keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

#384: Miten valmistaudun kisoihin?

Huomenna koittaakin meidän kesän ensimmäiset kilpailumme, kun suuntaamme trailerin kanssa kohti aurinkoista Hankoa ja Sea Horse Weekiä. Olen viimeksi kilpaillut tällä kaudella Laaksolla toukokuun ensimmäisinä päivinä, joten kisatauko on ollut melko pitkä. Tähän liittyen mulle on noussut melkoinen kynnys lähteä kisaamaan ja haluan avata asiaa teille, jos se vaikka selkeyttäisi samalla omia ajatuksiani.
 
En yleensä jännitä kisoissa tai kisaamista ylipäänsä, sillä se menee itselläni melkein rutiinilla. Nyt voin kuitenkin sanoa, että Hangon kisat jännittävät toden teolla: nukuin jo edellisenä yönä huonosti, katkonaista unta ja olen siksi nyt kovin väsynyt. Tunnistan jännityksen itsessäni ja tiedän, etten jännitä itse suoritusta. Luokkakorkeudet ovat meille sopivat ja niiden kanssa ei pitäisi olla mitään ongelmaa. Jännitän kuitenkin sitä, miten meillä sujuu: onko Champ sellainen kuin alkukauden kisoissa vai stoppaako se heti ensimmäiselle esteelle; miten ratsastan itse, suoriudunko tehtävistä kiitettävästi.. Ja ennen kaikkea sitä, mitä muut ajattelevat suorituksistani.


Tämähän on ihan tyhmää! Tiedän, ettei mun pitäisi todellakaan miettiä sekuntiakaan sitä, mitä muut ajattelevat kisoissa ratsastuksestani. Meillä meni alkukausi ihan älyttömän hyvin ja Champ teki niin hienoja ratoja (kuskin mokista huolimatta), että sijoitus tuli jokaisesta luokasta kotiin. Keväällä ja alkukesällä sattuneet epäonnistumiset ovat kuitenkin tehneet lommon itsetunnolleni samalla, kun alkukauden tulokset "painostavat" onnistumiseen.
 
Nämä Hangon kisat ovatkin itselleni eräänlainen henkinen välietappi päästä takaisin normaaliin kisarutiiniin. Mun pitäisi ehdottomasti ajatella jokainen este samanlaisena, helppona esteenä ja pitää koko päivän ajan iloinen fiilis - tehdään niin kuin osataan ja se riittää. Bloggaajana väistämättä mieleen kuitenkin tulee ne paineet menestymiseen, vaikka tiedän, että se on turhaa ja oikeastaan todella typerää. Omalle alitajunnalle kun ei vain aina voi mitään..
 

 
Mutta ehkä se tästä iloksi muuttuu! Ainakin sää suosii, sillä Hankoon on luvattu torstaille taas hirveitä hellelukemia. Lähemmäs kolmenkymmenen asteen säätila tuo toki mukana omat haasteensa, kuten hevosen juominen, viilennyt ja ylipäänsä yleinen viihtyminen kisapaikalla. Meillä on lähtö aamulla jo kahdeksan jälkeen ja takaisin olemme perillä vasta lähempänä kahtatoista yöllä, joten pitkä päivä on tiedossa. Metrissä starttinumeroni on 39./160 ja 110cm-luokassa 124./130, joten odottelua noiden starttien välille tulee kuutisen tuntia.
 
Pakkasin tänään keskiviikkona valmiiksi suurimman osan tavaroista: satulan, vyön, rintaremmimartingaalin, harjoja, ämpäreitä, sienen, hikiviilan, ötökkämyrkkyjä, suojat.. Lista  on loputon! Koska sää on kovin lämmin, otan mukaan melassia ja elektrolyyttejä, joita voin sekoittaa hevosen juomaveteen. Lämpimällä säällä kun on ehdottoman tärkeää huolehtia paitsi nestetasapainosta, myös riittävästä suolojen saamisesta. Koska olemme reissussa koko päivän, pitää huomenna pakata mukaan vielä kauraa ja heinää, jotta hevonen saa normaalisti ruokansa kisapaikalla. En halua pakata heinää valmiiksi edellisenä iltana, sillä suljetussa muovipussissa näin lämpimillä keleillä se saattaa mennä huonoksi.
 

 
Arvoin myös pitkään, mahdanko letittää Champia ollenkaan Hangon kisoja varten. Hevonen olisi varmasti paljon siistimpi, mutta samalla sillä olisi päässään kiristävät letit koko päivän ajan kaiken kuumuuden lisäksi. Päätin siis, etten letitä sitä ainakaan ensimmäiseen luokkaan ja jos siltä tuntuu, voin väkertää letit ennen toista starttia hyvällä ajalla. Klippasin ruunan tiistaina, joten se on nyt oikein edustuskunnossa. Muuten olemme valmistautuneet tulevaan koitokseen melko rennosti, lähinnä maastoillen paljon ja tehden perustyöskentelyä sileällä sen mukaan, miten hevonen ja kuski ovat jaksaneet kuumuudesta johtuen.
 
Hangon kisareissusta haastavan tekee mulle myös se, etten saanut ketään kaveriani mukaan hoitajaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että reissussa olemme siis vain minä ja isäni, joka ei hevosia sen kummemmin harrasta. En voi olettaa, että hän haluaisi roikkua narun päässä koko päivää, joten olen sidottuna hevoseen suurimman osan koko kilpailupäivästä (mikäli siis traileri on niin kuuma, ettei sisällä voi pitää hevosta starttien välillä). Eihän se oikeastaan mikään ongelma ole, mutta kisoissa on muuten aina mukava moikata tuttuja ja vaihdella kuulumisia. No, välillä näinkin päin! Toivotaan, että mahdollisimman moni saisi varjoisen traileripaikan, jotta hevosia pystyisi seisottamaan edes jonkun tunnin autossa.
 
Oletteko te kisaamassa tai katsojina Hangossa? :)

28 kommenttia

 1. itte oon muutaman kaverin kanssa tulossa kuvaamaan ja kattomaan Hangon kisoja huomenna, katsotaan jos teistäkin muutamat kuvat saisi! :)

  VastaaPoista
 2. Hyvin se menee, älä turhaan stressaa! :)

  VastaaPoista
 3. kyllähän se kisaajan tehtävä onkin huolehtia hevosesta koko päivä, eikä kiertää juoruamassa.. :) hoitaja on vain niitä tilanteita varten, joissa ratsastaja ei hevosesta voi huolehtia, esim. radankävely. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän se ole ihan sopimuskysymys. En mäkään kisaajana hevosta hoida koska omistaja sen haluaa hoitaa.

   - Laura
   Maaliviivalle.blogpost.fi

   Poista
  2. Hevosen hoito kisoissa on täysin sopimusasia ja riippuu myös kisamatkan pituudesta. Hoitajani haluaa puuhastella hevosen kanssa mahdollisimman paljon ja monet asiat hoidamme yhdessä.

   "Juoruilu" on myös tärkeä osa kisoja, vaikka itse kutsuisin sitä ennemmin verkostoitumiseksi, tilannepäivitykseksi tms. On todella hyödyllistä keskustella toisten kisaajien, valmentajien ja muiden hevosalan ammattilaisten kanssa. Itse katson myös mielelläni muiden ratoja. Niistä oppii paljon ja samalla näkee yleisen tason.

   Poista
  3. Itse en ainakaan paljoa hoitajana kiertäneenä tykkää että ratsastaja huitelee missä sattuu, ja minä kävelen hevosen kanssa vaikka ratsastaja voisi aivan itse tehdä sen, mutta ei viitsi vaan mielummin tekee turhia asioita.. Kisaajalle hevosen pitäisi olla se tärkein asia, jolloin siitä haluaisi myös pitää huolta mielummin kuin huidella menemään ties missä. Mielestäni semmoinen käytös on hieman nokkavaa ja kiittämätöntä. :) mutta kukin tekee tavallaan :)

   Poista
  4. Jos sut on palkattu hoitajaksi niin mitä sun sit pitäis oikein tehdä? Ei kai kukaan hesen kassakaan valita että joutuu hamppareita myymään.

   Tiedän kyllä että moni blogin lukijoista on heppahullu-ikäpolvea, mutta muistakaa että hevonen ei välttämättä ole kaikkien kultamussukka vaan kisata voi ilman suurta kiintymyssuhdetta.

   Poista
  5. Tämän tason kilpailijoiden hoitajia tuskin palkataan, ainakin itse kansallisen tason ratsastajalle hoitajana toimineena kokemuksesta voin sanoa että palkka on ehkä se hese ateria.. Eli kyllä, sillon ei tarvitse paapoa kisaajaa kuin maailmanluokan tähteä.

   Ja ei, olen 23v nainen. Mielestäni eläimen tulee mennä kilpailun edelle, jos ei niin kannattaisi lopettaa.. Ja vaikka tunnesidettä ei olisikaan, niin luulisi hevosen olevan tärkein asia, sillä ilman hevosta on aika vaikea kilpailla.. :)

   Poista
  6. Miksi sitten toimit kisahoitajana jos se on noin vastenmielistä? Jos on kahden tai kolmenkin hevosen kanssa koko vkonlopun kestävissä kisoissa niin ei siinä yksin pärjää vaikka olisi kuinka kiintynyt hevosiinsa. Onneksi minulla on hoitajat jotka hoitavat hevoset mielellään ja vapaasta tahdostaan.

   Poista
  7. Kyllä haluankin, mutta niin täytyy kilpailijankin haluta :)

   Poista
  8. Olen minäkin 18 vuotias ja käyn kisoissa kaverini hevosta hoitamassa ja muutenin auttelemassa. Autan mieluusti, omasta tahdostani ja teen ihan kaiken, ratsastan vaikka radankin jos niin kaverini haluaisi, mutta en väistää, että on mukavaa jos jään yksin hevosen kanssa keskellä päivää täyteen auringon paisteeseen kahdeksi tunniksi kävelemään, sillä välin kun ratsastaja on syömässä pullaa katsomossa. Kisaajan sekä hoitajan pitää kuitenkin sopia asiat eikä hoitajaakaan voi jättää täysin yksin asioiden kanssa. Myös hoitajan pitää saada hengähdystauko.

   Poista
 4. Ei sun tarvitse jänniittää! Olet jo niin kokenut ratsastaja että rasastat vaan sitä hevosta etkä jaa matkustelemaan ^^ Harmi ettei sitten saada sulta varmaan kisoista paljon materiaalia.. Kuvaako isäsi kummiskin molemmat luokat?

  VastaaPoista
 5. Onnee sulle ja Champille!! (:

  VastaaPoista
 6. Ei sun tarvi jännittää ku oot SUPER hyvä ridaan ja sulla on TOSI hyvä hevonen! Ootte tosi hyvä pari!! Onnee kisoihin! Hyvin ne menee!!!!!!

  VastaaPoista
 7. Hyvin se menee ,olet vain oma itsesi keskityt rataan ja muistat ratsastaa,älä turhaan mieti mitä muut ajattelevat vaan nauti kun saat olla radalla!! Tärkeintä on että itselläsi ja Champilla on mukava olla radalla,ei jännittyneenä vaan ihan rentona,koska kun sinä jännität hevonen jännittyy!! Mutta siis hyvin se menee ja onnea molemmille!!! ;):D

  VastaaPoista
 8. Minne ajattelit trailerin viedä luokkien välillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin haluasin tietää? Luulin ettei hangossa ole sellaista parkkipaikkaa, vaan trailerit puretaan tiellä noopeasti ja traileri viedään n. Kilometrin päähän? Näin ainakin 2012 kun viimeksi olin kisaamassa. Olin tosin yöpymässä silloin, en tidä onko päiväkisaajille joku oma järjestely.

   Poista
  2. Päiväksi tulleet ratsukot trailereineen viedään kisapaikan "taakse" metsään, yöpyville traikut yms. menee kauemmaksi.

   Poista
  3. Olen minäkin 18 vuotias ja käyn kisoissa kaverini hevosta hoitamassa ja muutenin auttelemassa. Autan mieluusti, omasta tahdostani ja teen ihan kaiken, ratsastan vaikka radankin jos niin kaverini haluaisi, mutta en väistää, että on mukavaa jos jään yksin hevosen kanssa keskellä päivää täyteen auringon paisteeseen kahdeksi tunniksi kävelemään, sillä välin kun ratsastaja on syömässä pullaa katsomossa. Kisaajan sekä hoitajan pitää kuitenkin sopia asiat eikä hoitajaakaan voi jättää täysin yksin asioiden kanssa. Myös hoitajan pitää saada hengähdystauko.

   Poista
 9. Kyllä ne kisat menee hyvin, ja jos ei mene, niin mitä sitten :-D

  VastaaPoista
 10. Hyvin Se menee! Tsemppiä!! :) Ootte tosi taitavia, luota itseesi!

  VastaaPoista
 11. Hangossa ollaan! Ja muakin jännittää, et ole siis ainoa. :) paljon tsemppiä huomiselle!

  VastaaPoista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Tsemppiä teille! :)

  VastaaPoista
 14. Kommentoin postaukseesi toukokuun alussa (ulkokausi avattu tms) ja ajattelin ilmoittaa tänne treempaan postaukseen että löytäisit kommenttini :)

  VastaaPoista
 15. Mikä klipperi sinulla on?

  VastaaPoista
 16. Itse olin tänään kisapaikalla mutta harmittavasti missasin juuri sun radat :/ toivottavasti kuitenkin sujui hyvin! :)

  VastaaPoista
 17. Ratsastuksesi on kyllä todella siistiä, vaikka aina ei ihan sujukaan :) Voit olla tyytyväinen kylmään päähäsi ja rauhalliseen otteeseen vaativissa tilanteissa, joita tänäänkin oli.

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat