tiistai 29. huhtikuuta 2014

#338: Kiitos kuuluu valmentajille!

Kouluvalmentajallani Jonna ratsastaa Champin aina reilun kuukauden välein, vaihdellen tosin sopivista aikatauluista ja muista menoista. Hän päivittää hevosen avuille ja voi miten kiva onkaan ratsastaa reaktiivisemmalla ja herkemmällä hevosella seuraavina päivinä! Jälleen viime viikolla Champ joutui kunnolla töihin ammattilaisen avustamana ja sen innoittamana halusin hieman postailla teillekin.
 
Isoin ongelma omassa ratsastuksessani on ehdottomasti oma hitauteni. Olen suoraan sanottuna surkean hidas reagoimaan tarpeeksi nopeasti hevosen yrityksiin löysäillä ja tämä näkyy kaikessa perusratsastuksessa. Hevonen ei reagoi tarpeeksi pohkeesta eteen (heh, välillä ei ollenkaan..) ja toisaalta se on suustaan kuin pitkä lima, joka venyy ja vanuu vaikka miten vetäisi. Liioittelin juuri hieman, mutta ymmärtänette tarkoituksen!
 
Mulla on pitkät jalat ja annan Champin nojata niitä vasten varsin tehokkaasti, eli kannan sitä sen puolesta esimerkiksi kaarteissa. Se painaa välillä kädelle ja jää näin ollen tyhjäksi selästään leijailemaan jättäen takajalat kilometrin päähän.. Virhelistaa voisi jatkaa vielä vaikka miten paljon, mutta jokainen varmasti osasi päätellä tästä sen tarkoitukseni - korjattavaa on siis paljon.
 
Nämä kuvat ovat maanantain estevalmennuksesta, josta tulee postausta loppuviikosta!

 
Jonna ratsastaa aina ihan perusjuttuja Champin kanssa ja haluaa saada sen oikeasti reagoimaan heti. Jokainen kerta olen saanut kuulla, että se näyttää todella paljon paremmalta maahan kuin mitä se on selkään: osaan siis peittää (eli toisin sanottuna kannatella) hevosta varsin tehokkaasti aina ratsastaessani. Silloin, kun Jonna meni Champilla ensimmäisen kerran, totesi hän myös, että ruuna on yksi vaikeimmista hevosista, joilla hän on mennyt. Tämä oli toki liioittelua myös, mutta ruuna on oikeasti haastava saada liikkumaan rehellisesti oikein: se tekee juuri sen mitä pyydetään, eikä yhtään enempää; se luistaa heti samalla sekunnin murto-osalla sinne, mistä vahingossa et ole tarkkana; se on perusluonteeltaan erittäin mukavuudenhaluinen ja kun se on toimestani vielä ratsastettu sellaiseksi, voitte kuvitella, millainen yhtälöstä muodostuu.
 
Viimeisimmän ratsastuksen jälkeen Jonna pyysi mua kapuamaan selkään ja neuvoi muutaman asian heti samalta seisomalta. Olin taas kuin hangonkeksinä kyydissä, sillä hevonen toimi pelkän yläpohkeen ajatuksen kautta eteen ja tuli tuntumalle kevyenä, ilman vetämistä mihinkään suuntaan. Mietin kyydissä ollessani, miten joku voi saada vajaassa tunnissa näin ison muutoksen aikaiseksi ja toisaalta sitä, miten paljon aikaiseksi voisi saada vaikka viikossa, jos sitä ratsastettaisiin aina "täysin oikein".
 

 
Ajatukseni jatkoi kulkemistaan. Olin toki jälleen todella masentunut, kun sain todeta olevani niin paljon huonompi ratsastaja kuin mitä tuollainen hevonen täydellisimmässä tilanteessa tarvitsisi. Toisaalta aloin miettimään asiaa myös toiselta kantilta: saan olla äärettömän kiitollinen siitä, että mulla on ympärilläni niin kokeneita ammattilaisia, jotka haluavat auttaa mua ja hevostani kehittymään ratsukkona ja ovat oikeasti kiinnostuneet muustakin kuin tienaamisesta - he haluavat tukea kehitystäni. Voin olla onnellinen siitä, että mulla on mahdollisuus toimia kokeneiden ihmisten kanssa ja oppia heiltä koko ajan uutta.
 
Sitähän tämä laji kokonaisuudessaan on, uuden oppimista. Joku saattaa nyt miettiä pienessä mielessään, että "kiva kun pilaat hienon hevosesi, miks sulle piti tommonen edes hankkia". Vastaus on mielestäni hyvin yksiselitteinen: kyllä, pilaan varmasti Champin ja pilaan varmasti monta seuraavaakin hevostani opetellessani ratsastamaan oikein. Pilaaminen ei toki ole sitä, että hevosesta tulisi käyttökelvoton, mutta jos mietitään Champin koulutustasoa esteillä (kv 140cm) ja verrataan sitä nykyiseen kanssani, ei ainakaan voida puhua kehityksestä. Mutta mielestäni tällainen pilaaminen ei ole huono asia. Hevonen on ostettu käyttööni juuri siksi, että oppisin enemmän ja saisin harrastaa ihanan ystävän seurassa.
 
Tällaisia ajatuksia tällä kertaa, toivottavasti ette kyllästyneet lukiessanne tätä! Jokainen meistä opettelee koko ajan paremmaksi, myös ne maailman parhaimmat ratsastajat. Kukaan ei voi olla täydellinen ja edellytys menestykselle on aina nöyryys sekä se, että myöntää omat virheensä.
 
Millaisia ajatuksia tämä herätti teissä? Oletteko edes jossakin samaa mieltä kanssani? :)

31 kommenttia

 1. Täysin samaa mieltä! :) Juuri hiljattain, kun Tiia blogissaan sen estevalmennus postauksen julkaisi, tuli hänelle erittäin ilkeitä kommentteja. Juuri tyyliin tämä: "Teidän menonne ei näytä yhtään hyvältä, miksi sinä edes hyppäät? Ostaisit toisen hevosen!"
  Suivaannun itsekin jos jollekkin tulee tuon tyylisiä kommentteja! Kaikki ratsastajat haluavat varmasti oppia uutta ja aina ei voi mennä putkeen! Myös niitä epäonnistumisia pitää olla, että voi joskus onnistua.
  Hyvää kevättä sinulle ja Champille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. näin on! :) kiitos, sinulle myös :)

   T: Aada (olen puhelimella enkä voi kirjautua sisään)

   Poista
  2. öh, en ole kyllä kirjoittanut tuota yllä olevaa kommenttia? Anonyymi, vastaan kaikkiin kommentteihin puhelimella ja kirjaudun AINA sisään, joten ei kannata vastailla puolestani :P Identiteettivarkaus ei myöskään ole leikin asia, joten toisen nimellä ei kannata vitsilläkään esiintyä.

   Mutta Nooralle: olen ihan samaa mieltä ja reagoin samalla tavoin :) Kiitos paljon, sitä samaa sulle!

   Poista
 2. On muuten harvassa nykyää oikeesti hyvä valmentajat jotka haluu muuta kuin tienata.

  VastaaPoista
 3. Hei muuten, miten paljon Jonna pyytää tuosta läpiratsastamisesta? (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysyppä Jonnalta itseltään, en halua jakaa näitä tietoja hänen puolestaan netissä :)

   Poista
 4. Olen täysin samaa mieltä kanssasi :)
  Sinulla näyttäisi olevan jalustimina nuo jinit (vai katsoinko väärin?). Voisitko hieman kertoa oma kohtaista kokemustasi niistä?

  Hyvää kesän jatkoa sinulla ja Champille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ovat Jinit. Ostin ne joskus vuoden 2011-2012 vaihteessa ja olen tykännyt ihan älyttömän paljon, parhaat jalkkarit, joita olen koskaan käyttänyt! Eli voin suositella kelle vaan :)

   Kiitos paljon!

   Poista
 5. Tuo toisiksi viimeinen kappale olisi monen syytä lukea ajatuksella. Kaikki kun ei tuota tunnu ymmärtävän! Muutenkin tosi hyvä ja asiaa täynnä oleva postaus:)

  VastaaPoista
 6. Hyvää pohdintaa, ja hienoa että olet löytänyt teille sopivan ja selkeästi motivoituneen valmentajan!

  Oli myös hauska huomata, että Champ vaikuttaa melko samantyyppiseltä ratsastettavalta kuin oma tammani. Tykkää kyllä "tehdä töitä", mutta ei varmasti tee yhtään enempää kuin pyydetään ja omaa sellaisen kavalkadin erilaisia lintsaustekniikoita, että oksat pois! Löysimme onneksi itsekin viime syksynä meille sopivan valkun, ja on kyllä ratsastus ollut sen jälkeen aivan eri tasolla ja hevonen mennyt eteenpäin. Tämän tyyppisissä hevosissa on mielestäni se erinomainen puoli, että pakottavat ratsastamaan "oikein" ja keskittymään, koska kuten sanoit, Champkin lähtee luistamaan heti, kun et tarkkaile jotain aluetta. Itse en olis ikinä osannut lähteä työstämään asioita oikein, mutta oikean valmentajan avulla on mahdollista kehittää omaa tarkkuutta, taitoa ja määrätietoisuutta - tämän tyyppiset hevoset palkitsevat ratsastajan yleensä nopeasti ja ruhtinaallisesti. :) Askel kerrallaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä sullekin tammasi kanssa, toivottavasti saadaan näistä meidän hepoista vielä joskus oikein kivat pelit! Kiirehän ei ole, kuten totesit - askel kerrallaan :)

   Poista
 7. todella hyvä postaus ja hyvää pohdintaa, tämän postauksen sanoma pitäisi joka ratsastajankin sisäistää!!
  hyvää kevättä sinulle ja hienolle Champille!

  VastaaPoista
 8. Samaa pohdintaa varmasti meillä kaikilla harrasteratsastajilla. Joku viisas joskus sanoi, että täytyy pilata ainakin 5 hevosta, ennen kuin oppii ylläpitämään hevosen tasoa tai kouluttamaan sitä eteenpäin. Ei ihan tuulesta temmattu väite =)

  VastaaPoista
 9. Hyvä postaus! =) sun kannattaa myös ajatella niin että eikö ole toisaaalta hyvä että hevonen on "vaikea" koska silloiin pääsee ainakin kehittymään ja silloin se varmaankin opettaa enemmän, en tiedä. hienolta teidän meno kumminkin näyttää! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, automaattihevosilla (joita ei varmastikaan kyllä ole) olisi helppoa opetella ratsastamaan, mutta ongelmia tulisi sitten vaikeampien hevosten kanssa :)

   Poista
 10. Tiedän montakin Champin kaltaista hevosta, tekee sen mitä pyydetään ja ei yhtään enempää. Sellaisen hevosen ratsastamiseen vaaditaan paljon aikaa, virheitä ja opettelua. Kukaan ei kehity ellei tee niitä virheitä. Ne mokat pitää osata myöntää itselleen ja ymmärtää, et kaikki mokaa joskus.

  Harvasta hevosesta tulee ihan käyttökelvottomia, ellei niiden käsittely ole ollut lain vastaista tai muuta erikoista. Yhden sellaisen tapauksen olen elämässäni nähnyt ja se hevonen oli ollut ratsastuskoulussa, jonne se ei sopinut. Kuntoutuksen jälkeen siitä tuli ihan järkevä yksilö.

  Ratsastus kuten muutkin urheilulajit on itseensä uskomista. Ei pidä masentua siitä, että joku ratsastaa omaa hevosta paremmin kuin itse. Tai joku etenee nopeammalla tahdilla. Pitää vain olla "rankaisematta" itseään ns. turhista asioista (kuten joku on parempi kuin itse) ja keskittyä omiin vahvuuksiin ja vahvistaa niitä. Kiian blogissa oli hyvä kirjoitus siitä kuinka paljon ajattelu vaikuttaa ratsastukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta joka sana, tätä yritin itsekin hakea postauksessa :)

   Poista
 11. Moni ajattelee noin, että "hyvä hevonen menee pilalle/hukkaan, sillä on hypätty 140 ja sinä et hyppää sillä niin korkeita.", Mutta mielestäni näin ei pitäisi ajatella, kyllä ymmärrän jos on hieno kouluhevonen ja omistaja on sellainen joka humputtelee kentällä kiitoravia ohjat löysänä niin siinä voi sanoa että hevosen taidot menee hukkaan, koska sellaiselle humputtelijalle olisi voinut ostaa sellaisen vähän "tavallisemman" hevosen, mutta sinä hyppäät kuitenkin hevosellasi ja ratsastas sitä hyvin, ei se siitä mene pilalle ettet hyppää sen kanssa 140cm esteitä vaikka sillä on aikaisemminkimn hypätty! Kuitenkin pääasiahan on se, että sinulla ja hevosellasi on hauskaa ja huolehdit hevosestasi :)
  Tuo on hyvin tuttu tunne, että ei tule aina vaadittua hepaltaan liikaa, eilen kävin pitkästä aikaa eräällä ponilla ratsastamassa ja välillä havahduin siihen että jään liikaa tuuppaamaan, annan sen painaa kädelle, tai kun asetan sitä, sen tempo hidastuu ym. samanlaisia juttuja, vaikka se hyvin menikin mutta AINA on parantamista;) Ja jos menet itse jonkun uuden hepan selkään, niin varmaan tulee ehkä enemmän vaadittuakin, mutta kun menet Champilla, niin siihe "turtuu", että ei aina muista vaatia hepalta jotain asiaa kunnolla loppuun asti. Aina sitä ei tule tajuttuakaan ennenkuin joku sanoo että käske sitä hevosta eteen!:D Mutta tämä on sellainen laji, kukaan ei tässä koskaan tule olemaan täydellinen :)

  Minna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta joka sanasi! aina voi ja pitääkin parantaa, mutta pitää myös osata olla tyytyväinen saavutettuihin asioihin :)

   Poista
 12. Niinhän se menee... "Mitä enemmän tiedät, sitä vähemmän tiedät tietäväsi." - sen takia tähän lajiin ei ikinä kyllästy, koska aina voi oppia jotain uutta. Täydellisyyteen tulisi pyrkiä, mutta sinnehän kukaan tuskin tulee koskaan pääsemään ratsastajana! Tavoitetta kuitenkin riittää! (:

  VastaaPoista
 13. Hyvät valmentajat ovat todella kiven alla!
  Yleisestihän se niin on, että mikäli et ole ammattitason ratsastaja, ei hevosesi varmasti koskaan kehity niin pitkälle, mihin sen kapasiteetti oikeasti riittäisi. Se on fakta, mutta ei pidä unohtaa, että tämä on harrastus, jonka kuuluisi olla kivaa. Oppimista ei pidä ottaa liian rankasti eikä itseään pidä syyttää suotta, terve järki vie pitkälle ja ehdottomasti ammattilaisen kanssa kannattaa työskennellä, oli sitten kuinka hyvä ratsastaja. Kun ihan jokaisella ammattilaisellakin on valmentajat - jokaista ratsastajaa varten kun on olemassa vielä parempia ratsastajia.

  Ehkä sä löydät mun pointin jostain tuolta sekamelskasta ;) Champ on tosi hieno; niinhän ne vaativammat tapaukset yleensä on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon ihan samaa mieltä kommenttisi kanssa :) kiitos kovasti!

   Poista
 14. juuri näin ! :) ja eihän se ole tärkeintä että kisataan esim sillä 140cm tasolla vaan se että molemmilla on kivaa yhdessä ja nautitaan siitä yhteisestä harrastuksesta! Et ole kyllä millään tavalla champpia pilannut ja on kyllä ihan mahtavaa että myönnät omat heikkoutesi ja champilla saa ratsastaa kokeneemmat valmentajat. Ja eihän kukaan sitä paitsi ole täydellinen ratsastaja vaan aina oppii lisää. Kiitos ihanasta postauksesta ja paljon tsemppiä sulle champin kanssa tuleviin kisoihin ja muuhunkin touhuamiseen? (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos tosi paljon :) virheiden myöntäminen on oppimisen alku!

   Poista
 15. Siellä vaan t-paita päällä, täällä Lapissa meillä hepoilla toppaloimet ja 15cm lunta maassa :D

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat