perjantai 11. joulukuuta 2015

Joulukalenterin 11. luukku - Tavoitteet kaudelle 2016


Joulukalenterin yhdestoista luukku suuntaa katseen tulevaan. Vaikka nyt on aika levähtää ja höllätä hieman nutturaa nauttien pienen joulutauon verran pelkästä rennosta humputtelusta, siintää silmissä silti ensi vuoden haasteet. Ihmismieli on melkoinen: kun yksi asia on saatu loppuun ja lupa lepotauolle annettu, kirmaa ajatukset jo kaukana tulevaisuudessa. Mutta kuten sanottu - vierivä kivi ei sammaloidu!

Olen monesti pohtinut omia tavoitteitani ja asettanut niitä myös konkreettisesti esille. Viime vuoden lopulla taisin sanoa, että haluaisin kilpailla kesällä hyvällä menestyksellä kansallisissa 120cm-tason luokissa ja nousta loppusyksystä mahdollisesti jopa helppoihin 125-130cm-luokkiin. Sitä edeltävänä vuonna tavoitteet olivat siisteissä 110cm-luokissa ja hyvällä kehityksellä myös niissä 120cm-luokissa. Toisin on kuitenkin aina käynyt. Champin kanssa meidän tavoitteet ovat jääneet jokainen kerta kilpailutuloksellisesti saavuttamatta.

Missä olemme nyt? Tällä hetkellä voisin sanoa, että olisin vihdoin henkisesti valmis starttaamaan tulevana keväänä niitä 120cm korkuisia luokkia ilman, että menisin itse paniikkiin. Kun on käynyt ihan pohjalla, on siellä helppo tarkastella omia virheitään ja nousta sitten vähitellen ylöspäin. Meidän pohjamme taisi olla alkusyksyllä aluemestaruuskisojen aikaan, mutta onneksi onnistuin avartamaan omaa näkemystäni ja tajuamaan, mistä kaikki ongelmat ovat todennäköisesti johtuneet. Kun tämä asia oli korjattu, ei loppukauden kisoissa ollut minkäänlaista ongelmaa.

Haluaisin tänne Etelä-Suomeen jo lunta! Siksipä joudutte katsomaan viime vuoden kuvia, kun sitä lunta kerrankin oli :) Nyt on niin harmaata ja sateista, ettei kameraa halua ulkoiluttaa edes pakon edessä.. Eikä kyllä edes ehtisi, kun kuluvan viikon aikana mulla on ollut neljä tenttiä ja ensi viikolla vielä lisää, vaikka töissä pitäisi käydä 30h/vk tahdilla.Uskaltaisin siis sanoa, että talvikauden treenien jälkeen olisimme ratsukkona valmis kilpailemaan 110cm ja 120cm -luokissa, mikäli oma pääni kestää tämän lyhyen kisatauon. Haluan ehdottomasti aloittaa kilpailemisen pienemmistä kisoista, joissa mulle ei tule paineita suorittamisesta. Kun ratarutiinia on saatu alle ja tekeminen muuttuu tasalaatuiseksi, on aika suunnata esimerkiksi Ypäjän hallikisoihin tai lähiseudun kansallisiin. En kuitenkaan halua pitää asian suhteen mitään kiirettä, sillä voihan olla, että yliopistoelämän ja työpäivien takia kilpailemiselle jää lopulta entistä vähemmän aikaa.

En halua asettaa tulevalle vuodelle selkeitä kilpailullisia tavoitteita. Toki ne ovat mielessäni edellisten vuosien tapaan, mutta koska tämä oli viimeinen nuorten vuoteni, en pysty ensi kaudella kilpailemaan esimerkiksi nuorten aluemestaruustittelistä. Senioreissa taso on taas paljon kovempi ja korkeudet isompia, joten sitä kohden mennään päivä kerrallaan. Kyllähän mulle ehdoteltiin myös seuran vaihtamista, jotta voisin osallistua esteratsastuksessa joukkueiden välisiin Suomenmestaruuskisoihin tai vastaaviin hallimestaruuksiin, mutta niiden kohtalo selvinnee sitä mukaa, miten oma kehitykseni muotoutuu kuluvan kauden aikana.

Kilpailullisia tavoitteita enemmän haluan ehdottomasti oppia ratsastamaan rennommin. Haluan oppia nauttimaan kilpailemisesta ja teen kaikkeni päästäkseni tähän päämäärään. Jotta pystyn nostamaan luokkakorkeuksia, tulee mun oppia rentoutumaan hevosen selässä ja luottaa siihen, että se haluaa tehdä asioita radalla mun kanssa. Tehdä vähemmän itse. Nämä kaikki asiat tulevat näkymään jokapäiväisessä treenissä ihan sileänratsastuksesta lähtien, sillä kaikki pohja rakentuu vähitellen kotoa käsin ja heijastuu vasta sitten kilpailuareenoille.


 

Vaikka en ole pystyneet saavuttamaan Champin kanssa lennokkaita ajatuksiani suurista luokkavoitoista ja kasasta ruusukkeita, on kehitystä kuitenkin tapahtunut valtavasti. Champ on muuttunut ratsastettavuudeltaan jatkuvasti parempaan suuntaan: sitä ei tarvitse enää kantaa, koska se pysyy paremmin omilla jaloillaan ja liikkuu mielellään eteen. Siitä on tullut suorempi ja se kykenee myös kokoamaan hieman aiempaa paremmin. Sen ravi on muuttunut tahdikkaammaksi ja siihen on tullut joustoa, mitä en olisi voinut koskaan kuvitella sillä hevosella olevan. Suurimmat muutokset ovat tapahtuneet tämän vuoden loppupuoliskon aikana, mikä johtunee osittain myös tallinvaihdosta ja uusista ratsastuspohjista.

Missään tapauksessa en voi väittää, että Champ olisi sileällä tällä hetkellä sellainen, mikä tyydyttäisi vaatimukseni. Ei tietenkään, mutta kaikkia sen heikkouksia (ja ennen kaikkea omia heikkouksiani) pitää treenata päättäväisesti ja samalla maltillisesti kohti parempia suorituksia. Mielestäni olisi hienoa startata tulevalla kaudella jotkut seuratason koulukisat jossain helpossa luokassa ja käydä keräämässä rutiinia enemmän myös sen lajin puolelta. Kouluhevosta Champista ei tule, mutta sileäntyöskentely on kaiken ratsastuksen alku ja juuri. Samalla tavoin suunnittelimme tallilla starttaavamme helpoimmassa kenttäluokassa ensi kesänä, mikäli onnistuisimme sopimaan muutaman treenikerran alle loppukevään aikana.

Paljon on siis suunnitelmia! Vaikka kaikki nämä menisivät uusiksi ja tuleva vuotemme näyttäisi loppujen lopuksi ihan erilaiselta, en silti halua olla pettynyt vuoden kuluttua. Kaikella on aina tarkoituksensa ja uskon, että meidän vuotemme tulee olemaan kaikkien aikojen paras :)

Mitä tavoitteita teillä on tulevalle kaudelle?

16 kommenttia

 1. eiks sulla ole omien virheiden korjaamiseen mitään tavoitteita vai vaan champille ja kisoihin tavoitteita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää oli ratsukkokohtaisia tavoitteita. Jos listaisin kaikki omat virheeni, niin siihen ei yksi postaus riittäisi :D oletan, että ihan jokainen haluaa aina parantaa omaa ratsastustaan.

   Poista
 2. Mun tavoitteena on vakiinnuttaa mun suokin kanssa kisakorkeudeksi 90cm ja loppuvuodesta hypätä muutama 100cm. Näin niinkuin kisoja ajatellen, tietenkin myös korjata omat virheet yms. Haluaisin startata myös parit koulukisat mutta saapa nähdä lähdetäänkö kouluaitojen sisäpuolelle

  VastaaPoista
 3. Aikaisemman hevoseni kanssa kilpailimme 2014 vuonna 100-110luokkia , mutta hevosen vaihdoksen myötä hyppäsimme uuden hevoseni kanssa 90-100 luokkia. Tason alentaminen ärsytti kyllä alkuun, mutta nyt voin sanoa että se oli oikein tehty. Ei tuhottu kummankaan itseluottamusta, vaan tekeminen oli helppoa ja mukavaa. :) Nyt ensikaudella toivon, että pääsemme kisoissa hyppäämään 100-110 luokkia ja treeneissä ehkä jopa isompaa :).

  VastaaPoista
 4. Mulla aina tää sama "jossain vaiheessa 120cm luokkiin" mut katellaan viiden vuoden päästä :D

  VastaaPoista
 5. Mikä on korkein hyppäämäsi este ja millä hevosilla? :) Sitten mietin tuota kun sanoit pari postausta sitten että kun kävit Hollannista etsimässä ja kokeilemassa hevosia niin valmentajasi oli sanonut että onkohan Champ liian laadukas sulle ja muutenkin että se oli kaikista laadukkain kokeilemistasi hevosista. Eikös laadukkaalla hevosella pitäisi sitten luonnostaan olla hyvät askellajit ja olla hyvä ratsastaa, kun mainitsit tässä postauksessa että Champ on niin vino eikä siltä joskus löytynyt paljoakaan eteenpäin pyrkimystä eikä se kanna itseään ja laiskottelee takajaloillaan. Siis voi olla että mulla on sitten väärä käsitys laadukkaasta hevosista xd Määrääkö Champilla sen laatu sitten sen hyppykyky, rakenne, sukutaulu vai mikä? Valaise mua pliis! Ja kiva että aiot kokeilla mennä kenttäkisoissa ja koululuokissa! Mukavaa vaihtelua varmasti teille molemmille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen hypännyt pari kertaa 145cm oksereita parilla eri hevosella. Champ on niistä yksi :)

   Laadukkaan hevosen määritelmä riippuu täysin siitä, mihin tarkoitukseen hevosta halutaan käyttää. Champin kohdalla se on esteratsastus ja nimenomaan tällainen harrastelijatasoinen, kun en mä mikään taitava ole. Champilla on hieno ja iso laukka, loistava luonne, pyöreä ja hyvä hyppytekniikka ja super hyvä suku (joka ei tietysti ruunan kohdalla ole niin merkittävä). Se, että hevonen oli niin huonosti avuilla, johtui ihan sen ratsastuksesta. Ruuna voisi hypätä taitavan ratsastajan kanssa 140cm luokkiakin, niin kertoohan se jotain siitä, että se on tällä tasolla ihan ok laadukas hevonen. Toki verraten vaikka GP hevosiin ei tietysti samalla tavoin, tai jos miettii kriteerejä kouluratsuilta niin asia on ihan toisin :)

   Poista
 6. Mulla on aika samanlaisia tavoitteita (ensimmäisiä kenttäkisoja myöten!) tulevalle vuodelle, etenkin juuri tuo rentoutuminen ja vähemmän tekemisen oppiminen :) tsemppiä teille ensi vuoteen!

  VastaaPoista
 7. Mun tavoite on uskaltaa mennä eri hevosilla, ja varsinkin hypätä. Kiva postaus!

  VastaaPoista
 8. Söpö tuo eka kuva♡ tuli heti mieleen mun oma tamma. Joka valitettavasti on sairas. Mut joka päivä mennään pienillä askeleilla eteen päin. Mul on huonees kaks kameraa Liljan karsinaan. Toivotaan että kaikki onnistuu. Eikä jouduta lopettamaan Liljaa. Se on mulle tärkein eläin ikinä. Mä toivon että Lilja saa viettää tämän joulun ja vielä monta joulua meidän kanssa. Toivon sinulle kaikea hyvää. Ja ihanaa joulun odotusta teille. T: Iina sydämellä❤💋

  VastaaPoista
 9. Koska olen vastaalkaja ja minulla ei ole omaa hevosta niin kaikki tavoitteeni liittyvät vain itseeni, tosin teen niitä pitkälti en vain itseni vuoksi mutta myös hevosen, jotta olisin parempiratsastaja hevoselleni. :) Tavoitteina mm. Kantapäät kuriin, laukannostojen täsmentyminen ja juuri tuo puhumasi rentous ratsastaessa ;)

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat