torstai 26. syyskuuta 2013

#233: Ei uutta auringon alla

Kiitos kaikille viimeisimpiin postauksiin kommentoineille lukijoille! On ilo kirjoittaa blogia, kun vastaanottajina on aktiivisia lukijoita ja vuorovaikutusta syntyy. Koska monet ilmeisesti tykkäsivät tuosta edellisestä postauksesta, on tulevaisuudessa luvassa vastaavia kirjoituksia enemmänkin. Niitä odotellessa kannattaa kuitenkin käydä vilkaisemassa tuolta "linkit"-osiosta hieman vanhempia, joskin samantyylisiä postauksia.
 
Kuten otsikko kertoo, meille ei kuulu tallirintamalla Champin kanssa mitään uutta. Klinikalla kävimme perjantaina kontrollikäynnillä tarkistuttamassa tulehtuneen hampaan tilanteen, mutta koska tulehdus ei ollut parantunut, jatkoimme antibiottikuuria vielä reilun viikon verran. Turvotusta on huomattavasti vähemmän, eikä hevonen enää aro hampaan/leuan seutua juuri ollenkaan, mutta tulehdusarvot ovat vielä normaalia korkeammalla ja röntgenkuvissa oli havaittavissa muutoksia.
 
Ensi viikon maanantaina suuntaamme illaksi Vermoon Jutin tarkastettavaksi ja sen lisäksi meille on varattu aika Hyvinkäälle vielä toiseen kontrolliin ensi torstaiksi. Sain Hyvinkäältä perjantaina ohjeeksi jatkaa liikuttelua ihan normaalisti (jopa kuolaimien kanssa!) sen mukaan, miten hevonen siihen reagoi. Olen kuitenkin yrittänyt minimoida kuolaimen käytön, sillä tuntuu vähän hassulta laittaa kipulääkityksellä ja antibiotilla olevalle hevoselle kuolaimia suuhun tilanteessa, jossa hammas on varmasti vielä arka.
 
Syksy on virallisesti täällä! Aamuisin mittari on käynyt pakkasen puolella ja maa on täynnä lehtiä.
Champ sai uuden tallitoppiksen, kun puuvillaloimesta seuraava oli 200g täytteellä eli liian paksu vielä tuohon vuodenaikaan. "Hei kuvaaksä nyt tätä loimee vai mua, mä en ihan ymmärrä??! Et pitääks mun hymyillä vai oonko vaan tälleen...?"
"Äiti KATO joku vajaa on heittäny roskiin porkkanasäkin ja mä löysin sen, kato nyt täällä on
vielä jäljelkin näitä ja ihan hyvin voin syyä vaikka on vähän homeessakin....!!"
Kolmen kerran verran olen kuolaimilla ratsastanut tuon perjantain jälkeen ja täytyy sanoa, että hevonen on tuntunut todella kivalta! Syksyn tullessa Champilla riittää virtaa, joten ruuna on ollut eteenpäinpyrkivä ja jopa suhteellisen yhteistyökykyinen. Vinohan se taas on, kun en ole kohta kahteen viikkoon oikein kunnolla päässyt mitään tekemään. Hackamoreilla ratsastelu ilman tuntumaa tietysti ehkäisee ihan pahimpien virtapiikkien syntymistä, mutta ei se hevosen kuntoa tai notkeutta ylläpidä. En halua ottaa hackamoreja enää tuntumalle, sillä ne painavat kuitenkin hieman alaleukaa, joka on vielä arka.

Eipä sillä, että muutenkaan voisin enää noita hackamoreja käyttää: tiistaina maastoillessani ravailin normaalisti ja siirsin hevosta käyntiin ihan normaalisti pidättäen (en siis todellakaan riuhtonut) ja kappas - hackamoreja yhdessä turvan päältä pitävä nahkaremmi pamahti katki! Sekunnin verran olin aivan paniikissa, sillä mikäli Champ olisi pelästynyt tapahtumaa tai jotakin muuta, ei mulla olisi ollut  mitään, millä olisin sen saanut pysähtymään. Luojan kiitos mulla on sen verran fiksu hevonen, että pelkän äänen avulla sain sen pysähtymään ja pomppasin kiireesti alas selästä. Nahkaosa oli napsahtanut metallin kohdalta ihan kauniisti katki, aivan kuin leikkaamalla. Se oli ilmeisesti haurastunut ajan saatossa ja kun olin repinyt hevosen päätä puskista pois, ei lopulliseen rikkimenemiseen tarvittu kuin kevyt pidäte. Nahkaosan päällä ollut pehmuste vielä esti sen, että olisin huomannut kulumisen. Onneksi mitään ei tapahtunut!
 
