sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

#331: Kengityksessä klinikalla

Lupasin tehdä joskus viime vuoden puolella postauksen kengityskäynneistämme Hyvinkään hevossairaalassa Jaskan luona. Joku lukija kerkesikin tässä vastikään kyselemään tuon postauksen perään, joten päätin vihdoin toteuttaa sellaisen teille. Kengitys nimittäin sattui sopivaan saumaan, kun olimme perjantaina käväisemässä Hyvinkäällä.
 
Champ on kengitetty Jaskan toimesta muistaakseni viime vuoden loka-/marraskuun vaihteesta lähtien. Aiemmin meillä oli oikein hyvä kengittäjä, mutta hän lopetti kengityksen, jolloin jouduimme etsimään uuden kengittäjän. Jaska oli siitä luonteva valinta, että hän oli ollut tiiviissä yhteistyössä edellisen kengittäjämme kanssa (esimerkiksi antanut jotain vinkkejä meidän ongelmiin) ja näin ollen myös tiesi etäisesti Champin tapauksen.
 
Tässä pieni ohjeistus kaikille kengittäjille! Tehty huumorilla höystettynä, pakko oli napata kuva, kun oli mielestäni aika hauska :)
"Oon ihan varma et sulla on jotain hyvää taskussa, enhän oo väärässä..!?" Champ kerjäsi isältäni nameja ennen kengittäjän tuloa paikalle..
Tällä kertaa jätin oman Canon 7D-kamerani kotiin ja kuvasin isäni Canon 70D-kameralla, jossa on vähän omaa kamerayhdistelmääni parempi objektiivi. Tykkään tuostakin kamerasta ihan älyttömän paljon, etenkin kosketusnäytöstä!
"Miks sä tuijotat siinä vaan, anna nameja mulle!" Huomatkaa Champin toinen silmä, joka katsoo kieroon :D
Käydessämme ensimmäisen kerran Hyvinkäällä kengityksessä, oli Champilla vielä kipsit takajaloissa. Saimme ne tuolloin kuitenkin pois, sillä kavio oli kasvanut sen verran paljon, että kengän sai kavioon normaalisti kiinni. Mitään muitakaan erikoisjuttuja ei tarvinnut kenkiin tai kavioihin tehdä, joten olin todella iloinen - ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen selvisimme normaalilla kengityksellä! Sitä ennen meillä oli ollut vaikka mitä paikka-aineita, kipsejä, ruuveja ja muuta viritystä tukemassa kavioita.
 
Tämän puolen vuoden aikana, kun olemme Hyvinkäällä kengityksessä käyneet, on Champin kaviot pikkuhiljaa alkaneet muistuttaa koko ajan enemmän normaalin hevosen kavioita. Kavioaines on perushyvää ja vaikka kavion kasvu on hidasta, saa kengät lyötyä kavioihin hyvin kiinni. Olemme pitäneet kengitysvälin kahdeksassa viikossa ja siltikään kaviot eivät ole kasvaneet niin paljon kuin toivoisi. Seuraava kengityskerta on kesäkuun alkupuolella ja se sattui siten, että mun piti valita seitsemän tai yhdeksän viikon väliltä. Seitsemän viikkoa on aika lyhyt aika tässä kavionkasvuvauhdissa, mutta toisaalta yhdeksän viikkoa tuntuu hirveän pitkältä.. Viime vuonna kaviot alkoivat lohkeilemaan käsiin juuri keväällä, mutta nyt sellaista ei ole nähtävissä (kopkop..!). Päädyinkin lopulta yhdeksään viikkoon, joten nyt kaikki sormet ja varpaat ristissä, että kaviot kestävät sinne asti paremmin kuin hyvin!
 
"Tämmöset narut on ihan sairaan ärsyttäviä kun en saa kunnolla kii niistä!! Kuka näitä oikeen keksii??!"
"Pläääääh millon se kengittäjä oikeen tulee kun tässä vaan pitää seistä..............."
"Haa sieltähän se tulee, heti ku aloin käskemään!"
Champ on tosi kiltti kengittää ja se nauttii, kun kengityspaikalla on infrapunalamput ja siksi todella lämmin.
Klippasin Champin torstaina, toivottavasti ei tarvitse klipata enää ennen kunnon kesää. Päästä jätin tuttuun tapaan puolet ottamatta, kun korviin Champ ei anna klipperillä koskea ilman rauhoitusta.
Aika kiiltävä hevonen tuli! Tässäkään sitä ei ole edes harjattu - on se helppoa, kun on klipattu hevonen!
Champ kengitetään ihan peruskenkään. Sille tehdään tällä hetkellä käänteiden kohdalle kengän pintaan sellainen lovi, minkä pitäisi ilmeisesti poistaa hieman painetta siltä alueelta ja ehkäistä näin ollen kavion lohkeamista. Tosin voi olla, että olen käsittänyt tämän ihan väärin.. Tällä kertaa laitoimme jo kesäkengät, mutta kesäkuun kengityksessä saattaa hokinreiät tulla tarpeeseen mahdollisia nurmikisoja ajatellen.
 
Nyt lähden valmistautumaan töihin lähtöön, joten tekstiä en kerkeä tuottamaan tähän hätään enempää. Annoin itselleni luvan nukkua näin sunnuntaina puoli yhdeksään ja lähteä tallille vasta töiden jälkeen, sillä heräsin eilen lauantaina tallille jo ennen kuutta. Aikainen lintu madon nappaa, eikö se niin mene? Mukavaa sunnuntaita kaikille teille! :)

22 kommenttia

 1. Champ on kyllä hirmuisen ilmeikäs kaveri :D kunnon mulkosilmät joissain kuvissa, hehheh! Meidän kengittäjä on myös Jaskan opissa viikottain, että on tuo Jaska vaan sellanen guru noissa kaviosasioissa. Toivottavasti oppi menee oppipojille perille, että sitten kun jää eläkkeelle ja töistä pois, niin on useampi kengittäjä joka pystyy jatkamaan näitä oppeja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha jep kunnon mulkosilmä-juntti! onni on hyvät kengittäjät :)

   Poista
 2. Tosi on, että klipattu hevonen on paljon helpompi hoitaa kuin pitkäkarvainen polle!

  VastaaPoista
 3. mistä muuten oot ostanut sun klipperin? mistä sais hyvän suht halvalla osaako joku sanoa`?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ostin sen horzelta, hinta oli jotain 420e. hyvää saa tuskin halvalla, tai riippuen toki mikä kenellekin halpaa on :)

   Poista
 4. Mulla heräsi muutama kysymys, ei tähän aineeseen, mutta kuitenkin!
  1) Oon huomannut että meet aika usein aamuvarhain tallille? Ootko sielä yleensä ensimmäisenä?
  2) Mitä tekisit jos Champille tulisi ähky? Soittaisitko heti eläinlääkärin paikalle?
  3) Kuinka usein klippaat Champin ja miksi klippaat sen? Miten loimitat sen eritavalla kun ei-klipatun hevosen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1) en oo ensimmäinen, meidän talli aukeaa niin aikaisin että vähintään tallintekijä on jo paikalla
   2) riippuen millainen ähky olisi kyseessä. aika herkästi kutsun ell paikalle, mutta ttietty järki päässä. onneksi ei oo ähkyä tullut kohdalle :)
   3) klippaan ehkä n kk välein talvella, kesällä kerran tai pari. ja syy siinä, kun on siistimpi ja helpompi hoitaa. loimitan sään mukaan, tietty enemmän loimia kuin karvaisella, mutta yksilöllisesti kuitenkin :)

   Poista
 5. Oi, olisipa mullakin tommonen klipattu silokarvainen polle! Mutta itsellä tällä hetkellä hevonen näyttää enemmän mammutilta kuin hevoselta.. No kai ne karvat pojalta joskus lähtevät :D Champ on niin söpö! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha kyllä se kesä sieltä tulee, jolloin karvat varmasti lähtee :)

   Poista
 6. todella mielenkiintoinen postaus :)
  voisitko laittaa sen postauksen, jossa kerrot champin jalkojen hoidosta, tonne linkit osioon? tai linkata sen tähän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Ja se löytyy sieltä, kohdasta "sponsoripostaukset" :)

   Poista
 7. Mua just kiinnostais ihan sellanen perus my day video, vaikka se päivä oiskin tylsä.. Peruspäivä siis :) Harkitse edes? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään meinasin tehdä, mutta sitten en saanut aikaiseksi ottaa kameraa maastoon a siinä se sitten menikin.. Monesti oon aloittanut ja mulla on sata puoliksi valmista mydayta, missä kuvaus on jäänyt tallille mentäessä. Mutta kisoista lupaan nyt tehdä ja ehkä myös perjantailta! :)

   Poista
 8. Tupakoitko? Vai onko tuo ihan läpällä llaitettu? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyseinen juttu oli kengittäjän, ei Aadan :-)

   Poista
  2. En tupakoi, toi oli jonkun toisen kirjoittama ja otin siitä vain kuvan :)

   Poista
 9. Voitko tehä ensi kerralla postausta champin klippaamisesta? Esim videota . Saat sen niin siistiski ettö olisi kiva nähä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Netistä ja blogeista löytyy niin paljon materiaalia klippauksesta, että tunnen sen vähän turhaksi. Esim. voitto kotiin -blogista löytyy hyvä postaus aiheesta ammattilaisen kirjoittamana! Kannattaa käydä lukemassa :)

   Poista
 10. Ootko kokeillu kavioihin tervaa? Mulla kun oli Aura ja omasi todella kuivat kavio keväisin etenkin 8oli myös melko saiset tarhat jotka lisäs kuivumista). Niin meidän kengittäjä kehotti ja antoi meille tervaa. Sitä laitettiin kosteisiin kavioihin n.1-2 kertaa viikkoon kavioon sekä kavion pohjiin ja annettiin hetki imeytyä. Tämä oli meidän kavioihin pelastus silloin ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. en ole kokeillut, mutta käytämme ulkoisesti laitettavaa tuff stuffia ravintolisän tukena, kun kengittäjä suositteli :) mutta ihan super hyvä, että saitte kaviot kuntoon!!

   Poista
 11. Paljonko Jaskalla maksaa kengitys? Tuohon peruskenkään siis, minunkin hevosella lohkeaa kaviot ja irtoaa kengät koko ajan... :(

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat