keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

#968: Paukkuliivi - mikä ja miksi?

Niinhän tässä kävi, että näin teinivuosien jälkeen turvallisuusajattelu on saavuttanut myös allekirjoittaneen pään. Moni teistä on kysellyt muissa sosiaalisen median kanavissa milloin mitäkin kautta siitä, että olenko tosiaan alkanut käyttää turvaliiviä ratsastaessani. Nämä näköhavainnot ovat olleet ihan totisia tosia, sillä kyllä - ostin jokin aika sitten HorsePilotin paukkuliivin, ja nykyään pyrin pitämään sitä päällä jokaisella ratsastuskerralla, varsinkin hyppäämistä korostaen. Korostan jo alkuun, että tämä postaus ei ole yhteistyö kenenkään tahon kanssa, vaan kerron puhtaasti omasta kokemuksestani paukkuliivin käytön suhteen.

Turvaliivin käyttö ei ole mulle uusi asia. Aikoinaan ratsastuskouluoppilaana meillä oli Equstomissa sääntö, jonka mukaan jokaisella estetunnilla oli pakollista käyttää turvaliiviä. Hankimme mulle silloin nykyaikaisen palaturvaliivin, joka oli silloisella suunnittelulla varsin mukava päällä edelliseen yksipalaiseen turvaliiviin verrattuna. Joskun ihan junnuna mulla oli nimittäin myös sellainen, mutta nopeastihan tuollaisen liivin käyttö jäi unholaan joustamattomuuden vuoksi. Palaliivikään ei tuntunut enää teinivuosina kovinkaan luonnolliselta, koska se oli paitsi ikävä päällä, myös tietysti teinin ajattelumallilla nolo. Ja ruma. Siispä sen käyttö jäi heti, kun pakollisuus estetuntien osalta loppui. 

Ilman turvaliiviä ratsastaminen on mulle luonnollista, enkä missään nimessä halua arvostella ketään, joka ei niitä omakseen koe. Mun turvallisuusvarusteiden käyttö on kasvanut näin vanhemmalle iälle tultaessa, sillä esimerkiksi vielä viitisen vuotta sitten ratsastin huoletta ilman kypärää, hanskoja ja tennarit jalassa laukkaradalla oreilla, jotka saattoivat olla arvaamattomia. Yksi muistikuva mulla on juuri Belgian työjaksolta, kun ratsastin yhdellä rautiaalla orilla laukkaradalla tammalaitumen ohi. Vaikka mulla oli gramaanit, alkoi ori riehumaan normaalia enemmän. Kun ratsastusvarusteena oli pelkät ratsastushousut, tuli kyllä mieleen, että täältä selästä ei kyllä nyt kannata tippua. Meidän työnantaja toivoi silloin, että meillä kaikilla olisi ratsastuskengät jalassa. Kypärän käyttöä ei vaadittu, eikä sitä oikeastaan käyttänyt kuin yksi hevosenhoitajista.

Kaikissa postauksen kuvissa mulla on päällä uusi paukkuliivini. Kuvat otettu Ypäjällä mun kameralla, eri kuvaajien toimesta.
Sittemmin kypärä on pysynyt päässä paremmin, enkä nykyään ratsasta ilman kypärää käytännössä koskaan. Joskus loppuvuodesta istuin hevosen selässä kuvia varten ilman kypärää, ja siitäkin tuli haloo omassa mittakaavassaan. Ymmärrän oikein hyvin, että kypärä on halpa henkivakuutus, mutta se ei onneksi ole tämän postauksen pääpointti. Turvallisuusvarusteista yleisesti saisi varmasti tehtyä postauksen jos toisenkin sellaisenaan. Kypärän lisäksi mulla on nykyään poikkeuksetta kädessä ratsastushanskat, mitkä eivät aiemmin kuuluneet varustukseeni edes talvisin. Ja ne ratsastuskengätkin ovat jalassa suurimman osan ratsastuskertoja, vaikka maastoillessa ja toisinaan hölkätessä menen kyllä edelleen kumisaappailla. 

Mikä ihme sitten sai mut ostamaan paukkuliivin? Olin nähnyt vastaavia liivejä jo kauan sitten kavereillani ja tutuilla kilparatsastajilla. Ajattelin, että tuollainen olisi varmasti hyvä, mutta pohdin samalla sitä, tulisinko oikeasti käyttämään liiviä pidemmän päälle tarpeeksi aktiivisesti saadakseni siitä täyden hyödyn. Kun aloimme talvella hyppäämään isompia esteitä, totesi äitini, että mun tulisi ostaa paukkuliivi itselleni. Kerran julkaisin Instagramissa kuvan, jonka kuvatekstinä oli laulun sanat "rohkeus ei oo sitä ettei pelota, vaan et uskaltaa hyppää, vaikkei tiedä selviikö elossa". Äitini ilmeisesti huomasi kuvan, koska hän laittoi alle tunnin sisällä mulle viestiä siitä, olenko jo ostanut paukkuliivin itselleni. Niinpä kävelin Putiikki Ainoon, ja pitkän harkinnan jälkeen liivi tuli hankittua.

Testasin paukkuliiviä ensimmäisen kerran jo pari vuotta sitten Tampereen messuilla, kun sellainen poksautettiin päälleni testimielessä. Tiesin siis entuudestaan toimintaperiaatteen sekä sen, millaisia paukkuliivejä Suomen markkinoilla tällä hetkellä on. Pohdinkin pitkään kahden mallin väliltä, joita kumpaakin suositeltiin mulle eri tahoilta. Toinen on HorsePilotin malli, joka mullakin on nykyään, ja toinen Heliten malli, joka on parilla kaverillani. Heliten paukkuliivi on käsittääkseni noin 150 euroa halvempi, mutta HorsePilotin malli on mielestäni ehkä aavistuksen verran tyylikkäämpi. Toki nämä ovat täysin mielipidekysymyksiä, eikä mulla olisi ollut mitään syytä, miksen olisi voinut Heliteä ostaa. Tällä kertaa päädyin HorsePilotiin siksi, että mulla oli Putiikki Ainoon lahjakortti, jolle ei ollut muuta käyttöä.

Suurin epäröintini paukkuliivin hankintaa kohtaan liittyi puhtaasti ulkonäköön. Myönnän avoimesti, että olen varmaan tosi pinnallinen, kun edes ajattelen tällaisia asioita. Paukkuliivi tuo mun mielestä itselleni kuviin heti kymmenen lisäkiloa, vaikka olen muuten laihtunut, ja tiedostan kyllä olevani hoikka. Epäröinkin siis, tulenko käyttämään paukkuliiviä siksi, etten haluaisi näyttää paksulta kuvissa. Ja kyllähän tuo liivi peittää esimerkiksi monet ratsastusvarusteet, kuten vyöt, paidat ja housujen yläosan yksityiskohdat. Turvallisuutta mietittäessä tällaisilla asioilla ei aikuisten oikeasti ole mitään väliä, mutta kyllä mä mietin, että tuleeko liiviä käytettyä noiden seikkojen vuoksi. Lopulta päädyin kuitenkin siihen, että pakkohan se on miettiä asioita järjellä. Harmillistahan se olisi pitää kivoja varusteita päällä vammautuneena. Vaikka onneksi mulle ei ole sattunut mitään vakavaa ratsastuksen parissa yhtä katkennutta solisluuta lukuunottamatta. 

Nyt käytän paukkuliiviä päälläni kaikissa valmennuksissa ja muutenkin ratsastaessani, jos ulkona ei ole superkylmä sää. Paukkuliivinhän tulee aina olla päällimmäisenä, koska poksahtaessaan se rikkoisi päällysvaatteet. Liivin ideana on, että ratsastajan tippuessa satulaan kiinnitetty remmi irtoaa liivistä voimakkaalla nykäisyllä, jolloin liivi täyttyy sekunnin sadasosissa kauttaaltaan ilmalla suojaamaan tärkeitä kohtia ratsastajan keskivartalossa aina niskaa myöten. Liivi pitää muistaa kiinnittää selkään mennessä ja irrottaa alas tullessa. Odottelen sitä hetkeä, kun unohdan irrottaa liivin ennen laskeutumistani, ja liivi poksahtaa päälleni ihan turhaan. Kuulemma tuollaisessa hitaassa venymisessä liivi ei kuitenkaan poksahda, joten se taitaa olla turha pelko. 

Positiivisia puolia miettiessäni on pakko sanoa, että paukkuliivi on yllättävän huomaamaton päällä. Se ei vaikuta ratsastukseen mitenkään, paitsi hiostavuutensa vuoksi. Liivi ei ole kovinkaan hengittävä, ja olenkin vitsaillut, että kesän loppuun mennessä mulla on kunnon vatsalihakset tuon kanssa hikoillessani. Liivi on helppo kiinnittää pelkän magneettiklipsin avulla, eikä siihen tarvitse kahta kättä. Se on myös helppo pestä, sillä päällysosan saa irti sisäosasta. Näin ollen paukkuosan voisi kiinnittää myös HorsePilotin kisatakkiin tai bomberiin. Sama ominaisuus lienee myös muissa malleissa. Kun liivi on poksahtanut, tulee patruuna vaihtaa. Uusi patruuna maksaa noin 20 euroa. Itse paukkuliivin hinta on 625 euroa.


Negatiivisina puolina sanon ehdottomasti tuon hengittämättömyyden, koska viime valmennuksessa meinasin oikeasti kuolla kuumuuteen. Innolla odottelen siis kesää! Okei, mulla oli liivin alla softshell-takki, mitä ei todella olisi tarvittu. Lisäksi olen kuullut, että liivi paukahtaa toisinaan väärissä tilanteissa. Tuttuni oli ratsastanut pari viikonloppua sitten kilpaa, ja hevosen kieltäessä hän oli lentänyt kaulalle. Ei siis tippunut, mutta kuitenkin siirtynyt pisteestään reilusti eteenpäin. Liivi oli poksahtanut, eikä hän ollut voinut jatkaa rataansa, koska liivin poksahtamisen jälkeen ratsastus on mahdotonta liivin koon takia. Näinkin voi siis käydä.

Olen nyt koeajanut paukkuliiviä kolmisen viikkoa, enkä näe mitään syytä, miksen käyttäisi sitä jatkossa käytännössä aina. Joudun siis myöntämään itselleni, että turvallisuusajatuksen suhteen taidan olla aikuistunut siihen pisteeseen, missä ulkonäkö ei enää mene turvallisuuden edelle. Ja hyvä niin! Nyt äitinikin voi olla rauhallisin mielin ratsastukseni suhteen ;)

Onko teillä kokemuksia paukkuliiveistä tai muista turvaliiveistä?

36 kommenttia

 1. Täällä kans yksi, joka on vanhemmiten tajunnut ratsastuksen riskialttiuden ja terveyden merkityksen. Jos mahdollisen vammautumisen tai pahan loukkaantumisen voi ehkäistä liivillä, ei silloin varmasti käy mielessä, että "hitsi, kun näytin niin lihavalta".
  Itse tipuin juuri esteen sekaan hevoseni selästä ja lääkärin mukaan liivi pelasti isommilta vammoilta. Koskaan näin ei ole käynyt, vaikka olen ratsastanut lähes päivittäin jo 15vuotta, mutta onneksi järki on laittanut käyttämään turvaliiviä varmuuden vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tässä kun on vielä se, että mun tutuilla ei ole juuri koskaan käynyt mitään vammaa keskivartaloon - ainoastaan raajoihin tai päähän. Siltäkin osin sitä mietti, että tuleeko käytettyä paukkuliiviä ollenkaan. Mutta kyllähän se on vaan hyvä varmuuden vuoksi :)

   Eräs arvostettu opettaja totesi juuri, että alkeiskurssilaisilta nuo turvaliivit pitäisi kieltää, kun he eivät opi istumaan oikein. Olen kyllä siinä ihan samaa mieltä. Istuvat palaliivit jne toki asia erikseen!

   Poista
 2. Hyvö postaus!�� Tosiaan en ymmärrä niitä jotka menee ilman hanskoja. Turvallisuus menee kaikkien etusijalle! Et näytä läskiltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanskatta meneminen on kyllä turvallisuuden kannalta pieni seikka, mutta ikävähän se olisi saada käsiin haavoja :/

   Poista
 3. Miten/mihin kohtaan satulaa tuo liivin remmi kiinnitetään? Mun mielestä ihan hyvännäköinen kapine, niin se kehitys kehittyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kehitys kehittyy nimenomaan! Ja se kiinnitetään jalustinhihnojen pidikkeisiin :)

   Poista
 4. Hyvä postaus, ja ihanaa että annat myös nuoremmille seuraajille oikeasti hyvää esimerkkiä! Turvallisuus ei ole epätyylikästä ��

  VastaaPoista
 5. Yep turvallisuus ekana! etkä näytä ees läskiltä tai mt

  VastaaPoista
 6. Olipa mielenkiintoista, en ollutkaan aiemmin törmännyt tällaiseen tuotteeseen. Eikä ollenkaan pahan näköinen perus turvaliiveihin verrattuna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, normaaliin turvaliiviin nähden tää on mun mielestä oikein näppärä! :)

   Poista
 7. Kuuluuko liivin poksahtaessa kova ääni? Liivi on mielestäni hyvännäköinen, ja en oikeastaan ole aiemmin huomannut sitä ollenkaan sun kuvissa! :D Näköjään sitä keskittyy vaan kattomaan aina sitä hevosta....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kuulu, ainakaan sellainen, että olisin siihen erityisemmin huomiota kiinnittänyt :) Se on melko huomaamaton, vaikka toki etupuolella varsinkin se patruunan paikka on vähän isompi.

   Poista
 8. Isosti peukkua täältä sun uudelle ajattelutavalle ja turvallisuus edellä menemiseen! :) Se tippumisen vaarallisuus on aina tuurista kiinni, vaikka osaisikin tippua jaloilleen mutta kaikkea voi sattua. Täytyisi itsekkin panostaa enemmän tuohon turvallisuuteen vielä entistäkin enemmän, etenkin kun kropassa tilanne se, että kävelykyky lähtee nopeasti jos jää jalkoihin tai tippuu maastossa huonoon paikkaan. Vielä on tuuria ollut ja luiden rikkoutumiseltakin on vältytty vaikka hevosen jalkoihin jääty kun jalka juuttunut jalustimeen. Enää en edes suostu ratsastamaan, jos ei ole turvajalustimia kun oikeanlaiset kengätkään ei auta jos se jalka juuttuu kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, toi jalkoihin jääminen on kyllä ihan kamala tilanne! Turvajalustimet on tärkeä osa, vaikka mulla ei sellaisia irtoavia olekaan. Toivottavasti vältytään kaikilta ikäviltä onnettomuuksilta!

   Poista
 9. Näin! Huippua että oot investoinut tähän. Onhan tuossa tuo hinta aika suolainen, mutta fiksu maksaa turvallisuudesta. Etenkin jos ratsastaa ja hyppää paljon niin eiköhän toi tule loppupeleissä halvemmaksi (ja nopeammaksi) kuin sairaalareissut. Ja mahtavaa että on noin luonnollisen näköinen päällä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, siksi tähän lopulta päädyin, kun oli niin "huomaamaton" :) Onneksi olen välttynyt pidemmiltä sairasreissuilta, mutta ainahan sitä on hyvä olla etukäteen fiksu.

   Poista
 10. Pitäisi varmaan itsekin ostaa kyseinen liivi :D Oma hevonen ollut nyt 4,5 vuotta enkä kertaakaan sen kanssa ole turvaliiviä käyttönyt vaikka sellainen lojuu kaapissa. Pitää varmaan tutustua näihin tarkemmin, sillä mulla on jäänyt sellainen käsitys että kaikki turvaliivit on epämukavia :D Kiitos tästä siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, mäkään en tykkää turvaliiveistä, mutta tää paukkuliivi on ihan eri scene! Käytännössä yksi vaatekappale lisää vahvistuksilla, jotka eivät tunnu edes ennen poksahdusta :)

   Poista
 11. Tulee aina hyvä mieli, kun tällaiset enemmän näkyvillä olevat bloggaajat ja ratsastajat kertovat käyttävänsä turvaliiviä, se kun usein mielletään juuri noloksi ja rumaksi. Itselläni on juurikin nolon ja ruman näköinen ja kaiken lisäksi vielä todella paksu ja jäykkä palaliivi, joka tuntuu pilaavan ratsastukseni, jonka takia se useimmiten jää kaappinpohjalle. Mutta äitini ei tunnu ymmärtävän sen epämukavuutta ja toteaa aina vain että se on ihan hyvä, eli toisin sanoen ei halua tuhlata rahaa uuteen.
  Mutta viimeisimmän esteen sekaan tippumiseni jälkeen ajattelin, että ehkä minäkin voisin alkaa käyttämään sitä edes estetunneilla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, toi on kyllä vaikea tilanne. Monesti ne väärän kokoiset, malliset tai muuten istuvuudeltaan huonot liivit vaikuttavat ratsastukseen negatiivisesti ja lisäävät osaltaan sitä onnettomuusriskiä, kun omaa kroppaa ei hallitse täysin. Mutta jos vaan mahdollista, suosittelen tutustumaan näihin paukkuliiveihin vaikka jossain messuilla tms liikkeessä, joka näitä myy. :)

   Poista
 12. Olisin kaivannut lähikuvaa liivistä että olisi nähnyt tarkemmin. Hyvää esimerkkiä kyllä näytät :) Itselle kyllä aivan liian kallis olisi ostaa :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tajusin tuossa postausta tehdessäni, että mulla ei ole mitään lähikuvia :D

   Poista
 13. Tyylikäs toi sun liivi! Mä oon tosi huono käyttämään turvaliiviä, kun en ole tottunut siihen niin olo tuntuu niin oudolta se päällä... :S Pitäis kyllä skarpata tän asian kanssa! Tai sitten hankkia jokin mukavampi liivi, jos se oliskin siitä kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli ainakin juuri siitä kiinni, että ne palaliivit olivat tosi epämukavia! :)

   Poista
 14. Rupesin miettimään, että miten sittenjos esim kisoissa hevonen kieltää ja melkein tippuu kyydistä, mutta pääseekin takaisin selkään. Poksahtaako liivi? Koska eihän poksahtaneen liivin kanssa varmaan voi jatkaa rataa loppuun :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä enää muista, kirjoitinko tuohon postaukseenkin tästä, mutta kyllähän ne voi poksahtaa vastaavassa tilanteessa ja niin on myös käynyt :)

   Poista
 15. Saako teitä tulla joskus kuvaamaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos laittaa rohkeasti omalla nimellään vaikka sähköpostia, ja saadaan sopiva aika sovittua, niin mikä jottei :)

   Poista
 16. Teetkö oikeasti Aada niin ettet etsi kuvaajaa julkisesti ennen syksyä?:/ Minun mielestäni ihan hyvä ratkaisu. Mutta hyvä sitten jos toi Chrisu sai vakiopaikan teidän tiimissä, pääsee tutustumaan suhun ja saa tulla kuvaamaan jatkossakin koska itse haluaa!:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, enkä ota tähän asiaan enää kantaa, koska musta tuntuu että siellä ruudun takana on yksi ja sama ihminen jankkaamassa tästä aiheesta. :)

   Poista
 17. 10 pistettä ja papukaijamerkki Aadalle!❤️ Ihanaa kun joku vielä käyttää turvaliivejä ja näyttää esimerkkiä pienemmille. Itse minulla huonoja kokemuksia turvaliivistä... pitääpä testata tuota! Ihania kuvia nämä, varsinkin tuo ensimäinen. Kunnon yhteiskuva,ihana!:3 vähän kyllä tuo kuvaajan kuvakulma hämää, onko kuva otettu siis edestä vai sivulta? Peilistä näkyis että kuvaaja on sivulla jos oikein katson? Ja kukas tää toinen poni on?

  VastaaPoista
 18. Nyt vähän asiasta poiketen haöuaisin kysyä että oletko ikinä käynyt erkylän kartanon tallilla

  VastaaPoista
 19. Respektit tuosta turvaliivin käytöstä! Itse tällaisena tätiratsastajana pidän aina maastoillessa ja hypätessä palaliiviä vaikkei se kovin mukavan tuntuinen olekaan. Nykyään mennään turvallisuus edellä parin rajun putoamisen seurauksena (irtokoirat maastossa...).

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat