lauantai 8. helmikuuta 2014

#303: Haaste hevosenomistajille

Tämä haaste on tarkoitettu niille jotka omistavat hevosen/hevosia. Tarkoitus olisi myös, että kysymyksiin vastattaisiin vähän laajemmin kuin yhdellä sanalla. Haasta vähintään kolme blogia, ei takaisin haastamista. Sinun pitää kertoa blogissasi kenet olet haastanut.
 
Sain Susannalta (kiitoksia!) tällaisen haasteen tämän vuoden alkumetreillä ja päätin sen nyt toteuttaa, sillä muuta postattavaa ei tähän hätään oikeastaan ole. Haasteita ei tässä blogissa olekaan juuri nähty, joten kertokaa, mitä pidätte! Haastan kaikki hevosenomistajat - tarttukaa ihmeessä haasteeseen.

 

K E R R O   H E V O S E S T A S I :   R O T U ,   T A S O   J A   H I E M A N   L U O N N E T T A .
 
Champ on Saksan European Horses Domaine de Courbanton -siittolassa vuonna 2004 syntynyt ja kasvatettu oldenburg-ruuna. Se on perinyt isältään punarautiaan värityksensä lisäksi kolme korkeahkoa sukkaa ja läsin, jonka keskellä komeilee helposti tunnistettavia ruskeita palloja. Ruunan pää on myös hieman normaalista hevosen päästä eroava, sillä sen silmät ovat hieman ulkonevammat, mikä saa aikaan ilmeikkäämmän olemuksen. Tosin Champ saa helposti myös lempinimen "mulkosilmä", sillä sen oikea silmä on pienehköä keskiosaa lukuunottamatta valkoinen, jolloin se näyttää mulkoilevan katsoessaan muualle kuin eteen.
 
Sukunsa puolesta (i. Couleur Rubin, ei. Papillon Rouge) Champin pitäisi kilpailla menestyvänä estehevosena jossain ihan muualla kuin Suomessa nuoren tytön opetushevosena, mutta tänne se lopulta päätyi Hollannin kautta nauttimaan kylmistä talvista. Ruuna on kisannut kansainvälisiä FEI:n luokkia aina 140cm tasolle asti, mutta Hollannin isoilla ja teknisillä 140cm-radoilla se ei enää ollut voittajahevonen. Sileäpuolella hevonen on helppo B-tasoinen, mutta tekee teknisesti vaikeampiakin asioita, kuten sarjavaihdot (tosin ei aina tarkoituksella..).
 
Luonteeltaan ruuna on kirjaimellisesti kaikkien kaveri, ainakin silloin, kun herkkuja on saatavilla! Se rakastaa huomiota ja yhdessä hengailemista, minkä vuoksi vietän pitkiäkin aikoja vain puuhastellen sen kanssa mukavia. Tallilla ollessani pidän usein karsinan ovea auki, jolloin Champ seuraa narun takaa tarkkaavaisena tallin arkea: se oikeasti ihan seuraa muiden tekemisiä, eikä vaan möllötä pää oven ulkopuolella. Puuhapete tai Puuhis ovat myös eräitä Champin lempinimistä, sillä se rakastaa mm. pitää koko ajan jotakin suussaan. Osaa ruuna tosin ihan vain möllöttää silmät kiinni karsinan seinää vasten maratonin juosseen näköisenä aina ratsastuksen jälkeen.. Se on vähän semmoinen draamaqueen ;)
 

 
H E V O S E T   V A I   P O N I T ?   M I K S I ?
 
Jos olisin poni-ikäinen ja -kokoinen, vastaisin varmaankin ponit. Ne ovat niin suloisia ja pieniä! Haluaisin itselleni jonkin ihanan minishetlanninponin tai welsh A-ponin, jonka kanssa voisin harrastaa kaikkea pientä ja kivaa. Mutta vastaus kysymykseen on kuitenkin hevoset, sillä näillä mun pitkäkoipisilla jaloillani ei valitettavasti ratsastella pikkuponeilla. Ja onhan hevosilla kuitenkin loppupeleissä enemmän kapasiteettia urheilun saralla, vaikkei omat taidot sinne asti tulisi ikinä riittämään.
 
E N S I M M Ä I N E N   H E V O N E N   /   P O N I ,   J O L L A   R A T S A S T I T  
 I T S E N Ä I S E S T I   E N E M M Ä N ?
 
Apua, eihän tällaisia voi muistaa! En kyllä osaa yhtään sanoa, oliko kyseessä pitkäaikainen hoitohevoseni Sjamira vaiko joku hevonen esimerkiksi mummolani läheiseltä tallilta.. Olen ratsastanut neljätoista vuotta, joten siihen aikaan mahtuu jos jonkinlaista nelijalkaista.
 
Kenkä irti hevoselta kolme päivää ja lopputulos oli tämä - viime kesäkuussa Hyvinkään hevosklinikalla...

K U M P I   P A R E M P I ,   K E N G Ä T Ö N   V A I   K E N G Ä L L I N E N ?  
H E V O S E S I   K E N K I E N   K O K O ?   ( J O S   S E   O N   K E N G Ä S S Ä )
 
Urheiluhevosella, jolla ratsastetaan vaihtelevissa olosuhteissa, ehdottomasti kengät jalkaan. Toisaalta jollakin maalaistallilla, jossa on hyväpohjaiset tarhat ja kenttä sekä tarvittaessa talvella vaikka Simple bootsit, en nää syytä miksei hevonen voisi olla kengättäkin, mikäli kaviot sen kestävät.
 
Kun puhutaan kilpahevosista tai kilpailevista harrastehevosista, kengät ovat yleensä melko välttämättömiä, sillä esimerkiksi nurmipohjaisilla, liukkailla kentillä hokeitta hyppääminen on suorastaan vaarallista.  Oikeanlainen kengitys myös tukee ja korjaa hevosen jalan asentovirheitä, mikä osaltaan ennaltaehkäisee tai hoitaa mahdollisia jalkavaivoja. Champin kengän kokoa en muista.
 
K L I P P A U S :   P U O L E S T A   V A I   V A S T A A N ?
 
Puolesta,  kun se on perusteltua ja hevonen osataan hoitaa oikein klipattuna. Olen itse klippaaja henkeen ja vereen: ajelen Champin vuoden ympäri lyhyeen karvaan päätä ja jalkoja myöten, myös kesäisin, vaikkei sen kesäkarva mikään paksu saati pitkä olekaan. Mielestäni hevonen on siistimpi klipattuna ja se on ennen kaikkea helpompi hoitaa esimerkiksi hikoamisen suhteen. Olen omaksunut tämän ulkomailta, jossa hevoset klipattiin ihan korvien sisältä asti vähintään kerran kuussa.
 
Harrastehevoset, jotka asuvat ulkona/kylmissä talleissa tai ovat kevyellä käytöllä toimivat varmasti paremmin klippaamatta, sillä silloin loimituksen kanssa ei tarvitse pelata. Eli klippaaminen tai klippaamatta jättäminen on täysin hevosen käyttötarkoituksesta ja omistajan mieltymyksistä kiinni.
 
 

 
T A R H A A V A T K O   H E V O S E S I   Y K S I N   V A I   L A U M A S S A ?   M I K S I ?
 
Champ tarhaa yksin, tosin sillä on tietysti mahdollisuus kontaktiin muiden hevosten kanssa. Keski-Euroopassa ollessaan sitä ei juuri tarhattu, joten hevonen ei ollut tottunut Suomeen tullessaan tarhaukseen. Edellisellä tallillamme kaikki yksityishevoset tarhasivat yksin ja näin on ollut käytäntö suurimmalla osalla talleista, joissa olen työskennellyt enemmän tai vähemmän. En suoranaisesti uskalla ottaa riskiä, että hevonen rikkoisi itsensä tai toisen hevosen tarhatessaan kaksin tai laumassa. Champ on sen verran puuhakas tapaus, että se varmasti leikkisi toisen hevosen kanssa vaikka päivän ympäri ja riski tapaturmille olisi suurempi kuin yksin tarhatessa. Ruuna myös yrittää rikkoa kaikkia varusteita tarhassa ollessaan (riimut, loimet, suojat), joten se ei olisi kovin haluttu tarhauskaveri..
 
Niinhän sitä joku jo sanoi, ettei pidä ostaa hevosta, jos ei ole rahaa sen vertaa, että uskaltaisi tarhata sen kahdestaan jonkun toisen kanssa. Ehkä näin, mutta näillä mennään. Jos mulla olisi jokin vähemmällä käytöllä oleva ratsu, tarhaisin sen varmasti laumassa, mikäli sopiva kaveri löytyisi. Champilla on tarhassa leikkipallo ja risuja (+ tällä hetkellä kahdet suojat), joita se repii ja kehittelee näin itselleen aktiviteettia.
 
R A T K A I S E E K O   H E V O S E S S A   E N E M M Ä N   S E N   L U O N N E   V A I K O  
U L K O N Ä K Ö   ( K U T E N   V Ä R I ) ?
 
Itsehän ostin hevosen tietämättä sen luonteesta oikeastaan mitään ja edellinen ylläpitohevoseni tuli mulle ilman, että olin sitä koskaan edes nähnyt, joten tähän kysymykseen olen hieman jäävi vastaamaan..! Mutta sanoisin, että luonne on tietysti aina tärkeämpi. Mikäli hevonen on ihan järkyttävä käsitellä seikan x vuoksi (esimerkiksi vääränlainen kohtelu aiemmassa kodissaan, sairaus tms.), ei siinä paljonkaan kaunis väritys lohduta. Mutta jos kaksi täysin samanluonteista hevosta seisoisi edessäni valittavana, ottaisin tietysti sen, mikä miellyttää silmää enemmän ;)
 
Meillä oli reilu vuosi sitten ostotarkastuksessa yksi iso puoliverinen, joka oli oikeastaan aika ruma. Jos se olisi saanut puhtaat paperit eläinlääkäriltä, ei Champ olisi tämän blogin päätähtenä, vaan tuo hieman rumaa ankanpoikasta muistuttava harmahtava pitkäkoipi.
 

 
M I L L A I N E N   O N   H Y V Ä   H E V O S B L O G I ?
 
Hyvään hevosblogiin jaksaa palata aina uudelleen ja uudelleen: sen aiheen tulee olla kiinnostava, ulkoasun miellyttää silmää, tekstin oltava helppolukuista ja selkeää sekä yleisilmeen jäätävä mieleen. En tietenkään väitä, että oma blogini täyttäisi näitä kriteerejä, sillä jokainen lukija määrittelee itse sen, mikä on hänen mielestään esimerkiksi kiinnostava aihe. Itse tykkään lukea blogeja, joissa on kilpailevia tai kilpailuihin tähtääviä ratsukoita, nuoria hevosia tai muuten omaperäisiä ja koukuttavia kirjoittajia tai kirjoitustyylejä.
 
Kuvat ovat ehdottoman tärkeitä, mutta kirjoittamisesta pitävänä puollan myös tekstien laadukkuutta. Kirjoitan itse pitkäkin tekstejä (kuten tämä postaus, hups), joten jaksan myös lukea muiden pidempiä selostuksia. Arvostan bloggaajia, jotka jaksavat ja ehtivät panostaa blogiinsa tuomalla niihin vaihtelevia postauksia, kuten esimerkiksi Tiia tekee. Oma aikani ei kuitenkaan riitä sellaiseen, vaikka haluaisinkin tarjota teille lukijoille enemmän vaihtelua.
 
P A H I N   T I P P U M I S E S I ?
 
Vaikea sanoa, sillä olen tippunut monta kertaa "pahemmin". Kerran lähestyin yhdellä kokeneemmalla hevosella sarjaa diagonaalilla ja sarjan a-osan jälkeen hevonen veti päin b-osan johteita mistään avuista välittämättä yrittäen hypätä näiden 170cm tolppien yli siinä kuitenkaan kovin hyvin onnistumatta. Päädyin kuin päädyinkin maahan hypyn jälkeen vain muutaman sentin päähän seinästä, siinä olisi voinut käydä pahasti. Reilu vuosi sitten kaaduin (video) yhden nelivuotiaan hevosen kanssa Hollannissa esteen jälkeen oman ratsastusvirheeni ja hevosen kokemattomuuden vuoksi, jonka ansiosta solisluuni katkesi kolmeen osaan. Mutta sitä ei lasketa tippumiseksi ;)
 


K U I N K A   M O N T A   L O I M E A   H E V O S E S I   O M I S T A A ?
 
Tätä varten piti ihan laskea, mutta sain vastaukseksi 20. Kauheeta! En kyllä oikeasti käytä noista tälläkään hetkellä kuin muutamaa aktiivisesti.. Yksi paksu ulkotoppis, fleecevuorellinen ulkoloimi, vuoreton sadeloimi, neljä eriväristä fleeceä kaulakappaleilla tai ilman, viisi eripaksuista ja -väristä talliloimea/-toppista kaulakappaleella tai ilman, kaksi villaloimea, enkkufiltti, paksu ja ohut puuvillaloimi, ratsastussadeloimi, ratsastusloimi sekä kuivatus-/hikiloimi, miksi sitä ikinä sanotaankaan.
 
K U I N K A   U S E I N   H E V O S E S I   L I I K K U U ?
 
Joka päivä edes kävellen narun päässä, koska hevonen on luotu liikkumaan. Yleensä viikko menee niin, että kerran olemme kouluvalmennuksessa, kerran hyppäämme estevalmennuksessa, kerran puomeja tai kavaletteja ja kerran maastoillaan kunnolla. Yksi päivä on kävelypäivä ja kaksi jäljelle jäänyttä päivää ratsastan sileällä fiiliksen mukaan kunnolla tai kevyemmin. Kisakaudella tietysti vähän vaihtelee kisaviikonloppujen  mukaan.
 
O L E T K O   V A R O V A I N E N   V A I   " U H K A R O H K E A "   R A T S A S T A J A ?
 
Olin nuorempana ehdottomasti uhkarohkea ratsastaja, sillä kiipesin ihan millaisen vatipäähevosen kyytiin tahansa. Siellä sitten keikuttiin ja välillä maastouduttiinkin, onneksi mitään ei sattunut. Olin myös enemmänkin "tyhmä", kun ratsastin monta kuukautta ilman kypärää täysin vierailla hevosilla täysin vieraissa ympäristöissä, sillä riski on tuolloin tietysti isompi tippumiseen kuin tutun ratsun kyydissä. Tykkään edelleen esimerkiksi laukata täysiä maastossa vieraillakin hevosilla vaikka ilman satulaa ja en pelästy oman hevoseni jättiloikkia maastoillessa, mutta voin kyllä sanoa, että ikä on tuonut varovaisuutta. Esimerkiksi vaarallisten tilanteiden jälkeen fiilis voi hetken aikaa olla pelästynyt, mitä ei aikaisemmin ollut. Vanhuus iskee ennen aikojaan!
 
 

19 kommenttia

 1. Hahah niiin mahtavia ja hyvin valittuja kuvia taas! hienoohienoo, en mä muuta enää saa suustani.. Paitsi et ootte kyl niin yhteenluotuja toisillenne! tommoset hömelöt :-D ♥

  VastaaPoista
 2. Tosi kivoi nää haasteet pitkästä aikaa!:)

  VastaaPoista
 3. Oistko voinu linkata ensimmäisen/ensimmäisiä postauksia. Olisi nimittäin kiva lukee niitä. Kännykällä on aika vaikea mennä niin taakse :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meinasitko niitä vanhoja haasteita vai? vai ekoja postauksia ikinä?

   Poista
 4. Tosi kiva listaus :) Muaki ollaan nimitetty mulkosilmäks ;))

  VastaaPoista
 5. Soti tarjotin postaus*

  VastaaPoista
 6. Moi :)
  Tiedätkö voiko biotiinia antaa kauemmin kuin kolme kuukautta? Purkissa suositellaan väh. 3 kk:n käyttöä. Kiitos jos vastaat! :)

  Ja hei, ihan sikahyvä blogi! Tykkään niin paljon seurata teitä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaan Aadan puolesta. Voi syöttää vaikka ympäri vuoden koska biotiinista ei voi saada yliannostusta. Ylimääräinen biotiini tulee virtsan mukana pois :)

   Poista
  2. Joo mä syötän kanssa koko ajan putkeen :)

   kiitos paljon!

   Poista
  3. Okei, kiitos vastauksista molemmille! :)

   Poista
 7. Kirjoitit, että klippaat Champin päästä jalkoihin oli sitten kesä tai talvi. Mietin tässä vain, että, miten suojaat jalat kovilla pakkasilla, kun niissä ei ole karvoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mä puen sille sellasen kokovartalosukan ;) ei kun ihan oikeesti ei suomessa oo niin kovia pakkasia, että 6h tarhauksessa heinän kanssa oikein loimitettuna olisi mitään ongelmaa :)

   Poista
 8. Ihania kuvia! Tykkäsin! Varsinkin, koska kuvat olivat hyvälaatuisia!

  VastaaPoista
 9. Aika hurja tuo kaatuminen, jonka linkitit tuohon "pahin tippumisesi-kohtaan :O ja ootte vaan niin PARAS pari Champin kaa.

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat