tiistai 7. marraskuuta 2017

#918: Hiukset kypärän sisään?

Jos loimituskeskustelu on aina pinnalla oleva aihe, niin on myös ratsastajien hiustyyli kypärän ollessa päässä. En tiedä, ovatko ratsastajat ja hevosihmiset poikkeuksellisen innokkaita väittelemään mielipiteitä jakavista aiheista, mutta erinäisiä keskustelufoorumeita lukiessaan ei tältä mielikuvalta voi välttyä. 

Ratsastaja voi pitää hiuksia kiinni tai auki monella erilaisella tavalla. Yleisin käyttötapa lienee poninhäntä, joka on suurimmalle osalle täysin pätevä ja siisti tapa saada hiukset kuriin ennen kypärän asettamista päähänsä. Mutta annas olla, jos hiukset ovat pitkät. Silloin monen keskustelijan mielestä vaarana voi olla, että hiukset jäävät tippumisen yhteydessä hevosen jalkoihin tai varusteisiin kiinni. Tai jos selästä ei tipu, niin ainakin pitkät hiukset ovat valtavan epäsiisti tunnusmerkki jopa ponnarilla ollessaan. Ja voihan olla, että Polle häiriintyy pitkien hiuksien lepattaessa valtoimenaan ratsastajan selkää vasten. 

Mutta ei hätää - pitkät hiukset voi aina letittää! Vai hetkinen, voiko sittenkään? Ihan samalla tavoin ne letillä tai leteillä olevat hiukset voivat jäädä kiinni hevosen varusteisiin ratsastajan laskeutuessa tarkoituksettomasti ratsunsa selästä. Eikä edes samalla tavoin, vaan varmasti vielä todennäköisemmin, sillä letillä ollessaan hiuksiin voi takertua helpommin jotain ylimääräistä. Ja voihan hevonen vaikka pelästyä, jos paksu letti pitää ääntä osuessaan tuulitakkiin harjoitusravin tahdissa. Taas yksi syy, miksi letit ratsastaessa pitäisi kieltää.

Kaikkien upeiden kuvien takana Vilma Töyräs, kiitos! :)


Onneksi keskustelufoorumeilla esitetään myös ratkaisuja tähän polttavaan puheenaiheeseen. Hiukset kun voi aina laittaa nutturalle! Nutturan pystyy tekemään mihin tahansa hiuksiin ja ihan kuka tahansa, mikäli raatia on uskominen. Ja jos homma ei muuten pelitä, voi nutturan tekoa avittaa hiusverkolla. Hiusverkko on todella halpa, joten jokaisella on siihen varaa. Ei haittaa, vaikka niiden käyttö olisi kuinka vastenmielistä tahansa. Joskus nuttura voi nimittäin myös taivatankin ratsastajan tekemänä lopulta aueta kesken ratsastuksen, jolloin tuo hiusverkko ehkäisee katastrofin eli sen, että hiukset saattaisivat valahtaa alaspäin tai vaikka heilua hetken valtoimenaan.

Koska siitähän kaikki ovat yhtä mieltä: tosiratsastaja ei ratsasta tukka auki. Harvoin sitä näkee yhtä vahvaa yksimielisyyttä hevosihmisten keskuudessa jostain asiasta. Täysin valtoimenaan vapaana roikkuva tukka on etiketin vastainen paitsi siisteydeltään, myös turvallisuudeltaan. Kaikki tuntevat lapsuudestaan jonkun teinin, joka halusi aina mennä hiukset auki, koska hän omasta mielestään näytti typerältä poninhännän kanssa. Ja samalla vanhemmat tuntiratsastajat päivittelivät kuorossa, miten kamalalta auki oleva tukka näyttää kypärän kanssa. Siihen asti, kunnes opettaja käski teiniä laittamaan hiuksensa kiinni. Joo, olen ollut todistamassa tätä tilannetta itse aikoinaan.

Itse en sentään ollut tuo pitkähiuksinen teini, koska fiksuja tyttönä olin aikaani edellä ja leikkasin hiukseni niin lyhyeksi, ettei niitä saanut edes poninhännälle. Se onkin varmaan paras vaihtoehto tähän hiuskeskusteluun, sillä silloin kenelläkään ei ole varaa valittaa hiuksien ja kypärän väärästä yhtälöstä. Nyt siis kaikki leikkaamaan hiukset lyhyiksi tai vaikka kokonaan pois, se kun tuntuu olevan muotia ainakin sosiaalisen median vaikuttajien keskuudessa. Tukka veks, niin ei tarvitse pahoittaa kenenkään mieltä. Ihan sama, vaikka itse pitäisit enemmän omista pitkistä hiuksistasi.Jos kuitenkin koet haluavasi säilyttää nykyisen mahdollisesti pidemmän hiustyylisi, on olemassa vielä yksi tapa hiljentää keskustelufoorumeiden hiuspoliisit. Laita tukka kypärän sisälle ja uskottele muille olevasi kalju! Silloin ei pitäisi kenelläkään olla sanomista mihinkään, kun hiuksia ei näy lainkaan kypärän alta. Tai varmasti joku sanoo sen olevan typerän näköistä tai vähintäänkin turvallisuusriski. Ehkä parasta olisi siis vain jättää ratsastus sikseen, niin ei tarvitse miettiä, mitä muut ajattelevat.

Puhutaan hetki ihan tosissaan, tuon muun humoristisen kirjoittelun jälkeen. Mä itse tykkään pitää hiuksia kypärän alla, sillä mielestäni se on oikeasti siistin näköistä. Yhtä lailla pidän hiuksia poninhännällä toisen kypäräni ollessa päässä, koska sen kypärän alle hiukseni eivät ehkä mahtuisi (myönnettäköön, etten ole edes vaivautunut kokeilemaan). Aurinkolopallisessa kypärässäni tuntuu olevan enemmän tilaa, jolloin hiukset mahtuvat sinne ongelmitta. Ostin kypärän alun alkaen sillä ajatuksella, että haluan pitää hiuksia siellä alla jokaisella ratsastuskerralla: hankinkin kypärän yhtä kokoa normaalia isompana. Kypärä oli mulle ehkä aavistuksen verran liian iso silloin, jos hiukset olivat poninhännällä. Nyt mulla on sama kypärä koon pienempänä eli normaalissa kypäräkoossani, jolloin kypärä on mulle sopiva, oli hiukset alla tai ei. 

Eli omana huomiona voin sanoa, että ainakin tällaisten lyhyiden hiusten kanssa ei kannata ostaa yhtä kokoa isompaa kypärää, vaikka haluaisi pitää hiuksia kypärän alla. Eri asia on, jos hiukset ovat todella pitkät ja todella paksut. Sellaisetkin saa hyvin kypärän alle piiloon, mutta se vaatii jo hieman enemmän tekniikkaa ja toistoja. Koska multa on kyselty useasti siitä, miten laitan hiukseni kypärän alle, päätimme vihdoin kuvata aiheesta videon ohjeineen. Toivottavasti tästä on hyötyä niille, jotka asiaa ovat pohtineet! Ja loppuhuomiona totean, että älkää lukeko tätä tekstiä kauhean kireän pipon kanssa. Moni varmaan huomasi mun kirjoittaneen tätä kömpelösti kieli poskella, mutta jos joku ei vielä tajunnut, niin just saying. Hevosihmiset ovat ihania!

Miten sä pidät hiuksia kypärän kanssa?

49 kommenttia

 1. Oma tukkani on juuri sen mittainen ettei pysy ponnarilla, saati nutturalla, joten teen aina jakauksen ja letitän siitä eteenpäin kypärän alalinjan mukaisesti hiukset taa. Ja letityskumppareille kiinni hapsut mitä taa jää :D mikään ei oo rasittavampaa kun kesken ratsastuksen jostain hius karkaa ja tietenkin menee suuhun sit koko ajan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on maailman rasittavinta! Onneksi mulla on nyt ollut viime vuodet taas lyhyempi tukka, niin samalla tavalla ei tuota ongelmaa ole :)

   Poista
 2. ponihännällä :). Hiukseni ei ole niin pitkät, että niistä vaaraa olisi ponihännällä, nutturaa en tykkää pitää, on epämiellyttävä.

  VastaaPoista
 3. Miten tee saatte hiuksenne mahtumaan kypärän alle? Oma kypäräni on mielestäni aivan sopiva mulle, eikä sinne kyllä hiukset mahdu millään :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mäkään saisi varmaan toisen kypärän alle, mutta tuonne mahtuu hyvin. Riippuu niin kypärän mallista! :)

   Poista
 4. Haha. Mulla on hiukset avoimena polviin asti, letitettynä noin lonkkaan. Pakko letittää, kun nutturan väksläämisessä menee hermo, jos sen joka ratsastuskerta laittaisi. Kisoihin laitan nutturan pussukan kera ja noin 20-30 pinniä sekaan, että pysyy... Jotkut herkemmät hevoset kutiavat, kun letin pää osuu selkään, joten joudun taittamaan letin kaksin kerroin. Vähän huvittaa, kun joutuu vekslaamaan välillä tuon tukan kanssa, mutta ihan heti ei tule mieleen leikata, kun on yli 20 vuotta kasvattanut :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, sulla on ihan super pitkät hiukset! Mä en osaisi elää niin pitkien hiusten kanssa, vaikka pisimmillään munkin tukka on ollut about lantioon asti aukinaisena :D

   Poista
 5. Mulla on suhteellisen lyhyet hiukset niin laitan vaan ponnarille tai säälittävälle nutturalle. Ei ainakaan vielä kukaan ole huomautellut :D Oot kyllä oikeessa siitä, että hevosihmiset keksivät aina jotain aihetta kiistellä tai valittaa, ei välillä tiedä pitäiskö nauraa vai itkeä :D

  VastaaPoista
 6. Mulla ei ole omia hiuksia ollenkaan sairauden takia,joten hiustenlaitto-ongelmaa ei ole. :) Käytän toki huivia kypärän alla sekä talvisin ohutta pipoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, selviät siis ilman tätä ongelmaa! Tuo huivi on varmasti tosi hyvä idea :)

   Poista
 7. Hassua, en ole koskaan edes ajatellut asiaa :D Mulle on melkein ihan sama miten pidän hiukset ratsastuksen aikana. Ovat kuitenkin sen verran pitkät, että auki ne mielestäni haittaisivat ratsastusta tulemalla tielle, joten jotenkin ovat aina kiinni.

  VastaaPoista
 8. Kiva tällänen vähän humoristinen postaus nyt! :) Itse pidin alkuaikoina tukan vain ponnarilla, vaikka se oli pitkä (ei mikään älyttömän). Mutta nyt kun haluan ratsastaa ihan tosissaan, ja kisata paljon sekä käydä paljon valmennuksissa, lähti osa tukasta veks! Nykyään mulla siis aina tapana laittaa tukka kypärän alle, mutta jos kyseessä vain joku maastossa pikku lenkki, niin laitan vain ponnarin. Mutta hyvää jatkoa sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, mulla vähän sama. Ja kotona käytän usein myös mun toista COn kypärää, jolloin hiuksia ei edes sinne alle niin hyvin saa :) kiitti samoin sulle!

   Poista
 9. Meil tallilla junnut opetti kesällä meille tädeille ton :) Mutta nyt vasta kokeilin ekaa kertaa ja tosiaan sp8 kanssa mätsää tosi paljon paremmin kuin tavallisempien kypärien :D Kiitti videosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin munkin mielestä SP8 on kuin tehty tätä varten! :D

   Poista
 10. Kahdella letillä. En tykkää pitää ponnarilla takana, jos vaikka otetaan kuvia ja muutenkin. Auki ollessaan ne ovat taas vaan tiellä, joten letit on paras vaihtoehto. Ei ole niin tiellä ja näyttää ihan kivalta kuitenkin :)

  VastaaPoista
 11. Mun hiukset peittävät tällä hetkellä juuri ja juuri lapaluut, kun alkusyksystä leikkasin noin 15cm lyhyemmäksi hiuksia. Pidemmillä hiuksilla en saanut hiuksia siististi kypärän alle, vaan latvat tunkivat aina kypäräl lipan alta otsalle :D:D Nykyään hiukset mahtuvat kypärän alle, mutta en tykkää siitä, miltä se mun kypäräni kanssa näyttää. Laitankin hiukset yleensä vain niskaan poninhännälle, vaikka tuo kypärän sisään tunkeminen olisi paljon turvallisempaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo pitköt hiukset aiheuttavat kyllä ongelmia helposti, jos ne haluaa siististi kypärän alle :D

   Poista
 12. Ei onneksi tuota ongelmaa kun tukka on tosi tosi lyhyt! Tosin näytän sitten pojalta kypärän kanssa mutta ei sen niin väliä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, etkä varmasti näytä! Lyhyt tukka on rohkea veto :)

   Poista
 13. Toi oli tosi hyvä vinkkivideo, mut mun tukka ei mahdu mun kypärän sisään... :/ Tosi upeita noi kuvat, ja älyttömän hieno toi sun kisatakki!! :o :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraava kypärä tulevaisuudessa sitten sen mukaan, että voi vaikka sisälle mahtuakin :) Kiitos, mäkin tykkään tosi paljon!

   Poista
 14. Mielettömän hieno kisatakki :) Ootko muuten käyny jo kattomassa siirixo.blogspot.fi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään tästä kanssa ihan superisti! Ja tosi kiva, että Pämppis on päässyt mukaan teidän menoon! Se on niin ihana <3 Pitäisi tulla moikkaamaan sitä jossain vaiheessa talvella!

   Poista
 15. Mä oon pari kertaa tunkenut hiukset kypärän alle mutta ne on niin pitkät että pakko jättää pieni ”häntä”/koukku niskaan ettei latvat tuu silmille. :D nyt en tosin oo kokeillut viime kampaajakäynnin jälkeen, lähti melkein 10 cm pois niin nyt ne ehkä mahtuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan nyt mahtuisi paremmin! Tai sitten sun pitäis taitella ne kypärän alle jotenkin :D

   Poista
 16. Rehellisesti sanottuna, en ollut edes miettinyt koko asiaa ennen tätä postausta :D omat hiukseni ovat aina ylettyneet liki alaselkään saakka ja pidän niitä kyllä ihan vaan ponnarilla ja aion pitää jatkossakin. Hiukseni ovat senverran paksut, että en usko niiden koskaan mahtuvan minkään kypärän alle ja nutturaa niistä ei saa (ilman massiivista niskasärkyä). Lyhentää en halua, koska olen aina rakastanut pitkiä hiuksia, joten näillä mennään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan oikein! Hiukset pitää olla just sellaiset, kun itse tykkää :)

   Poista
 17. Minulla on kyllä niin pitkät ja paksut hiukset ettei kypärän alle mahdu/pysy :(
  Itse ennen pidin vain ponnarilla niskassa ja nykyään kesäisinkin, mutta nyt takkikaudella pakko laittaa jonkinlaiselle nutturalle kun poni vastustaa erittäin suuresti hiusten kahinaa takkiavasten. Mutta kun uusi kypärä hankintaan niin varmana tämänkin huomioin!

  VastaaPoista
 18. Miten pitkiä välimatkoja sulla on työn, koulun, asunnon ja tallin välillä? Mitkä ois sulle tässä elämäntilanteessa sellasia maksimimatkoja joihin vielä uskosit pystyväsi? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Töihin menee sellainen 30 minuuttia, koska kävelen junalle 15min ja siitä sitten junalla 3min ja asemalta töihin alle 5min. Mutta junat ei mene aina ihan kohdalle :) Kouluun junalla sitten 40min, koska sama kävely + 12min junassa + Steissiltä kampukselle viitisen minuuttia kävellen. Joskus menen bussilla, sillon tarvitsee kävellä vähemmän kotipuolella, mutta se nyt on muuten maailman hitain :D Tallille ilman ruuhkaa 30min. En mä oikeen viitsisi käyttää matkohin enempää aikaa, se on oikeasti niin turhauttavaa istua autossa tekemättä mitään. Kävellessä voi onneksi hoitaa asioita puhelimitse, jos tarpeen on.

   Poista
 19. Asutko solussa kavereiden kanssa vai oliko kämppikset sulle entuudestaan tuntemattomia? Ja minkälaisia kokemuksia sulla on soluasumisesta?:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Entuudestaan tuntemattomia kaikki kaksi! Toinen vaihtuikin jo tässä kesällä ja tilalle tuli uusi tyttö. Kyllä mä voin suositella soluasumista, ei mitään elämää suurempia ongelmia ole ollut. Mun kämppikset on siitä kivoja, että he on aika paljon poissa - kuten myös minä. Lähinnä nukutaan täällä ja sitten tietty jotain opiskelujuttuja tulee tehtyä kotona. Kaikki huolehtii omista tavaroistaan, koskaan ei ole ollut ongelmia melun tms kanssa. Ainoa selvä miinus on, että mä haluaisin pitää kaikki paikat supersiistinä, niin sitten ärsyttää jos joku jättää esim leivänmuruja pöydälle. Eli mä oon oikeastaan se, joka siivoaa yhteiset tilat. Mutta itepä haluan elää siisti :D Kyllä mä silti muuttaisin pois, jos saan yksiön jostain opiskelijahinnalla. Saisi sisustaa koko kämpän mieleiseksi :)

   Poista
 20. Mä en pysty ratsastaan KOSKAAN tukka ponnarilla. Pienempänä kun käytti turvaliiviä niin ällötti niin paljon kun tukka oikeen kietoutu kaulan ympäri 😂 Pakko laittaa aina ranskanletti tai kaks, kypärä on vähän reilukin niin tuo mukavasti vähän paksuutta päähän toi letti X)

  VastaaPoista
 21. Mä en pysty ratsastaan KOSKAAN tukka ponnarilla. Pienempänä kun käytti turvaliiviä niin ällötti niin paljon kun tukka oikeen kietoutu kaulan ympäri 😂 Pakko laittaa aina ranskanletti tai kaks, kypärä on vähän reilukin niin tuo mukavasti vähän paksuutta päähän toi letti X)

  VastaaPoista
 22. Itse omistan ristiselkään asti ulottuvat hiukset, jotka ovat lisäksi paksut. En ole edes mikään näppärä sormistani, letin osaan tehdä ja kehnon nutturan, mutta siihen se jääkin :D Hiukset letille ja letti takin alle, näin pysyvät kurissa eivätkä takkuunnu, kuten tekisivät ponnarilla ollessa. Ja koska ovat paksut, nutturan kanssa saisi työntää pinnit päänahkaan kiinni, joitteivät harjoitusravissa tipahda ja purkaannu. :D Olen myös laiska enkä jaksaisi alkaa taiteilemaan mitään erikoista, hiukset ovat aina letillä säällä kuin säällä xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on varmasti hyvä valinta! Mulla ei oo koskaan ollut ongelmaa takkujen kanssa, eli siltä osin oon selvinnyt vähällä. :)

   Poista
 23. Mulla on aina ollu tosi pitkät hiukset, alaselkään vähintään, ja paksut. Haaveena olis permis ja sitten joskus se lyhyt tukka mutta ennen sitä saa kyllä olla luova... :D nyt oon menny leteillä, neljä lettiä on paras valinta niin ei paina päätä liikaa. Tosin tekeminen on niin ison työn takana että ei aina jaksa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, neljä lettiä kestää tosiaan laittaa päähän! :D

   Poista
 24. Omasta mielestä varsinkin kisoissa, tulisi hiukset laittaa nutturalle tai kypärän alle, se heiluva ponihäntä on oikeasti epäsiistin näköinen, varsinkin isommissa kisoissa. Se miten kotona tahtoo hiuksiaan ratsastaessa pitää on mulle aivan sama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, se on just se kuuluisa mielipidekysymys :D

   Poista
 25. Mitä, jos esim on niin lyhyet hiukset, että niitä ei saa nutturalle.

  VastaaPoista
 26. Mulla hiukset on vähä yli olkapäästä alaspäin. Mä en saa niitä mitenkään nutturalle.

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat