sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

#983: Vieraalla hevosella hyppäämistä

Vanhemmat lukijat saattavat muistaa ajan, kun bloggaajat tekivät paljon yhteisvideoita ja vierailuita toistensa blogeissa. Tällaisen yhteistoiminnan kulta-aika sijoittui varmaankin sinne 2014-2015 vuoden tienoille, jolloin minäkin vierailin muiden silloin kovaa suosiota nauttineiden bloggaajien kotitalleilla. Kauas on tultu, mutta päätimme ottaa Voitto Kotiin -blogista tutun Tiian kanssa revanssin yhteisvideoiden suhteen reilu viikko takaperin. Moni onkin videon saattanut jo nähdä, mutta julkaisen sen vielä tännekin blogiin omien ajatusteni kera.

Mistä ihmeestä tässä nyt olikaan kyse? Tiia on kuvannut jo viime vuoden puolella ahkerasti Ratsastuskoulut testissä -nimistä videosarjaa, jossa Tiia ja hänen siskonsa Pinja ovat testanneet erilaisia ratsastuskouluja Kuopion alueella. Pari viikkoa sitten Tiia laittoi viestiä ja kyseli, josko olisimme saaneet aikataulumme sopimaan hänen Helsinki-visiittinsä kanssa jonkinlaisen tallireissun merkeissä. Sehän passasi, ja ehdotin samalla, josko kuvaisimme uuden jakson suosiota keränneeseen sarjaan täällä Uudenmaan alueella. Tiia innostui ajatuksesta, joten olimme yhteydessä täältäkin blogista tuttuun Stall Solbackaan, jonne sovimme tunnin lauantaiaamuksi. Hurjan jännää, sillä itselläni oli melkein kuuden vuoden tauko ratsastuskoulutunneista! Kauhean pitkä aika, vaikka niistä ajoista tuntuu olevan vain pieni hetki.

Kaikki kuvat c. Emma Virolainen, kiitos!Kuvaamaltamme videolta tulee esiin kaikki oleellinen varsinaista ratsastuskoulut testissä -osiota ajatellen, joten sen sijaan haluaisin nostaa esiin ajatuksiani tästä tunnilla ratsunani toimineesta uudesta hevostuttavuudesta. Kyseessä oli pieni (tai siltä se Macon jälkeen tuntui, vaikka ihan normaalikokoinen hevonen oli siis kyseessä) puoliveritamma Kerttu. Se on tullut Suomeen käsittääkseni Hollannista Juulia Jyläkseltä, ja sen sisarukset ovat kisanneet ikäluokkakisoja menestyneesti ulkomailla. Ei siis yhtään pöllömpi peli tuntihevoseksi, kuten ei myöskään muut Solbackan tuntiratsut. Kerttu on kuulemma monen varttuneemman ratsastajan suosikkihevonen koulutunneilla, mutta esteillä se on vielä sen verran "kilparatsastajan säädöillä", ettei sillä voi kovin moni tuntilainen mennä. Näillä alkuspekseillä kipusin uuden hevostuttavan kyytiin.

Alku ei sujunut kyllä yhtään niin ruusuisesti kuin olin etukäteen ajatellut. Tiedättekö sen tunteen, kun otat ohjat käteesi, ja hevonen katsoo yläkautta silmiin. Ensimmäinen fiilikseni oli, että mitenköhän tällaista ajetaan. Vika ei missään nimessä ollut hevosessa, vaan nimenomaan mun omassa ratsastuksessa. Olen tottunut aloittamaan työskentelyn sellaisella "nyt mennään" -asenteella, jossa hevoselta ei pahemmin kysellä, vaan hommat tehdään. Kerttu on kuitenkin sen verran herkempisieluinen tamma, ettei se kestä puristusta, jäykkää kättä tai jarruttavaa istuntaa. Jouduin siis miettimään hetken, miten lähtisin tammalla hommia tekemään: rennompi käsi, sallivampi istunta ja pyytelevämpi ote toimintaan. Nyt ei käsketty, vaan kysyttiin. Se on kai ruunan ja tamman suurin ero ;)

Alun ihmettelyn jälkeen Kerttu oli oikeinkin näppärä ja kiva hevonen myös tällaiseen yhdenlaiseen ratsastustyyliin jumittuneelle harrastelijalle. Oli muuten mielenkiintoista päästä hyppäämään erilaisella hevosella pitkästä aikaa muutakin kuin kavaletteja, sillä Kerttu toden totta erosi Macosta yön ja päivän tavoin. Tamma muistutti mielestäni todella paljon Hämpsiä, jolla treenasin ja kilpailin viime vuoden talvesta kesään ennen sen myyntiä. Molemmissa tammoissa on suvussa Indoctroa, joka jättää jälkeensä laukkaan voimaa, mutta toisaalta sellaista pupumaista pomppimista takaosan kanssa niissä tilanteissa, joissa hevonen ei ole kunnolla takaosansa päällä. Hämpsi oli helposti hieman tyhjä edestä, ja vaikka se oli todella hyvin menossa esteille, sai sen silti hyvin pidettyä kontrollissa ilman käsivoimia. Kerttu oli kuin ilmetty Hämpsi kakkonen, mutta hieman vahvempana. Aluksi mulla oli totuttelemista esteille lähestyttäessä juurikin siinä, etten vain jäänyt vetämään käsijarru päällä hyppyä lähelle estettä, vaan sallin tamman laukata vähän vapaammin perille asti innokkuudesta huolimatta. Ja kappas, tuo tamma osasi hypätä erittäinkin näppärästi silloin, kun kuski sen sille mahdollisti!

On mahtavaa päästä ratsastamaan erilaisia hevosia esteillä. Maco on esteillä todella tasainen, juuri sellainen easy going, jonka perusteella se mulle hankittiinkin. Olen päässyt siihen hyvin sisälle vuoden aikana, joten tekeminen on yleensä noin päällepäin suhteellisen vaivattoman tuntuista erinäisiä virheitä laskematta. Ruuna on helposti vähän pitkä, hidas ja matala, joten sitä pitää ajatella ratsastavansa ylämäkeen, vähän lyhemäksi ja kuitenkin rytmissä päästämättä sitä valahtamaan pitkäksi. Kerttu sen sijaan oli hyvin ylhäällä jo valmiiksi sen laukan ollessa lyhyttä ja aktiivista. Sen kanssa sai pitää vakaan ja matalan käden estettä kohti kuitenkaan jäämättä vetämään taaksepäin. Kaksi ihan erilaista hevosta, jotka lähestyvät esteitä ihan erilaisessa asennossa. Niin kivaa ja opettavaista! Tallin omistaja vielä heitti lopuksi ilmoille mahdollisuuden siitä, josko kävisin hyppäämässä Kertulla säännöllisesti myös tulevaisuudessa. Katsotaan, miten tuon ajatuksen kanssa käy. Erittäin hyödyllistä se olisi ainakin mulle :)
Linkki videoon (Tiian tekemä video Ratsastuskoulut testissä -sarjaan)

Näin kesän kunniaksi sain tällä viikolla tiedon myös siitä, että saan ratsastaa huomisesta alkaen aina heinäkuun loppuun asti täältä blogistakin tuttua Kalle-ruunaa niin sanotusti päivittäin sen omistajan ollessa estynyt ratsastuksesta. Valmentajamme toki ratsastaa hevosen noin kerran viikossa, jonka lisäksi ruunalla on pari kävelypäivää viikottain ja toisinaan joku hevosenomistajan kaveri voi hevosta liikuttaa, mutta muuten Kallen liikutus olisi mun vastuulla. Tietää ainakin, ettei arjesta tekeminen lopu, sillä kahden hevosen hoito ja liikutus vie yllättävän paljon aikaa. Varsinkin, kun molemmat ovat kimoja.. Macosta lika ei niin näy, mutta Kalle on kyllä ihan mahdoton sen hohtavan valkoisen karvan kanssa! Olen tästä rupeamasta todella innoissani, sillä kesällä jaksaa painaa ratsastusta vähän enemmänkin. Nyt pitää vaan suunnitella hieman tarkemmin omat tekemiset, jotta ehdin mahduttamaan sujuvasti yhten lisäponin muun elämän rinnalle. Tästä tulee kyllä ihan mahtava kesä!

Mukavaa alkavaa juhannusviikkoa teille <3

14 kommenttia

 1. Pitäisikö sinun nyt vähän joustaa niiden kliinisen puhtaiden standardiesi kanssa, kun itsekin tiedostat että ne aiheuttavat aikataulullisia ongelmia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos saan vähän tarkennusta vielä siihen, mitkä on ne kliinisen puhtaat standardit tässä kohden? :D tarkoitatko siis esim. hevosten puhtautta? Jos näin, niin en todellakaan hinkkaa noita päivittäin, vaan harhaan lähinnä pahimmat pölyt pois ennen ratsastusta. Erikseen sitten tietysti valmennukset jne. :)

   Poista
  2. Ehkä niitä varusteita ei tarvitse putsata joka ratsastuksen jälkeen tai hinkata jotain ruokakupin kansia koska koet niiden jotenkin keränneen yhden päivän aikana häiritsevän pölykerroksen. Ja ei, puhtaudessa ja siistiydessä ei ole mitään vikaa, mutta näemmä itsekin koet sen vaikuttavan negatiivisesti aikatauluihisi? Eikä tämä ole edes ensimmäinen kerta kun asiasta mainitset.

   Poista
  3. Apua, en mä mielestäni postauksessa antanut ymmärtää, että varusteiden putsaus tms. veisi aikaa :D Eihän siihen mene sen enempää aikaa kuin ennenkään, sillä yhdet suitset lisää putsattavaksi on parin minuutin homma. Se, mikä vaatii järjestelyä, on ihan se hevosen ratsastus - siihen kun menee hoitotoimineen (normaali harjaus ja ratsastuksen jälkeen hikinen pesu) se tunti lisää vähintään per päivä. Ei syytä paniikkiin, kyllä mä olen miettinyt, että ehdin tekemään elämässä kaiken normaalisti :) ehkä joku salireissu jää väliin vaan ;)

   Poista
 2. Hyvä postaus ja video! :) Mä muistan kun sä ratsastit Voitolla ja Tiia Champilla sillon kauan sitten :,,,D Hyvää juhannusta sulle myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha joo, siitä on kyllä kauan! Se oli hauska reissu Kuopioon tuo Tiian luona vierailu :) kiitos!

   Poista
 3. Oottepa kehittyneet Macon kanssa paljon ton kouluvalmennusvideon perusteella! Se kulkee jo paljon paremmin ylämäkeen kun aiemmin (oon ymmärtänyt, että se on vissiin vähän etupainonen?) ja siltä näyttää löytyvän enemmän liikettäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tosi etupainoinen :D haha kiitos, pikkuhiljaa tuo meno paranee :)

   Poista
 4. Kiva nähdä sut jonkun toisenkin hevosen kyydissä hyppäämässä!Todella opettavaista mennä ja hypätä eri hevosilla, kehittää paljon ja joutuu miettimään miten just sitä hevosta ratsastaa, ei voi kangistua vanhoihin kaavoihin liikaa :)
  Katsoin videon, vaikken noista Tiian yhteistyöjutuista välitä. Eikä aihe koke millään tavalla minua. En asu lähelläkään ja vaikka asuisin niin liian kallista vaikka hienot hevoset olisikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, juurikin näin! Kyllä on iso plussa, kun saa tehdä ja touhuta muiden hevosten kanssa :)
   Kiva, kun katsoit videon, vaikka aihe ei muuten ollut mieleinen. Kivaa juhannusta! :)

   Poista
 5. Ratsastat niin hyvin, että voisin pelkkää sileätyöskentelyä tuijottaa loppu päivän! Oli oikein kiva postaus+video oli myös hyvin toteutettu. :)

  VastaaPoista
 6. Aada oot ihana, samoin Maco! Ootte loistava pari!!

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat