keskiviikko 6. tammikuuta 2016

#673: Pakkasen puremaa

Eteläinen Suomi on saanut nauttia kuluneen viikon aikana ihanista talvipäivistä. Pakkaslukemat ovat kohonneet useana päivänä yli viidentoista asteen, mikä on sopinut itselleni paremmin kuin hyvin. Talvi-ihmisenä rakastan lunta ja pakkasta enemmän kuin moni muu, vaikka nautin silti suunnattomasti myös kesähelteistä, välikausia unohtamatta. 

Kovat pakkaset tuovat oman haasteensa hevosenomistajan arkeen. Kylmimmillä säillä tekee mieli jättää nelijalkainen karsinaansa ja kääriytyä itse lämpimän filtin suojiin kotisohvalle, mutta karaistunut hevosenomistaja nakkaa itselleen kasan nuttuja niskaan ja vaappuu toppavarusteissaan kylmyyden armoille. Mulla itselläni on hyvä tilanne sen suhteen, että meidän tallilla maneesin pohjaa huolletaan säännöllisesti ja se halutaan pitää mahdollisimman hyvänä treenausta ajatellen. Elohopean tippuessa kahdenkymmenen miinusasteen tienoille on maneesin lämpötila yleensä jossain reilun kymmenen pakkasasteen paikkeilla, joten ratsastaminen on pitkälti vain asennekysymys.

Champ aloitti vuoden 2016 varsin vauhdikkaissa mereissä!

Näiden kahden päivän aikana olen yrittänyt toppautua parhaani mukaan. Champin kanssa ratsastaessani tarvitsen aina kunnolliset varusteet, mikäli haluan tehdä töitä kunnolla. Maanantaina mulla olikin jalassa ratsastushousut ja -saappaat, mikä osoittautui lopulta ihan passeliksi vaihtoehdoksi. Hevosraukka oli nimittäin kävellyt koko edeltävän viikon ja sillä oli virtaa kuin pienessä kylässä! Energisyyden huomasi jo siitä, että kuntoonlaittopaikalla ruunan piti sählätä koko ajan johonkin suuntaan ja kävellessä vauhti oli pikajunan luokkaa. Päätin lähteä tuulettamaan meidän molempien aivoja ulos ja otin mukaan muutaman peltopätkänkin, joista sain pieniä videoita. Matkamme sisälsi useita vinkumisia, pukkiloikkia, täyskäännöksiä ja laukkaspurtteja. En voinut olla nauramatta kyydissä! Sama meno jatkui maneesissa, mutta eihän tuolle ruutitynnyrille voinut olla vihainen. Se oli niin työmotivoitunut ja selkeästi nautti päästessään taas liikkumaan. Sitä parempaa fiilistä ei mikään voi hevosenomistajassa aiheuttaa!

Champin ratsastuksen jälkeen ratsastin myös toisen hevosen, mutta siitä lisää tulevissa postauksissa. Tiistaina sen sijaan toppauduin entistä paremmin, sillä aamulla lämpötilat olivat reippaasti alle kahdenkymmenen. Nyt hylkäsin ajatukset ratsastushousuista ja puin kolme kerrosta fleeceä ja villaa ulkohousujen alle. Jalkoja koristivat äidin vanhat moonbootsit, jotka ovat tyylikkyydestään huolimatta äärettömän lämpimät ;) Pakko sanoa, että saatoin olla melkoinen näky kaupassa käydessämme. Onneksi Hööksissä ehkä ymmärrettiin hevosihmisen pelko paleltumiskuolemasta, vaikka muut asiakkaat vetelivätkin ihan tavallisissa ulkovaatteissa Michelin-ukko -pukeutumisen sijasta. 

Hauskaa on muuten huomata se, että vaikka pukeudun muuten päästä varpaisiin viiden vaatekerroksen alle ja lastaan hevoselleni kolme villaloimea alkukäynteihin, saatan silti ratsastaa täysin huoletta ilman hanskoja. Toisilla hevosilla menen aina vaikka ne keltaiset ja superpaksut rukkaset kädessä, mutta Champin kanssa viihdyn paremmin paljain käsin, eikä mulle tule oikeastaan edes kylmä sormista. Muistan yhä edelleen sen, kun pari talvea sitten esiinnyin joissain talvikuvissa ilman hanskoja -20 asteessa ja sain lukijoilta ihan valtavasti palautetta hanskojen puutteesta. No, kunhan kuvaajan sormet pysyvät lämpiminä, niin kaikki on aika mallillaan..

Maanantaina palasin siis virallisesti viikon mittaiselta lomaltani takaisin hevoselämän pariin. Sain muutamia vinkkejä paikoista, joissa olisin voinut käydä ratsastamassa Lapin reissumme aikana. Koin kuitenkin ihan hyväksi vaihtoehdoksi olla joskus kokonaisen viikon verran ilman hevosia, sillä siten intoa riittää enemmän myös kotioloissa. Vaikka hevoset ovatkin mulle äärimmäisen tärkeä osa elämästäni (tällä hetkellä varmasti tärkeämpi kuin koskaan aiemmin), on sitä kuitenkin huomannut, että elämästä on hyvä löytyä myös muuta sisältöä. Kotona arjen voi täyttää oman ja muiden hevosten ratsastelulla, varsinkin nyt ennen opintojen jatkumista. Tälläkin viikolla olen viettänyt tallilla jokaisena päivänä yli kuusi tuntia aikaa, töiden ja muun tekemisen ohella.

"Ai sulla oli jotain herkkuja? No voin mä tulla!" Champ ravaa aina luokse, jos menen kyykkyyn maahan :)
Eiköhän tässä ollut taas asiaa tarpeeksi yhtä postausta varten! Mulla on ihan älyttömästi kuvia, postausaiheita ja videoita koneella odottamassa julkaisua - enää pitää löytää aika niiden julkaisemiselle. Eiköhän tässä vähitellen päästä taas normaaliin rytmiin kiinni. Oikein ihanaa ja talvista loppiaista kaikille :)

Ratsastatteko te kovilla pakkasilla? Miten pukeudutte?

45 kommenttia

 1. ihana champ taas <3
  ratsastan kovilla pakkasilla tietenkin rajakin on että jos jotain -30 on nii ei ehkä sitten :'D tallille on vähän vaikea pukeutua paksusti, koska sitten ratsastukseen pitää riisua varusteita, mutta usein laitan monta alusvaatekerrostoa, kunnon villasukat ja toppahanskoja yms. Mutta kyllä mä silti rakastan talvea, ja lunta <3 !

  VastaaPoista
 2. Tää kahden lapsen äiti on vanhemmiten (26v) tullu niin mukavuudenhaluiseksi että -15 on ehdoton takaraja :D tosin meillä vaan maastoillaan eli ei oo maneesia lähimaillakaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman maneesia on kyllä kieltämättä tosi ikävää tehdä yhtään mitään järkevää talvella, näillä pakkasilla :/

   Poista
 3. Meilläkään ei ole maneesia niin kyl se -15 on raja. Hevonen varmaan pärjäis mut itse jäädyn tosi helposti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos itselle tulee kylmä, niin parempi jättää lämpimämmille säille :)

   Poista
 4. Täällä maailman mukavuudenhaluisin ihminen... :D nyt kun on vajaa -10 niin tuntuu jo siltä että nyt riittää. Jos menee yli -15 en ratsasta, mieluummin käyn kävelylenkillä hevosen kanssa. Toki jos pakkasjakso jatkuu pidempään niin pakkohan sitä on karaistua sitten ja pukea tarpeeksi päälle. Onneksi täällä ei melkein ikinä ole niin kylmä. :) Muistan hyvin yhden maastoreissun muutaman vuoden takaa kun mun reidet oli nokkos(pakkas?)ihottumalla koko loppupäivän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, ai sulla reagoi noin pahasti pakkaseen! Mulla tulee myös ihme patteja ihoon, varsinkin juuri reisiin, jos ne ovat liian pitkään jäässä. Mutta yllättävän nopeasti laskevat, jos seison tunnin kuumassa suihkussa :D

   Poista
 5. Muuten voisin ratsastaa mutta mulla rupee ottaa henkeen tossa 15 pakkasessa. Oli pakko peruu tän päivän tunti.
  T: Reija

  VastaaPoista
 6. Kun maneesia ei oo niin -15 on raja, alkaa ottaa itellä henkeen ja väistämättä jäätyy, kun hepan selkään ei voi älyttömissä toppakerrastoissa mennä. Näillä esim nyt -25 pakkasilla kävelen hevosten kanssa ja puuhailen maasta käsin, mutta ponit viihtyy kyllä pihalla koko päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että muuta aktiviteettia voi kehitellä heppojen kanssa ratsastamisen sijaan liian kylmille säille :)

   Poista
 7. Meillä on aina ollut hoidokkien kanssa vähän sellainen politiikka, että kovilla paukkupakkasilla mennään kevyemmin - esimerkiksi rentoja kävely-/hölkkämaastoja ja pientä jumppaa kentällä, kun maneesia ei ole ollut pikkutallien lähimaillakaan. Lähinnä pointtina on kai ollut se, ettei ratsasteta hikeen ja vältetään hirmuista hengästymistä, ettei kylmä käy pahasti keuhkoihin. Ja onhan se totta, että selässä on hankala olla Michelin-ukkona, joten senkin vuoksi on helpompi mennä kevyemmin... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mäkään en mitään hikitreeniä lähde tekemään kovilla pakkasilla. Michelin-ukkona on tosi vaikea tehdä yhtään mitään edes tallissa :D

   Poista
 8. Itse menen kovilla pakkasilla kevyen käynti-ravi ratsastelun. Vuokrahevosella on karvasataula (en tiedä sen virallista nimeä) sillä on hyvä mennä, niin ei jäädy ihan kokonaan :) ratsastusvarusteetkaan ei ole ihan käytännöllisimmät, mutta ainakin lämpimät !

  VastaaPoista
 9. Ratsastin tänään -30 asteessa - ei kovin hyvä idea! Toisen hepan käytin vaan maasta kävelyllä

  VastaaPoista
 10. Ratsastan lähes missä pakkaslukemissa vaan kauheesti vaan vaatetta. Maneesia ei löydy, kentällä tai maastossa mennään. mutta js nousee pakkaset yli -15 niin sitten vaan kävellään ja ehkä ihan vähän ravia, jos siitä kylmemmäksi niin pelkkää käyntiä mennään.

  VastaaPoista
 11. Puen kylminä päivinä tallille lämpökerraston, ratsastushousut, perus jonkun paidan, kahdet ratsastussukat ja villasukat, pilkkihaalarin, tuubihuivin ja semmosen "karvapipon" ja horzen talviratsastuskengät, sekä lasketteluhanskat. Yli -25 pakkasessa en ratsasta, siivoilen tallia ja pesen varusteita ja semmosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrospukeutuminen kunniaan! Pilkkihaalari olisi ihana :)

   Poista
  2. Joo se on kyllä ihan superlämmin :)

   Poista
 12. Meillä täällä rovaniemellä on nyt parin päivän pakkasjakso jolloin pakkasta -30 tai enemmän. Tänään -34 astetta ja käytiin suokkipojan kanssa silti vähän ravaamassa ja otettiin pikku pätkä myös laukkaa maastossa, tuli ihan kuuma.. :)
  Täällä lapissa koko talvi saattaa olla -20, joten ei auta olla liian mukavuudenhaluinen. ;) Hevoset kyllä pärjää missä säässä vain, ja toki ihmisetkin kunhan on tarpeeksi vaatetta. :) Täällä meillä toki helpottaa se, ettei ole pakkasilla sitä kamalaa viimaa mikä etelässä on, ja se viima saa lauhankin talvikelin tuntumaan järjettömän kylmältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siellä päin ei kauheasti voi kelejä valita :D Kyllä monelle etelän vetelälle menisi pupu pöksyyn niissä olosuhteissa!

   Poista
 13. Maneesia ei ole, pakkasrajoja ei ole vielä tullut vastaan. Tänään -21 ja olin 1,5 tuntia kevyellä maastolla. Hevosella keuhkoihin on pitkä matka ja ilma ehtii hyvin lämmetä, joten tällä pakkasella voisi tehdä muutakin kuin kävellä, jos pohjat olisivat kunnossa. Kunnon vaatetuksella voi ratsastaa edes vähän aikaa, vaikka pakkasta olisi -25. Hevosen liikuntatarve on sama pakkasillakin, joten en mielelläni anna turhia vapaita. Virtaa keräävä hevonen täälläkin. ☺

  kuolaintuella.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä juuri, liikkua pitää joka tapauksessa jossain määrin :)

   Poista
 14. Mitä talleja sulle suositeltiin? Kiinnostaa siksi ku asun Lapissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en tiedä nimiä, tai siis muista, lukee pari postausta taaempana :)

   Poista
 15. Kyllä täällä on hevoset jäänyt liikuttamatta useammankin päivän, tänäänkin mittari näytti -32.. :D Ei innosta lähteä itseään jäädyttämään, kuitenkin saavat tarhata porukassa isossa tarhassa 15h/vrk joten ei tarvitse paikallaan seistä :)

  VastaaPoista
 16. Meijän maneesi on niin viilee, että en kyllä ainakaan yli -20c ridaa :D Tänään käytiin maastossa kävelemässä, ja huomenna + pe pääsee kävikseen... Vihaan talvea!

  VastaaPoista
 17. Meidänkin maneesi on todella kylmä. Ratsastin viimeksi 15 asteen pakkasessa, voisin kyllä ratsastaa 20 asteessakin koska ratsastamisesta tulee lämmin. Talvi on ihanaa aikaa♡.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä myös tykkään! Mutta mielipiteensä kaikilla :D

   Poista
 18. Meillä pakkasraja on -20 sileentreenillä, jos menee yli sen niin vaan jotain kevyttä kävelyä/hölkkäilyä. Ja hypätessä -15 on raja. Meillä maneesi on niin viileä, lämmitetty maneesi olisi aika luxus ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat rajat täällä, ei sitä hikitreeniä voi kovilla pakkasilla tehdä. Lämmitetty olisi kyllä ihana :D

   Poista
 19. Moi tuli mieleen kysyä että onko Champ täyshoito tallilla vai hoidatko itse Champin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täyshoito, mutta siis ei siihen kuulu hevosen hoitaminen. Hoidan siis itse sen liikutuksen, harjauksen jne. Perus tarhaus/karsinan putsaus ja ruokien anto kuuluu hintaan. Meillä kyllä pidetään tosi hyvää huolta hevosista, eli niitä hoidetaan tarpeen vaatiessa enemmänkin :)

   Poista
 20. Saatan olla ehkä vähän hullu, mutta olin ratsastamassa -23 asteen pakkasessa kentällä, kun maneesia ei ole.
  Fleeset ja kaikki villapuvut, toppavaatteet niin kyllä pärjää! (:

  VastaaPoista
 21. Hei! Voisitko kertoa (tyhmälle!) mitä loimia olis hyvä käyttää klipatulla hepalla (tallissa,ulkona, ratsastuksessa) fleeceä, villaa, vohveliloimi vai pelkkää sileäpintaista toppista?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse suosin sileäpintaisia talliloimina, niin eivät hankaa ja kiristä. Kuivatukseen / alkukäynteihin villa on näillä säillä paras varmaan! Ja fleece on aika vihoviimeinen klipatulle, se kun sähköistyy helposti ja kinnaa vastaan. Mutta riippuu kaikkinensa niin loimesta :)

   Poista
 22. Hahah, meillä ei oo maneesia lähimaillakaan nii mun on aiiivan turha haaveillakaan näillä pakkasilla kuitenkin ilman lunta jostain kunnon sileän treenistä. No ainakin päästääm kävelemään maastoon ja kentälle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pääset treenaamaan pian kunnolla :)

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat