tiistai 19. marraskuuta 2013

#253: Väsynyt hevonen ja kuski

Välillä näinkin, sillä kyllä sitä pirteyttä on taas riittänyt kaiken pimeyden keskellä! Olen itse saanut nukuttua viime aikoina tosi huonosti ja samalla olen ratsastanut Champia ihan kunnolla puolitoista viikkoa putkeen ilman vapaapäiviä, joten ruuna on nyt viime päivät ollut todella väsynyt. Nyt onkin muutaman päivän rennompi jakso, jonka jälkeen palaamme jälleen treeniin.
 
Kerrotaan aluksi, että Champ on nyt laidutuskuurilla, sillä siitä on tullut lihava.. Equstomissa ruunalle sai työntää heinää turvan eteen niin paljon kuin se halusi syödä (ja loput se levitteli ympäri karsinaa), mutta Provincialla tätä ongelmaa ei ole - hevonen syö ihan kaiken, mitä se maasta löytää. Koska ajattelin muuton yhteydessä Champin jatkavan tällä "niin paljon heinää kuin se vaan syö" -linjalla, on mulla nyt karsinassa niin läski hevonen, ettei meinaa satulavyö mennä kiinni! Pyyhin meidän ruokintaohjeista kohdan "reilusti heinää", nyt mennään siis normaaleilla annoksilla.

Aluksi tällainen pieni kuvakaappaus Hevosurheilu -lehden kotisivuilta viime torstailta.. Hieman yllätyin,
kun sain parilta kaverilta kysymyksiä kännykkään: onko susta juttu HU:ssa? No ei tietääkseni.. :D
Toki massaa pitää olla, josta lihaksia tehdään, mutta kun kylkiluut eivät enää tunnu normaalilla tavalla ja molemmat valmentajani ovat todenneet, ettei ainakaan yhtään tarvitsisi hevosen enää lihoa, niin pakko oli vähentää heinän määrää. Champ syö kauraakin nyt vain vähän (aamulla litran, päivällä puolikkaan ja illalla puolesta litraan riippuen miten tekee töitä), mikä sopii sille paremmin kuin hyvin.
 
Vaikka olen liikuttanut hevosen kunnolla hikeen lähes joka päivä kuluneen viikon aikana, on meillä ollut melko vaihtelevaa treeniä. Lauantaina päätin ensin ratsastaa ilman satulaa, jonka jälkeen juoksutin Champia hetken eteen-alas ja päästin sen lopuksi maneesiin vapaaksi. Aluksi ruuna ei yhtään tajunnut ideaa (se ei ole koskaan ollut vapaana maneesissa mulla ollessaan) ja seurasi mua tai seisoi ihmeissään paikallaan. Vaikka juoksin sen ympärillä ja yritin saada sitä liikkeelle, ei se lähtenyt mukaan leikkiin, kuten esim. tarhassa aina. Mun piti hakea raippa ja hätistellä Champ pois luoltani, jotta ruuna tajusi idean. Ja sitten se olikin kyytiä! Sellaista pukkilaukkaa ja show-ravia tuli taas esiin, ettei kauaa tarvinnut vapaana juosta, ennen kuin totesin riittävän. Hevosella oli kyllä todella hauskaa!
 
Nämä kaikki kuvat ovat vanhoja kuvia Instagramista (liittykää seuraajiksi @aadalatti),
mutta kai ne käyvät uusien puuttuessa.. Saatte siis tyytyä kännykkälaatuun tällä kertaa!

Viime viikolla kävin eteen-alasratsastelun jälkeen kunnon maastolenkillä :)
Sunnuntaina yritin ratsastaa hevosta kunnolla läpi, mutta koska olin nukkunut edellisenä yönä vähän oltuamme kaverini kanssa Helsingin yössä, tyydyin ratsastamaan ensin kunnolla eteen-alas ja ottamaan Champia vasta lopuksi enemmän ylös edestä. Hevonen toimi kyllä ihan hyvin, se oli vain yhtä väsynyt kuin minä, eikä kumpaakaan huvittanut työnteko. Lopuksi heitin satulan pois ja otimme pellolla kuvia, jotka näittekin jo edellisessä postauksessa.
 
Maanantaina oli vuorossa estevalmennus taas pitkästä aikaa! Viimeksi hyppäsin Ehon kisoissa kuun alussa, sillä emme ole saaneet valmentajan kanssa sovittua sopivia hyppyaikoja. Treenailin kyllä itsekseni vähän puomeja ja kavaletteja, mutta mitään hyppäämistä en tehnyt.

Tämä on myös viime viikon kouluvalmennuksen yhteydessä otettu kuvakollaasi.
Aloitimme valmennuksen aamuvarhaisella, ja olin jälleen nukkunut huonosti.. Nyt pitää kyllä todeta, että tyhmästä päästä kärsii koko ruumis! Piude laittoi meidät kunnolla töihin heti aluksi ja tulimme puomeja harjoitusravissa sekä laukassa. Tuntui, ettei mulla ollut yhtään "voimaa" ratsastaa kunnolla, sillä Champ oli jo heti alusta todella tympiintynyt touhuun ja vaati normaalia paljon enemmän jalkaa. Puomit nostettiin lopulta kavalettikorkuisiksi ja tulimme niitä sitten laukassa ilman jalustimia. Kauheaa rääkkiä, mutta ei kipua, ei tuloksia..!
 
Piuden mielestä oli tosi hyvä, että Champia pääsi kerrankin kunnolla ratsastamaan. No oli varmasti, mutta kun kuski ei yhtään ollut kartalla siitä, miten nyt pitäisi toimia! Kyllä homma oikeasti sujui ihan hyvin ja tulimme tehtävää, jossa oli ensin kolmoissarja kahden laukka-askeleen väleillä ja siitä lyhyen sivun kautta puolirataleikkaan kaltaisella tiellä okseri, josta jatkettiin vielä ympyrän kaarella kolmoissarjan ensimmäiselle pystylle toisesta suunnasta. Yritin lähteä aina välillä liikaa paineistamaan hevosta (juurikin siksi, että se vähän heräisi), mutta Piude neuvoi hyvin, ettei niin kannata tehdä. Lopussa esteet olivat jo ihan esteitä, reilun 120cm korkeudella ja kaikki sujui helposti.

Tässä mun tämän päivän ratsastusvarusteet! Haha.. Vähänkö mulle naurettiin.. :D
Tänään tiistaina meillä piti olla vielä kouluvalmennus, mutta Jonna tuli kipeäksi ja näin ollen tunti siirrettiin torstailla. Champin kannalta hyvä, sillä nyt se sai kaksi kevyempää päivää: tänään ratsastin sen noin puolen tunnin ajan ihan vain eteen-alas ilman mitään kokoamisen tapaistakaan ja huomenna menemme ilman satulaa käyntimaastoon. Jos hevonen on vielä torstaina väsynyt, saa se perjantaina ihan kokonaan vapaapäivän ja viikonloppuna treenataan taas esteiden parissa.
 
Noniin, nyt menen nukkumaan ajoissa! Tai ainakin yritän..

8 kommenttia

 1. Ssi täh, eiks sulta oo kysytty mitään lupaa tohon hevosurheilu juttuu :D?? Mutta kiva postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun valmentaja kysyi tuona aamuna, saako käyttää tota kuvaa jossain, muttei maininnut missä. Illalla sit sain huomata mihin päätyi :D

   Poista
 2. Kuinka pitkä matka sulla on kotoota tallille?

  VastaaPoista
 3. Tätä sattuu välillä, tiedän tunteen!

  elamanikuvina.blogspot.fi

  VastaaPoista
 4. http://www.youtube.com/watch?v=JwbpcZ70uKg Ootko sä tässä videossa???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole tämän blogin kirjoittaja tuossa. Tuon henkilön nimi on Adalotta.

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat