavasti saatte olla moonia yhteisiä vuosia toistenne kanssa ja saada paljon kokemusta! Onnea uuden hevosen johdosta ♡

  VastaaPoista
 7. Tätä postausta ja varsinkin Mydayta on odotettu kuin kuuta nousevaa! Kävin katsomassa tuon Mydayn jo aiemmin youtubesta ja se oli aivan parasta! Olet niin ihana persoona, tykkään valtavasti sun tyylistä kirjoittaa blogia ja ylipäätään siitä, että miten kivasti ja luontevasti puhut kameralle. Sun videot saa aina niin super hyvälle tuulelle ja tuonkin Mydayn kun näin tulevan, niin en voinut muuta kuin hihkaista silkasta ilosta ja innosta! :)

  Marocco on aivan uskomattoman upea ruuna, en kestä hänen komeuttaan <3 Hirmuisesti onnea teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai Vitsi, tosi kiva kuulla, että videoista pidetään! Jaksaa niitä sitten jatkossakin tehdä :) kiitos ♡

   Poista
 8. Paljon onnea, hän on kyllä upea! Milloin blogin ulkoasu ja esittelysivu(t) saavat uudistuksen..? :) (oletan siis niiden saavan?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pian, mutta mulla tähän koodaukseen ei taitoa ole ;) Kiitos!

   Poista
 9. Ihana onnentäyteinen postaus, kiitos siitä! Innolla jään seuraamaan kuinka teidän yhteinen elämä Macon kanssa alkaa! <3 Ei voi kun fiilistellä sun puolesta täällä ruudun toisella puolella! Ittekin yllättyy kuinka täpinöissä ja iloinen voi olla henkilöb puolesta ketä ei edes tunne! :D kiitos kun saadaan olla sun hevoselämässä matkassa <3 ihanaa kevättä Aada!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai siis kesähän nyt on jo... :D

   Poista
  2. Voi kiitos ihanista sanoista ja mukavaa kesää myös sulle ♡ :)

   Poista
 10. Tuhannesti onnea uudesta hevosesta!

  Vuosia sitten löysin klinikkavideon, jossa nuori Valegro esiintyi Dujardinin kanssa ja klinikkaa piti herra Hester. Nuorta Valegroa kuvailtiin (sen ison liikkumisen lisäksi) reaktiiviseksi, muttei spookyksi hevoseksi, joka ajattelee aina eteen. Hevoseksi, joka reagoi ratsastajan apuihin luonnostaan, on seurallinen, helppo, positiivinen ja mielyttämisenhaluinen, mutta kuitenkin elossa ja kaikessa mukana koko ajan.. Tällöin muistan miettineeni millä todennäköisyydellä tälläinen tätituuppari saisi itselleen tuolla luonteella varustetun hevosen mistään itselleen (siis sellaisen harrastelijaversion Valegrosta..) Vuosi sitten elämääni tunki (lähes kirjaimellisesti) köyhän_miehen_valegro..eihän se hevonen ollut (eikä edelleenkään) mitenkään valmis, mutta mulle tuo aktiivinen, rohkea, utelias, energinen hevonen, jolla on äärimmäisen positiivinen suhtautuminen ihmisiin ja työntekoon on ollut painonsa arvosta kultaa!! Heppailijan kannalta on ihan absoluuttisesti parhautta löytää järkevä, sopivasti säpäkkä, eteen ajatteleva, kiltti ja rohkea kaveri, jolla on oikea ja terve asenne maailmaan..tällöin on tietenkin helpompaa lähteä korjailemaan olemassa olevia heikkouksia.

  Jotenkin aavistelen, että olet nyt löytänyt juuri sinulle sopivan estevalegron. Onnea uudelle taipaleelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinähän sen sanoit! Tuolla kombolla varustettua hevosta on varmasti helppo lähteä viemään eteenpäin, kun hevonen on luonteeltaan vastaanottavainen :) iso kiitos sinulle!

   Poista
 11. Miten sä mahdat tota auto ajaa samalla kun kuvaat? Videossa näkyy toinen käsi olevan irti ratista ja toisella liikuttelet kameraa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ajan joskus "polvella", kun se on niin paljon tasaisempaa :) en toki suosittele kenellekään mutta mulle tää on opetettu ihan.

   Poista
 12. Maco on kyllä komea heppa ja ihana kuulla, että on noin järkeväkin vielä. En tunne sua, mutta olen älyttömän onnellinen puolestasi Aada. Mukavaa kesää ja nauti täysin rinnoin uudesta hevosestasi! :)

  VastaaPoista
 13. Olipa kiva olla mukana tärkeässä päivässäsi näin videon välityksellä. Kiitos!

  Ihanan leppoisan ja järkevän oloinen Maco on, nuoresta iästään huolimatta. Mukavaa ja menestyksekästä kavioliittoa!

  Maarit L. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi Maarit! Mukava kuulla, että videota oli kiva seurata :)

   Poista
 14. Aikuinen ihminen kyllä tajuais olla kuvaamatta videota samalla kun ajaa autoa... Aika vastuutonta riskeerata tuolla tavalla oma elämä - ja samalla ikävä kyllä myös muiden tiellä liikkujien elämä. Kyllä sulla on vielä matkaa siihen aikuisuuteen.

  Onnea kuitenkin uudesta hevosystävästä! Toivottavasti jatkossa maltat kuvata videosi jossain muualla kuin autossa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos se on aikuisuuden mittari, niin varmasti sitten niin :) kiitos kovasti!

   Poista
  2. Kuinka aikuista on tulla nimettömänä valittamaan? ;) En mäkään autossa kuvaamista hirveästi arvosta, mutta toisaalta ymmärrän sen että päivä on kiireinen ja voi kokea painetta kuvata kun niin moni on toivonut videota.

   Poista
  3. _IKINÄ_ liikenteessä ei saa hölmöillä sosiaalisen paineen vuoksi. Sen pitäisi tietää kaikkien, jotka on ajokortin ajaneet. Mä todella toivon, että Aadakin viitsisi pitää kädet tai vähintään yhden käden ratissa. Se kun ei ole yksin ajajan henki, joka on leikkiessä vaarassa..

   Poista
  4. Juu ei mulla sosiaalista painetta asian suhteen ole, sitä ei kannata huolehtia. Varmasti pyrin miettimään jatkossa, etten kuvaisi ainakaan niin paljon autossa videopätkiä, kun eihän se mitään hyvää esimerkkiä ole kenellekään :) ja kuten sanottu, turvallisuusriski toki samalla tavalla kuin moni muukin asia!

   Poista
  5. On kuitenkin vähän eri asia tulla nimettömänä sanomaan asiasta, kuin vaarantaa liikenneturvallisuutta tuolla lailla. Varsinkin, kun Aada on monta kertaa itse todennut olevansa esimerkkinä muille, varsinkin nuorille ihmisille. Tuollainen käytös voi äkkiä muuttua trendiksi nuorten keskuudessa (samoin kuin kypärättä ratsastaminen) ja silloin vasta ollaankin pulassa. Moni nuori saattaa ajatella miten Aada on niin cool, kun ajaa autoa ilman käsiä ja kuvaa samalla videota ja näin ollen tekee sen myös itse. Onhan tuo pieni asia ja varmasti tuntuu monelle mitättömältä ja harmittomalta teolta. Kuitenkin siinä voi sattua pahastikin ja monelle ihmiselle kerralla. Kypärättä ratsastamisessa on kuitenkin huomattavasti pienempi mahdollisuus satuttaa muita ihmisiä, kuin varomattomasti ajamisella.

   Poista
  6. Toivotaan siis, ettei kukaan ole niin ajattelematon, että luulisi autossa kuvaamisen olevan coolia :)

   Poista
 15. Hih ihan huippua, että oot päässyt tosta yksintarhauspakosta eroon! :D Ja onnea uuden hevosen johdosta! :)

  VastaaPoista
 16. Ihana heppa! Näytätte niin hyvältä yhdessä! Ja tietenkin vietät uuden tuttavuuden kanssa aikaa, sen ymmärtää =) onnea teille jatkoon!

  VastaaPoista
 17. Se on lyllä niin hieno tunne kun saa nähdä uuden oman hevosen. Mulle on tulut kaks postimyynti heppaa. toisesta tiesin ja en millään malttanut odottaa. Hevos auto oli illalla myöhään meidän tallin pihassa ja sieltä saapui mun esnsilmmäinen kisa heppa jolla pääsen vihdoin kisaamaan. Sen kuollessa suolitukokseen, mulle hankittiin uus hevoen joka tuli kyllä ehkä vähän liian nopeesti ja se sitten tän vuoden puolella todettiikin liian vaikeeksi kun kuskas niin kauheesti esteillä ja vei mun este rohkeuden ja nyt olen taa sestekammoinen. nyt mulla on niin ihana poni jolla olen taas uskaltanut vähän hyppiä. Onnea vielä uudesta ystävästä ja kisa kumppanista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja ihana kuulla, että silläkin on nyt sopiva heppakaveri :)

   Poista
 18. Että tästä postauksesta tuli jotenkin hirveän hyvälle tuulelle, ihan mahtavaa, että Maco on juuri sellainen - tai ihanampi, kun sä toivoit! Ihanan näköinenkin kaveri :)

  VastaaPoista
 19. Nyt jännitetään saanko tilattua champin kuunvarjolta:3

  VastaaPoista
 20. Tuli tosta heinien kastelusta mieleen, että voi olla hampaissa jotain sanomista. Omani teki samaa ja syy löytyi juurikin suusta.

  Paljon onnea uudesta hevosesta, on mielettömän kivan oloinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, varmasti sillä on suussa sanomista :) Kiitos!

   Poista
 21. Oma hevonen oli alussa tosi vino mutta vihdoin kahden vuoden työstämisen jälkeen voisi sanoa että on jo aika suora. Motivaatio ei onneksi oo mennyt vaikka vastoinkäymisiä on ollutkin tuon suoruus jutun kanssa...

  VastaaPoista
 22. Hauskaa kun kutsut 7 vuotiasta hevosta "lapsihevoseksi" ja puhut koko ajan nuoresta, nuorukaisesta jne, kyllähän moni 7v hyppää jo gp:täkin :D ja ihmetyttää kyllä se, miten ihmeellisenä pidät 7 vuotiaan normaalia käytöstä, kyllä ne normaalin koulutuksen saaneet 5 vuotiaatkin käyttäytyy ihan normaalisti, että esimerkiksi pitkillä ohjilla voi kävellä :D ja joo kyllähän se vielä 7 vuotiaana loppuvuosi lasketaan nuoreksi hevoseksi, mutta en nyt sitä joka väliin tunkisi "kuinka nuori se on"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vasta 8-vuotias saa hypätä FEIn sääntöjen mukaan GPtä eli ei kyllä yksikään 7v hyppää sitä tasoa :) Nuorten hevosten luokkia on Suomessa vielä 7-vuotiaille ihan omana sarjanaan, Keski-Euroopassa 8-vuotiaille on ihan oma termi youngster.

   Sulla meni nyt vähän varmaan mun pointti ohi, ihan yleisesti olisin hehkuttanut fiksusti käyttäytyvää hevosta vaikka se olisi ollut miten vanha. Ja mitä tulee siihen että kutsun jotain hevosta lapsihevoseksi, ihan samalla tavalla mä kutsun hevostani poniksi, vaikka se on lähemmäs 170cm korkea. Se on vaan tapa puhua, enkä ymmärrä, miksi se aiheuttaa jollekin niin suurta mielipahaa :D

   Poista
  2. Onkohan ylempi anonyymi sama joka aloitti ht- nettiin topan ''kuinka moni kutsuu 7v hevosta nuoreksi...?'' :D Ei ole vaikea arvata mihin tällä topiikilla viitataan...

   Poista
  3. Haha joo :D mutta hei, jokaisella on oikeus keskustella siitä mikä tuntuu itselle tärkeältä!

   Poista
 23. Onnea uudesta hevosesta, kuulostaa mahtavalta! Jäin videosi pohjalta miettimään, että olisikohan nuorimpien lukijoiden kannalta parempi jättää kertomatta miten ja mitä syöt? Tarkoitus ei ole loukata ja toki et ole heidän elämästänsä vastuussa, mutta tuon päivän aikana söit aika epäterveellisesti, ja kun moni nuori saattaa pitää sinua idolinaan, ei varmaan ole toivottavaa, että he blogin perusteella ajattelevat tuollaisen olevan tervettä ruokailua :) Epäterveellisyydellä tarkoitan lähinnä, että söit todella vähän ja harvoin (jogurtti &kanasalaatti?), mutta johtuikohan se vain kiireisestä päivästä? Noh, ehkä tämä on vähän turhaa spekulaatiota, ajattelin vain ilmaista mielipiteeni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllähän mielipiteitä saa ja pitää ilmaista :) mä syön tosi epäsäännöllisesti aina, yleensä vain kahdesti päivässä ja tiedostan sen myös itse. En toki mainosta kenellekään että näin kannattaa syödä, mutta tää tapa mulle on jäänyt arkeen, kun en oikein osaa aamupalaa syödä. Toivon toki, että jokainen osaa syödä terveellisesti ja omaa kroppaansa kuunnellen :)

   Poista
 24. Moikka, fein tietokannasta ei löydy kuin yksi Marocco, joka on Liettuan rekisteristä. Miksi sillä on FEI passi kun ei ole kisattu yhden ainoaa kv-kisaa vai enkö vain osaa katsoa oiken? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. FEIn passi on todella monella hevosella, vaikkei niillä olisi kv-kisoja hypätty. Liekkö siksi, että sinne on aiottu mennä vai että mahdollisuus menemiselle on sen koittaessa :)

   Poista
  2. Aijaa okei! Mutta onko hevonen siis Liettuasta? :)

   Poista
  3. Ei, tää on syntynyt Saksassa :)

   Poista
 25. Paljon onnea uudesta hevosesta! Ihmetyttää vain miten uskallat naureskella tuosta "hauskasta tavasta" kastella heinät? Sehän on yksi suurimmista merkeistä hevosen vatsahaavaan ja suu ongelmiin? Toivottavasti niitä ei kuitenkaan ilmene! Tsemppiä tutkimuksiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tiedän kyllä, että tuo liittyy varmasti hammasongelmiin tai matkasta johtuneeseen kuivumiseen. Eipä noiden hevosten syytä huolleta sen kummemmin, Champinkin suu oli ihan kamala kun se Suomeen tuli. :)

   Poista
  2. Suita*, voihan ennustaa tekstinsyöttö :D

   Poista
  3. Mun edellinen hevonen Lotto harrasti kans tuota heinien dippausta. Sen hampaat huollettiin säännöllisesti, mahakin tähystettiin eikä mitään löytynyt. (Maha tähystettiin muusta syystä kuin dippaamisesta) joten tuo veden kastelu on kyllä aivan varmasti tapa joillain hevosilla, yllättävän moni sitä tekeekin, eikä aina johdu fyysisestä ongelmasta. En olisi sen puoleen kovin huolestunut siis, jos ei muulla tavalla oirehdi esim juurikin mahaansa. =)
   Eihän ihmisetkään syö muroja ilman maitoa. x)

   Poista
  4. Joo, joillakin se on varmasti vain jäänyt tapa vaikkapa vanhoista vaivoista johtuen! :)

   Poista
 26. Aaaww, kiemurtelin niin monta päivää odottaen tätä postausta. Tästä postauksesta ja videosta välittyi ihanasti sun aito onnellisuus. Oon ihan hirmu iloinen sun puolesta tästä uudesta kaviokkaasta, hän on ihan tavattoman komea kaveri! <3

  Olis mulla yksi kysymyskin, olisi kiva jos pystyisit toteuttamaan blogitekstin aiheesta (ensimmäisen) hevosen hankinta tai kuulla vaikka sun mielipiteitä asiaan liittyen, kaikkea muuta mitä siihen liittyy ja esimerkiksi mistä on hyvä tapa aloittaa sen "oikean" etsintä, kannattaako ottaa joku kokenut hevosihminen/ valmentaja auttamaan etsinnässä jne., jos sait kiinni ajatuksesta. Olis ihan super mielenkiintoista saada jotakin tipsejä aiheesta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Kiitos! Katsotaan, josko saisin tehtyä tällaista postausta, vaikken mikään ammattilainen ole :)

   Poista
 27. Paljon onnea uudesta hevosesta! Hienon näkönen poika :)

  Videota katsoessa jäin ihmettelemään, että mikset mennyt Salmisaareen töihin autolla? Haagasta Salmisaareen ajaa 20min ja pisit päässyt ajaa sieltä supraan Klaukkalaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mietin ihan samaa, mutta siellä ei ole kauheasti autopaikkoja niin en sitten viitsinyt mennä kokeilemaan onnea :D

   Poista
 28. Onnea uudest hevosest. Se näyttää minusta ihan Maukka-nimiseltä!

  VastaaPoista
 29. mikä kypärä sulla on? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on se Charles Owenin aurinkolipallinen kypärä, muistaakseni AYR8 tms :)

   Poista
  2. Aurinkolipallinen CO on malliltaan SP8 :)

   Poista
  3. Se just :D hyvä että joku tietää!

   Poista
 30. mistä hankit tuon mattesin romaanin? Ihana tuo sun uusi hevien :)!

  VastaaPoista
 31. Voi että on kyllä nätti hevonen!!!! Tosi hienoja nämä tän postauksen kuvat :) Kiva kun kerroit videolla vähän perustietoja Maroccosta, kuten että se on saman rotuinen kuin Champ :D My day uuden hevosen saapumisesta oli muutenkin ihan huippu. Kiva kun teet välillä tuollaisia pitkiä videoita. Myöskin tuo ensimmäinen ratsastusvideo Maroccon kanssa oli tosi hyvä. Olen todella iloinen sun puolesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Paljon! Kiva kuulla, että videot miellyttävät :)

   Poista
 32. Ihana kuinka sun tekstikin hehkuu innostuksesta uutta heppaa kohtaan :D

  VastaaPoista
 33. En pahalla tarkoita, mutta tiedät varmasti itsekkin millainen riski on kuvata autolla ajaessa. Olet yhtä suuri riski liikenteessä sillon kun kuvaat videota, kuin silloin kun näpyttelisit tekstaria. Et valitettavasti ole hyvä esimerkki nuorille. Jos on pakko kuvata niin miksi täytyy katsoa kameraan? Aina kun katsot kameraan, et keskity tiehen --> olet riski liikenteessä. Vilkuilet jatkuvasti kameraan, eikö olisi turvallisempaa pitää katse tiessä ja höpötellä siinä ajamisen lomassa, nyt keskityt mielestäni liikaa kuvaamiseen ajaessa :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedostan kyllä :) Enkä myöskään koskaan ole väittänyt olevani hyvä esimerkki yhtään kenellekään, pikemminkin olen sanonut, etten haluaisi esimerkkinä olla. Ihan jo siksi, että teen varmasti asioita elämässäni, mitä en missään nimessä suosittele muille. Toivon toki, että jokainen täysi-ikäinen osaa itse arvioida esimerkiksi sen mitä ajaessaan tekee :)

   Poista
  2. Hyppäätkö sinä anonyymi kaivoon heti perässä jos joku muukin hyppää? Ei ole Aadan vastuulla mitä joku toinen tekee.

   Poista
  3. Ei, en hyppää kaivoon toisen perässä. Mutta moni ei varmasti ajattele kuinka suuri riski kuvaaminen ajaessa on, ja ajattelee että kun muutkin kuvaa niin voin minäkin.

   Pakko vielä sanoa että et Aada tietenkään ole ainoa joka kuvaa ajaessa, mutta pisti heti silmään tuo tyylisi kuvata. Katsot erittäin paljon kameraan, jolloin tie jää huomioimatta. Vertaa esim Tiia Suomalaisen videoon jossa ajaa kuvaessa, hänellä katse on tiehen, ei kameraan, ja mielestäni sellainen kuvaaminen on hyväksyttävää. Suurin huolenaihe tässä kuvaamisessasi on siis juuri se että katsot kameraan suurimman osan ajasta.

   Poista
  4. Kuinkahan moni muu on ihan samanlailla "omissa ajatuksissaan" ajaessaan. Ja onhan puhuttu myös "maantiehypnoosista". Eniten mua tässä ärsyttää se että on nimenomaan hyökätty Aadan persoonaa kohtaan, sanottu lapselliseksi yms eikä ainoastaan siihen kuvaamiseen.

   Poista
 34. Onnea ja iloa elämääsi uuden ystävän kanssa! :) Uusia postauksia ja videoita odotellen :)

  VastaaPoista
 35. Keväällä jollain videolla muistaakseni sanoit, että niclaksella oli jo joku heppa sulle mahdollisesti katsottuna kun Champ vielä oli sun omistuksessa. Onko tää Marocco se vai joku myöhempi löydös? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut tämä se, vaan ihan tuolla reissulla löydettiin :)

   Poista
 36. Tällanen keski-ikäinen tätikin iloitsee sun uudesta heposesta :) Onnea teille :)

  VastaaPoista
 37. Ilosi Macon suomeen saapumisesta hehkuu tästä tekstistä ja saa hymyn minunkin huulille.
  Varmasti Champista luopuminen oli omalla tavallaan raskasta, vaikka syyt olivatkin painavat, mutta joskus on vaan uskallettava muuttaa elämäänsä rajullakin tavalla, tässä tapauksessa rakkaan eläimen myymisellä ja uuden hankkimisella. Varmasti sinulla ja Macolla tulee olemaan älyttömän mukavia hetkiä yhdessä, ja varmasti molemmat kehitytte. On ilo seurata sitä, kuinka sinä Aada muutut ihmisenä ja muutat elämääsi, ja uskallat olla esimerkkinä muille siinä, että joskus on parempi luopua siitä mikä tuo enemmän surua kuin iloa, ja vaikka kyseessä olisi kuinka rakas ihminen/eläin/asia tahansa.
  Kaikki mutkat sinun ja Champin yhteisessä, pitkässä, matkassa ovat varmasti avanneet monia solmuja jo valmiiksi sinun ja Macon tulevaisuutta ajatellen. Toivon koko sydämestäni, että tämä todella upealta kuulostava herra antaa sinulle Aada mahdollisuuden kilpailla ja valmentautua sillä tavoin kuin tahdot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos aivan ihanasta kommentistasi ♡ Upeaa kuulla, että joku lukija toivoo mun elämään näin paljon hyvää :)

   Poista
 38. Voi vitsi, ihanaa Aada! Pämppistä kyllä tulee ikävä, se on vaan niin hauska persoona. :D Mutta erittäin hyvältä näyttää Macokin, on äärettömän kaunis hevonen. Onnea uuden hevosen johdosta ja tsemppiä teille jatkoon! PS. Kai jätät vielä Champin esittelysivun? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pämppis on kyllä sellainen hevonen, jota ei ihan heti unohda - varmasti koskaan ei! ♡ Mutta se pääsee toteuttamaan itseään nyt uudessa kodissa ;) kiitos paljon! Champin sivu saa jäädä, onhan se valtavan iso osa tätä blogia ollut.

   Poista
 39. Miten laitat sun hiukset kypärän sisään? Oon ite miettiny et miten ne sais sinne parhaiten? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ajattelin tehdä tästä videon joku päivä! :)

   Poista
 40. Olet saattanut tästä jo kirjoittaa, mutta itselle ei ole osunut silmiin. Olisi kiva kuulla millä perusteella juuri tämä hevonen ja minkä ominaisuuksien pohjalta lähdit uutta hevosta etsimään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, se oli kovin yksinkertaista :D Mulla oli estehevonen etsinnässä, mieluiten 6-7 vuotias ja easy going. Nikke päätti sitten, että minkä mä ostan :D

   Poista
 41. Maco :D Ite mietin Maukkaa nimeksi!

  VastaaPoista
 42. Moi! Paljon Onnea uudesta omasta hevosesta!

  Haluaisin kysyä sulta varusteista, uskon että sulla voisi olla joitain hyviä vinkkejä! (Muutkin, jotka lukevat tämän kommentin saavat toki suositella!)

  Mulle on tulossa syksyllä ensimmäinen oma hevonen ja nyt olisi viimeistään aika alkaa hankkia hevoselle tarvittavia varusteita ja muita tarvittavia tavaroita.
  Myös omia varusteita täytyy aika laajasti päivittää.
  Haluaisin samantien panostaa varusteiden laatuun ja hankkia oikeasti laadukkaita varusteita, niin hevoselle kuin itselle, jotka ovat miellyttäviä käyttää ja kestävät käytössä pitkään.
  Budjettini ei ole rajaton, arvostan siis oikeasti hyvää hinta-laatu suhdetta

  Onko sulla joitain yleisiä suosikkivarustemerkkejä/varusteita, joita suosittelisit?

  Itse kaipaisin vinkkejä erityisesti seuraavien varusteiden hankintaan (näitä onkin aika paljon... :--D)

  - ratsastussaappaat tai ratsastuskengät ja saappaanvarret/chapsit kesään ja talveen?
  - ratsastushousut kesään ja talveen?
  - kypärä?
  - takki tai liivi tms. kevääseen ja syksyyn, talveen ja sateeseen?
  - hanskat kesään ja talveen?
  - jalustimet (ja jalustinhihnat)
  - ohjat?
  - jännesuojat ja neopreenisuojat?
  - jalkojen kylmäyssuojat tms.? (Vai mikä sun mielestä on paras tapa kylmätä hepan jalat?)
  - kuljetussuojat?
  - villaloimi tai viltti?
  - saippua ja hoitoaine esim. nahkavarusteille?
  - ensiaputarvikkeet yms.?
  - harjat?

  Tuleeko sulle mieleen jotain erityisen tarpeellista mitä tulisi hankkia?

  Kiitos avusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kypäräsuositus: Charles Owen
   Hanskat: Roeckl
   Housut: Talveksi Cavallon, kesäksi perus Hööksistä löytyy hyviä

   Poista
  2. jotenkin tuntuu että jos sulla on noin paljon kysyttävää, oletko oikeasti valmis omaan hevoseen..

   Poista
  3. Kiitos ylempi anonyymi suosituksista!

   Toinen anonyymi: :D tottakai mulla on joitain ajatuksia siitä, mitä pitää hankkia ja millaisia varusteita haluan, pieni esimerkki: jalustimiksi haluan turvajalustimet, mutta muiden kokemuksia ja vinkkejä kaipaan siihen, mitkä turvajalustimet olisivat parhaimmat.
   En minä ole ennen saanut itse valita jalustimia, joita käytän. Olen ratsastanut niillä varusteilla mitä esim. ratsastuskouluhevosilla ja vuokrahevosillani on ollut.
   Mutta nyt mulla on mahdollisuus itse valita ja haluaisin heti hankkia mahdollisimman hyvät varusteet ja ottaa selvää siitä mitä hankin, ettei sitten käy niin, että ostan jotain ja hetken päästä totean että olisikin pitänyt ostaa jotkut toiset. :D

   Hevonen tulee muuttamaan sellaiseen paikkaan, jossa on paljon ihmisiä mun ympärillä, jotka voivat auttaa ja neuvoa mua.
   Ja vaikka olisi kuinka taitava, niin ihminen tarvitsee kuitenkin aina ympärilleen ihmisiä, joiden kanssa voi yhdessä miettiä asioita.
   Kun tulee oma hevonen, niin sittenhän niitä kysymyksiä vasta alkaakin tulla! :D Ja sehän on juurikin hyvä asia, kysymyksiin löytyy kyllä lähes aina vastaukset ja siten oppii ja kehittyy.

   Poista
  4. No kannattaisiko sitten kysyä niitä suosituksia sieltä missä niitä ihmisiä on ympärillä tai ylipäätänsä sellaisilta jotka tuntee sun mieltymykset, tallin olosuhteet yms?

   Poista
  5. Miksi en saisi kysyä täällä? :D

   Poista
  6. Mä voisin tehdä näistä joskus ihan oman postauksensa! :)

   Poista
 43. Mitkä saappaat sulla on? :)

  VastaaPoista
 44. Haluaisin kuulla, että oletko katunut yhtään Champin myyntiä? Tuntuuko se täysin oikealta päätökseltä? Mulla on nyt ollut pitkään kahden vaiheilla, että laittaisinko hevoseni myyntiin kun meillä on aivan samat ongelmat kun sun ja Champin kohdalla ja haluaisin kuulla siksi sinulta, että onko sinusta tämä ollut hyvä ratkaisu sulle? Toivon että vastaisit tähän. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa mä en ole katunut päivääkään, koska se oli oikeasti pidemmän ajan päätös ja kypsynyt mielessäni varmasti yli vuoden ajan taka-alalla. Mä olen iloinen siitä, että uskalsin luopua Champista, vaikka se siinä hetkessä toki tuntui maailmanlopulta. Tsemppiä sulle vaikeiden päätösten kanssa! :)

   Poista
 45. Missä sä oot töissä? Tai siis millaista työtä teet?

  Ja mitä tarkoittaa paneelitopattu satula? Olen myös Prestigen Versailles-satulasta haaveillut kun omalle varsalle tulee ajankohtaiseksi hankkia satula, mutta en tiennyt etä se vaatii pehmikettä väliin, enkä tiedä mikä on paneelitopattu satula ja miksi sellainen vaatii pehmennystä. Valaise siis tyhmää ja opeta tällekin päivälle yksi uusi asia :D

  Hevonen näyttää todella hyvältä ja itselläkin on kimo kasvamassa, ruunataan syksyllä kun on vasta kaksivuotias. Kaikkea hyvää teille kavioliittoon, toivottavasti se on pitkä ja antoisa.

  Ja hyvää kesää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ja kaikkea hyvää sullekin hevosiesi kanssa! Paneelitopattu satula tarkoittaa, että satula on topattu "paneeleilla", ei siis villalla. Siihen suositellaan aina alle jotain pehmikettä, esim. tuo Mattesin romaani on siihen hyvä. Varmaan löytyy enemmän googlesta, mä en osaa tuota sen kummemmin avata, haha..

   Olen töissä pankissa, teen ihan normi arkiduunia maanantaista perjantaihin :)

   Poista
 46. Voi että oon iloinen sun ja Macon puolesta�� Löysit todella hienon hevosen. Maco on ihana❤ Onnea teille ja hyvää jatkoa!

  VastaaPoista
 47. Millon tulee uus postaus?

  VastaaPoista
 48. Mistä olet ostanut harmaan lampaankarvaromaanin? Olen yrittänyt viime aikoina googlettaa, mutta joka paikka tarjoaa vain mustaa ja kellertävän vaaleaa...

  Ja minkä kokoinen tuo satula on? Prestigen satulat taitavat olla vain kokonaisina tuumina saatavissa, onko tuo 16" vai 17"? Ja mikä leveys? Versailles on todella hyvänoloinen satula, mutta itse en ole sellaisella päässyt ratsastamaan joten ei ole hajuakaan että minkä kokoinen satula pitäisi hankkia, olen 163 cm... Noita voi kai saada eri kokoisina, siivet standardia pidempinä tai leveämpinäkin jos tahtoo. Paneeli- ja villatopattuna jne. Todella hyvän kuuloinen satula siis!

  VastaaPoista
 49. Vaaaaaaaaaanha postaus, mutta ootte Macon kanssa ihan täydellisiä!

  Sun kaikki somekanavat on niin ihania ja päivittelet ihanan usein! Jatka samaan malliin <3

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat