Joku lukija toivoi jokin aika sitten postausta, jossa kertoisin oman istuntani kehityksestä vuosien varrelta. Olen suunnitellut pitkään sen tekemistä ja nyt päätin kyseisen postauksen toteuttaa. Laittakaa alle kommenttia, mitä piditte ja mistä haluaisitte vastaavanlaisia erikoispostauksia lisää. Nyt on nimittäin aikaakin!
Tein itseasiassa viime heinäkuussa postauksen siitä, miten suhtaudun istunnan tärkeyteen ratsastuksessa ja siihen pääsette tästä. Tämä postaus keskittyykin siis istunnan tarkoituksen pohtimisen sijaan juuri omaan istuntaani: miten se on aikojen myötä kehittynyt, mitä virheitä itselläni on ollut/on ja mikä siinä on hyvää. Yritin kaivaa mukaan mahdollisimman paljon kuvia, joista voi löytää istuntavirheitä. Toivottavasti ette nyt hauku heti, kuinka huonosti istun, kun nämä kuvat laitoin kaikki yhteen :D
Jokainen varmasti tietää, millainen aloittelijan istunta on ja miten sen kanssa pystyy hevoseen vaikuttamaan. Ratsastelin harrastukseni alkuaikoina muutaman vuoden ajan pikkutallilla, jossa maastoilu kuului ohjelmaan enemmän kuin kenttätyöskentely. Opin noina aikoina mukautumaan hevosen liikkeisiin erilaisissa tilanteissa (maastoillessa erilaiset tilanteet, kuten ylä- ja alamäet, erikoisemmat maastot jne.), mikä kehitti tasapainoani ja hahmotti pienelle lapselle hevosen liikeratoja, vaikka kuusi-kymmenvuotiaana en niistä teoriassa mitään ymmärtänytkään. Tuon ikäisenä opettelin pitämään kantapäät alhaalla ja kantamaan kädet satulan etukaaren yläpuolella. Selkäytimeen piirtyi ryhdikäs ratsastusasento, sillä opettaja kehotti minua suoristamaan selkäni "kuin joku vetäisi kypäränupista ylöspäin".
Nämä olivat aikoja, jolloin kuvitteli jo osaavansa jotain.. Mutta totuus oli kaukana siitä! Vuosi 2006-2007. |
Vaihdoin tallia Solbackan ratsastuskouluun ollessani vielä ala-asteella, joskus yhdeksän-kymmenenvuotiaana. Siellä mulle valkeni vaikka mitä uusia asioita ratsastuksesta, ja istunta sai paljon uusia ulottuvuuksia. Takanojassa ei saanut olla, muttei toisaalta valahtaa etupainoiseksi. Omilla reisillä ei saanut puristaa satulaa, saati pitää polvilla tukea kevyttä istuntaa varten. Eritäin tärkeänä osana ratsastusta Solbackassa painotettiin myös ratsastajan käsiä ja katsetta. Leuan tuli olla ylhäällä ja katseen eteenpäin, nyrkkien peukalo ylimpänä ja ranteen suorana. Enää en saanut istua vinossa suuntaan tai toiseen, sillä opettaja huomautti asiasta varmasti: mikäli istuin ylävartalo liikaa vasemmalla, piti itse suoristaa itsensä keskelle hevosta. Ratsastaminen muuttui vähitellen leikkikoulutasosta oikeaksi oppimiseksi. Istunnan teoriapuoli ja sen hyödyntäminen käytännössä oli kuitenkin vielä aivan lapsen kengissä: tiesin miltä ratsastajan kuului selässä näyttää, mutta se, miten kyseiseen pisteeseen pääsisi, oli vielä kaukana edessä.
Seuraava haaste istunnan kannalta oli ehdottomasti seitsemännellä luokalla alkanut kasvupyrähdys. Kasvoin yhdessä kesässä aivan hirvittävän paljon, jolloin oma kehoni meni mittasuhteiden puolesta aivan päälaelleen: mulla oli todella pitkät jalat ja erittäin lyhyt selkä. Kuulostaa hassulta ja sitä se olikin! Voitte arvata, millaisiin asentoihin jalat ja kädet, selkä ja kaikki muutkin ruumiinosat vääntyilivät turhautuneen ratsastajatytön yrittäessä parhaansa mukaan pitää kaikki kiemurtelevat osansa oikeilla paikoilla. Pituuskasvu onkin tunnetusti hankalin vaihe nuoren oppimisessa, sillä silloin jo mahdollisesti opittu hyvä istunta tulee opetella täysin uudelleen, jotta ihminen tulee sinuksi kehonsa kanssa.
Pituuskasvun jälkeen mukaan tuli muutamia uusia ongelmia. Ensinnäkin oma pääni oli aina vinossa. En osannut katsoa suoraan eteenpäin, vaan se kellahti aina niin, että katsoin pää kallellaan vasemmalle alaviistoon. Toinen ongelma oli oikea ranne, sillä se vääntyi outoon asentoon. Sanottiin sitä oikean käden vammaksi, sillä monella meidän ryhmästä oli sama ongelma. Myöhemmin pääsin oikean käden vammasta eroon, mutta tilalle tuli vastaavasti vasemman käden ongelma. Vaikeaa! Mulle tuli myös kauhean notkoselkä, jota en pitänyt ongelmana. Meille ei huomautettu siitä juurikaan, ja kaikki mielestäni hyvät ratsastajat ratsastivat notkoselkäisinä. Pienenä luulin mm., että kun ratsastajan keskivartalo "hyllyy" ees taas ravin tahdissa, on istunta silloin todella hyvä..
Tässä kuvassa näkyy hyvin sekä oikean käden vamma että pään vinous vasemmalle. Kuva vuodelta 2009. |
Suoranainen kehitys istunnan kannalta lähti silloin, kun aloitin ratsastamisen Equstomissa. Equstomin kautta istuntani kehittyi yhdessä tunnissa yhtä paljoin kuin puolessa vuodessa aiemmin. Enää en saanut pelkästään ohjeita kääntää ranteita suoraksi, vaan mulle myös kerrottiin, miten korjaus tehtiin oikein ja mitä hyötyä siitä oli. Sain myös erittäin tärkeän ohjeen notkoselkäni korjaamiseksi: piti ajatella oman navan työntymistä kohti omaa häntäluuta, jolloin alaselkä pyöristyi suoraksi ja oma olemus parani huomattavasti. Mulle kerrottiin, että mikäli olisin ratsastanut notkoselkäisenä aina, en olisi todennäköisesti ratsastanut kivun vuoksi ollenkaan 40-vuotiaana.
Equstomissa opin, että lonkan taaksepäin pyörivä liike ja lantion keinuminen vasemmalta oikealle liikkeen tahdissa on oikein, että polvet pyörivät pientä ympyrää ja kuinka rentouttaa kyynärvarsi menettämättä tuntumaa hevosen suuhun. Opin ajattelemaan kaikki ensisijaisesti syvien vatsalihasten kautta - ennen en ollut edes tiennyt niiden olemassaolosta! Pystyin ratsastamaan vähitellen yhä monipuolisemmin: kokoavat liikkeet, väistöt, vaihdot, mitkä tahansa - kaikkiin saatiin lisää laatua ja tehokkuutta istunnan vaikutuksen avulla. Ymmärsin, ettei riitä vain katsoa eteenpäin, vaan että katseen tulee olla pehmeä ja avoin, jolloin koko keho rentoutuu. Hengityksen merkitys tekemisessä korostui. Vinoudet poistuivat tai niitä korjattiin monipuolisemmin erilaisilla harjoituksilla. Enää ei vain pyydetty suoristumaan, vaan kerrottiin myös miten suoristus tehtiin (ks. linkkaamani postauksen diagonaalisuoristus, hyvä esimerkki).
Tämä kuva on ollut esillä jo aivan liian monta kertaa, mutta menköön vielä kerran. Kuva vuodelta 2011, ja hyvä istunta siis :D |
Joku estekuva mukaan.. Tämäkin vuodelta 2011, jolloin oma esteistuntani oli jo ihan hyvä. Suurin muutos tapahtui 2009. |
Kaprin kanssa 2012 keväällä. Tässä näkyy lappeellaan olevat ranteet, kantapäät hieman alhaalla jne, mutta annetaan vähän anteeksi keskiravin takia.. heh :) |
Esteillä saatan katsoa välillä liikaa alas sivulle, perujaan vanhasta istuntavirheestä vuosilta 2007-2009.. Kuva 2012 kesältä. |
Tämän kuvan myötä muistinkin, että yksi syksyllä ollut istuntavirhe oli, kun kannoin käsiäni liian korkealla! Ha :D |
Kuulostaa tyhmältä ja pikkutarkalta, mutta voin todeta, että Equstomin ansiosta opin oikeasti ratsastamaan paremmin. Centered ridingin oppien mukaan minusta tuli paljon enemmän hevosta kuunteleva ja ymmärtävä ratsastaja, ratsastin paljon enemmän istunnallani kuin kädellä. Ja tätä kohden ollaan menossa edelleen.
Toki mulla on nykyään useita istuntavirheitä, jotka korostuvat varsinkin silloin, kun ratsastan yksinäni ilman opettajan valvontaa. Katson usein alas. En välttämättä tarkoita konkreettista leuan laskemista, vaan osaan myös katsoa alas vain katsetta siirtämällä. Välillä olen myös hyvin ryhditön, varsinkin loppuraveissa, sillä silloin "könötän" keventäessäni hirmuisen etupainoisena. Tämä korostui varsinkin tultuani Hollannista takaisin Suomeen, sillä en ollut ollut istuntatunneilla yli kuukauteen ja Hollannissa ratsastin 80% ajasta itsenäisesti. Kolmas istuntaongelma on ranteet, sillä ne kääntyvät välillä orava-asentoon (nyrkit lappeellaan) ja näin ollen tuntuma hevosen suuhun on epätasaisempi. Neljäs mieleeni tuleva asia on se, että pysähdyksissä olen välillä liikaa reisien päällä. Tämä kuitenkin korjaantui muutama kuukausi sitten toistojen avulla.
Turhan suuri etunoja ja kädet hieman kaukana toisistaan. Vuoden 2012 alkusyksyltä Konstalla. |
Turhan suuri etunoja laukassa, Hollannissa 2012. |
Jalat hieman liian edessä, Hollanti 2012. |
Olen nykyään todellinen istuntakriitikko. Tiedän, etten istu tai käytä istuntaani täydellisesti, mikä häiritsee aivan suunnattomasti. Haluaisin oppia mahdollisimman hyväksi ratsastajaksi paitsi istunnan, myös vaikuttamisen saralla. Sen vuoksi käyn mahdollisimman paljon tunneilla, pyydän ystäviäni kuvaamaan tuntejani ja varsinkin itsenäistä ratsastustani, vahdin (aina muistaessani) omaa istuntaani ratsastaessani ja treenaan istuntaa parantaakseni lihaksistoa oheisliikunnan avulla. Tällaista on esimeriksi Equfit, josta voi lukea lisää täältä. Myös aivan tavallinen vatsalihastreeni tai muu jumppa auttaa kehittämään omaa vartalonhallintaa, joka auttaa istunnan parantamisessa.
Oman oppimisen edellytys on kuitenkin se, että myöntää virheensä ja tekee kaikkensa niiden poistamiseksi. Oppiminen lähtee omasta itsestään, sillä kukaan ei voi pakottaa toista oppimaan asioita - näin ollen oikea asennoituminen on tarpeen. Liika yrittäminen voi kuitenkin kostautua yliyrittämisenä, jolloin koko touhusta menee maku ja asioita alkaa vain stressaamaan. Niinpä kannattaa muistaa, että pinttyneimmätkin istuntavirheet korjaantuvat ajan kanssa toistojen ja toistojen myötä. Tajusin muutama vuosi sitten tärkeän seikan: ratsastustunneille ei todella tulla näyttämään mitä osataan, vaan oppimaan ratsastusta ja tuntemaan, miten se tehdään oikein. Mielestäni ilman tämän ymmärtämistä kehitystä ei voi tapahtua tai se tapahtuu ainakin hitaammin.
Millaisiin istunta- tai "ratsastus"virheisiin te lukijat olette törmänneet harrastuksenne aikana?
Loppuun vielä joidenkin mielestä ehkä erittäin epäoleellinen tieto käden asennosta. Kokeileppa rentouttaa kätesi alas suoraksi. Se on asennossa, jossa kämmen osoittaa jalkaasi vasten, eikö? Kun nostat kätesi alhaalta ratsastusasentoon (90 asteen kulma kyynärpäässä, nyrkki pystyssä peukalo päällimmäisenä) ovat käsivarren luut radius ja ulna silloin kiertyneenä hieman, eivätkä suorana. Rentouta kätesi uudelleen alas. Ihmisen käden luut ovat suorassa silloin, kun käännät kämmenen osoittamaan suoraan eteenpäin käden ollessa rentona (liikkeen tulee lähteä olkanivelestä asti). Kun nyt nostat kätesi rantastusasentoon ja käännät nyrkin suoraksi, säilyy luut toistensa päällä eivätkä kierry ollenkaan. Tämä tuntuu pieneltä korjaukselta, mutta se vaikuttaa tuntuman pehmeyteen ja siihen, pysyykö nyrkki ratsastaessa pystyssä kunnolla. Jännä juttu, itse sain kuulla tästä muutama viikko sitten ja hämmästyin suuresti! Pieniä korjauksia, suuria vaikutuksia. Tai sitten vaihtoehtoisesti pikkutarkkojen ihmisten liibalaabaa, päättäkää itse :)
Ihan sairaan kiva postaus! :) Tää motivoi parantaan omaa istuntaa ihan sairaasti! Istun itse ihan vinossa, välillä lysyssä ja könössä yms:D näitä riittää, mutta parempaan kohti on menossa (toivottavasti) :D
VastaaPoistaTykkään muutenkin sun blogista ihan sairaasti, tsemppii jatkoon:)!
kiitos paljon, kiva että aikaansai tollaisen reaktion! :) tsemppiä sullekin!
PoistaPakko kysyä, sillä ajattelin itsekin perustaa blogin. Pitääkö hevosten omistajilta kysyä lupa, jos niistä meinaa kirjoittaa blogissaan tai laittaa kuvia/videoita? Oletko itse kysynyt? En oikein kehtaisi kysyä varsinkaan niiden hevosten omistajilta, joita en vielä kovin hyvin tunne. Käyn siis ratsastamassa monia eri-ihmisten hevosia joka päivä. Ja toinen kysymys: jos menisi equstomiin irtotunnille, mille tunnille kannattaa mennä kun siellä näyttää olevan noita eri teemoja eri tunneilla? :) ps. Kiva ja mielenkiintoinen blogi!
VastaaPoistaOlen kysynyt kaikilta niiltä, joiden kuvia julkaisen blogissani useammin kuin kerran (esim. Kisakuvista en kysy). Yleensä omistajilla ei ole mitään julkaisemista vastaan. Kun kuvaat julkisella paikalla, ei lupaa periaatteessa tarvitse kysyä, mutta se on kohteliasta. Ilman lupaa laitetut kuvat kannattaa pitää mahdollisimman edustavina niin, ettei niistä koidu harmia omistajalle missään suhteessa (nettimaailma kun on täynnä vaikka millaisia huhupuheiden levittäjiä..).
PoistaEn osaa sanoa, minkä tasoinen ratsastaja olet tai minkälaisista tunneista pidät, joten on hieman hankalaa lähteä suosittelemaan yhtään mitään. Jos pidät puomeista, mene tunnille jossa niitä hiotaan (nimiä en muista). Jos olet tasoltasi he B, mene equBasis, equDressage jne tunneille, jos heA equDressage A tai va B equTopDressage. Siellä taitaa olla myös pari hyppytuntia, liinatunteja ja yksityistunteja. Siinä on työtä, mistä valita :) kiitos!
Olen ihan järkyttynyt, oletko vasta 18? Sinun blogikirjoittamisesi sekä käytöksesi on kyllä hirveän kypsää, propsit siitä!
VastaaPoistaHaha, olen kyllä 18. Kiitos paljon! :)
PoistaHyvä postaus! Olis tosi mielenkiintoista lukea esteistunnasta samanlainen.
VastaaPoistaKiva kuulla! Voisin toteuttaa sellaisen vähän myöhemmin, en ihan tämän perään :)
PoistaHieno postaus! Kommentoin tuota 90 asteen kulmaa kynnerpäässä- sehän ei ole absoluuttinen totuus, ja itseasiassa on harvoin toteutuva jos puhutaan oikeasta käden asennosta. "Oikea kulma" kyynerpäähän tulee hevosen ryhdistä riippuen silloin, kun kuolainrenkaasta lähtevä ohja tulee ratsastajan kyynervarren kautta suorana linjana kyynerpäähän asti. Eli pitäisi ajatella kyynervarren olevan vielä osa ohjaa, jotta käsi asettuu oikeaan kulmaan.
VastaaPoistaMuuten kyllä erinomainen harjoitus havainnollistamaan jännitystiloja kropassa. Kerron samalla oman vinkin noihin orava tai pupukäsiin mistä mainitsit. Kuvittele ensin ottavasi ohjat käteen nyrkki pystyssä, peukalo päälimmäisenä. Kierrä sitten kädet lappeellen rystyset kohti kattoa ja tunnustele miltä tuntuu hartialinjassa. Jäykistyy heti, ja suuri osa joustoa katoaa ranteesta ja kyynervarresta, käsi on heti kovempi.
Jep, kirjoitinkin tuon 90 asteen kulman tuohon siksi, että jokainen ymmärtää mistä varmasti puhun ja näin sain tekstiä vähän tiivistettyä. Kyynärpään kulmahan vaihtelee juuri mainitsemasi kokoamisateen lisäksi myös hevosen kaulan pituudesta ja koosta riippuen :)
PoistaJa täysin totta tuo mainitsemasi harjoitus, näistä pitäisi koota joku kirja kaikille niistä kiinnostuneille!
Näistähän on jo esim. Pennejä Taivaasta-kirja, ja sen kaveri Pieni Kauhukauppa. Ulkomaisia hyviä oppaita on Tina Söderholmin kirja, hitsi kun en muista nimeä. Siinä on yht 100 harjoitusta ratsastajalle, hevoselle ja ratsukolle.
PoistaMua harmittaa ihan sikana, että oikeaa istuntaa on mulle opetettu vasta muutama viime vuosi, ja silloin skidinä kun ratsasti sen 4-7 kertaa viikossa, se oli vaan kovaa menoa ja temputtamista. Paljon korjattavaa siis on, ja homma etenee aika huonosti nyt, kun on rahaa käydä vain kerran viikossa tunneilla :(
Jep, onhan noita muutamia, en ole kyllä yhtään lukenut vielä!
PoistaMutta oli vissiin muutenkin silloin aikoinaan hieman erilaiset olosuhteet ja vaatimukset harrastamiselle, nykyään tuskin turvallisuussyistäkään annettaisiin tehdä samalla tavoin kuin ennen. Oppiminenhan tapahtuu nopeiten lapsena, mutta tietysti sitä voi vielä aikuisenakin tapahtua :)
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaHyvä postaus :) Yllättävän vaikeaa kyllä välillä tuo hevosen selässä istuminen. Itse olen istunut välillä todella rumasti, onneksi on saatu isoja korjauksia aikaan. Suurin ongelmani tällä hetkellä on vinous ja hallitsemattomat kädet, jotka elävät ihan omaa elämäänsä.
VastaaPoistaKiitos! Eikö vaan olekin, välillä ihan ahdistaa :) onneksi kaikista virheistä oppii varmasti pois!
PoistaHehe, ite olen seitsemännellä luokalla ja mulla on tosi pitkät jalat ja tosi lyhyt selkä. :D Tosi kiva ja erilainen postaus!
VastaaPoistaSamiksia siis :) Kiitos!
PoistaTosi kiva postaus ! :) Ja oli myös itelleni paljon hyötyä, nimittäin istuntani ei ole mikään kovin hyvä.. varsinkin tuo notkoselkä ärsyttää, mutta pitääpä kokeilla tuota neuvoa ! Vinous on myös ongelma, ja aina välillä kädet. Tää postaus autto tosi paljon, sain jotenkin sellasta intoa saada korjatuksi virheet ! :)
VastaaPoistaKiitti! Ihana kuulla, että postaus auttoi konkreettisellakin tasolla :)
Poistamulla on tullut nyt kasvupyrähdys ja tuntuu ettei millään luonnistu istua edes jotenkin oikeinpäin hevosen selässä, kun pitkät jalat pitkät kädet ja koko pitkä vartalo vaan seilaa ja on vänkyrässä. tosi kiva postaus, kokeilin tota käsi juttua ja se toimi!:)
VastaaPoistaMuistan tuon tunteen niin hyvin.. :D Kiitos!
PoistaMinulla ongelmana on välillä turha könötys ja lösöttäminen, ja että en oikein muista kantaa käsiäni! itse inhoan kätöseni asentoa enkä tiedä yhtään miten sen saisin korjattua:/
VastaaPoistaSano asiastasi opettajallesi niin, että pyydät häntä muistuttamaan sinua aina könöttäessäsi tai käsien valahtaessa liian alas.Tai jos ratsastat ilman opettajaa, pyydä kaveria tai vanhempaa mukaan - vaikkeivät he tietäisi hevosista mitään, he kyllä osaavat pyynnöstä huomauttaa tuollaisista "helposti havaittavista" virheistä nopeasti. Tsemppiä korjauksiin! :)
PoistaPostaus on kyllä todella hyvä ja kertoo asiaa! Motivoi nyt korjaamaan omaa istuntaa, jossa virheitä vaikka millä mitalla, mutta viime talvesta muuttunut kyllä selkeästi(kuvat ja videot viime talvelta aivan toista luokkaa kuin nykyään) :D
VastaaPoistaKiva kuulla, että sai aikaan tuollaisen vaikutuksen! :)
PoistaTästä postauksesta sain todella paljon vinkkejä omaan istuaani! :) Kiitos siis siitä, että tästä lähtien koitankin keskittyä enemmän tuohon katseeseen sekä käsiin. :) Ainoa vaan että vielä kun saisi ryhtivirheen pois.. (minulla on siis muutenkin ryhtivirhe..)
VastaaPoistatoi vika toimi! :DD hassssua. ite mietin yks päivä että miten tosi moni ratsastaessa kattoo alaspäin ja osaks syyks löysin sitte sen että ihmisen on paljon vaikeempaa seurata vaihtuvaa maisemaa ku paikalla pysyvää nii sitte ku se kaula ei lähe siitä mihinkää nii sitä on helpompi kattoa ku vaihtuvia maisemia. en tiiä osasinko selittää mutta esim jos autossa istuu nii on tosi vaikeeta seurata maisemia tarkasti.. ja oli hyvä postaus!
VastaaPoistaHaha, eikö vaan :D Toi on muuten totta, en olekaan itse tullut ajatelleeksi.. Hassua, mutta niin se taitaa olla!
PoistaTosi kiva postaus! :) Mullakin on istunnassa ollut ja edelleen paljon ongelmakohtia, joita pyrkii korjailemaan, ja se on tosi ärsyttävää kun ei tiedä miten - esim. mun jalat, ne ei pysy ravissa millään paikallaan.. Mutta se fiilis kun tajuaa että on saanut jonkun virheen korjattua on tosi hyvä! Oon muuten aina halunnut käydä tuolla Equstomissa tunnilla, mutta tän postauksen myötä tuli sellanen olo että PAKKO päästä käymään siellä joskus.. :D Vähän väärällä suunnalla Suomea vain, mutta ehkä joskus kun käydään siellä päin :)
VastaaPoistaKiitti :) Tiekkö, jos tuut nyt ennen joulua tänne, niin saat mennä mun tunnilla ilmatteeks kun oot auttanut niin paljon tän blogin kanssa, ja kun en pääse itse nyt ratsastamaan. Mun tunti on siis keskiviikkona 18-19 ja taso on helppo A (hinta kausarilla 38€), tulisin tietty itse katsomaan ja kuvaamaan! Equstom on todellakin sellainen paikka, mihin kannattaa mennä edes kerran - monet tykkäävät, kaikille ei tietenkään sovi :)
PoistaOlisi kyllä ihan superhuippua! Pitää nyt miettiä oikeesti, pääsisikö sinne jotenkin tulemaan ennen joulua.. Ilmoitan sulle heti jos keksin miten saisi ton järjestymään, mutta tuhannet kiitokset ainakin nyt alustavasti tarjouksesta ♥
PoistaWau, sulla on ihan mielettömän hyvä istunta! :O
VastaaPoistaMun istunnassa pahin ongelma tällä hetkellä on varmasti se, että varpaat kääntyy liikaa ulospäin. Mun on jotenkin kauheen vaikee pitää niitä suorassa. :D Joskus mulle on myös sanottu, että istun liian ryhdikkäästi. Selkä siis ehkä menee liian notkolle? Mutta "yliryhdistä" olen jo vähän päässyt pois. :D
Musta tuntuu, että mulla on tällä hetkellä just vähän se tilanne, että kuvittelen olevani hyvä, mutta sitten kun muutaman vuoden päästä katselen kuvia näiltä ajoilta niin uskon, että häpeän määrä on suuri. :D
Kiitos :D Monella mun tutulla on joskus ollut juuri tuo yliryhdin ongelma ja se on kaikilla ajan myötä korjaantunut, yleinen ongelma siis vissiinkin. Mullakin korjattiin varpaiden/jalkaterien asentoa paljon Equstomissa aloittamiseni jälkeen :)
PoistaPiti vielä lisätä, että tuo tekstissä mainittu viimeinen juttu toimii oikeasti. :D Ihan uskomatonta! :D
VastaaPoistahaha, eikö vaan! :D
PoistaKoko viime talven oli etukönö, mutta muuten mulla on aina ollut ihan hyvä istuinta.
VastaaPoistakiva kuulla!
PoistaMiltä tallilta nuo Hollannin kuvat on ? Mekin käytiin Belgia-Hollanti-Saksa säteellä etsimässä ponia :) Olen tainut käydä tuossa maneesissa ainakin :)
VastaaPoistaTosi kiva postaus ja sun istunta on jotaki aivan mahtavaa ! :) Miten pääsit eroon tuosta vasemmalle alaviistoon katsomisesta ? Itsellä sama ongelma, mutta vain oikealle. Mulle on kerrottu miten se vaikuttaa mun istuntaan ja ratsastamiseen ja olen yrittänyt virhettä korjata jo jonkin aikaa, mutta edelleen opettaja joutuu huomauttamaan asiasta ainakin 5-10 kertaa tunnissa.. En usko että sullakaan ihan taikaiskusta muuttui tämä ongelma, mutta onko sulla mitään sen erityisempiä vinkkejä ? :)
VastaaPoista