Viime torstaina olin Sannan kouluvalmennuksessa Paavo-hevosella, josta sain hieman videota. Olipa hassua mennä koulusatulalla ja pitkillä jalustimilla! Kun kävelin loppukäyntejä, luulivat sekä Ville että Minkki, että kyseessä oli Champ. No, samanlainen väritys näillä molemmilla vekkulihevosilla on, vaikka siihen ne yhtäläisyydet sitten varmaan ulkoisesti jäävätkin.. Vaikka tunti ei sujunut kauhean hyvin, oivalsin jälleen vaikka mitä uutta. Vaikka Champ ja Paavo ovat periaatteessa hyvin erilaisia hevosia ratsastaa, on niillä kuitenkin samoja ongelmia ja pääsen oivaltamaan asiat helpommin Paavon kanssa, jonka jälkeen niitä on helpompi lähteä korjaamaan Champilla.
 
No, perjantaina oli tarkoitus lähteä hevosen kanssa Ypäjälle ja hypätä sekä lauantaina että sunnuntaina 110cm-luokat. Hevonen jää kuitenkin tuon hammastulehduksen vuoksi kotiin ja suuntaan sinne itse. Tuleva kuukausi pitää sisällään kauhean paljon kaikkea! Luvassa on ensimmäiset yliopistotasoiset tenttini, lähes viikon mittainen rupeama Horse Showssa, tallin vaihtoa sekä erilaisia juhlatilaisuuksia. Kunhan lokakuu on ohi, pyrin minimoimaan kaiken ylimääräisen hetkeksi ja keskittyä kunnolla paitsi ratsastukseen, myös opiskeluun/työntekoon. Josko me silloin päästäisiin hyppäämään jotkin kisat.
 
Vähän näyttää siltä, että huonoltä näyttää :D Taisi sataa ja aikalailla!
Champ oli ihan pöllähtäneen näköinen perjantaisen klinikkareissun lopuksi, kun se oli rauhoitettu.
Odoteltiinkin sitten hetki ja lähdettiin ajamaan vasta, kun heppa vähän selkisi :)
"Mä tiiän et sulla on nameja! Ihan varmaan on kun aina on nii älä huijaa..!"
Onko teidän hevosillanne/hoitohevosillanne ylimääräistä syysvirtaa? Tuntuu siltä, että tuolla vilkkusilmäisellä ADHD-ruunallani on sitä vaikka muille jakaa ja se kuulemma aina aamuisin vinkuu ja hyppelehtii tarhassaan onnesta tai jostakin muusta soikeana. Ei silläkään paljon elämän murheet paina, hyvä niin :)

49 kommenttia

 1. Kiva tavallinen kuulumispostaus. :) Ja ihanan siisti traileri! T. Siisteyspoliisi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mun on pakko pitää kaikki (hevosiin liittyvät) tavarat ja jutut tiptop kunnossa! :D

   Poista
 2. Ihana postaus! Mun hoitsulla on myös tota vähä ekstraa energiaa syksynä:D

  VastaaPoista
 3. Joo, varsinkin nyt kun Sukka ei ole päässyt piiitkään aikaan liikkumaan kunnolla.. Ja toinen hoitoheppa Laava päätti toissapäivänä lähteä laukkailemaan vähän kovempaa niin minähän sieltä tipahdin! :D No, toivottavasti parin kuukauden päästä rauhoittuisivat..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneks Laava ei oo kauheen korkea, niin ei varmaankaan pahasti sattunut! :) Toivotaan, koska onhan toi vähän ärsyttävää..

   Poista
 4. Joo, mun vuokriksella ainakin maastossa... Hyvä postaus!!

  VastaaPoista
 5. Joo meillä on kanssa syksyisin ekstravirtaa, mutta mua se ei varsinaisesti haittaa sillä varsinkin kentällä mennessä on elukka paaljon skarpimpi ja sitä myötä suunnattoman paljon miellyttävämpi ratsastaa!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ratsastukset on meilläkin kieltämättä olleet nyt ihan superhyviä, kun hepassa on virtaa. Toisaalta sitten ennen ratsastusta tapahtuva hoitaminen jne. on välillä aika ärsyttävää, kun heppa säätää omiaan.. :)

   Poista
 6. Haha kun katoin eilen että olit julkaissut ton kouluvideon youtubeen, ekana kun video alko olin vaan et "wtf aada on ostanu champille koulusatulan" mut sit tajusin että kyseessä olikin vähän eri heppa :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HAHA :D joo koulusatula on ehkä viimenen asia mitä just nyt tarviin!

   Poista
 7. Kyllä on virtaa!! :DD Lupulla kun ei saa vielä ratsastaa normaalisti eli mennään rennommin. Ruokintaa on lisätty siitä, kun se oli vain kävelyllä ja ilmojen kylmetessä oli ainakin eilen todella virtaisa näin lievästi sanottuna ;) Hepalla oli ollut toissa päivänä vapaa ja eilen juoksuttaessa veteli sellaista rallia, että oksat pois! On se aina juoksuttaessa vetänyt muutaman pukin ja lähtenyt kiihdyttämään, mutta nyt se tyyliin oli enemmänkin rodeoratsu kuin estehevonen :D onneksi en ollut kyydissä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo meillä oli ihan sama torstaina kun juoksutin! En ees laittanut suitsia päähän, kun en halunnut kuolaimia tolle suuhun ja vitsi että se veteli sellasta rallia, että roikuin välillä perässä kuin joku räsynukke. Onneks ei sitten tajunnut lähtee ympyrältä pois, koska mullahan ei olis ollut MITÄÄN mahdollisuutta sitä pitää, kun tossa ympyrälläkin roikuin jo koko painolla sitä vastaan :D

   Poista
 8. Mun ponilla on aika paljon tullu virtaa. Pari pukkiakin (mitä se ei oikestaan koskaan tee) on tullut. Ponini ei ole malttanut seisoa paikallaan ratsastuksessa ees minuuttia,kun pitää jo päästä menemään reippaammin.

  VastaaPoista
 9. joo on virtaa, ja aika paljonkin ylimääräistä sellaista :D hoitohevoseni syä mua IHAN koko ajan, ja on yli vilkas, toisinkuin muutama viikko sitten :D

  VastaaPoista
 10. Meiän tallin hepoilla tuntuu kans olevan vähän virtaa, myös meidän vanhuksella:D Musta jopa tuntuu että meidän perheen koirallakin on vähän syysvirtaa kun on ollut ihan höpönä pari viikkoa:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on muuten jännä, että kaikkiin eläimiin tuntuu tulevan puhtia näin syksyisin! Jännä ilmiö :)

   Poista
 11. Sama juttu taas kun keväällä eli virtaa löytyy vaikka muille jakaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä virtaa vois olla koko ajan tasaisesti eikä tälleen piikkeinä :D

   Poista
 12. on!:D ja auta armias kun meinasin mennä "rauhalliselle" syyslenkille laitumien vieriä pitkin. sitä muuten mentiin sellasta vauhtia että huhhuh, mutta molemmilla oli kyllä hurjan hauskaa ja sehän se tärkein juttu onkin :)

  VastaaPoista
 13. On virtaa vaikka muille jakaa ja meidän pitäis kävellä vielä kuukausi aktiivisen luuliian takia. Ei siinä muuten mitään mutta kun tosiaan pitäis kävellä eikä vetää ihmeellisiä loikkia joka ilman suuntaan ja laukkailla.

  VastaaPoista
 14. Täällä löytyy kans hevosella tosi paljo virtaa. ja kengät lähtee vähän väliä irti ku riehuu niin paljon. sitte saa taas olla kevyemmällä että saa kengät jalkaan ja virtaa on taas enemmän :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eikä, toi on NIIN ärsyttävää! mä toivon sormet ja varpaat ristissä, ettei meiltä irtois kenkiä!!

   Poista
 15. Millä klippaat Champin ko on niin siistin näköinen? =) Klippaatko jalatkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellasella Horzesta ostetulla Lister Starilla oon vedellyt. Nyt pitäis taas klipata, kun on kasvattanut sellasen turkin! Ja klippaan myös jalat + jos rauhoitettuna, niin posket myös :)

   Poista
 16. Joo samoin meillä, tällä hetkelläkin jalassa haava kun on vähän päästellyt höyryjä tarhassa :)

  VastaaPoista
 17. Moi, Kirjauduin lukijaks sun blogiin. Mulla on kaks blogia uinti aiheinen ja poni/hevosaiheinen.
  http://www.tarunponikaverit.blogspot.fi/
  http://tarunurheilublogi.blogspot.fi/
  Käy katsomassa ja olis kiva jos kanssa kirjautusit lukijaks.

  VastaaPoista
 18. Mulla poksahti hackamore kesken laukan (eikä tarvittu ees suurta pidätettä), jokunen kierros paineltiin paniikki laukkaa ennenkuin heppa rauhoittui

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. huh, onneksi meillä ei jouduttu paniikkiin! :s vaarallisia tilanteita, ei voi muuta sanoa!

   Poista
 19. Sä kirjotat hyvin ja champ on TOSI söpö!! :D ennemmin tuntuu että vähän virtaa on hevosilla, varsinkin jos on kylmä ja ulkona ovat pitkään...:)

  aha-experience.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no totta tuokin, että jos hevoset ovat pitkään ulkona kylmässä, menee niillä virtaa lämmittämiseen :) Kiitos paljon!

   Poista
 20. Oispa munkin laiskapulla yp-hepalla ylimääräistä virtaa...:D

  VastaaPoista
 21. Eikö sinua yhtään piruuta se, että sinulle on myyty monivikainen hevonen? Tuosta suusta on varmasti tiedetty, mutta jätetty kertomatta. Samoin kavioiden laadun kohdalla.

  Champ on sinulle varmasti rakas, mutta itselläni ohimosta poksahtaisi jo verisuoni sinun tilanteessasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä oikeastaan, ei kaikki välttämättä ole ollut noiden edellisten omistajien tiedossa. Esim. kavio-ongelmat saattavat johtua edellisvuonna sattuneesta mahdollisesta aineenvaihduntahäiriöstä tai sitten ovat jokavuotinen juttu aina kesäkuivilla.. Tietystikään en sitä toivo! Ja jos jokavuotinen juttu, niin sehän voi olla syy, miksi näin hyväsukuinen ori on ruunattu ja laitettu kisakentille eikä siitokseen - kavionlaatu voi nimittäin periytyä.

   Ja jos hammas on murtunut aiemmin, se on selkeästi hoidettu ja sen osalta siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä - nyt uusi tulehdus, joka hammaskivestä johtui, vain kipeytti tuota edellistä vammaa. Toki voi olla, että vamma pahenee nyt tämän seurauksena, mutta Juti piti mahdollisuutta aika pienenä.

   Harva hevonen on täysin terve ja meidän kohdalla on nyt sattunut vaikka ja mitä tässä ensimmäisen vuoden sisään. Toivottavasti säästymme sitten tulevaisuudessa näiltä ongelmilta! :)

   Onneksi oon joutunut sivusta seuraamaan vaikka ja mitä hevosenomistajuutta ennen tätä varsinaisen oman ostoa, joten eipä juuri yllättänyt nämä mutkat matkassa. Tietysti toivoisin, että mitään muuta ei enää tulisi!

   Poista
 22. Ihana Champ! :D <3 minkä merkkinen toi tallitoppis on / mistä ostit?:)

  VastaaPoista
 23. mun toisella vuokriksella on syksyisin ja talvisin kauheasti virtaa, vaikka onkin jo vanha! kunnon turbo mummo..

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat