tiistai 9. helmikuuta 2016

#690: Riemuloikkia - hevosella ja ratsastajalla

Katsahdetaas hetkeksi ajassa taaksepäin. Perustin blogini vuonna 2011 eli melkoisen monta vuotta sitten. Tästä hetkestä tarkasteltuna tuntuu hurjalta ajatella, miten monta vuotta, päivää ja tuntia olen viettänyt blogini parissa kirjoitellen tänne hevoskuulumisiani ja tuntemuksiani erilaisten aiheiden tiimoilta. Hauskaa on ollut, enkä varmasti osaisi kuvitella toisenlaista menneisyyttä itselleni. Vai onkohan takana kenties erilainen, jollain tapaa loisteliaampi tulevaisuus? Ken tietää - tässä ollaan nyt ja siitä on oltava iloisia. 

Näiden kuluneiden vuosien aikana blogi on pääpiireittäin näyttänyt aina samanlaiselta. Kun loin blogille oman sivun, muokkasin siihen heti pohjan, jolla se jatkoi tämän vuoden alkuun saakka. Toki mukaan tuli vuosien varrella kaikkea uutta härpäkettä ja tekstiä esimerkiksi juuri sivupalkin puolelle, sillä olisihan samanlaisuus ollut pidemmän päälle puuduttavaa. Nyt on myönnettävä totuus: vaikka bannerin muoto sekä taustan väritys vaihtelivat, säilyi sama malli vuodesta toiseen. Enhän mä osannut tehdä muutakaan!

Koodaaminen on nykyään mulle varsin vieras käsite. Perustoiminnot ymmärrän, mutta laajempi osaaminen vaatisi sellaista perehtymistä, jonka en näe palvelevan nykyistä tarvettani juuri millään tasolla. Vuosi 2016 toi kuitenkin mukanaan ajatuksen pienestä ulkoasuremontista blogin puolella, sillä olihan tätä samaa mallia tuijotettu jo monen vuoden verran. Koska olin ideoideni kanssa peukalo keskellä kämmentä, käännyin lyhyen pohdinnan jälkeen Veeran puoleen. Nuori oululaisnainen tarttui haasteeseen reippaalla otteella luoden blogilleni täysin uudenlaisen ilmeen muutaman päivän aikana.


Uusi ulkoasu on mielestäni ihanan raikas ja ennen kaikkea vuodenaikaan sopiva. Toki se on hyvin erilainen kuin aiemmat ulkoasuni ja ensisilmäyksellä kontrasti menneeseen oli suuri. Vanhan kuvallisen bannerimallin tilalla on nykyään piirrosmainen kuva musta ja Champista, taustalla Champin pää haaleana linkkien alla. Uskon, että tällainen ulkoasu jakaa mielipiteitä moneen suuntaan! Annoin Veeralle melko vapaat kädet ilmaista itseään ja kun näin lopputuloksen, kysyin itseltäni ensimmäisenä simppelin kysymyksen: pidinkö näkemästäni. Vastaus oli lyhyen yksinkertainen: kyllä. 

Vaihtelu virkistää ja vanhoihin kaavoihin ei kannata kangistua. Veera loihti blogilleni ulkoasun, jossa on paljon hauskoja yksityiskohtia. Blogin nimi ja someikonit liikkuvat valkoisen tekstikentän molemmilla reunoilla sivun mukana ylös ja alas. Entisen bannerin paikalta löytyy välilehtien linkit ja hae-toiminto, joka on täysin uusi juttu täällä blogissa. Nyt voitte hakea vanhoja postauksia kirjoittamalla hakukenttään jonkin sanan tai esimerkiksi sanaparin - aika kätevää! Sivupalkkiin tuli mukaan uusia toimintoja, kuten kurkistus uusimpiin Instagram-kuviini sekä viikon luetuimpiin postauksiin. Listasinpas mukaan myös muutamia suosikkiblogejani :) Lunar Graphicsin eli Veeran kotisivuille pääsee paitsi sivupalkin yläosan linkistä, myös meidän hyppykuvan vieressä olevaa logoa klikkaamalla.

Mobiiliversiossa kaikki koodaus ei pääse oikeuksiinsa, mikä on tietysti harmillista niiden kannalta, jotka blogia pääsääntöisesti sitä kautta seuraavat. No, jokaiselle jotakin! Olen kuitenkin tyytyväinen Veeran kädenjälkeen ja panokseen, jonka hän tähän projektiin antoi. Mikäli ulkoasu-, koodaus- tai muu vastaava apu olisi tarpeen, kannattaa ihmeessä tutustua paremmin Veeran nettisivujen antiin. Sieltä löytyy linkkejä myös muihin blogeihin, joiden ulkoasuista vastaa sama henkilö.


Linkki videoon. (0:00-2:00 normaali juoksutus, 2:01 eteenpäin irtojuoksutus)

Mutta mä en suinkaan ole ainoa viime viikolla ilosta hypellyt tyyppi, sillä Champ pääsi koikkelehtimaan maneesiimme pitkästä aikaa vapaana. Tallillamme säännöissä kielletään juoksutus maneesissa, mutta koska viikonloppuna oli vuorossa irtohypytystä, sain päästää ruunan avaamaan paikkojaan pienen spurttailun merkeissä. Hauskaa sillä näytti olevan, toden totta!

Irtojuoksutus on mielestäni aina vähän kaksipiippuinen juttu. Jos hevosella ei ole isoa tarhaa tai laidunta, jossa se pääsee laukkaamaan ja riehumaan halunsa mukaan, tekee sille varmasti oikein hyvää päästä välillä irrottelemaan ilman ratsastajan kontrollia. Varsinkin näillä säillä tarhat ja maastot ovat sen verran jäisiä, ettei ulkona rallittelemisesta taida tulla kenenkään kohdalla yhtään mitään. Toisaalta vapaaseen laukkailuun tottumattomien hevosten kohdalla tulee aina vastaan  kysymys, osaavatko ne olla sen verran fiksusti, etteivät isosta tilasta huolimatta juokse aivan päättömästi ja riko samalla itseään. 

Hevosten kanssa toimimiseen liittyy aina riskejä. Tiedän muutaman tapauksen viime vuodelta, jossa hevonen on jouduttu lopettamaan irtojuoksutuksessa sattuneen vamman takia välittömästi. Toinen näistä tapahtui entisellä tallillamme. Monet haluavat välttää irtojuoksutuksen riskit ja jättää leikin kokonaan välistä, minkä ymmärrän oikein hyvin. Itse kuitenkin koen, että asianmukaisella tavalla hoidettu irtojuoksutus on kaikkien riskien arvoinen, sillä se tekee hevosen pääkopalle hyvää. 

Tältä näyttää Champ, kun se pääsee juoksemaan kentälle! c. Annika Mäki


Ja tältä meno näytti lauantaina maneesissa.. :D
Miten irtojuoksutus sitten kannattaa hoitaa? Ensinnäkin, hevosen tulisi olla lämmitelty kunnollisesti tapahtumaa varten, jottei sille tule esimerkiksi lihasrevähdyksiä. Sama pätee ihmistenkin urheilusuorituksiin: ethän sinäkään lähde pikajuoksuun kylmiltäsi. Toisekseen hevonen kannattaa suojittaa sen mukaan, miten itse tilanteen parhaaksi kokee. Mulla on aina jokaisessa jalassa suojat ja etujaloissa bootsit, jotta mahdollisilta irtokengiltä vältyttäisiin. Eihän suojat mikään henkivakuutus ole, mutta ne voivat estää varsinkin näin hokkikaudella haavoja ja muita ruhjeita. Suojiakin tärkeämpää on se, että itse juoksutus hoidetaan fiksusti. Hevosta ei saisi ajaa takaa päättömästi raipan kanssa huitoen, vaan sen pitäisi kuunnella ihmistä ja ääniapuja siitäkin huolimatta, että se saa juosta maneesissa tai kentällä vapaana. Ja viimeisinpänä, muttei vähäisimpänä kannattaa aina peittää mahdolliset peilit. Tätä me emme tehneet, mutta kuten monesti aiemmin todettua: älkää tehkö kuten minä teen, vaan kuten minä sanon ;)

Kuten videolta näkee, Champ nautti täysin rinnoin päästessään toteuttamaan itseään vapaasti. Juoksemisen jälkeen se oli kovin tyytyväinen itseensä ja tuntui seuraavana päivänä hyvinkin vetreältä nuorukaiselta. Näin ihmisen näkökulmasta oli ihanaa katsella, miten paljon ruuna näytti tykkäävän mahdollisuudestaan juosta juuri niin kovaa kuin itse halusi! Niinä hetkinä unohtaa ne pienet riskit, jotka aina piileskelevät kaiken toiminnan takana. Onneksi tällä kertaa kaikki meni hyvin ja hevonen pääsi ehjänä takaisin talliin. Nyt vain odotellaan seuraavaa irtojuoksutusmahdollisuutta!

Oletko sinä irtojuoksuttanut hevostasi? Miksi tai miksi et?
Mitä mieltä olet blogin uudesta ulkoasusta?

40 kommenttia

 1. Kaikkia hevosia on tullut aina irtojuoksutettua ilman mitään haavereita. Toki riskit on aika, mutta niin kai ne on kaikessa mitä tehdään? Niin kuin sanoit: irtojuoksutus tekee oikein tehtynä hevoselle hyvää ja on ihmisen vastuulla katsoa, että se on mahdollisimman turvallista.

  VastaaPoista
 2. Meillä ei maneesia ole joten kysympä että miksi peilit täytyy peittää! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kun hevoset tuppaavat pukittelemaan aika isostikin niin todennäköisyys, että kavio osuu peiliin ja peili särkyy on aika iso jos hevonen pukittaa juuri peilin ohi juostessaan.

   Poista
  2. Jotkut hevoset voivat myös juosta peilejä päin tai potkia tietoisesti siihen suuntaan, joten ne kannattaa peittää turvallisuussyistä :)

   Poista
 3. Me juoksutettaan osa joka kerta ennen tuntia, kaikki pöllöenergia pois että tunti menisi mahdollisimman rauhallisesti ja turvallisesti.

  VastaaPoista
 4. Itse kuulun niihin, joka lukee blogit puhelimella, joten valitettavasti uusi ulkoasu jättää melko kylmäksi. Se on puhelimen ruudulla todella tylsä. Blogin sisältö on kuitenkin itselle se syy, miksi tätäkin blogia luen ja se taas on ollut läpi vuosien erinomainen! Postauksesi ovat mielenliintoisia, ajatuksella toteutettuja ja teksti laadukasta :) sun ja champin menoa on ollut ilo seurata, jatka vain samaan malliin! :)
  -Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi! Mä olen samaa mieltä, että puhelimella ulkoasu on vähän "tylsä", mutta näin tällä kertaa :) puhelimelle koodaus on niin paljon isompi projekti, että sitä on hankala toteuttaa ainakin mobiiliversiota varten! Mutta kiva, että viihdyt lukijana :)

   Poista
 5. Anonyymi; Vastaan nyt Aadan puolesta. Peilit tulee peittää, koska hevoset voi pelätä niitä/pukittaa, potkasta niihin. Ja kävipä meillä kerran niinkin että varsa näki itsensä peilistä ja jäi kahden varsan väliin joten hyppäsi suoraan peiliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, onpa ollut ikävä tilanne! Toivottavasti ei käynyt pahasti :/

   Poista
 6. On nää Veeran ulkoasut kyllä kaikista hienoimpia! Mageita kivoilla yksityiskohdilla!

  VastaaPoista
 7. Minkä merkkinen kypärä sulla on? Minkä merkkisii kypäriä suosittelet ja mistä löytyy hyvä valikoima?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kaksi Charles Owenia ja se on osoittautunut oikein passeliksi kypäräksi :) muita en osaa suositella, kun en ole niiden käyttömukavuuteen perehtynyt. Kannattaa selata nettikauppoja ja katsella valikoimia :)

   Poista
 8. Jotenkin ajattelis, että just tää irtojuoksutus säännöllisin väliajoin ennaltaehkäisee niitä loukkaantumisia, mitkä aiheutuu kun hevoset energiapäissään riehuu pikkutarhoissaan tai lähtee taluttajiltaan lapasesta ja karkaa. Puhumattakaan niistä onnettomuuksista, mitä ihmisille sattuu liian energisten (liian vähän liikkumaan päässeiden) hevosten kanssa ratsastaen tai maastakäsin. :)

  VastaaPoista
 9. Aivan ihana tää ulkoasu!! Itsekin tarvisin uuden ulkoasun ja bannerin blogiin, oma tekemiini kyllästyn aina parissa päivässä enkä usein ole tyytyväinen.

  annijawesa.blogspot.fi

  VastaaPoista
 10. Itse odottelen kovasti sitä, että kenttä sulaa, jotta pääsen vähän irtojuoksuttamaan heppoja. Ne rakastaa sitä niin kovasti ja se tekee varmasti tosi hyvää, kun lähes koko talvi on pitänyt nysväillä pohjien mukaan! :)

  Tykkään tosi paljon uudesta ulkoasusta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nyt saisi kelit muuttua vähän paremmiksi.. Kiva että pidät :)

   Poista
 11. Upea ulkoasu :) Oma hevonen asuu isossa pihatossa, joten revittelyyn ei tarvita mitään omaa "tilaisuutta", hepat revittelee itse aina välillä :)

  VastaaPoista
 12. Ihanasti Champ seurasi sua (vai nameja :D ) ja pysähtyi aina kun pysähdyit. Mikä tuon valkoisen narun funktio hevosen mahan ympärillä oli liinassa juoksuttaessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nameja se varmaan seurasi, vaikka kyllä se tuota tekee ilmankin :) narun idea on ohjata hevosta ajattelemaan itseään pyöreämmäksi. Se on nykyään aika yleinen apuohja juoksutuksessa, löytyy nimellä selänpidentäjä tai juoksutusapu!

   Poista
 13. Ihana champ:) oon samaa mieltä ton juoksutuksen kans ja kyllä itsekin irtona pidän kun sopiva tila ym. On ja toki aina suojat jalassa, varsinkin jos ratsastaessa pidetään. Pakko kysyä et mitä noi biisit videolla on? :D

  VastaaPoista
 14. Niinkuin aiemmin jo sanoin - uusi ulkoasu on kyllä raikas ja tuo kaivattua valoa tähänkin vuodenaikaan. Upeaa jälkeä Veeralta, itsellekin kun on nuo koodaukset vähän hepreaa :D

  Mä en ole koskaan kuullutkaan että maneesin peilit pitäisi peittää, apua! Miten olen voinutkin jäädä paitsi tuollaisesta tiedosta? Oon varmaan aika kamala hevosenomistaja :D Muuten kyllä juoksutetaan mahdollisimman säännöllisesti, ja heppa on kyllä onneksi vielä tähän päivään saakka tullut ehjänä maneesista.. Näyttääkin tykkäävän aika paljon, ja on kyllä totta että seuraavana päivänä on vetreä hevonen (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mulle tää on painautunut mieleen siitä kun Ypäjällä ne verhot rullataan aina peilien eteen :D kiva että pidät!

   Poista
 15. Puhelimen ruudulla ulkoasu on tosi tylsä, mutta minulla saa puhelimella selattua myös internet/tietokone/tabletti-moodilla, joten uutta ulkoasua on tullut ihailtua niin. Tosin sekin näkyy pienenä kokonaisuudessaan, ja kun zoomaa, on vaikea selata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mobiilillahan tää on aika pliisu ja puhelimen työpöytäversiota on aina inhottava lukea :/

   Poista
 16. Oletko ja voitko joskus irtohypyttää Champia? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En irtohypytä sitä, koska sen hyppäämisen voi hoitaa ratsastajan kanssa turvallisemmin :)

   Poista
 17. Heei mitä ne oli ne jännityksen lievittäjät, mistä puhuit joskus aikaisemmin? Mä oon hirveä jännittäjä kisatilanteissa ja helpottais oloa varmaan hurjasti! Tai ainakin varmaan kannattais kokeilla :) Ja tää ulkoasu on ihana! Tykkään sikana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Niitä sai ihan luontaistuotekaupoista, en muista kuollakseni nimeä mutta varmasti siellä osataan neuvoa jos käyt kysymässä :)

   Poista
 18. Tästä sun ulkoasusta tulee todella pirteä olo! Ja saa inspiraatiota rueta väsäilemään itsellekkin pirteämpää ulkoasua.

  Empäs ole koskaan kuullut, että peilit pitäisi peittää :D Meillä on vaan kenttä, jossa ei ole peilejä, niin säästyn tuolta "työtltä". ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Joo, kyllähän ne kannattaisi aina vetää piiloon ;)

   Poista
 19. Eipä meillä tuota maneesia oo... ois aika käytännölinen ku heppa juoksee aioista läpi irtojuoksuttaessa:)

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat