maanantai 1. joulukuuta 2014

Joulukalenterin 1. luukku - Champin oudot tavat

Tästä se lähtee, nimittäin Aadan hevoselämää -blogin kolmas joulukalenteri! Ensimmäisenä vuonna joulukalenteri oli lähinnä testailua siitä, millaisena sen voisi toteuttaa ja viime vuonna paneuduinkin sitten kalenterin valmistelemiseen pitkälti monta kuukautta ennen varsinaista aloitusta. Tämän vuoden kalenteri tulee toteutumaan vähän yksinkertaisemmalla idealla, mutta uskon, että se on monille mieleinen.

Toivottavasti viihdytte blogini parissa tämän kuukauden verran entistä tiiviimmin! Ehdotuksia kalenteriluukuista saa vielä kertoa, sillä joillekin ideoille on edelleen tilaa. Pitemmittä puheitta, olkaa hyvä!
___________________
 
 
 
Yhtenä marraskuisena iltana keskustelimme tallikaverini kanssa siitä, millainen on normaali hevonen ja onko meidän tallissa yhtään sellaiseksi luettavaa kavioeläintä. Champin kohdalla katsahdimme toisiimme, vaihdoimme paljon puhuvat katseet ja totesimme yhteen ääneen: "ei ole normaalia nähnytkään!". Tästä inspiroituneena aloin miettimään, mitä kaikkia erikoisia tapoja tuolla rautiaalla pallopäisellä hevosella onkaan.
 
 
 
Mun mielestä tämä kuvasarja kuvastaa hyvin Champin tarhausta :D
VINKUMINEN
 
Hevoset hirnuvat, pärskivät ja hörisevät, saattavatpa joskus jopa kiljahdella toisia hevosia komennellessaan. Ne eivät vingu. Mutta Champ vinkuu. Hollannissa tammikuussa 2013 seurasin maasta valmentajani vieressä, kun koeratsastaja näytti meille Champin hyppyä ja liikkeitä. Tullessaan ensimmäisen kerran okserille vinkaisi hevonen alastulossa. Nauroimme, meistä se oli hauskaa. Hevonen oli äärimmäisen innostunut ja osoitti sen vinkumalla.
 
Tullessaan Suomeen jatkoi Champ sitä minun kanssani samalla tavalla: aina silloin tällöin se hyppäsi vähän isommin ja vinkaisi alastulossa, varsinkin oksereilla. Se ei yrittänyt lähteä käsistä, mutta se oli sen tapa riehua. Viime talvena emme päässeet läpi varmasti yhtäkään valmennuskertaa, jolloin Champ ei olisi vinkunut hypätessään tai muiden hypätessä. Kisojen verryttelyssä meille aina naureskellaan, kun hevonen vinkuu ensimmäisissä hypyissä, vaikka este olisi 40cm ristikko.
 
SUUSSA PITÄÄ OLLA KOKO AJAN JOTAIN
 
Mulle tulee Champista mieleen lähinnä joku vauva, jolle on pakonomaista tunkea suuhunsa joku lähellä oleva esine. Taluttaessa se syö narua tai ohjaa, selkään nousussa se ottaa kiinni filtin reunasta tai poimii suuhunsa kentän reunalla olevan raipan (eikä muuten päästä irti), se ottaa takin vetoketjuista tai hupuista kiinni ja kantaa pitkiäkin matkoja suussaan vaikka tötteröitä.
 
Champ on kuin koira, joka on syntynyt vääräksi eläimeksi. Se käyttäytyy oikeasti todella samalla tavoin! Tarhassa se repii suojat jaloistaan talvisin ja tallissa loimet päältään, mikäli sen aika käy pitkäksi. Sain juuri kuulla tallityöntekijältä, että Champin ennätys suojien riisumisessa on ollut muutama minuutti (siis lähtien siitä, kun se on tuotu tarhaan).

Kaikki muumit laaksossa?

 
TURVAN KANSSA LEIKKIMINEN
 
Tämä kuuluu samaan kategoriaan kuin ylempi tapa, mutta listasin sen silti erilliseksi. Champ rakastaa yli kaiken, kun sen turvan kanssa leikkii. Yksinkertaisimmillaan riittää, kun sen turpaa läpsyttelee kämmenellä - tällöin ruuna avaa samaan tahtiin huuliaan ja kun ihminen lopettaa, tunkee se turpansa kättä vasten haluten lisää. Champin turpaa saa väännellä ihan millaisiin asentoihin tahansa, se antaa esimerkiksi kääntää sekä ala- että ylähuulen kokonaan "ympäri".
 
Champ myös puuhastelee turvallaan paljon: se tykkää esimerkiksi laittaa kampaukseni uuteen uskoon pyörittelemällä ylähuultaan tötteröllä hiuksissani, jolloin lopputulos on kaunis sekoitus turvetta, räkää ja hevosen kuolaa. Voin sanoa, että tuollainen hiustyyli ei vetoa kovinkaan moneen..
 
NINJALOIKAT JA SIVUPOTKUT
 
Tarhaillessa Champ on äärimmäisen rauhallinen aina siihen saakka, kunnes se päättää haluta sisälle. Silloin tieltä saavat väistyä niin risut kuin männynkävytkin, sillä ruunan vauhdissa ei kovin moni pysy! Saan kuulla vähintään kerran viikkoon, kuinka "Champ riehui niin paljon, että se piti ottaa aikaisemmin sisälle" tai "en ymmärrä, miten se ei ole vielä rikkonut itseään, kun se tekee ihan järkyttäviä loikkia suuntaan ja toiseen".
 
Riehumisen kaava on yleensä aina samanlainen. Ensin ruuna katselee ympärilleen ja miettii, lähtisikö se hakemaan leikkiseuraa. Kun se on päättänyt sopivan hetken, pomppaa se joka jalallaan eri suuntaan ja ampaisee täyteen vauhtiin tarhaansa ympäri tehden ihan uskomattomia sivuttais- tai minkä tahansa suunnan loikkia esimerkiksi kääntymällä 180 astetta ilmassa ympäri ampaisten uuteen suuntaan jo ennen maan koskettamista. Sitten se pysähtyy ja katsoo ympärilleen todetakseen, onko se saanut muut ulkona olevat hevoset mukaan riehumiseen. Jos ei, alkaa rumba alusta. Jos on, jää Champ tyytyväisenä seuraamaan muiden riehumista. Silloin se on hyvin ylpeä itsestään!Pellolla ratsastaminen on tosiaan melko vauhdikasta välillä :D
SOSIAALISTEN TAITOJEN PUUTE

Luulen, että Champ ei ole saanut ulkomailla ollessaan tarhata laumassa (kuten ei nytkään), minkä vuoksi sen sosiaaliset taidot muiden hevosten kanssa ovat puutteellisia. Se on vähän sellainen kaikkien kaveri, joka ei ole koskaan luimistanut korviaan kenellekään. Jos Champ olisi koira, se olisi juuri sellainen yliaktiivinen taapertaja, joka heiluttaisi häntää ihan kaikille tuntemattomillekin nelijalkaisille ja yrittäisi kaveerata jokaisen vastaantulijan kanssa.

Hyvä esimerkki on se, miten Champ lähestyy muita hevosia. Normaalistihan hevoset ensin haistelevat, mutta Champ yrittää heti ensimmäisenä mennä rapsuttamaan toista kaulasta. Se ei yhtään epäile mennä lähemmäksi, vaikka toinen hevonen vinkuisi tai olisi jopa vihainen. En ole nähnyt Champin koskaan vinkuvan tai nostavan etujalkaansa kenenkään hevosen kohdalla, mutta harva muu hevonen siitä tykkää. Meidän tallilla on ainakin kolme hevosta, jotka alkavat vinkumaan/kuopimaan ilmaa jo pelkästään silloin, kun Champ sattuu kävelemään niiden ohi monen metrin päästä. Toisille hevosille ne eivät tee niin, joten on aika hassua, miten Champ saa niissä aikaan tuollaisen reaktion.
 
Onko teidän hevosillanne outoja tapoja?

49 kommenttia

 1. On jonkin verran :) Viittisitkö kertoa, miten saa vaihdettua blogin päivämäärän ja kellon ajan oikeeks?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asetukset -> kieli ja muotoilu
   muotoilu:
   Aikavyöhykkeen: (GMT+02.00) Helsinki

   Poista
  2. Jep, kuten anonyymi kertoi :)

   Poista
 2. Meillä on kaksivuotias puoliverinen tamma joka elää laumassa ja se on ainut joka vinkuu kun innostuu jostain. Kuopii maata ja voi vinkua samalla :-)

  VastaaPoista
 3. Meillä suokkitamma vinkuu jos siihen koskee liian nopeasti tai silloin kuin asia ei sovi arvon ladylle - etenkin jos fyysinen kontakti tapahtuu sen turpaan niin vinkuleluefekti on taattu! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, onneks mulla ei ole tammaa, menis varmaan järki ja terveys jossakin välissä.. :D

   Poista
 4. Hevosella jolla käyn ratsastamassa on myös muutama näitä oudompia tapoja. Aina kun tulen talliin valmistelemaan sitä ratsastukseen, avaan karsinan oven ja se huomaa minut. Se tulee aina moikkaamaan kunnes nostaa vasemman etusen ja ns. kumartaa laskemalla myös pään alas. Sille on opetettu tuommoinen temppu ja se saisi aina silloin namia. Se kummiskin tekee sitä _aina_ kun menen sen karsinaan. Sitten se on todella hermostuttava hevonen tuolloin kun laitan salvan kiinni, mutta se menee heti aukasemaan sen ja työntää sen auki. Jos en reagoi sekunnilleen siihen niin hevosen suussa on viereisen karsinan kaverin heiniä. Sitten olen muutaman kerran myös saanut nähdä sen kun poistun karsinasta avaamalla oven ja käännyn oven toiselle puolelle laittaakseni sen kiinni. Siinä ajassa se hevonen on ehtinyt änkeemään itsensä puoliksi ulos karsinasta ja katsoo minua "mitä?" katseella. Sitten se on myös semmoinen että se esittää että ei ole kiinnostunut jostain ratsastushanskoista tai ämpärin kansista. Jonkun ajan päästä kummiskin se sitten nappaa sen ei kiinnostavan esineen suuhunsa ja EI päästä irti helpolla. Tai sekin tietysti nyt riippuu päivästä. :D onneksi miun ratsu ei nyt sentään vingu tai kiljahtele,tosin se olisikin aika hauskan kuuloista siinä tapauksessa.

  VastaaPoista
 5. Tosi hauska idea tää postaus :) munkin hepalla on vähän huvittavia tapoja. Se esim tarhassa aina seisoo sen ruokakupissa kun ruoat on syöty. Pari kertaa annoin sen kesähelteillä piehtaroida taluttaessa pehmeällä hiekalla ja sen jälkeen se villiintyi aina ihan pöljäksi vaikka on yleensä tosi kiltti taluttaa :D niin ja maastoillessa se yrittää aina kääntyä välillä tieltä umpimetsään.. Jep, onhan näitä outojatapoja munkin hepsulla :D

  VastaaPoista
 6. Minun hevonen vikaisee myös aina, jos se innostuu :D Kiva postaus!!

  VastaaPoista
 7. Mun poni sukeltaa kun se juo..... :D

  VastaaPoista
 8. Omalla hevosella on kans tapana kokoajan pitää jotain suussa tai tehdä suullaan jotain ja sit sil on kans toi sama et sen turpaa saa väännellä ihan joka suuntaan ja yleensä reaktiona siitä se sitten irvistää. :D sit sil on kans tapana ku se syö iltamössöjä et se nostaa toista etujalkaa. Myös karkailu on tosi mukava tapa tällä hepalla. Ja sit toinen omista poneista vinkuu aina kun se innostuu ja aina taluttaessa kentällä se haluu piehtaroida(ei haittaa vaikka ois satula selässä, joten ei voi kävelyttää jos satula kyydissä). Ja se lähtee piehtarointiin vaikka kesken laukan. Siihen ei kerkee reagoimaan ku se sukeltaa ihan yhtäkkii. :D ja sit toisella omalla ponilla on tapana ilman satulaa laittaa päätä jalkojen väliin ja hyppiä joka suuntaan. Pakko kokeilla jos joku tippuis :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oho, sillähän on kaikenlaista aktiviteettia! :)

   Poista
 9. Hertallakin on outoja tapoja.. :D

  1. Se hörisee AINA. Spesiaalia on se, että se hörisee ratsastaessa kun tekee hommia, ja vaikka pysähtyy tehtävän päätteeksi ja taputtaa sitä niin se karjaisee kovaan ääneen HÖÖRRR kuin mikäin ori :D Taitaa olla tyytyväinen itseensä?

  2. Hertta tykkää kun häntä rapsuttaa vain ja ainoastaan leuan alta. Ja sitä kerjätään ojentamalla päätä eteen päin ja pitämällä sitä ilmassa. Eli näyttää että ojentaisi kaulaansa ottaakseen leipäpalan, mutta edessä ei ole mitään. Eli hän seisoo hoitopaikalla/karsinassa pääojossa "rapsuta kiitos". :D Ja ainahan ei kelpaa rapsutus, se on vain silloin kun hän itse sallii sen ojentamalla päätä ;)

  3. LEhmänpotkuvaihdot. Tarviiko tätä edes sanoa... Kouluradalla laukanvaihdon kohdalla numero 4 tai 5 kertoo yleensä tästä "potkaisee". Ja se on aina vasen takajalka joka lentää sivulle ilmaan kuin ballerina

  4. Klipatessa Hertta ojentaa etujalkaa kuin tassua "ajele tuolta". Eli ilmeisesti neiti tietää ettei tytöillä voi olla kainalokarvoja ;DD

  VastaaPoista
 10. En kestä, miten suloinen Champ!♥
  Oma lämmineverinen hoitohevoseni harrastaa istuskelua. Se saattaa istua piehtaroimisen jälkeen tai sitä ennen jopa 10 minuuttia ja vain katsella ympärilleen..:)
  Myös se ja sen sisko harrastavat etujalkojen ristiin laittamista. Tämä tapahtuu aina, kun joutuu odottelemaan käytävällä tai valjastuskatoksessa :D

  VastaaPoista
 11. Sulla on niin ihanan eläväinen ja persoonallinen hevonen!:)

  VastaaPoista
 12. mun hevonen yleensä laittaa etujalat ristiin, tunkee turpansa niiden väliin ja alkaa nuolla/purra kainaloitaan? Välillä saattaa kuuluu vingahduksia (saman tyyppistä vinkumista mitä Champ pitää).

  Se hörisee melkein joka kerta kun talutan sen koppiin ja sitäpaitsi, se ravaa sinne.

  Se saattaa pyöriä ympyrää, näyttää aivan kuin se jahtaisi häntäänsä (?).

  Mielenkiintoisia nämä hevosen! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. *hevoset. Hups :D

   Poista
  2. Toi etujalkojen laittaminen ristiin on aika jännä tapa, en oo koskaan nähnyt, mutta kuullut monelta! :)

   Poista
 13. Meillä ponit pitää paljonkin erilaisia vinkaisuja ja inahduksia, toinen myös ihan inisee :D ja kaikki törinät ja muut kummalliset äänet on ihan normaaleja :D
  Tuo sosiaalisten taitojen puute on lähinnä surullista. Jok'ikinen hevonen ansaitsisi sen tarhakaverin. En todellakaan pitäisi mitenkään hauskana sitä, jos hevonen ei osaa olla laumassa, jos se ei sitä edes pääse ikinä yrittämään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssasi, mutta kuitenkin, hevosia ja ihmisiä on erilaisia. En puolustele sitä, että hevoset pitäisi pitää erillään toisistaan, mutta itselläni on myös useiden kymmenien tuhansien eurojen kilpahevonen, joka ei todellakaan tarhaa laumassa. Loukkaantumisriski kasvaa liian suureksi. Tämä ei ulkomailla ollessaan tarhannut ikinä ja teloo itsensä joka ikiseen kuoppaan jos tarhassa sellaisia on, puita ja pensaita ei saa olla tarhan lähettyvillä, koska teloo päänsä niihin - ei siis ikinä ole oppinut itse varomaan mitään. Päätä tällä on tikattu 3 kertaa ja muualtakin ihan tarpeeksi usein, tasaisessa hiekkatarhassa ja karsinassa sai telottua itseään tarpeeksi. Kesällä sai olla toisen oman hevoseni kanssa (todella kiltti ja kaikille ystävällinen, otin kengätkin pois) laitumella ja oppi "elekielen perusteet" siellä. Haaveissa on, että hevonen pääsisi ensi kesänäkin laitumelle, mutta en tiedä raaskinko päästää. Viime kesä oli rankka, kun kävin kolme kertaa päivässä putsaamassa haavoja ja reikiä, ell vieraili tallilla keskimäärin kerran viikossa. Haluan pitää hevoseni terveenä ja hyvinvoivana ja tässä tapauksessa se tapahtuu pitämällä hevonen "pumpulissa". Ihan vaan oman hyvinvointinsa vuoksi. Meni vähän ohi aiheen, mutta pointti on se, että ei tuomita omistajia sen takia, tarhaako hevonen porukassa vai ei :)

   Poista
  2. Mietin pitkään, laitanko tuota viimeistä kohtaa ollenkaan sillä olen kanssasi samaa mieltä siitä, että se on lähinnä surullista. Toisaalta koko postaus oli toteutettu vähän huumorilla, joten ajattelin, että lukijat varmasti ymmärtävät :)

   Ja toisen anonyymin kanssa olen aivan samaa mieltä!

   Poista
 14. Semmonen postaus olisi kiva, missä kertoisit millainen on sun perus sileän treeni. Millaisia tehtäviä teet, jotta saat hevosen avuille ja esittelisit mitkä on sun lempi sileän tehtävät. :) Myös jokin esim. miten huollat ratsastusvälineitä ja kuinka usein, esimerkiksi kuinka usein rasvaat saappaat ja näytät ne mömmöt millä niitä rasvaat ja peset jne, tai millä peset harjat ja kuinka usein.. varmaan tajusit jutun idean :D

  VastaaPoista
 15. Yrittäkää joku kerta kuvata champin tarhataisteluita videolle! :D

  VastaaPoista
 16. Toosi kiva postaus!! :)

  VastaaPoista
 17. Kiva postaus ja sulla on tosi hauska ja ihana heppa! :)

  VastaaPoista
 18. Haha, ihana postaus! :D Mun poni ihan joka kerta, kun etusuojat otetaan pois jalasta, laittaa etujalat ristiin ja "rapsuttaa" ristikkäin olevia etujalkojaan toisiinsa :D

  VastaaPoista
 19. Mun poni vinkuu aina kun harjaa sarulavyön kohdalta, mahan alta tai jaloista :D tamma kyseessä ja näyttää selvästi mitä mieltä asioista on.

  VastaaPoista
 20. Hahaa, tuttuja juttuja.. ;) Mun tamma vinkuu ihan jatkuvasti! Tarhassa pukittelee ja vinkuu, laukannostoissa joskus innostuessaan vinkuu ja jopa kärryjen edessä, kun mennään kovempaa. Sillä on myös kummallinen tamma hirnua _joka kerta_ kun kävelen tarhojen ohitse.. :D

  VastaaPoista
 21. Hahaha, multa löytyy Champ koirana! Nimittäin tuo sosiaalisten taitojen puute, se tykkää ihan kaikista ja kaikesta ja kaikki on NIIN kivaa, mutta tosi tosi harva toinen koira sietää sitä silmissään! Se kun tykkää tunkea niin paljon iholle. Ihmiset kyllä tykkäävät, sille ei voi muuta kuin nauraa!

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat