sunnuntai 27. marraskuuta 2011

02: Sillain tää kaikki alkoi

Ekakskin: ihan kauheeta kun on tämmönen sää :( Tein tallia koko päivän ja siellä mudassa oli muuten tosi mukava tarpoo menemään! Hmm. Onneks ratsastin myös muutaman hevosen ja semmosta mukavaa.

Mietin tossa eilen että mitäs voisin kirjoittaa tänne tänään. Tai ylipäänsä. No, tuli heti mieleen että haluun jakaa teidän kanssa mun elämän tärkeimmät hevoset ja ratsastuspaikat (joita on uuuseita), joten käytän niihin varmaan sit yhden per päivä - katotaan jos oisin joskus ens vuonna valmis niistä sitten :D

Mutta mietin kanssa, että ettehän pääse mistään mukaan jos en kerro aluks miten kaikki ylipäänsä alko ja miten oon tässä ja nyt. Eli tänään pääsette sitten tietysti lukemaan mun harrastuksen historiaa! Jea.

Niin kauan sit! Vuoden 2005 jostain estekisoista (Tumppu)
Aloitin ratsastamisen joskus alle kuuden vanhana, aluks ihan semmosella maastoilu/puskailutallilla. Meillä oli siellä ihan hirveen hyvä yhteishenki ja hoidin siellä ekaa hoitoponiani, kimoa welshtamma Cindya. Ratsastin siellä siis vuodesta 2000 vuoteen 2004, ehkä? Kauheesti en oppinut ratsastusta, mutta pääs puuhailemaan hevosten kanssa ja kaikki leirikesät varsinki jäi mieleen!

Kesällä 2006 mummolassa (huomaa laatu-istunta :'D)
Siirryin sitten ratsastamaan Solbackan ratsastuskoululle ja sillä tiellä ollaan edelleen. Mutta en nyt kiirehdi loppuun asti, välissä tapahtu paljon. No, hoidin vuosina 2005-2011 Solbackassa varmaan noin 6 eri hevosta, viimesimpänä vuosina 2007-2011 Sjamira nimistä arabiristeytystä mistä kerron joku päivä lisää. Solbackassa pääsin estevalmennukseen ja paljon tuli kisattua, esteitä enimmäkseen mutta myös koulua. Aloitettiin siitä ihan pienenpienestä 40cm ja he C tasosta ja vuosien mittaan sitten he A ja 90cm tasolle.

2007 koulukilpailut he B palkintojenjako, voitto (Rasmus)
Vuoden 2008 loppupuolella aloin kiinnostumaan koulupuolesta enemmän ja päädyin sitten Solbackan ohella ratsastamaan Equstomiin. Equstomissa pääsin heti osallistumaan vuoden 2009 tuntiratsastajien suomenmestaruuskisoihin (tuntsarit) junnuissa ja estepuolella (jep..). Tervetuliaisluokassa tuli nolla, mutta finaaliradalla kiellettiin ulos toisiks viimeselle uusinnan esteelle.. Perus :D

Tuntsarit 2009, tervetuliaisluokka 80cm (Santoum)
Equstomissa opin todella paljon istuntapainotteisemmaks ratsastajaksi, koska tallin kaikki opettajat on CR-koulutettuja. Ratsastin aika paljon voikolla Renee-ponilla ekoina vuosina ja kisasin sillä koulussa helppoa B:tä ja muutaman A:n. Tuli sitten vuosi 2010 ja päätettiin lähteä tuntsareihin koulupuolelle seuraavana kesänä. Mut laitettiin menemään Rocket Power eli "Rokki" -nimisellä tammalla, millä en ollut mennyt kuin kerran aikasemmin. Siitä sitten alkoi tuuppaukset, jotka johtivat junnukoulupronssiin 2011 heinäkuussa tuloksella n. 62% he A finaaliradalta (hävittiin pisteellä kakkoselle..). Kisattiin paljon muutenkin, mainittakoon esim. EsRan tuntsarit.
Tuntsarit 2011, juniorikoulupronssi (Rokki)
Tällä hetkellä ratsastan Solbackassa estevalmennuksessa ja koulutunnilla sekä lisäks ratsastuksenopettajan ponia. Käyn myös Equstomissa koulutunnilla ja silloin tällöin eri suomalaisten valmentajien valmennuksissa. Tässä vuoden sisällä oon ratsastanut pariakin eri yksityistä, mutta nyt ei oo oman ajanpuutteen ja tarpeen vuoksi muita. Viikonloppuisin on kisoja tai kuvausreissuja, tallintekoa tai muuta heppailuhommaa. Ja saa nähä millon sitten siirrytään "seuraavalle tasolle" hevostelussa ;) Heh
Tahko Areena, elonkorjuukisat 2011 lk 105cm (Ilpo)
Kesällä sain tarjouksen, että saisin käydä ratsastamassa Tahko Areenalla hevosia niin paljon kuin sielu sietää. Ja niinhän sitä on tullut käytyä useampaan otteeseen ja kisattu myös esteillä tallin hevosilla. Parhaimmillaan 12 starttia päivässä! Erityyppisiä hevosia kun on, luokkakorkeudet on vaihdelleet 50cm:stä 115cm:iin. Parhaita saavutuksia tuolta ehkäpä pari tokaa sijaa 110-115cm tasoilta. Kolme voittoloimeakin on tullut ja kasapäin ruusukkeita. Ainoo mikä jarruttaa sinne menoa, on matka = 6h...

Joitain ruusukkeita.. OIkeella alkaa olla jo ahdasta kun en oo jaksanu laittaa kuten vasemmalla
Kesällä pääsin myös käymään töissä Stephexillä Belgiassa, Nina Fagerström on töissä siellä myös. Olin itseasiassa juuri Ninan käytävällä sen kolme viikkoa ja pääsin tallihommien lisäks ratsastamaan kaikilla terveillä meidän käytävän hevosilla. Mutta siitä reissusta lisää myöhemmin :) Oli kyl siistiä, ens kesänä meen varmaankin 5 viikoksi ja voin sanoa, että ihan erilaista kuin pystyy ikinä kuvittelemaan. Todellakin.
Stephex, Belgia kesä 2011 viimenen päivä ♥ (Viva)
Täst tuli nyt tämmönen jäääätti pitkä ja kukaan ei varmaan jaksa lukee! :D Mutta ainakin ne jotka jakso, sai ehkä jonkinlaisen käsityksen mun ratsastusurasta.. Kaikkee en tosiaankaan kertonut ja selvennän näitäkin tulevina päivinä.. En vaan tiiä mistä aloittaisin. Se vielä täytyy mainita, että oon olut pari (muistaakseni viis tai neljä) vuotta töissä erilaisissa kansallisissa ja kv estekilpailuissa Suomessa, joten on tullut tutustuttua erilaisiin ihmisiin tän urheilulajin parissa. Antoisaa on ollut! :)

6 kommenttia

 1. Vau, ollu varmaa ihan sairaan nättii tuolla Stephexillä, miten sä pääsit sinne? Ja mitenhä ite pääsis sinne... Kiva muute löytää tällänen blogi, ihan tosi kivanolonen! Oon kanssa tehny töitä ihan tunnetuilla suomalaisilla estevalmennus/myyntitalleilla, mut olis ihan tosi kivaa lähtee just johonkin Stephexille vähäks aikaa.. :) oma heppa tosin jäis sitte Suomeen mutta eiköhän tollane kokemus ois sen arvosta. :)

  VastaaPoista
 2. Joo, oli todella kivaa ja opettavaista, tosin rankkaa ja työlästä.. Mutta on kokemisen arvoista! Kannattaa ilman muuta lähteä jonnekin ulkomaille, ihan pienemmillekin talleille, sillä siellä jo pienemmillä paikoilla on niin eri fiilis kuin Suomen isoimmillakaan. Suhteilla on suuri merkitys hakemisessa, mutta tietysti mukaan pääsee paljon sellaisiakin ihmisiä, jotka vain aktiivisesti ottavat yhteyttä talleille ja kyselevät töitä. Tsemppiä etsimiseen! Toivottavasti löydät jonkin paikan :) Ja oman hevosenhan voi jättää jonnekin siksi aikaa, monella viime kesän kaverillani oli hevoset Suomessa ulkomaanjakson ajan, osa otti mukaansa ulkomaille.

  VastaaPoista
 3. oon kade sulle ku oot kisannu noin paljon ja viel hyvin tuloksin, oot päässy ulkomaille kuuluisuuksien luokse, oot noin hyvä ratsastaja ja kaikkee! :DD lahjota mulle puolet elämästäs ;D nii ja kiva blogi! (:

  VastaaPoista
 4. Haha :D No, ei mun elämä nyt noin erikoista sentään oo :D Mutta kiva että tykkäät blogista!

  VastaaPoista
 5. Hui miten mielenkiintoinen hevoshistoria sinulla on takanasi, vaikka olet noin nuori. Ainakin tällaisen varhaispuskatädin mielestä ;) Kiva blogi!

  Oma: http://workingwithmaster.blogspot.com

  VastaaPoista
 6. Kiitos paljon! Joo, onhan sitä tullut kaikenlaista tehtyä, varsinkin näin viime vuosien aikana.. Toivottavasti meno ei hiljene :)

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat