perjantai 23. helmikuuta 2018

#952: Oppia ikä kaikki + arvonta!

Jos viime viikolla sain ahaa-elämyksen Macon ratsastuksen suhteen viime postauksessa kertomani tavoin, sisältyi samaiseen viikkoon myös toinen ahaa-elämys liittyen ihan hevosenomistajuuteen yleensä. Nimittäin siihen, että kun itsellä on tietty fiilis asioiden laidasta, niin yleensä siihen kannattaa luottaa. Vaikka kukaan muu ei olisi muuta sanonutkaan.

Meillä oli suunnitelmana hypätä sunnuntaina Riders Innissa ratatreenit, sillä Ypäjälle ajaminen yhden luokan takia tuntui ikävältä ajatukselta. Tiedättehän, pitkä matka, kylmyys ja yleisesti huono sää. Viikonlopuksi sattui kuitenkin ihan huikean hyvä keli, mikä pisti miettimään, että olisihan sinne kisoihin ollut kiva ajella. Onneksi tässä on koko vuosi aikaa! Ja toisaalta, samalla tavalla tuolla vieraassa maneesissa tulee treenattua rataa kisatyyppisesti. Riders Innissa oli ollut kisat juuri samana päivänä, mutta siellä isoin luokka oli metri, joten emme siksi menneet osallistumaan kisojen oikeina lähtijöinä.

Tämä oli siis suunnitelma. Mutta kuten kaikki hevosihmiset tietävät, ei suunnitelmat aina mene ihan putkeen. Lauantaina tallille tultuani huomasin Macoa harjatessani, että sillä on kintereen kohdalla jalan etupuolella ihan hyvän kokoinen vekki, todennäköisesti tarhakaverin nirhaisema. Haava oli pintahaava, eikä siitä ollut lähtenyt juuri nahkaa enempää irti. Haavakohta oli tuore, koska siihen ei ollut muodostunut vielä rupea päälle. Kyllä mä hetken taas mietin mielessäni, että on tämä rakas ruunani osoittautunut oikein tapaturma-alttiiksi. Toisaalta Pämppis tarhasi aikanaan yksin, eikä sillä siksi ollut koskaan mitään haavereita tarhauksen jäljiltä.

Kaikki kuvat kyseiseltä sunnuntailta, kuvista kiitos Millalle :)


Tunnustelin haavakohdan, eikä se aristanut ollenkaan. Jalka oli haavan kohdalta ehkä aavistuksen lämpimämpi, mutta ei turvonneen oloinen. Tuo kohta jalassa on siitä hankala, että se ei oikeasti turpoa, koska kinner pääse turpoamaan kovin suureksi. Nesteiseksi kyllä, mutta ei palloksi. Kävin pyöräyttämässä ruunaa liinan päässä tarkistaakseni tilanteen ja todetakseni, että se liikkui vähintään yhtä hyvin kuin ilman naarmuaan. Siispä suuntasin lauantaina pellolle höntsäilemään, jonka jälkeen kylmäsin jalan ja laitoin haavaan puhdistusaineen. Mitään sidevirityksiä tuohon kohtaan on hankala laittaa, koska ne valuvat alaspäin poikkeuksetta. Hevonen pääsi vielä takaisin tarhaan, olihan ulkona mahtava sää aurinkoa myöten.

Sunnuntai koitti, eikä tallinomistajamme laittanut aamulla hälyttäviä tietoja jalan tilanteesta. Lähdin luottavaisin mielin tallia kohden, enkä ajatellut asiaa sen enempää. Tallille päästyäni kokeilin jalan, eikä se ollut sen nesteisempi kuin edellisenä päivänä. Lämpimämpi taas aavistuksen juuri haavan kohdalta, mutta mitään muita merkkejä ei ollut. Pintanaarmu oli parantunut hyvin, mutta tokihan se siinä edelleen olemassa oli. Kävin taas pyöräyttämässä ruunaa liinassa hetkisen verran, eikä liikkeessä ollut mitään moitittavaa. Macon ilme oli kuitenkin vähän närkästynyt: sellainen "onko pakko, tuntuu ikävältä" -tyyppinen. Se ei ollut eilen pellolla ollut superinnoissaan, mitä se yleensä on ollut. Mutta se liikkui puhtaasti, enkä siksi osannut kyseenalaistaa tilannetta kummemmin.

Pohdin tallilla, kannattaako mun lähteä treenaamaan. Yritin soittaa valmentajalleni mielipidettä kysyäkseni, mutta hän ei ollut puhelimen ääressä. Siispä pakkasin tavarat ja hevosen autoon suunnaten Riders Inniin. Ajattelin, että tehdään sen verran, mitä voidaan.
Treenit lähtivät hyvin käyntiin ja Maco tuntui sileällä oikeinkin kivalta. Verryttelyhypyt teimme pystylle kahdeksikolla, ja yllätyksekseni vasen kierros oli paljon helpompi. Oikeassa suunnassa Maco tuntui tappelevan kunnollista taipumista vastaan, eikä se halunnut ottaa sisätakajalkaa kunnolla alleen. Samaa jalkaa siis, missä sen haava oli. Hypyt itsessään sujuivat kuitenkin ongelmitta, vaikka jouduin tekemään paljon normaalia enemmän töitä hyppyjen väleissä. Valmentaja ohjeisti tekemään oikeita asioita, mutta ihmettelin samalla, miksi tekeminen oli paljon epätasaisempaa kuin normaalisti. Tai ehkä epätasainen on väärä sana - oikeastaan voisi sanoa, että tekeminen ei ollut niin helppoa kuin se on ollut. Maco on niin suoraviivainen hypätessä, että tällaiset asiat pistää heti miettimään.

Kun siirryimme tekemään linjoja, korostui tuo ongelma entisestään. Maco kyllä eteni, mutta se ei todellakaan ollut raiteilla: esteiden välissä se punki takaosaansa oikealle ja heittäytyi ihan pohkeen taakse. Sitä se ei tee koskaan, sillä sen ajatus on normaalisti aina kohti estettä. Ei se nytkään jarruttanut esteitä kohden, mutta se ei vaan selkään tuntunut ollenkaan niin hyvältä kuin normaalisti. Ulospäin ero ei kuulemma näkynyt muuten kuin "on vähän rytmi hukassa" -tyyppisesti.

Ensimmäisen radan jälkeen sanoin valmentajalle, että uskon kaiken menossa olevan epätasaisuuden johtuvan puhtaasti tuosta takajalasta. Vaikka hevonen liikkuu puhtaasti, eikä jalka ole arka, voi se silti kinnata ikävästi kintereen kohdalta. Valmentaja kokeili jalan, eikä Maco aristellut vahvaakaan puristusta. Sanoin kuitenkin, että ei se tunnu normaalilta esteillä. Joku toinen olisi varmaan katsomosta käsin sanonut, että ratsasta paremmin hevonen apujen väliin, niin kyllä se siitä. Mutta en mä halunnut käskeä hevosta tekemään paremmin, kun takaraivossa oli koko ajan tunne siitä, että se jalan haava aiheuttaa nuo "ongelmat". Ja jos käsken hevosta tekemään töitä silloin, kun se ei ole 100% kunnossa, häviää työnteosta ilo. Se on viimeinen juttu, minkä haluan Macon kohdalla tehdä.
Niinpä hyppäsimme vielä viimeisen linjan, ja kun kaikki sujui hyvin tässä, keventelin loppuravit ja lopetin hommat siihen. Valmennus jäi siis lyhyeksi, mutta se ei ollut asia, mikä mua harmitti. Olin vähän pettynyt itseeni, kun lähdin valmennusreissulle, vaikka mun olisi pitänyt tietää olla menemättä. Mistä? Alkuvuodesta Macolla oli samassa kintereessä vastaava haava, jota se ei ontunut, mutta joka ärsytti sitä liikkeessä selvästi. Silloin se saattoi alkukäynneissä laittaa korvat luimuun, vaikka liike oli puhdas. Silloin kävelimme, koska en halunnut kiusata hevosta treenillä.

No, nyt tiedän, että vastaavissa tilanteissa jäädään kotiin ja katsotaan myöhemmin uudelleen. Tällä viikolla Maco saikin kevyemmän jakson, kun maanantaina ohjasajoin sitä hyppäämisen palautteluna, ja ruuna oli maanantaina sekä tiistaina kävelytyskoneessa. Keskiviikkona Sanni ratsasti ruunan kevyesti, mutta halusin antaa sen vielä torstainakin vain hölkötellä, joten menimme ilman satulaa käyntiä ja vähän laukkaa. Tulinpa samalla seisoneeksi Macon selässä! Se on kyllä niin kiltti. Tänään perjantaina ruuna oli kävelytyskoneessa ja sillä oli kiropraktikon käsittely aamusta. Illalla menen tallille kävelyttämään pojan mahdollisen klippauksen ohella. Viikonloppuna höntsäillään maastossa ja nautitaan auringosta :)
Sellaista sitten! Ihanan aurinkoisen sään ansiosta ei tällainen oma typeryys loppujen lopuksi kauaa ärsyttänyt, ja odottelen innolla ensi viikkoa. Se onkin kovin tapahtumarikas, sillä edessä on oma muuttoni ja viikonloppuna Helsinki Horse Fair. Ajatuksenani on tulla paikalle molempina päivinä, sillä lupauduin groomiksi kaverini hevoselle hänen kisatessa messuilla esteluokissa. Samallahan siellä ratkotaan Blogiexpon palkinnot, joissa mä olen ehdolla "Vuoden ratsastusblogi" -kategoriassa. Jos haluat, voit jättää äänesi omille suosikeillesi täältä.

Mulla on tapahtumaan ylimääräisiä lippuja, joten ajattelin arpoa ne lukijoideni kesken täällä blogissa. Kommentoi tähän postaukseen oma nimesi/nimimerkkisi ja sähköpostiosoitteesi keskiviikkoon 28. helmikuuta mennessä, niin olet mukana neljän koko viikonlopun messulipun arvonnassa. Yhden lipun arvo on 19 euroa. Lipulla pääsee osallistumaan GoExpo-messuille kokonaisuudessaan kahtena päivänä aikavälillä 2.-4.3. Arvonta ei ole yhteistyö. Voittajille ilmoitan henkilökohtaisesti.

Mukavaa viikonloppua teille kaikille! :) 

75 kommenttia

 1. Mimmi Posio
  mimmi.posio@gmail.com

  Voittaminen olisi kiva, sillä en ole koskaan käynyt horse fair messuilla ja se kiinnostaisi minua todella! Samalla voisin antaa serkulleni myös mahdollisuuden päästä messuille.

  VastaaPoista
 2. Noora Tanskanen
  n.m.tanskanen@hotmail.com

  VastaaPoista
 3. Anni Jormanainen
  anni.e.jormanainen@gmail.com

  Olisi huippukivaa voittaa liput, ekaa kertaa pääsisin tuohon messuun.

  VastaaPoista
 4. Sara Lehtinen
  slehtinen72@gmail.com

  VastaaPoista
 5. Janina Sara
  janinasaraa@gmail.com

  VastaaPoista
 6. Susanna Lammia
  susanna.lammia@outlook.com

  VastaaPoista
 7. Anni Tyyskä
  tyyskaanni@gmail.com

  olis kiva voittaa liput, koska siellä kilpailee meidän vanha hepo :)

  VastaaPoista
 8. Aada Heikkinen
  aada.e.heikkinen@gmail.com

  VastaaPoista
 9. Anni Muotka
  anni.muotka@gmail.com

  VastaaPoista
 10. Meiju Penttinen
  meiju.penttinen@gmail.com

  VastaaPoista
 11. Lotta Aaltonen
  lotta1.aaltonen@gmail.com

  VastaaPoista
 12. Linnea Pättiniemi
  Linskutuupa@gmail.com

  VastaaPoista
 13. Mea Manninen
  mea.manninen@wippies.fi ��

  VastaaPoista
 14. Sara Laukkanen
  saralaukk@gmail.com

  VastaaPoista
 15. Veera suonpää
  veera.1997@windowslive.com

  VastaaPoista
 16. Enni Lampinen
  ennilampinen02@gmail.com

  VastaaPoista
 17. vilma.ruohola@gmail.com
  vilma ruohola

  VastaaPoista
 18. Nea Levonius
  nea.levonius@gmail.com
  Olisi tosi kiva voittaa niin päästäis törsäämään rahaa uusiin kisakamoihin perhaps

  VastaaPoista
 19. Jaana Saarenpää
  Jaanskuu@hotmail.fi

  VastaaPoista
 20. Johanna Pehkonen
  johanna.pehkonenx@gmail.com

  VastaaPoista
 21. Anni Nousiainen

  kauraturvankanssa@gmail.com

  VastaaPoista
 22. Mira Karvonen
  mirakar03@gmail.com

  VastaaPoista
 23. Sofia Soilu
  sofia.soilu@hotmail.fi

  VastaaPoista
 24. Ella Nousiainen
  ellanous1@gmail.com

  VastaaPoista
 25. Aliisa Hakala
  aliisa1.hakala@gmail.com

  VastaaPoista
 26. Eeva Piha
  eevapiha@hotmail.com

  VastaaPoista
 27. Emma Frilander
  Emma.a.frilander@gmail.com

  VastaaPoista
 28. Salla Koivuniemi
  salla.koivuniemi@hotmail.com

  VastaaPoista
 29. Mirka Riikonen, mirka.kuvat@gmail.com

  VastaaPoista
 30. Ada Pajari
  ada.pajari@icloud.com

  VastaaPoista
 31. Helmi Westergren
  helmi.westergren@edu.kerava.fi

  VastaaPoista
 32. sara bohadjum
  sara.bohadjum@gmail.com

  VastaaPoista
 33. Sandra Näkki
  tiiasandrasofia@gmail.com

  VastaaPoista
 34. Sara Duché sara.l.duche@gmail.com
  Olisi upeaa voittaa!��

  VastaaPoista
 35. Vilja varpomaa
  Kamu.varpomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 36. Villa Vesanto
  @viltsunheppaelamaa.v@gmail.com

  VastaaPoista
 37. Saana Jussila
  saana.k.jussila@gmail.com

  VastaaPoista
 38. Ihana postaus jälleen ja olisi kiva voittaa nuo liput,kun olen aina haaveillut että pääsisin noille messuille
  Mia Manninen
  manmia004@gmail.com

  VastaaPoista
 39. Susanna Palokas
  palokaa.susanna@gmail.com

  VastaaPoista
 40. Josefiina Nygren
  josefiinaadaviola@gmail.com

  VastaaPoista
 41. Petra A
  petra.alapiha@gmail.com ��

  VastaaPoista
 42. Karoliina Ojanaho
  ojanahokaroliinaa@gmail.com

  VastaaPoista
 43. Sara R
  rusisara@gmail.com

  VastaaPoista
 44. Kyl mäkin ku muutkin :D
  piiahokas at geemail.com

  VastaaPoista
 45. Sofia Nyström
  nyso.sofia@gmail.com

  VastaaPoista
 46. Elviira Sarakoski
  elviira.s@gmail.com

  VastaaPoista
 47. Alina Paaso-Rantala
  alinavpr@gmail.com

  VastaaPoista
 48. Milka Suninen
  milka.suninen@gmail.com

  VastaaPoista
 49. Siskon kanssa
  anna.lapinlampi@gmail.com

  VastaaPoista
 50. Roosa Hämäläinen
  roosa0hamalainen@gmail.com

  VastaaPoista
 51. Jenni M
  emiliajenni.m@gmail.com

  VastaaPoista
 52. Essi Roivainen
  essi.roivainen@gmail.com

  VastaaPoista
 53. Wilma L
  wilmaequestrian@gmail.com

  VastaaPoista
 54. Hannamari Karjalainen
  hanis96@hotmail.com

  VastaaPoista
 55. anniina.karttunen@edu.hel.fi

  VastaaPoista
 56. Minna P
  gabriella@luukku.com

  VastaaPoista
 57. Aino Saukko
  aino.saukko@hotmail.com

  VastaaPoista
 58. Emilia Lampela
  emilia00_@hotmail.com

  VastaaPoista
 59. Christin Ein
  christinein2002@gmail.com

  VastaaPoista
 60. Enni Honkanen
  enni.penni9@gmail.com

  VastaaPoista
 61. Nea Kautto
  nea.kautto@gmail.com

  VastaaPoista
 62. Ilona Valtanen
  ilona-valtanen@hotmail.com

  VastaaPoista
 63. Sanni Määttä
  sannihannaemmiina@gmail.com

  VastaaPoista
 64. Melissa Nordman
  m.nordman1@gmail.com

  VastaaPoista
 65. Guaggo
  khtmelody99@gmail.com

  VastaaPoista
 66. Laura Harju
  laura.saura@outlook.com

  VastaaPoista
 67. eija.kirikal@gmail.com

  Perheessä kolme hevostelijaa, joten liput olisivat mieluiset. Ottaisin mukaan vielä yhden ystäväni, joka tarvitsisi piristystä tällä hetkellä.

  VastaaPoista
 68. Reetta Ahtila
  reetta.ahtila@gmail.com

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat