torstai 6. heinäkuuta 2017

#889: Hevosen huoltoa ja uudet suitset

Olettekin ehkä huomanneet, että mun sponsoripostaukset ovat vähentyneet kevään mittaan runsaasti täällä blogin puolella. Tein jo ennen Champin lähtöä sopimuksen neljä ja puoli vuotta blogia sponsoroineen Veljekset Wahlstenin kanssa siitä, että jatkamme yhteistyötä uuden hevosen saapumisen myötä. Uudelle hevoselle kun tarvitaan aina kaikkea tarviketta, joten se tuntui kovin loogiselta vaihtoehdolta kaikkien kannalta ajateltuna. Macon saapumisen jälkeen aloin selailemaan Wahlstenin kuvastoa ja bongasinkin sieltä meille tarpeellisia hankintoja, joita esittelen kesän mittaan teille lukijoilleni. 

Tässä postauksessa kerron paitsi Macon kuulumisia, esittelen myös suitset, jotka sain Veljekset Wahlstenilta niin sanotun starttipakkauksen yhteydessä. En ole koskaan halunnut kaupallistaa blogiani liiaksi, joten kieltäydyn lähes päivittäin yhteistyötarjouksista, joita satelee sähköpostiini niin hevosiin liittyen kuin liittymättä. Tänä vuonna blogissa tulee esiintymään sponsoreina tai yhteistöiden merkeissä teillekin vanhat tutut Veljekset Wahlsten, Helsinki International Horse Show sekä Equestrian Stockholm. Näiden lisäksi saatte mahdollisesti loppukesästä kuulla myös hieman uutta ja kisaamiseen liittyvää kuviota, mutta siitä lisää myöhemmin. Mulla itselläni on ilo tehdä useiden vuosien pituista yhteistyötä hyviksi kokemieni yritysten kanssa, sillä voin puhua näiden tuotteiden ja tapahtumien puolesta omien kokemuksieni kautta erittäin positiiviseen sävyyn.

Monet teistä ovatkin kiinnittäneet huomiota mun uusiin suitsiin, jotka ovat koristaneet Macon päätä viimeisen parin viikon ajan. Champin lähdettyä myin omat micklemini pois, eikä jäljelle jäänyt enää kuin Vilholla käytössä olevat varsin tavalliset englantilaiset suitset ja Champillakin käytössä olleet meksikolaiset. Nuo meksikolaiset suunnittelin viime kesänä itse Champille, joten halusin ehdottomasti jatkokäyttää suitsia uuden hevosen kanssa. Tykkään valtavasti suitsien anatomisesti muotoillusta niskahihnasta ja vuosi takaperin muodissa olleesta korkeammasta leukahihnan kiinnityksestä, enkä halunnut luopua niiden käytöstä kokonaan. Meksikolainen turpahihna ei kuitenkaan tuntunut Macolle välttämättä parhaalta mahdolliselta vaihtoehdolta, joten pyysin Wahlstenilta ruunalle paremmin sopivan englantilaisen turpahihnan samoihin suitsiin. Itse suitset siis pysyivät muuten samoina kuin aiemminkin, sillä sain postissa tuon pelkän turpahihnan. Nyt voinkin tarpeen mukaan vaihdella suitsiin englantilaista tai meksikolaista turpahihnaa sen mukaan, mikä milloinkin on tarpeen.


Näissä kuvissa näkee hyvin Macon suitset myös niskasta. Suitset on saatu Veljekset Wahlstenilta. 
Macolla oli toissa viikolla raspaus, jossa odotin löytyvän yhtä jos toista isompaa sanottavaa suusta. Tämän vuoksi en lähtenyt leikkimään erilaisilla kuolaimilla tai sen kummallisemmilla suitsivirityksillä ennen raspausta, sillä halusin ensin tietää, onko suussa jotain konkreettista korjattavaa. Raspaus meni kaikkinensa todella hyvin, eikä suu ollut niin paha kuin esimerkiksi Champilla oli Suomeen tullessaan. Sanomista toki löytyi ja raspausväliksi suositeltiin puolta vuotta tai mahdollisesti pienempääkin, mikäli seuraavan raspauksen yhteydessä huomattaisi sellaista tarvittavan. Suurin ongelma suussa on nimittäin sen epäsymmetrisyys, kun Macon koko pää on vino silmien korkeutta myöten. Täten hampaat eivät tule täysin vastakkain, mikä johtaa epätasaiseen kulumiseen ja piikkien syntyyn. Saa nähdä, miten paljon juuri vasemmalla puolella kuolaimen viereisessä hampaassa ollut iso piikki on vaikuttanut kielen vasemmalla puolella roikottamiseen.

Champin raspaus oli aina oma operaationsa, sillä ruuna piti rauhoittaa kunnolla. Se oli todella kiltti, mutta sille jouduttiin aina tekemään niin paljon puolen vuoden välein suuhun, että se todennäköisesti sattui valtavasti rauhoitettunakin. Maco oli sen sijaan todella lungisti, eikä se juuri piitannut raspaamisesta. Toki se rauhoitettiin ja nauroinkin makeasti, kun kävelytimme sen karsinaan raspauksen jälkeen. Hevosraukka oli niin kännissä, että se hädin tuskin pysyi pystyssä pienestä rauhoitemäärästä huolimatta. Tästä on hauska video: hevosen takajalat menivät ihan miten sattuu hitaassa vauhdissa. Oli kyllä mielenkiintoista nähdä hevosen suu konkreettisesti ja kokeilla omalla kädellä niitä piikkejä, sillä vastaavaa en ole Champin kanssa saanut tehdä. 


Viikon ajan ehdittiin käyttää myös näitä meskikolaisia ;)
Nyt siis seurataan, miten nämä nykyiset suitset soveltuvat meidän käyttöömme. Uskoisin, että Maco pötkii menemään loistavasti ihan tällaisella tavallisella suitsituksella, sillä sitä se on käyttänyt myös edellisessä kodissaan. Sillä ei ole suussa mitään haavaumia tai muita syitä, mikä edellyttäisi esimerkiksi micklemien hankintaa. Toki saatan testailla aina erilaisia vaihtoehtoja, mutta ainakin tällä hetkellä ihan tavallinen englantilainen turpahihna tuntuu toimivan hyvin ja sopivan tälle hevoselle tavallisessa treenissä. Tykkään Wahlstenin suitsista senkin takia, että ne ovat hevoselle mukavat päähän nahan laadun ja pehmeyden puolesta. Esimerkiksi tuo turpahihna on pehmustettu kauttaaltaan niin, ettei leuan alle tuleva osa ole pelkkä ohut nahkaremmi. 

Maco myös hierottiin viime viikolla, enkä ole koskaan nähnyt hevosella samanlaista reaktiota hieronnan yhteydessä. Multa kyseltiin, onko Macoa hierottu aiemmin, ja voisin kuvitella tähän kieltävän vastauksen. Sen entisellä tallilla on ollut nelisensataa hevosta, eikä tällainen nuori hevonen ole varmasti ensisijassa hieronnan kannalta.. Hierojamme totesi heti alkuun, että ruuna on kauttaaltaan aika hyvän tuntuinen, sillä eteenkin lavat olivat oikein irtonaiset ja selkä tuntui hyvältä. Takaosassa oli jäykkyyttä lautasten ja takareisien kohdalla, jotka aukesivat niin, että mäkin yllätyin. Maco nosti yhtäkkiä toisen takajalkansa ylös sivulle kuin tietämättä, mihin se pitää asettaa. Se seisoi siinä asennossa niin järkyttyneen näköisenä, etten ole aiemmin nähnyt. Sitten se laski jalkansa alas ja jäi seisomaan ihan ihmeelliseen asentoon, jonka jälkeen se rupesi roikottamaan alahuultaan ja sen koko olemus meni todella uniseksi. Ja tämä kaikki tapahtui ehkä 15 sekunnin aikana. Ikinä elämäni aikana en ole nähnyt vastaavaa reaktiota hevoselta hieronnassa! Lautaset muuttuivat ihan "löllöiksi" eli ne suorastaan "aaltoilivat" koskiessa. Aiemmin ne olivat kovat, eivätkä joustaneet kosketuksessa juurikaan. Huh, tuon eron tunsi myös selkään ratsastaessa. 

Luulen, että Macoa hierotaan vastaisuudessa noin kerran kuukaudessa ihan vain lihaksien hyvinvoinnin vuoksi. Sillä ei ollut varsinaisia suurempia jumeja, mutta tuon reaktion itse paikalla todistaneena en voi väittää, etteikö osaava hieronta tekisi hyvää hevoselle. Sain ohjeeksi laittaa linimenttiä takareisiin ja pitkiin selkälihaksiin hyppäämisen jälkeen sekä syöttää magnesiumia varovasti, jotta lihakset palautuvat paremmin treenien jälkeen. Katsotaan, onko tuolla mitään eroa konkreettisessa elämässä!

Onko teillä kokemusta magnesiumin syöttämisestä hevoselle?

37 kommenttia

 1. Kuka teillä käy hieromassa :)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä voin antaa nimen, jos kysyt vaikka Facebookissa tai sähköpostilla :)

   Poista
 2. Nuo suitset on niin hienot!

  VastaaPoista
 3. Olen seuraillut tätä blogia sen alkuajoista asti vaihtelevan aktiivisesti, ja musta on aina ollut mukava seurata etenkin sun ja Champin kuulumisia. Nyt ei olekaan tullut pitkään aikaan käytyä täällä, ja tänään kun päätin pitkäs aikaa käydä taas stiigamassa tän blogin meininkejä, olin ihan murtunut kun huomasinkin, ettei Champ enää olekaan kuvioissa mukana. :'( Toivon kuitenkin tosi paljon onnea ja menestystä sulle sekä Macolle - jäänkin tästä seuraamaan teiän menoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, tuo oli varmaan iso muutos, kun tänne olet uudelleen tullut! Mutta hei, ihana kun palasit ja tervetuloa seuraamaan meidän menoa jälleen :)

   Poista
 4. Moikka!Pakko sanoa, aina silloin tällöin kun luen sun blogin juttuja niin tulee todella lämmin olo, tekstistä pystyy tuntemaan että sä teet juuri sitä mistä olet haaveillut. Et varmaan näistä sanoista muista mua mutta tutustuttiin yhdellä laitumella jonka jälkeen vietettiin aikaa enemmänkin ja kävin mukanasi solbackassa, hoidettiinkin yhdessä kahta nimeltä mainitsematonta hevosta :) kaikkea hyvää sulle, olet varmasti tehnyt paljon työtä että olet nyt siinä pisteessä missä olet ja tsemppiä uusien haaveiden tavoittelemiseen, olen jopa hieman kateellinen tuolle sun kunnianhimolle :D ja omalle hevoselle, itsellä ei ole muutamaan vuoteen ollut ja kun siihen kerran on tottunut niin ilman oleminen on tosi haikeaa, ehkä vielä joskus.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, ihana kuulla! Ei vitsi, Solbackan ajat olivat kyllä mahtavia.. Just vähän aikaa sitten muisteltiin näitä yhdessä entisten tallikavereiden kanssa. Niin se aika menee. Kaikkea hyvää sulle jatkoon, toivottavasti saat uuden hevosen tulevaisuudessa! :)

   Poista
 5. Hienot suitset, ja Maco on niin nätti!! <3 Sun postaukset on aina tosi mielenkiintoisia. Muuten, mahtaakohan Maco vaalentua tuosta iän myötä, tarkoitan vaan kun mun kimo hevonen on vaalentunut hurjasti siitä kun se tuli mulle kuusi vuotta sitten :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Uskoisin, että se vaalenee todella paljon vanhetessaan :)

   Poista
 6. Siitä kuvaamisesta/snäppäämisestä ajaessa vielä;
  "24 a § (24.5.2002/423)
  Viestintälaitteiden käyttö ajon aikana

  Radio- tai televisiovastaanotinta, muuta äänen- tai kuvantoistolaitetta taikka viestintälaitetta ei saa ajon aikana käyttää siten, että laitteen käyttö voi haitata ajoneuvon hallintalaitteiden käyttöä tai muuten häiritä kuljettajan keskittymistä liikenteeseen.

  Moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettaja ei saa ajon aikana käyttää matkapuhelinta siten, että pitää sitä kädessään."
  Tieliikennelaki 267/1981

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, osaat kopioida ja liittää? Ei vitsi miten hyvä taito! Onnea :)

   Poista
  2. Harmi ettei sun luetunymmärtäminen oo samalla tasolla ;)

   Poista
  3. Miten te jaksatte :D huhhuh

   Poista
  4. Teidän mielestä on siis ok rikkoa lakeja?

   Poista
  5. Edelleen kysymys mitä lainaan edelliseltä anonyymiltä: "miten te jaksatte"

   Poista
  6. Niin no sehän on toki Aadan oma asia jos vaarantaa oman henkensä, mutta pitääkö samalla vaarantaa muiden henki?

   Poista
  7. Tähän ihan sivukommenttina lisäisin, että kun kaikenlaisia ihmisiä netissä liikkuu niin Aadan (ja muidenkin) kannattaa ottaa huomioon sekin, että joku voisi ihan hyvin vinkata jonkun videon, jossa kuvataan ajaessa. Poliisi melko varmasti ottaisi yhteyttä ja lopputuloksena voisi olla sakko. En halua ottaa kantaa siihen, onko Aada tehnyt kuinka ison virheen kuvatessaan autossa ja julkaistessaan videon netissä, mutta ajattelin vain tuoda tämänkin näkökulman esille kun en ole nähnyt kenenkään tästä kirjoittavan. Nytkin viikon lopulla uutisoitiin 12- vuotiaasta Joonasta, jonka pullojen keräilyn joku oli yrittänyt käräyttää verottajalle... Että siinäkin mielessä kannattaa jokaisen miettiä, mitä sisältöä nettiin julkaisee.

   Poista
  8. Ei jestas mitä kukkahattutätejä tääl on tuost snäppäämisest ym jne, mä vaan sanon että jos poliisit alkais puuttuu kaikkii youtube-snäppi ym videoihi, nii täälä jäis ne vakavammatki asiat huomioimatta, nyt vähä järki käteen, mitää kuitenkaa ei oo sattunu ja snäpit maximissaa kestäny varmaa 6s...

   Poista
  9. Missä vaiheessa lakien noudattamisesta on tullut kukkahattuilua? Se, että mitään ei ole vielä sattunut ei tarkoita sitä että automaattisesti mitään ei tulisi koskaan sattumaankaan..

   Poista
  10. Ja sen kuuden sekunnin + siihen liittyvä puhelimen käyttämisen aikana ehtii helposti esimerkiksi juosta se lapsi tai eläin tielle.

   Poista
  11. Komppaan muita. Minua ei haittaa, jos ratsastaa vaikka ilman kypärää, silloin leikkii vain omalla hengellä. Mutta ajaessa kyse on kaikkien muidenkin liikenteenkäyttäjien turvallisuudesta! Itsekin ajan paljon ja kyllä kauhistuttaa, että tuolla liikenteessä on samaan aikaan noita puhelimen räpläilijöitä. Se kun lyhentää reagointiaikaa merkittävästi. Luulisi, että aikuisella ihmisellä on vähän enemmän järkeä päässä.

   Poista
  12. Tuolle yhdelle anonyymille joka kukkahatuista puhui, tiedoksi, että jos poliisille rikosilmoituksen syystä x tekee, on poliisilla velvollisuus ottaa tapaus käsittelyyn. On sitten eri asia, mitä tällaisessa tilanteessa poliisi ratissa kuvaamisesta tuumaisi, mutta rikosilmoitukseen on poliisin puututtava. Jos kerran puhelimeen puhuminen ratissa ilman fandsfreetä on rangaistavaa niin ihan taatusti kyseisenlainen kuvaaminenkin on. On lisäksi vähän keskenkasvuista alkaa nillittämään siitä, että "tällanen pikkujuttu, ei poliisi tällaisia varten ole senkin kukkahatut", kun missään ei ole määritelty, mikä rikos on "tarpeeksi vähäpätöinen", ettei poliisi siihen puuttuisi.

   En nyt sano että jokainen autossa snäppäävä/ puhelinta vilkuileva idiootti pitäisi ilmiantaa poliisille (siihen ei poliisin resurssit valitettavasti riittäisi), haen tällä kommentilla vain takaa sitä, että ihmisillä on ihan täysin väärä asenne liikenneturvallisuutta kohtaan. Itsekäs ja tyhmä saa olla, mutta kun liikenteessä voi vaarantaa toisten henkiä. Valitettavasti taitaa olla niin, että asiat pitää tässäkin oppia kantapään kautta, eli havahdutaan vasta sitten kun jotain sattuu.

   Poista
  13. On aivan totta, että poliisin on otettava käsittelyyn jokainen rikosilmoitus, joka tehdään - oli syy mikä tahansa. Näinhän se menee, itsekin muutamia rikosilmoituksia tehneenä ja vielä suurempaa osaa sivusta seuranneena voin todeta, että harvalla niistä mitään konkreettista vaikutusta on mihinkään. Surullistahan se on, se on pakko myöntää.

   Tuo Joonan tapaus oli todella ikävä, mun mielestä on naurettavaa "rangaista" 12-vuotiasta siitä, että hän oikeasti yrittää tehdä elämässä muutakin kuin sylkeä kattoon.

   Ja kuten monesti aiemmin sanottu, autolla ajaessa pitäisi keskittyä autolla ajamiseen ja piste. Eipä mulla ole tähän mitään muuta lisättävää :) Kiva, että asia herättää mielipiteitä. Eihän se mitään kukkahattuilua ole, jos on huolissaan omasta terveydestään muiden ohella.

   Poista
 7. Edellinen ano tarkentaa vielä kun puhelimella viestistä tuli melko sekava :D siis tarkoitin, että joku voisi tehdä poliisille rikosilmoituksen ja vinkata youtubesta löytyviä videoita "todisteeksi".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän niitä voi tehdä, jos haluaa sen tehdä :)

   Poista
 8. Pakko kysyä: meinaatko klipata Macoa talven tullen? Jos klippaat, niin olisiko mahdollista, että tekisit jotain videota/postausta aiheesta? ihan vaan että miten itse klippaat hevosen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Klippaan kyllä! Voisin tehdä, jos saan kuvaajan paikalle :)

   Poista
 9. Maco on supersöpö!
  Pakko kysyä; Miksi alaturparemmi?
  Mukavaa kesää teille, innolla odotan teidän kesäkuulumisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Alaturpis on ihan siksi, että se nyt sattuu suitsissa olemaan kiinni. Olen kokeillut mennä hetken myös ilman, en huomannut merkittävää eroa silloin. Pitää varmaan testailla jossain välissä uudelleen :)

   Poista
 10. Meillä syötetty MgB12 lähes koko sen ajan, kun heppa on ollut meillä. Se on runsaammalla käytöllä vähän rauhoittanut (aika räväkkä tapaus) ja pitänyt muutenkin lihakset kunnossa. Joskus ollaan pidetty pieni tauko ja heti on ollut revähdys jossain. Enää ei meillä siis tämän aineen käyttöä lopeteta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla, pitääkin hankkia tätä nopeasti! :)

   Poista
 11. Ketkä voitti ne puhelimen suojakuoret?��

  VastaaPoista
 12. Tuo anatomisesti muotoiltu niskaosa on super ja samoin pehmustettu turpahihna!

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat