maanantai 1. kesäkuuta 2015

#555: Vauhdikkaat nelijalkaiset laitumella

Viime viikko oli ympäri Suomea monilla talleilla se viikko, jolloin hevoset pääsivät ensimmäistä kertaa laitumelle laumana. Ainakin Ypäjällä laskettiin orit yhteislaitumelle perinteiseen tapaan - sitä olisi hienoa päästä seuraamaan paikan päältä. Tällä kertaa koulujuttujen vuoksi tuo tapahtuma jäi välistä, mutta sen sijaan pääsin ikuistamaan kameralla oman kotitallimme laidunhuumaa ensimetreistä asti.
 
Champin tallilla hevoset laiduntavat kesällä erilaisin järjestelyin. Laumoja on kolme: ruunille, tammoille ja suomenhevosille. Sen lisäksi osa hevosista laiduntaa pareittain, osa yksin, osa kokopäiväisesti, osa puolet päivästä ja osa sitten ihan hetkistä muutamiin tunteihin. Champ kuuluu porukkaan, joka on kokopäiväisesti ulkona, mutta jonka laiduntamisesta vastaan itse eli käyn omien aikataulujeni mukaan viemässä hevosta laitumelle ja hakemaan sen sieltä pois. Näiden ensimmäisten laumalaidunpäivien ajan olen jättänyt Champin suosiolla pois omalta laitumeltaan, jotta se ei riehuisi siellä niin paljon. Sen sijaan ruunalle on niitetty tuoretta ruohoa naposteltavaksi ja olen syöttänyt sitä myös narun päässä.
 
Nostan hattua jokaiselle hevosenomistajalle, joka uskaltaa laittaa hevosensa vieraaseen laumaan laitumelle. Siinä on aina riskinsä ja tänäkään vuonna ei vältytty haavereilta, kun yksi hevonen joutui toisen hevosen osuman seurauksena vähän isompaan operaatioon klinikalle. No, toivottavasti kaikki menee siellä hyvin! Laitumelle laskua oli muuten todella hauska seurata, sillä joukosta erottuivat hyvin erityyppiset laiduntajat. Oli niitä, jotka iskivät turpansa suoraan heinien joukkoon ja niitä, jotka hieman ravailivat ja ottivat muutamat spurtit iloisina muiden seurassa. Ja sitten oli se yksi, joka veteli ties millaisia loikkia, hääräsi jokaisen kaverin ympärillä tervehtimässä eikä lopulta tiennyt, miten päin pitäisi olla. Mulla tuli tästä kaverista Champ mieleen, ne olisivat varmasti melkoinen puuhakaksikko :D
 
Ne hevoset, jotka eivät laitumelle menneet, otetiin laitumelle laskun ajaksi sisälle. Meidän talli on yleensä todella rauhallinen, mutta nyt kun kaikkien hevosten omistajat surevine omaisineen (heh) olivat paikalla, oli tallissa todellinen hulina! Champ huomasi tietysti heti tilanteen erikoisuuden ja se esitti karsinassa jo ennen hevosten lähtöä sellaisia vinkuloikkia, että sivustaseuraajia nauratti. Kun tilanne laitumilla oli rauhoittunut, pääsi ruunakin takaisin ulos. Se pällisteli parinkymmenen metrin päässä olevalle laitumelle ja juoksi hirveää rallia ympäri tarhaansa. Välillä se kävi juomassa ja sitten meno jatkui taas. Reilun kymmenen minuutin kuluttua nelijalkainen kyllästyi hääräämiseensä ja siirtyi heinien luokse.
 
Olitko sinä kuvaamassa hevosten laitumelle laskua?
Mikä kuvista on suosikkisi? (klikkaa kuvat isommaksi, jotta näät ne parempilaatuisina)
 















 

 

 

68 kommenttia

  1. Mikä tuo kimo hevonen on rodultaan? Vinkeän näköinen polttomerkki näyttäisi olevan, olisiko (arabilinjan) lipizza tms, kun vaikuttaa niin sirolta ja jalolta? Upeita kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lipizza se on, mä en sen tarkemmin tiedä :) kiitos!

      Poista
  2. miksi hevoselta otetaan tuo ilo pois että se ei pääse pitämään hauskaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä jaksa edes aloittaa.

      Poista
    2. Mä olen tämän perustellut niin monesti jo, etten enää viitsisi :)

      Poista
  3. Musta on vaan mielettömän väärin, jos omistaja ei päästä hevostaan laitumelle laumaan. Laitumella hevonen saa kuitenkin olla sen pari kolme kuukautta _hevonen ja toteuttaa itseään. Totta kai oma lukunsa on kaviokuumetapaukset ja muuten laiduntamista kestämättömät hevoset, mutta väittäisin niiden olevan vain pieni osuus koko Suomen hevoskannasta.

    En yksinkertaisesti ymmärrä yhtään, miten ihmiset voivat ummistaa silmänsä kokonaan siltä, millainen eläin hevonen on - huomattavan osan elämästään laiduntava laumaeläin. Kyllähän ne saattavat vähän rupsahtaa mahan seudulta ja laiskistua laitumella, mutta eläimen psyykkeen kannalta nämä seikat ovat toisarvoisia. Hevonen ei ymmärrä rahallista arvoaan, joten se on kokonaan ihmisen moraalin varassa. Kukin toki päättää omaisuudestaan niin kuin parhaaksi näkee, mutta musta tässä olisi vakavan kehityksen paikka.

    Tämä kommentti oli vain yleisen tason pohdintaa, ei kohdistunut sinuun tai kehenkään muuhunkaan yksittäistapaukseen :) Upeita kuvia onnellisista hevosista, teillä on siellä mielettömät maisemat viettää kesää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ihan samaa mieltä! Vaikka itsellänikin on kisaheppa niin sen psyykkeelle tämä joka vuotinen laidun kesä tekee älyttömän hyvää! Siellä se yöt ja päivät hengaa laitumella toki myrskyillä ja kuumina päivinä tulee sisälle. Mun mielestä on tyhmää jos joku ei oman mielen rauhan takia päästä hevosta riekkumaan laitumella se on vähän kuin lapsi jolle voi sattua jotain. Mielummin pidän hevosen kuitenkin onnellisen ja voin väittää että poikkeuksia lukuunottamatta jokainen hevonen viihtyy ulkona lajitoveriensa kanssa jos sille antaa vain mahdollisuuden.

      Poista
    2. No jos on klinikalla oltu nii ei mistään ihan pikkuhaaverista puhuta, onnellinen hevonen oli ehkä 10 minuuttia? Ja sen jälkeen ties kuin pitkään sairaslomalla.

      Poista
    3. Joo, pitikin juuri palata pahoittelemaan klinikkatapauksen puolesta. Mahdolliset haaverit monen toisilleen tuntemattoman hevosen riekkuessa ovat tietenkin tosi ikäviä :(

      Poista
    4. Voi v**** ei ole lähimaillakaan sama asia kun "pikkulasten leikit joissa voi sattua". Eikö juuri aada kertonut että taas joku hevonen on klinikalla ja ties kuinka pitkän saikun saa. Ette te idiootit ymmärrä kun vasta sitten kun on jo liian myöhäistä eli kun "pikku vahinko" käy ja hevonen saa juuri sen kriittisen potkun kriittiseen paikkaan ja sitten saa monttuun laittaa koko hevosen. Aivan sama mitä te sanotte ja syyllistätte (älä väitä yrittäneesi muuta), kaikki meistä eivät laita hevosiaan laitumelle muuten kuin tasan tarkkaan yksin ja sen rinnalla että kerrasta voi koko hevonen mennä lopetuskuntoon se on minulle se ja sama mitä "hevosen psyyke" siitä sanoo. Ei muuten sano mitään, varsinkaan jos koko hevonen ei koskaan elämässään ole siellä helkatin yhteislaitumella ollut, kuten omani eivät ole eikä todennäköisesti myöskään champ. Ymmärtäisitteköhän sitten kun omat hevosenne jouduttaisiin lopettamaan, tai vielä pahempaa, kuolisivat siihen paikkaansa laitumella. Pystyisittekö sanomaan, että kyllä oli sen arvoista!!1! Ette varmasti pystyisi. Ja aivan turha myöskään nillittää, kuinka harvoin näitä käy. Nytkin kävi eikä takuulla ollut mikään yllätys, että tässäkin tapauksessa kaikki tiskit olivat kaikille selvillä.

      Poista
    5. Sekin jos hevosen psyykkeestä ei huolehtida, sekin voi johtaa loppujenlopuksi lopetukseen.

      Poista
    6. Joopajoo. Fyysisesti terve hevonen, joka liikkuu oikein päin joka päivä sopivassa määrin ja saa laadukasta ravintoa ja joka asuu tallissa jossa on hyvä ilma ja puhtaat olot ja pääsee tarhaankin tai laitumelle (yksin tosin) pärjää varsin hyvin ilmankin yhteislaidunta tai edes tarhakaveria. Saa aika kehnosti asiat olla että voi sanoa hevosen menneen lopetuskuntoon psyykkeen laiminlyömisestä. Vastaa sinä, osaako mielestäsi hevonen kaivata yhteislaidunta jos ei sellaisella ikinä ole ollut?

      Poista
    7. Niitä hevosia on, jotka eivät osaa olla laumassa. Vaikka se on hevoselle luonnollista, niin jos se ei ole siihen saanut nuoresta saakka tottua, niin tuskin tottuu ikinä. Se olisi tärkeä asia opettaa nuorelle hevoselle, mutta jos vahinko on jo tapahtunut, niin minkäs teet. Kaikki hevoset eivät ikinä opi, koska niillä on puutteellinen taito "puhua hevosta" kun eivät ole sitä varsana oppineet, eli eivät ymmärrä muiden viestejä ja kohta on tappelu päällä. Joko kyykyttävät muita turhan päiten, kun eivät ymmärrä toisen alistuvia eleitä, tai päinvastoin eli ottavat itse kaviosta jatkuvasti, kun eivät tajua muiden pyyntöjä siirtyä kauemmaksi. Vähän niin kuin koiranpennuilla - jos ne eivät ole saaneet harjoitella sosiaalisia taitoja muiden koirien kanssa pienestä asti, ne eivät sitä myöskään vanhemmalla iällä enää opi. Sitä kutsutaan ihan tieteellisin termein herkkyyskaudeksi, ja sellaisia on ihmislapsillakin. Jos tietyllä aikavälillä ei opi jotakin taitoa, sitä ei tule ikinä oppimaan.

      Vaikka hevosella on lähtökohtaisesti kivaa laitumella, niin omistajan täytyy ymmärtää katsoa pidemmän aikavälin vaikutuksia. Jos hevosen terveydentila on sellainen (kaviokuumealttiit, vatsahaavalle alttiit jne.), että laitumelle meno saattaa aiheuttaa ongelmia, niin tietenkään sitä hevosta ei silloin sinne laitumelle laiteta. Ei, vaikka hetken aikaa hepalla olisi kuinka kivaa. Vastuullisen omistajan täytyy osata ajatella pidemmälle kuin se hevonen ajattelee. Sama juttu "käytösongelmien" kanssa: vaikka laitsa olisi kuinka kiva paikka ja psyykelle tärkeä juttu, niin ei sitä hevosta sinne päästetä ihan ehdoin tahdoin joko ottamaan itse lättyynsä tai terrorisoimaan muita jos ei kerta osaa laumassa olla.

      Aikuisen ihmisen täytyy tajuta miettiä näitä asioita vähän monipuolisemmin. Ei niin, että "laitsa on hevoselle tärkeä!" -> hevonen tungetaan laitumelle, vaikka se olisi riskitapaus. Hevonen ei laidunloman puutteesta kärsi, jos sillä on kuitenkin mahdollisuus tarhailla tarpeeksi ja liikkua omaehtoisesti.

      Poista
    8. Kiitos tästä, olet aivan oikeassa! Vihdoinkin joku puki ajatukseni sanoiksi :D olen tuo edellinen ano ja koska itsekin saan niin paljon kritiikkiä juuri kys. asiasta, en jaksa enää näille napisijoille nätisti vastata :D

      Poista
    9. Aadahan tässä vähän niinkun kyseli että miten teidän hepat laiduntaa? Toki jos sille on joku oikea syy että on yksin laitumella tai tarhassa esim. Se että riehuu ja oikeasti teloo itseänsä joka paikkaan niin en määkään sillon laitumelle ainakaan kaverin kanssa veis. Itse tarkoitin ainakin enemmän näitä jotka sanovat että mun heppa kisaa niin se ei voi mennä laitumella ja syy siis oli se kisaaminen???? Anteeks mitä? Toki jokainen päättää omasta hevosestaan mutta kyllä mun sielu ainakin lepää kun oma heppa saa kirmata muutaman kaverin kanssa laitumella:) se on mum mielestä hevosen elämää

      Poista
    10. Parilla asiallisella anolla tosi hyviä pointteja :) Juuri niin, eihän hevosella ole edellytyksiä pärjätä suuressa laumassa ilman nuorena opittuja sosiaalisia taitoja. Se, miten treenatun mutta yksinelävän hevosen psyyke voi fyysisen kunnon rinnalla päästään kysymykseen, onko pitkä elämä yksin mutta hyvässä shaipissa parempi kuin onnellisen hevosen elämä laumassa, jossa tietyt riskitekijät ovat olemassa. Tosiasia kuitenkin on, että elämä on täynnä riskejä ja jos se pumpulissa pidetty (hui mitä sanavalintaa käytin!) on loukkaantuakseen, se loukkaantuu kyllä yhtä lailla yksin tarhassa riekkuessaan.

      Mun mielestä on kuitenkin äärettömän hyvä että tästä asiasta keskustellaan, mitä sitten vaikka mielipiteet jakaantuvatkin jyrkästi.

      Poista
    11. Ainiin ja anojen kysymys oli ilmeisesti osoitettu mulle? Ei tietenkään eläin osaa kaivata sellaista, mistä sillä ei ole harmainta aavistustakaan. Se ei kuitenkaan poista sitä tekijää, että hevonen nyt ei tule laiduntavasta laumaeläimestä muuttumaan hetkessä mihinkään.

      Poista
    12. Paljon keskustelua aiheen ympärillä, kiva :)

      Mä olen kantani monesti tähän perustellut, mutta anonyymi klo 11.03 sanoi asian aikalailla juuri kuten minäkin olisin sen sanonut. Kiitokset siis siitä :)

      Mulla ei ole mitään yhteislaitumia vastaan, mutten näe sitä Champin kohdalla järkeväksi vaihtoehdoksi tässä vaiheessa sen elämää. Se on tottunut näihin rutiineihinsa ja mahahaavan ollessa vielä akuutti, en lähde muuttamaan mitään. Sen perusteella, mitä olen tuota hevosta päivittäin 2,5v ajan nähnyt voin todeta (kuten 90% muista ihmisistä jotka tämän hevosen kanssa ovat olleet tekemisissä) että se stressaisi laitumella oloa, joka vain pahentaisi tilannetta.

      Toki jos mulla olisi nuori varsa, saisi se olla laitumella ikäistensä kanssa ja tottua siihen hommaan. Champ ei ole siihen tottunut - vielä pari vuotta sitten se ei edes tarhannut! Pelkästään sen opetteleminen vei oman aikansa.

      Nämä laidunasiat ovat jokaisen omistajan omassa päätäntävallassa ja pakko sanoa, että mä en lähde arvostelemaan ketään sen takia suuntaan tai toiseen. Hevosen psyyken kannalta laidunta paljon tärkeämpää ovat rutiinit, rutiinit ja rutiinit. Laadukas+monipuolinen liikutus sopivilla pohjilla, ravintorikas ruokinta ja hyvä elinympäristö. Kuten sanottu, hevonen ei osaa kaivata sitä, mitä sillä ei ole.

      Mielenkiintoinen aihe, tässä ei varmaan saada sopua aikaan ;)

      Poista
    13. Ei, tästä ei varmaankaan päästä yhteisymmärrykseen :D Eikä tarvitsekaan! Kirjoitin tosiaan aloitusviestin kenties liian tuomitsevaan sävyyn, tarkoitukseni oli vain ilmaista mielipiteeni. Oleellista tietenkin on, mitä hevonen tekee loput 10kk vuodesta ja ennenkaikkea ne 23h vuorokaudesta mitä sillä ei ratsasteta. Jokainen näitä asioita pohtiva omistaja haluaa varmastikin hevoselleen vain hyvää :)

      Poista
    14. Konvehti puhuu täyttä asiaa. Mielestäni on typerää kääriä hevosta pumpuliin. Tuskin se Champin mahahaava yksin tarhaamalla paranee. Tuore ruoho ja kaverit ovat oikea lääke mahahaavalle, ei yksin tarhassa seisottaminen rajoitetulla heinällä. No, Aada saa hoitaa hevosensa miten tahtoo, mutta kannattaa muistaa mistä se mahahaava on saanut lähtönsä. Varmaan niistä olosuhteista, missä se on nyt.

      Poista
    15. Konvehti: Näinpä juuri :)

      Anonyymi: Voisin lyödä melkein tuon hevosen hinnasta vetoa, että jos laittaisin sen kesäksi laumaan, olisi se loppukesästä lopetuskunnossa joko a) mahahaavan pahentumisen vuoksi tai b) koska se olisi mennyt rikki. Enhän mä voi varma olla, koska en ole kokeillut, mutta kun tuo hevonen ihan tosissaan stressaa siellä laitumella olemista. Eläinlääkärin toimesta meille on sanottu, että ei kannata laittaa laitumelle seisomaan, kun ei se ole siihen tottunut. Kuten sanoin, ne rutiinit ovat edelleenkin tärkeintä hevosen hoidossa. Ei se, että se hevonen saa seistä pellossa 24/7 muiden hevosten potkittavana ja ötököiden syötävänä. Näin kärjistäen, ihan kuten säkin teit ;)

      Mahahaava on tällä hevosella ollut krooninen jo pitkään, paljon ennen kuin tälle tallille edes muutimme. Olosuhteet voivat olla yksi tekijä, mutta merkittävämpiä ovat ihan muut seikat.

      Kuten sanoit, jokainen saa hoitaa hevosensa miten tahtoo ja niin aion myös jatkossa tehdä. Vaikka täällä blogin kommenteissa räyhättäisiin kuinka, en muuta niitä ohjeita, jotka olen saanut kymmeniltä hevosalan ammattilaisilta, eri alojen parista. Mä en voi ymmärtää, miten se on niin vaikeaa uskoa, etten mä seiso täällä päälläni vaikka joku lukija miten käskisi :D Keskustella toki saa ja ihanaa, että niin tapahtuu. Olen siitä enemmän kuin kiitollinen! Syyttävää sävyä ja toisten toimintatapojen halveksuntaa en sen sijaan siedä, sillä niin pitkään kuin hevosen hyvinvointi on edellä, ei mun mielestä toisten asioihin tarvitse puuttua :) tai ainakin asiat ovat omassa elämässä tosi hyvin, jos kerkeää muiden tekemisistä murehtia!

      Oikein leppoisaa alkanutta viikkoa sulle :)

      Poista
    16. Minun mielestäni on vähän hölmöä, että samassa viestissä arvostellaan, mutta kuitenkin todetaan, että jokainen hoitakoon hevosensa miten tahtoo. :D Minä kyllä ainakin puutun ja haluan vaikuttaa siihen, miten hevosia täällä hoidetaan; näen ihan liikaa esimerkiksi hevosen epäreilua kohtelua. Sen voi kuitenkin tehdä hyvässä hengessä tuomitsematta. Varmasti moni ajattelee hevosen parasta, mutta kaikilla ei aina tieto riitä siihen, mikä hevoselle on hyväksi. Enkä väitä, että itsekään tietäisin kaikkea. Oppia se on kaikki! :)

      Poista
  4. Jokaikinen kuva aivan mahtava! Videoiden, kuvien ja livenä on muutama laitumille pääsy jo nähty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) kiva että olet päässyt seuraamaan!

      Poista
  5. Ihania kuvia, joista kuvastuu hyvin ilo!! :')

    VastaaPoista
  6. Tosi hyviä kuvia! ;)

    VastaaPoista
  7. Mahtavan iloisia kuvia! Tuo ruunikko heppa on upea, niin kuin kyllä kaikki! :D

    VastaaPoista
  8. Meidänkin suokki laiduntaa yksin, koska sitä ei voi laumaan laittaa. Mutta muut hevoset on viereisellä laitumella ja ihan tyytyväinen on yksin :) Porukassa ottaa liikaa paineita pomona ja sitten ei olekaan kellään kivaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidänkin tallilla yksi tällainen tapaus. Parempi laittaa siis yksin :)

      Poista
  9. Upeita hevosia! Voisin ottaa noista jokaikisen ikiomaksi♥

    VastaaPoista
  10. Upean näköisiä hevosia! Voi kuinka on riemu ylimmillään kun pääsee laukkaamaan vihreitä peltoj pitkin �� hyvää kesää aada ja champ!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) hyvää kesää myös sulle!

      Poista
    2. Harmi ettei Champ saa koskaan kokea "riemua ylimmillään", mutta toivottavasti se saa vielä joskus sellaisen ihmisen, joka antaa sen olla hevonen parhaimmillaan. Muista, Aada, että se ihminen voi olla hyvin sinäkin, jos vaan pääset irti kaavoistasi, luuloistasi ja päähäsi iskostetuista tavoistasi :)

      Poista
    3. Hei, mä en edes tiedä mitä mä tähän vastaisin. Eiköhän me osata hoitaa hevonen parhaimmalla mahdollisella tavalla kaikkien niiden kymmenien ammattilaisten kanssa, jotka mun tukena tässä harrastuksessa on :) ei teidän tarvitse huolehtia kenenkään muiden kuin omienne hyvinvoinnista, eikö vaan?

      Ja mitä tuohon omistajajuttuun tulee, toivon todella, ettei Champ ole kenelläkään muulla omistajalla mun jälkeen. Eli joko se on meillä vanhuuspäivilleen asti tai menee kuoppaan jos huono tuuri kävisi. Hommataan mulle vaikka joku nuori tähän rinnalle kasvamaan parin vuoden päästä, eihän sitä tiedä ;)

      Poista
  11. ooh näkeekö mun silmäni friisiläisen!?!? upeee♥

    VastaaPoista
  12. Tää ei nyt liity tähän mutta mitä eroa on linjalla ja sarjalla ☺️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sarjaesteen osien (esteiden) väliin mahtuu joko yksi tai kaksi askelta eli voi olla joko yhden tai kahden askeleen väli. Tavallisesti sarjassa on esteitä kaksi tai kolme jolloin puhutaan kaksois- tai kolmoissarjasta. Teoriassa sarjaan voi lisätä osia vaikka kymmenen, mutta kisoissa pisin sarjaeste on kolme (tai joskus harvoin neljä) estettä. Innari eli in-and-out on eräänlainen sarja, jossa esteiden väliin ei tule askelta ollenkaan, mutta niitä ei kilpailuissa ole koskaan.

      Linja taas on samalla idealla kuin sarja, eli esteet tulevat peräkkäin joko suoraan tai kaarteessa ja niiden välissä on vähintään kolme mutta enintään ~8 askelta. En tiedä onko linjan "maksimiaskelia" missään määritelty, mutta minusta yli 8 tai 9 askeleen päässä olevat esteet voi jo lukea yksittäisiksi. Periaatteessa linjalle ei ole maksimipituutta, mutta kahdeksannen askeleen jälkeen en katsoisi, että ne tulevat tavallaan "samassa jatkumossa" jos tajuat.

      Poista
    2. Näin juuri kuten anonyymi selvensi, kiitos :)

      Poista
  13. Mistä löytyy selitys, miksi Champ ei saa olla laitumella? Kun sanot että olet kertonut sen niin monesti, niin osaatko vinkata mistä löydän sen? Onko Champ ollut ikinä laitumella? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos luet tämän postauksen kommentteja, niin saat aika selvän käsityksen jo :) lissää tietyssä postauksessa en varmaan ole kaikkea kertonut, mutta eri vastauksissa kylläkin. On Champ ollut laitumella ja on edelleenkin, parisen tuntia päivässä kunhan tottuu pikkuhiljaa :)

      Poista
  14. Hevoseni laiduntaa laumassa kesät ja tarhailee laumassa talvet, ei ole "puskapolle". On sitä ilo katsoa, voin myöntää. Oma hevoseni on kuitenkin tarhannut laumassa (ei samassa) varsasta saakka ja onkin oikein taitava hevosten kielen puhuja, joten ongelmia ei synny vaikka ihan kaikki laumatoverit eivät yhtä sosiaalisesti taitavia olisikaan. Ymmärrän, että kaikki hevoset eivät ole laumaan soveltuvia, enkä sellaisia omani kanssa laumaan haluaisi. Harmittaa kyllä etteivät kaikki hevoset saa mahdollisuutta oppia olemaan laumassa nuorena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, hevoset ovat kovin erilaisia :) Ihana kuulla, että sun hevonen on laitumella nätisti!

      Poista
  15. No joo, olin kuvaamassa, mutta hepat suunnilleen löntysteli laitumelle :D Muut on saanu niin kivoja kuvia kun hepat riehuu ja riemuitsee, mutta eipä meidän pappaa (saati muitakaan tallin hevosia) kiinnostanut mikään riehuminen! Argh! :DD

    VastaaPoista
  16. Ihania kuvia! Ihan mielenkiinnosta kysyn, että miksi esimerkiksi parissa kuvassa esiintyvällä hevosella on suojat laitumella :)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osa omistajista laittoi parina ensimmäisenä päivänä ihan siksi, että riski kolhuihin pienentyisi :)

      Poista
  17. Aivan naurettavia kommentteja, eiköhän jokainen hevosenomistaja tiedä mikä on omalle hevoselle parhaaksi JA kaikki hevoset ovat erilaisia. Ei voi olettaa, että jos oma, varsasta asti laiduntanut laiduntaa koko kesän, että muidenkin hevosten pitäisi. Itselläni on Andalusialainen joka on jo rodunsa puolesta niin hyvä rehun käyttäjä, että jo muutenkin heinät on minimillään. Saatika sitten laittaisin sen koko kesäksi laitumelle ja se söisi itsensä hengiltä. Yhden kesän se oli niukkakasvuisella laitumella jonka takia se ei lihonut kauheasti. Tietenkin jos hevonen saisi valita niin se söisi itsensä kipeäksi ja olisi koko kesän laitumella, mutta ne eivät osaa ajatella omaa parastaan. Siispä meidän täytyy tehdä se. Joten miettikää hevosta yksilönä ennen kuin alatte tuomitsemaan kuka on hyvä ja kuka huono omistaja. Olen siis Aada sun kanssa aaaivan samaa mieltä! :)

    VastaaPoista
  18. Eikä kuinka nauroin tolle 6 viimeselle kuvalle! :D kivat pohkeenväistöt menossa:D mutta upeita kuvia ja hevosia!

    VastaaPoista
  19. Upeita kuvia! :) mustakin on ihanaa katsella laumassa laiduntavia hevosia mut hyvin raivostuttavaa on kuunnella noita mielipiteitä, joiden mukaan se on ainoa vaihtoehto. Riskihevosta ei halua omistaja eikä muiden hevosten omistajat laumaan, koska pikkukolahdus voi koitua tuon rakkaan eläimen kohtaloksi. Omani oli varsasta asti laumassa ja munkin omistuksesta pari ekaa vuotta, mut jännevamman, lukuisten haavojen ja paineiden ja leukaluun hiusmurtuman jälkeen sanoin et kiitti riitti. Lisäksi oli aivan jär-kyt-tä-vän lihava kun ahmi päivät. Tallikaverit raportoi "tyytyväisinä" miten on jahdannut ja astunut heidän ruuniaan laitumella.. hevonen on onnellinen kun se on terve, sillä on hevosia lähettyvillä ja ruokaa riittävästi.

    VastaaPoista
  20. 1, 14 ja 19 oli minusta parhaita niin kuin tekin♥️

    VastaaPoista
  21. aivan sairaan hienoja kuvia kaikki

    VastaaPoista
  22. Itse lähden siitä, että hevonen on lähtökohtaisesti laumaeläin, luotu liikkumaan ja syömään jatkuvasti. On kuitenkin tilanteita ja hevosia, jolloin kaikki ei vain mene niin kuin voisi parhaassa tapauksessa toivoa.

    Hevoseni muutti reilu kuukausi sitten kesäksi maalle maneesitallilta. Tallipaikka oli hyvä ja hevonen varsin tyytyväisen oloinen, kun ei paremmasta tiedetty. Muuton jälkeen hevonen on ollut todella onnellinen; se on pirteä, mutta levollinen ja sosiaalinen. Se saa olla pitkät päivät ulkona liikkumaan aktivoivassa tarhassa parhaan kaverinsa kanssa (on ihanaa seurata niiden käyskentelyä ja rapsuttelua!). Se saa syödä jatkuvasti eikä sillä ole ollut enää mahaongelmia. Hevonen syö paljon enemmän kuin aiemmin (jopa 15 kiloa päivässä), mutta silti se on hoikistunut (liikkuu enemmän).

    Heinäkuun heppa on suurella laitumella kaverinsa ja kahden muun hepan kanssa. Ei pelota, koska tiedän, että kaikilla laumaan tulevilla hevosilla on laumakäytöstavat kunnossa, koska ovat olleet koko elämänsä laumassa. :) Vaaratilanteita muodostuu usein silloin, kun hevoset laitetaan kylmiltään laumaan, kun ne eivät siihen ole tottuneet. Minunkin hevoseni on saanut kaksi aika pahaa potkua sen takia, että se tarhasi ennen minulle tuloa 10 vuotta yksin eikä osannut olla muiden hevosten kanssa. Se vain meni ihan tyhmänä toisen hevosen lähelle, vaikka se olisi viestinyt, että älä tule. Nyt tällä nykyisellä tallilla jännitin aluksi hevosen laittamista uuden hevosen kanssa, mutta yllätyksekseni se onkin oppinut lukemaan hevosia ja oli todella hienotunteinen. Olisiko pari tärskyä ja pari vuotta opettelua muuttanut tilanteen?

    Hevosen pitäminen ei ole yksinkertaista, vaan se on hyvin kokonaisvaltaista. Lauman toimivuuskaan ei ole itsestäänselvyys, vaan siihen vaikutta moni asia kuten tila, ruokintapaikat, yksilöt jne.

    Mutta kuten Aada sanoit, Champ ei ole pari vuotta sitten vielä edes tarhannut ollenkaan, joten on hyvä, että totutus uusiin asioihin tehdään ajan kanssa. Mahahaava on nykyisin valitettavan yleinen liiallisen heinän säännöstelyn ja stressin takia. On hyvä pyrkiä hevosta kuunnellen mahdollisimman lajityypilliseen elämään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulipa kilometriviesti! :D No nämä asiat eivät ole niitä, joihin voisi tyhjentävästi antaa vastauksen muutamalla lauseella.

      Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat