sunnuntai 2. lokakuuta 2016

#795: Tyhmästä päästä kärsii..

Perjantai ja sunnuntai piti viettää mukavasti kisoissa Hyvinkäällä, ensin ykköstason ja sitten toisena päivänä kolmostason karkeloiden merkeissä. Kyllähän me lähdettiinkin matkaan hevosen kanssa, mutta käännyttiin hyvin nopeasti verryttelystä takaisin kotiin jo ensimmäisenä päivänä. Champ ei tuntunut mun mielestä hyvältä selkään, joten totesin, ettei mun kannata ottaa turhaan riskiä siitä, että hyppääminen olisi sille ikävän tuntuista.

Siis mitä ihmettä oikein tapahtui? Tämä vaatinee hieman selvennystä. Kaikki lähti liikkelle torstaista, jolloin hevosella oli kengitys sovitusti. Olin typeränä ja täysin ajattelemattomuuttani varannut hevoselle kengityksen juuri päivää ennen kisoja, vaikka tiesin menneisyydestä, että riski kengityksen jälkeiselle arkomiselle olisi olemassa. En vain jotenkin osannut ajatella asiaa, sillä Champ on välillä kengitetty kisoissakin ihan paikan päällä kokonaan ympäri ennen kahden päivän kisarupeamaa. Ruunalla on kuitenkin todella herkät kaviot, eikä kavioiden materiaali ole todellakaan hääppöistä, joten erittäin siistinkin kengitystyön jälkeen se saattaa arkoa kavioita. Etujaloissa sillä on pakko pitää pohjallisia, sillä sen kavioiden pohja on niin arka.

Näin me edustettiin. Champ näyttää jotenkin aikuisemmalta hupun kanssa :D
Ruuna on keksinyt, että vedessä on siistiä hengata. Se haluaa väkisinkin vetää itsensä kaikkiin lammikoihin, joissa se sitten polskuttaa etujaloillaan ja kävelee ympyrää. En pistä pahakseni, ainakin vesipelko on tältä osin selätetty!
Sain jo kengityspäivänä noottia kaveriltani siitä, että menin tekemään niin typerän ratkaisun. Eipä siinä enää itkut auttaneet, vaan selkään oli pakko kiivetä torstaina tsekkaamaan hevosen liikkuminen. Ja kyllähän se liikkui, oikeinkin mallikkaasti. Tein ihan perustyöskentelyä, minkä lisäksi näin hevosen liikkeen myös maasta käsin, sillä eräs kaverini alkuverrytteli Champin. Voin hyvällä omallatunnolla sanoa, ettei ilmassa ollut pienintäkään jäykkyyttä saati epäpuhtautta - ruuna oli oikeasti miellyttävä ratsastaa. Kerkesin siis huokaista helpotuksesta ja todeta, ettei tällä kertaa tarvinnut pohtia kengitysongelmia.

Perjantai koitti ja saavuin tallille tekemään valmistelut kisoja varten. Champ oli tuttuun tapaan puunattuna korvista kavioihin, oikein edustuskelposena valmiina pomppimaan esteitä valkoisen hiekan yllä. Mulla oli todella hyvä fiilis, sillä jännitystä ei ollut ilmassa ollenkaan ja olin valmis nappaamaan sijoituksen jos toisenkin kotiinviemisinä. Kisapaikalle saavuin hyvissä ajoin, sillä olin yksin liikenteessä ja halusin ottaa kunnolla aikaa saadakseni tehdä asiat rauhassa. Ennen luokkani alkua olinkin kävelyttänyt hevosta hyvin ja kerennyt jutella yhden jos toisen tutun kanssa, joka oli eksinyt paikalle kisatamineissa tai ilman. 

Tästä eteenpäin kuvia torstain ratsastukselta.

Ennen verryttelyyn saapumista kaverini manasi mokaani edellisen päivän kengityksen kanssa toiselle paikalla olleelle ihmiselle. Naureskelin vain, että ei Champ siitä mitään sano, se pötki edellisenäkin päivänä menemään niin innoissaan. Kaverini kysyi, olinhan muistanut juoksuttaa ja tarkistaa sen liikkumisen vielä kotona ennen lähtöä, mutta myönsin suoraan, ettei asia ollut tullut pieneen mieleenkään. Olihan hevonen ollut edellisenä päivänä kengityksen jälkeen täysin normaali. Verryttelyssä sainkin kokea melkoisen fiiliksen romahduksen, kun siirsin Champin raviin: se ei ontunut, mutta oli selkään todella jäykän tuntuinen, eikä oikein halunnut edetä. En halunnut ravauttaa sitä yhtään enempää, joten nostin laukan ja annoin sen laukata pitkin ohjin muutaman kierroksen. Siirsin hevosen uudelleen raviin ja ravailin hetken molempiin suuntiin ensin ohjat pitkinä, sitten kunnolla tuntumalla. Laukkatyöskentelyn jälkeen otin pari hyppyä pienelle ristikolle, hevonen oli ihan hyvän tuntuinen, mutta ei todellakaan normaali. 

Pyysin stewardia, kaveriani ja valmentajaani katsomaan Champin liikkeitä. Ravasin molempiin suuntiin, oikeassa se oli selvästi paremman näköinen ja myös tuntuinen. Se ei ontunut, mutta kuten stewardi sanoi, se on näyttänyt paljon paremmaltakin aiemmissa kisoissa. Pysäytin hevosen ja valmentaja tarkasti Champin kaviot, jotka olivat täysin normaalit ilman lämpöä tai muuta näkyvää ongelmaa. Valmenaja ja stewardi sanoivat, että mun pitäisi vain itse päättää, mitä haluan tehdä. Päätin ottaa yhden kokeiluhypyn pystylle, joka onnistui täysin normaalisti: hevonen hyppäsi innoissaan, eikä vastustellut yhtään. Heti hypyn jälkeen tiesin kuitenkin, etten halunnut startata yhtään luokkaa, sillä jokin ei tuntunut selkään täysin normaalilta. Champ on nyt hypännyt niin hyvin kisoissa, etten halua ottaa riskiä siitä, että se tekisi sille kipeää. Silloin oravanpyörä on valmis kaikella tapaa.Ahkerat loppuravit :D
Niinpä meidän retki Hyvinkäälle jäi varsin lyhyeksi. Starttien perumisen jälkeen istahdin hetkeksi tuomaritorniin. Totesin, ettei mua oikeastaan edes harmittanut. Tyhmästä päästä kärsii, no, tässä tapauksessa ihan kaikki. Pienen hengähdystauon jälkeen palasin takaisin ulkoilmaan, jonka jälkeen kävelin hetken loppukäyntejä ja hoidimme hevosen pois kotiinlähtöä varten. Se sai kuitenkin jäädä vielä hetkeksi traileriin odottelemaan heinien parissa, sillä kävimme katsomassa kisasuorituksia maneesissa. Kotiin palattuamme tein ihan normaalit toimenpiteet aina varusteiden putsaamisesta hevosen hoitamiseen asti, vaikka vähänhän se turhautti - emmehän olleet päässeet varsinaisesti tekemään juuri verryttelyä kummempaa. 

Lauantaina halusin katsoa Champin liikkumista liinassa, eikä se ollut ainakaan parantunut perjantaisesta. En viitsinyt kiusata ruunaa enempää, vaan heitin sille suitset päähän ja kävelin sen kanssa selästä käsin melko pitkään maneesissa ilman satulaa. Jos Champ olisi liikkunut lauantaina hyvin, olisin saattanut harkita sunnuntain starttia siten, että olisin vielä aamulla tsekannut hevosen liikkumisen ennen matkantekoa. Koska hevonen ei mielestäni ollut hyvä, luovuin sunnuntain kisa-ajatuksista suosiolla ja käytin seuraavan aamun lenkkeilyyn lämpömittarin näyttäessä tasan nollaa. Niin se kesä vain meni, ensimmäiset pakkaset ovat aivan nurkan takana. Sunnuntaina päätin kiivetä Champin selkään nähdäkseni, miten se liikkuisi edellisen päivän kävelytyksen jälkeen. Ja hyvinhän se, suorastaan pinkoi menemään minkä kintuistaan pääsi. En kuitenkaan uskalla edelleenkään huokaista helpotuksesta, sillä vaikka kaviot olisivat taas normaalit kengityksen jäljiltä, on meillä ongelmia rivin kanssa. Champillahan on nyt ollut kesäkuusta asti riviä kaikissa valkoisissa jaloissa, eli niissä, joissa ei ole pigmenttiä. Välillä tilanne näytti parantuvan täysin, mutta nyt viimeisen viikon aikana rivit ovat levinneet ja ne ovat oikeasti todella ikävän näköiset. Eläinlääkäri on tulossa huomenna paikalle tsekkaamaan jalat, sillä kaikista hoidoistani ja eläinlääkäreiden konsultoinneista huolimatta tilanne on vain pahentunut. Jos tilanne vaatii, menemme perjantaina klinikalle, mutta mikäli hommat voidaan hoitaa kotoa käsin, tehdään Champille samalla huomenna vuositarkastus yleisterveyden kannalta. Nyt siis toivotaan, että yksi eläinlääkärikäynti riittää ja saamme samalla jonkun tolkun rivien suhteen!

Sellainen kisaviikonloppu siis takana. Meillä tulee nyt väkisinkin taukoa, sillä vuositarkastuksessa Champia varmaankin huolletaan jotenkin, jolloin sillä on hetken kävelylomaa. Parin viikon päästä alkaakin Helsinki Horse Show, jolloin olen pois maisemista kaksi viikkoa. Saattaa siis olla, että koko lokakuu menee enemmän ja vähemmän kävelyhommissa, sillä ollessani pois maisemista olen ajatellut antaa Champille pienen loman ennen talven treenejä. Onneksi saan ratsastella muita hevosia tässä ennen jäähallirupeamaa, ihan pelkäksi laiskotteluksi ei munkaan elämä mene ;)

Onko teille tullut vastaan tapauksia, joissa riviä ei ole meinattu saada pois?

29 kommenttia

 1. Kokeile riviin Elizabeth ardenin 8 hour cream! Kuullostaa hassulta, mutta Nikke sanoi jossain Horsemailin haastattelussa, että hän käyttää sitä ja toimii. Meillä oli hevosella rivi liiasta proteiinista johtuen sellaisessa paikassa molemmissa takasissa, että ontui kun kiristi ja hiekat meni rupiin... Eläinlääkäriltä kokeiltiin vetramil, ei todellakaan ollut hyvä, sinkkivoide+antibiootti piti tilanteen kurissa muttei parantanut mitään, sama tilanne jonkun pikkupurkissa olevan kalliin liuoksen kanssa. Ostettiin sitten viimeisenä toivona 8hour cream ja sillä lähti rivit ihan kokonaan! En tiedä miten, mutta toimii loistavasti! Enää ei ongelmia ole ollut, mutta jos vielä tulee niin kyllä me tuota samaa hoitoa varmasti ensimmäisenä kokeillaan. Suosittelen oikeasti testaamaan, voide on riittoisaa vaikka suht hintavaa, voi sitä onneksi itselle käyttää, jos ei hepalle toimikaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Kiitti vinkistä! Tää pitää pitää mielessä :)

   Poista
 2. Nivelpiikitykset eivät ole pientä huoltotoimia vaan nivelrikon oireiden peittelyä ja lykkäämistä.vai?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Champille ei ole kuvissa ollut koskaan mitään sanottavaa, nivelrikosta on siis turha huudella. Toivottavasti vältytään siltä jatkossakin :)

   Poista
 3. Pyydä varmuuden vuoksi ell ottamaan verinäytteet maksa-arvojen varalta? Tuttavan hevosella todettiin laidunkauden päätteeksi vasta nyt syksyllä valoallergia, joka johtuu alsikeapilamyrkytyksestä ja oireili juuri pahenevalla rivillä sukkajaloissa, joka ei hoidosta huolimatta helpottanut. Kahdella hevosella samaa vaivaa ja hoito vaikutti kyllä todella vaivalloiselta, kun valkoisia merkkejä piti suojata auringonvalolta monta viikkoa, kunnes maksa-arvot tasaantuvat. -Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, laaja verenkuva otetaan toki :) itse asiassa alsikeapilaa oli meidän laitumella ja champ reagoi siihen siten, että sille tuli paljon patteja ympäri kehoa.. enpä ole ajatellut, että se voisi tänne asti vaikuttaa! Kiitti paljon vinkistä :)

   Poista
 4. Näin sut ohimennen pe verryttelyssä ja katoin heti ettei Champin liikkuminen näyttäny ihan hyvältä... :( Onko Champ ollut laitumella kesällä? Silloin rupi saattaisi olla rivin sijasta alsikeapilan aiheuttama, se tulee juuri valkoisiin kohtiin hevosilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei se hyvin liikkunut. Ja tuota alsikeapilaa pohdin itsekin nyt, kun ylempi anonyymi siitä vinkkasi. Pitääpä miettiä tarkemmin :)

   Poista
 5. Maksatko kaikki hevosen kulut itse ja kuinka paljon suunnilleen sulla menee rahaa siihen kuukaudessa? ihan uteliaisuuttani kyselen kun tässä on tullut mietittyä useamman vuoden oman hevosen hankkimista.. vaikka ylläpitämisen pystyykin maksamaan huoletuttaa tietysti, mitä jos tulee ylimääräisiä ell. käyntejä yms.. Kun ostit Champin jännititkö ettet olisi vielä valmis omaan hevoseen ja ,että tiedätkö tarpeeksi yms? vaikka itselläni ollut ylläpitohevosia tulee silti mietittyä, mitä jos en tiedäkkään tarpeeksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maksan niin paljon itse kuin vain mahdollista. Vanhempani maksavat perusvalmennukset, toki ell-kulut ja muut yllättävät kulut. Mutta kaikki raha menee kyllä hevoseen, mitään ei jää yli itsellä :)

   En jännittänyt, ettenkö olisi ollut valmis omaan. Mulla oli ollut niin monia vuokrahevosia, jonka lisäksi olin ylläpitänyt kahta hevosta. Ja työskennellyt talleilla vakituisesti niin Suomessa kuin ulkomailla, minkä lisäksi mulla oli ympärillä ihan valtavan taitavia ammattilaisia neuvomassa päivittäin. Toki oman hevosen kanssa on oppinut päivittäin uutta, joten uusi hevosenomistaja ei voi koskaan olla "valmis" ennen sitä ensimmäistä omaa. Sen se suola onkin, samalla oppii aina uutta :)

   Poista
 6. Yhtenä tehokkaana keinona riviin on lehmien utarevoide :) .. Nimeä en enää muista enkä tiedä saako samaa enää näin 10 vuoden jälkeen (kun sitä itse viimeksi käytin) mutta omalle nuorukaiselle iski todella sitkeä rivi aikoinaan joka eri hoitokokeiluista huolimatta oli ja pysyi.

  Sain ell silloin tuota utarevoidetta ja ei mennyt varmaan viikkoakaan kun rivit oli pois. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli tämä Kefa-Nova käytössä, se kyllä toimi todella todella hyvin! Loppui kesken ja siirryin Vetramiliin, siitähän se sitten vähän kuin paheni.. Olisi pitänyt heti käydä ostamassa lisää :(

   Poista
 7. Meillä muutama vuosi sitten erittäin sitkeässä ollutta riviä, joka lopulta lähti niin, että rivijaloista ajettiin kaikki karvat pois, sitten haudottiin rupea muutaman yön yli betadinhauteessa, jonka jälkeen kaikki irtoava rupi rapsutettiin pois ja sitten antibioottivoidetta. Tällä hoidolla rivi saatiin lopulta n. viikossa paranemaan täysin ja tätä ennen sen kanssa taisteltiin ties minkälaisten ohjeiden kanssa pari kk.

  VastaaPoista
 8. Harmi, että ette päässeet starttaamaan, mutta peukku sinulle, kun osasit ajatella järkevästi ja hevosen parasta! :)

  VastaaPoista
 9. Mitä kivennäistä Champ syö? Usein ainakin racingin kivennäinen (ja muut rehut) "tulee läpi" rivinä vuohisista, joillain myös mineral plus. On saattanut alkaa ihan yhtäkkiä vaikka ko. rehuja hevoset olisivat aiemminkin syöneet, rivi lähtenyt yleensä sen kivennäisen vaihdolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Champ ei syö kivennäistä, sen muissa rehuissa on kivennäiset valmiina. Mutta syö racingin selectediä kyllä, tää taitaa olla toinen vuosi :)

   Poista
 10. Bacibact ja Nt Dry auttanut täällä riviin. :)
  Pestä juurikin hyvin esim hexocilillä, kuivata pyyhkeellä, rapsutella irti isoimmat kokkareet ja päälle reilusti bacibactia. Toimii!
  Nt Dry on sädemätään kehitetty aine (kannattaa katsoa YouTubesta esittelyvideo) mutta sen käyttöä suositellaan myös kurarupeen. Tällä lähtee pahakin sädemätä parissa viikossa, ihan mieletön jauhe! :)

  VastaaPoista
 11. Kaikki vaseliini pohjaiset voiteet huonontaa riviä.

  VastaaPoista
 12. Saisitko jostain lampaan villaa? Siis sellaista käsittelemätöntä, jossa on tallella se lampaan ihosta "irronnut" rasva. Kuulostaa hassulta, mutta kun rivien päälle laittaa kerroksen lampaan villaa ja liima -tai normipintelillä kiinni niin ruvet pehmenee jolloin ne on helppo vaan rapsuttaa pois.
  Toinen keino, mitä ihan ell neuvoi on laittaa riveihin parafiiniöljyä ja kelmut päälle, annetaan vaikuttaa 15-20min. ja rapsutellaan pehmenneet ruvet irti, pestään hexocilillä öljyt pois ja päälle Kefa-Novaa.

  Nämä konstit olen ainakin itse kokenut toimiviksi. :)

  VastaaPoista
 13. Meidän hevosella AINOA hoitokeino lääkekuurien ja useiden voiteiden jälkeen aivan järjettömän pahan rivin (juurikin valkeissa jaloissa) hoitoon oli Celestoderm cum Garamysin-voide. Tämä määrättiin klinikalta verikokeiden ja koepalojen jälkeen. Se auttoi tosi nopeaa.

  Teit oikein kun et kisannut, hyvä ja viisas ratkaisu. Kisoja tulee kyllä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos en ihan väärin muista, niin mun mielestä meillä on nyt juurikin tuo voide käytössä. Toivotaan, että auttaa! :)

   Poista
 14. meillä oli! kannattaa hommata jostain vastakerittyä (käsittelemätöntä) lampaan villaa, sillä villan oma luontainen rasva auttaa riviin. me pidettiin pari vko aina yöt bottien alla villaa ja rivit lähti nopeasti. aikasemmin ei ollu auttanut mitkään rasvat tai litkut.

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat