lauantai 16. joulukuuta 2017

#929: Mitä Maco syö?

Montakohan kertaa multa on kysytty kuluneen puolen vuoden aikana siitä, mitä Maco syö? Kysymykset ovat tulleet lähes poikkeuksetta kuvaamieni tallipäivien videopostauksien tai Snapchatin MyDay-koosteiden takia, kun olen niissä vilauttanut ohimennen päivän rutiinina sitä, miten teen hevoselleni ruoat. Olen aina lupaillut tämän postauksen toteuttamisen, mutta syystä tai toisesta tekeminen on aina jäänyt ja jäänyt. Mutta nyt mennään itse asiaan!

Oikeastaan syy tälle postauksen karttamiselle on aika selvä: hevosten ruokinta jakaa ihmisten mielipiteitä todella suuresti. Kaiken kaikkiaan olen tainnut tehdä blogiini näiden kuluneiden kuuden vuoden aikana yhteensä ehkä viitisen ruokintaan liittyvää postausta, mikä on aika minimaalinen määrä ottaen huomioon postauksen kokonaismäärän (jonka jokainen voi lukea tämänkin postauksen otsikosta). En koe olevani ruokinnan asiantuntija, enkä siksi halua sellaista kuvaa kenellekään antaa. Toisaalta ruokinta menee vähän samaan kastiin kuin loimitus - toiset haluavat mahdollisimman yksinkertaista ja toiset taas kaikkea mahdollista. Siitähän se soppa syntyykin, kun muutenkin mielipiteitään kärkkäästi puolustavat hevosihmiset alkavat väittelemään asioista. Usein unohtuu, että hevosetkin ovat yksilöitä, eikä kaikki käy kaikille. 

Seitsemäntoista harrastusvuoden aikana on tullut nähtyä yhtä jos toista ruokintatapaa aina pieniltä maalaistalleilta Säyneisen perukoilta kansainvälisen tason myyntihevostalleille Belgiaan asti. Koskaan en ole joutunut pohtimaan omien hevosteni ruokintaa yksin, vaan sitä on ollut miettimässä valmentajani tai joku muu alan ammattilainen. Esimerkiksi Champin ruokinnan suhteen kysyin apua eläinlääkäreiltä ja monilta mahahaavahevosten omistajilta, jonka jälkeen saimme suunniteltua sellaisen ruokinnan, joka tuntui sopivan hevoselle hyvin. Ja ainakin omaan silmääni ruuna näytti ulospäin hyvältä, sillä se oli pyöreä, kiiltäväkarvainen ja eloisa. Ruokinta kun puhuttaa muutenkin nykyään esimerkiksi hevosten ylipainon osalta, sillä moni maassamme oleva harrastehevonen on jo liian lihava. Champin kohdalla kävimme ajoittain siinä rajalla, että se oli jo turhankin mörssäri. Vuosi taisi olla 2015 eli juuri silloin, kun sen mahahaavaa hoidettiin akuuteimpana.

Postaus tehty osittain yhteistyössä St. Hippolytin kanssa.




Macon kanssa lähdin ruokintakuvioihin niin sanotusti puhtaalta pöydältä. Koska olin ilman hevosta viitisen kuukautta Champin ollessa Saksassa, ehdin hävittää suurimman osan rehuista muille tallikavereilleni. Champin kanssa olin mennyt ajoittain vähän neuroottiseksi ruokinnan osalta, sillä syötin sille mahaystävällisiä rehuja, mahahaavalääkettä ja ties mitä ennaltaehkäisevää lisäravinnetta, jonka toimivuutta voimme todeta vain omien kokemustemme perusteella. Kun olimme saaneet varmistuksen uuden hevosen hankinnasta, aloin tietysti heti pohtimaan uusia rehuvaihtoehtoja. Halusin tällä kertaa mahdollisimman yksinkertaisen ja helpon yhdistelmän, joka toimisi pitkällä aikavälillä harrastekilpahevosella. Ja kuten arvata saattaa, on rehuvalikoimaa maassamme pilvin pimein, joten valinta ei todellakaan ollut helppo.

Kesällä Macon saavuttua sain yhteydenoton St. Hippolytillä aikoinaan työskennelleeltä Eiralta, joka tarjosi mahdollisuutta ilmaiseen ruokintasuunnitteluun. Palvelu on St. Hippolytin oma, kaikille maksuton ruokintasuunnittelu, jonka pohjalta suunnitellaan juuri omalle hevoselle sopiva ruokinta kyseisen merkin rehuilla. Nykyään Eira ei enää ole St. Hippolytin palveluksessa, mutta käsittääkseni joku toinen tekee vastaavia suunnitelmia edelleen. Olin kuullut St. Hippolytistä paljon hyvää, joten päätin tarttua tilaisuuteen ja saada ammattilaisen näkökulman sopivaa ruokintaa ajatellen. Eira kun on yliopistotasolla juuri hevosen ruokintaan perehtynyt ja paljon luentoja ympäri Suomen pitänyt spesialisti, joka on suunnitellut myös monen kilpailevan ja menestyvän ravurin ruokinnan uusiksi. Kävin myös kuuntelemassa yhden hänen pitämän ruokintaluennon alkusyksystä, mikä tuki paremmin kuin hyvin sitä, mitä halusin hevosen ruokinnalta: simppeliä, mutta järkevää kokonaisuutta.

Eira kävi meidän kotitallillamme tutustumassa Macoon, jonka lisäksi halusin ottaa tuolloin ruunasta myös verikokeet. Maco oli kesällä vähän sulkeutuneen oloinen Suomeen saapuessaan, eikä sillä tuntunut olevan kamalasti puhtia. Sopiva kuvaus tälle olisi ehkä se, että koko hevonen tuntui olevan kropastaan tukossa. Ei jumissa lihaksistaan, vaan syötetty tukkoon. Tätäkin on vaikea kuvailla, mutta ehkä joku saa ajatuksesta kiinni. Halusin Macoon enemmän sitä positiivista eloisuutta, massaa ja jaksamista ilman turhaa energiaa. Tätä ei tietysti saada aikaan pelkällä ruokinnalla, mutta oikea ruokinta tukee asiassa valtavasti. Tiedän monta hevosta, jotka ovat ihan tukossa esimerkiski suuren väkirehumäärän takia niin, etteivät ne koskaan hikoile kovassakaan treenissä. 




Niinpä lähdimme rakentamaan Macon ruoan St. Hippolytin rehujen pohjalta. Sain Eiralta ensimmäisen säkin mysliä ja kivennäistä ilmaiseksi, mutta sen jälkeen olen syöttänyt rehuja Macolle omasta pussistani maksaen nyt noin puolen vuoden ajan. Vaikka St. Hippolytin rehut ovat pussihinnaltaan esimerkiksi Racingia kalliimpia, on niiden syöttömäärät todella paljon pienempiä. Esimerkiksi Racingin Selectediä olisi pitänyt syöttää Champille (joka on Macoa pienempi hevonen) ohjeistuksen mukaan 4-6 litraa päivässä, mutta St. Hippolytin Struktur E -mysliä Maco syö noin 1,5 litraa päivässä. Se onkin ruunan päärehuja hyvän heinän lisäksi. Mysli on jaettu kolmelle päiväannokselle aamuun, alkuiltaan ja yöruokinnalle. Heinää Maco saa neljästi päivässä eli kolmen edellä mainitun kerran lisäksi myös päivällä. 

Struktur E valikoitui meidän päärehuksi sen vuoksi, että se on tarkoitettu nimenomaan suoritushevosille energianlähteeksi. Kokemuksien mukaan se ei tuo hevosille turhaa energiaa, vaan nimeomaan vapauttaa energiaa tasaisesti. Rehu on todellakin luonnonmukaista, sillä se esimerkiksi sisältää 30 eri yrttiä, suojaa vatsan ja suoliston limakalvoja ja stimuloi ihon aineenvaihduntaa. Rehussa on korkea energiapitoisuus, mutta kohtuullinen tärkkelys. Entisen mahahaavahevosen omistajana en halunnut ottaa käyttöön rehua, jonka tärkkelysarvot olisivat taivaissa. Tästäkin rehusta olisi ollut tarjolla vielä matalatärkkelyksisempi versio, mutta tulimme siihen tulokseen, että Saksan arvoille tottuneelle hevoselle Struktur E olisi parempi vaihtoehto.

Perinteisen energiarehun lisäksi halusin jonkun rehun, johon voisin sekoittaa lisäravinteet, kuten kivennäisen, suolan ja msm:n. Tähän tarpeeseen valitsin samalta merkiltä Irish Mashin, joka on varmasti monelle hevosen ruokintaan perehtyneelle tuttu. Kyseessä on siis mash, jota voi käyttää hevosen juomisen lisäämiseen, vatsan hyvinvoinnista huolehtimiseen tai vaikka palautumisen tukemiseen. Annan tätä Macolle joka päivä puoli litraa siten, että sekoitan joukkoon muut lisäravinteet ja teen tästä ikään kuin puuron. Toisinaan annan mashia myös juomaveteen sekoitettuna parantamaan juomista, koska yksi kourallinen tätä riittää helposti ainakin Macon kohdalla saamaan yhden ämpärillisen vettä alas hevosen suusta.

Tässäpä pieni ennen-jälkeen kuvakatsaus Macoon. Kuvien välissä aikaa noin 4kk :)


Kivennäiseksi valikoitui kahdesta St. Hippolytin vaihtoehdosta voimakkaampi eli Gemüse-kivennäinen, joka sekin luonnonmukaisena tuotteena sisältää kaikki tärkeät kivennäis- ja hivenaineet ja aminohapot oikeassa suhteessa. Tätä olen syöttänyt Macolle yhden mitallisen päivässä. St. Hippolytiltä olen vielä erikseen hankkinut Makor-nimisen täydennysrehun, joka on magnesiumia, e-vitamiinia ja yrttejä sisältävä valmiste. Meidän hieroja suositteli antamaan hevoselle magnesiumia lihaksien palautumista ajatellen, joten tuo oli siltä osin järkevä valinta. Haluan syöttää hevoselle kaikki rehut mahdollisimman pitkälti samalta valmistajalta, koska silloin vältetään myös ns. liiallinen päällekäisyys. 

Puuron Maco saa aina liikutuksen jälkeen. Kivennäisen, mashin ja magnesium-lisän lisäksi siihen tulee merisuolaa, msm:ää ja kurkumaa. Kurkumasta kerron myöhemmin lisää, mutta sitäkin olen syöttänyt Macolle nyt elokuusta lähtien nivelten hyvinvointia tukeakseni. Ja tokihan puuroon tulee myös vettä, jota laitan yleensä ihan koko ämpärin täyteen. Sillä tavalla saan taas vähän lisää nestettä hevosen suusta alas, mikä ei näin talviaikaan ole koskaan pahitteeksi. Niin monta kertaa kuulee ähkytarinoita, että sitä pyrkii välttämään viimeiseen asti.

Tällainen on Macon ruokinta ollut kesästä asti eli käytännössä siitä lähtien, kun se on mulle tullut. En tiedä mikä vaikuttaa mihinkin, mutta Macosta on tullut paljon energisempi ratsastaessa, olematta kuitenkaan villi. Suurin muutos on kuitenkin tapahtunut hevosen olemuksessa, sillä siitä on tullut paljon avoimempi ja eloisampi. Se ei ole enää samalla tavalla sulkeutunut ja tukkoisen oloinen, vaan se ottaa paljon enemmän kontaktia ympäristöönsä ja osallistuu kaikkeen tekemiseen. Tähän vaikuttaa varmasti paljon myös se, että hevosta on huomioitu eri tavalla sen ollessa Suomessa - Saksassa kun hevosia oli samalla tallilla useampi sata, eikä silloin ehditä kohdella myytäviä hevosia "yksilöinä". 

Mä olen ollut todella tyytyväinen Macon nykyiseen ruokintaan, enkä näe mitään syytä, miksi mun pitäisi vaihtaa toisenlaiseen systeemiin. St. Hippolytin rehuja saa monesti paikasta ympäri Suomen, mutta mä itse ostan ne Just Dressagelta, joka on sponssannut mua muutenkin vuosien aikana. Joskus pohdin ääneen yhdelle Havensin rehuja välittävälle ammattiratsastajalle, josko kokeilisin Havensin Gastroa Macolle, mutta ratsastaja onneksi totesi hyvin seuraavaa: "jos sä olet tyytyväinen nykyiseen ruokintaan, niin älä vaihda. Ei kannata vaihtaa ruokia vain siksi, että joku toinen merkki tai tuote on nyt suosittu muiden keskuudessa." Niin, näinhän se on. Mitä sitä hyvää vaihtamaan. Hänellä ei ollut mitään tekemistä St. Hippolytin rehujen kanssa, joten tämä toteamus oli pois hänen mahdollisesta tienestistään. Siksi arvostin suuresti sitä rehellisyyttä, joka tuon ihmisen suusta kuului.

Onko sulla kokemuksia St. Hippolytin rehuista?
Millä periaatteella rakennat hevosesi ruokinnan?

15 kommenttia

  1. Miten jos Macolla on täysin vapaapäivä (onko sillä sellaisia?) tai vain kävelytetään, saako se silloinkin puuron?

    Kiinnostava postaus, itselläni ei tällä hetkellä ole hevosta, mutta hevosenomistajana ollessani olen pyrkinyt aina nimenomaan yksinkertaiseen ruokintaan ilman miljoonaa erilaista rehua. Aika harva hevonen oikeasti varmaan tarvitsee viittä erilaista rehua ja kymmentä sorttia vitamiini/lisäjauhetta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Macolla on vapaapäiviä myös, harvemmin ihan sellaisia seisomispäiviä (yleensä se käy kävärissä tunnin silloin). Jos en itse käy silloin tallilla, niin heppa saa puuron, jos joku tallikaverini sen voi tehdä :) mutta nykyään en ole niin neuroottinen eli jos se joskus jää tekemättä, niin sitten jää!

      Näin just, mäkin nykyään yritän pyrkiä mahdollisimman paljon siihen yksinkertaiseen. Ennen olin sadan purkin syöttäjä :D

      Poista
  2. Olen luullut että pidät bloggaamisesta ja se ei ole sinulle pakkopullaa, mutta nyt kun on seurannut viime aikoina somejasi, siellä tulee olo että bloggaaminen on pakkopullaa sinulle. Esimerkiksi "mun on pakko bloggaa että saisin fyrkkaa" tai mydayssa ystäväsi vitsailee sillä kuinka bloggaat pakosta. Miksi sitten bloggaat jos et siitä enää pidä? Onko tämä totta siis? Sulla on ihana blogi ja kirjotat kivasti, mutta onko tämä vain pakkoa sinulle? :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha apua, enhän mä edes saa bloggaamisessa mitään rahaa :D nuo kaikki on vaan meidän omaa läppää, ei sitä kannata ottaa tosissaan. En tietenkään blogia kirjoittaisi pakosta, koska tähän menee valtavasti aikaa ja sen haluan käyttää sellaiseen tekemiseen, mistä pidän todella :)

      Poista
  3. Kun vaihdoit hevosta niin vaihdoitko myös kaikki varusteet sen mukana? Olisi mielenkiintoista jos voisit tehdä postauksen johon sisällyttää sen että että mitä varusteita, esimerkiksi huopia ja huppuja, olet säilyttänyt, ja voisi verrata että miltä samat kamat näyttävät eri hevosen päällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on hyvä idea! Varusteet olivat pitkälti kyllä samat, tosin oon vaihtanut niitä ihan muista syistä kuin sopivuudesta - esim loimet hajonneet, olen myynyt vanhoja huopia uusien alta pois jne. Mutta toteutan tämän joskus ensi vuoden alkupuolella! :)

      Poista
    2. Varusteisiin liittyen, voiks tehä myös sellasen postauksen jossa esittelet kaikki sun ratsastusvaatteet merkkeineen, kuvineen, hintoineen, kokoineen jne... samoin tällä periaatteella olisi hauska nähdä Macon varusteiden esittely (vanhat(=Champilta saadut) sekä ”uudet”),joissa näkyisi varusteiden hintoja. Miksi toivon tällaista postausta, koska teillä (sulla ja Macolla) varusteet ovat todella tyylikkäitä ja hyvin kestäneitä, nii me ”seuraajat”/lukijat voisimme hankkia samanlaisia varusteita.

      T. Eri Anonyymi

      Poista
    3. Tää olisi aika isotöinen postaus ja vähän kammoksun tuota hintojen käyttämistä, kun se jakaa niin monien mielipiteet :)

      Poista
    4. Tää olisi aika isotöinen postaus ja vähän kammoksun tuota hintojen käyttämistä, kun se jakaa niin monien mielipiteet :)

      Poista
  4. Rink syö myös Hippolytiä, Nutristaria ja ollaan oltu tyytyväisiä. :) tosin meidän tallilla kun kävi hippolytin agrologi hän haukkui Rinkin lihavaksi, samalla tarjoten viittä eri rehulajia syötettäväksi, siinä hävisi muutama piste. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä! Onhan Rink malliltaan jytky, jos vaikka vertaa Maikeen, mutta ei siitä lihavaa saa :D

      Poista
  5. Tosi kiva postaus!! Kiva tietää vähän tavoista, joilla muut syöttävät hevosiaan ja millä ruualla syöttävät. Saa itekkin vähän vinkkejä hevosten ruokintaan.👍 :)

    VastaaPoista
  6. Kiva postaus! Mielenkiintoista kuulla miten muut ruokkivat hevosiaan! :)

    VastaaPoista
  7. Mielenkiintoinen postaus! Macon ruokinta kuulostaa mielestäni oikein hyvältä ja järkevältä. :)
    Minun mielestä hevosen ruokinnan tulisi aina perustua hevosen huomioimiseen yksilönä.
    Itse pidän ihanteellisena ruokkia hevosta ehkä jostain mahdollisimman yksinkertaista ja kaikkea mahdollista ääripäiden väliltä. Ei mitään liian vähän, puutteita mutta ei myöskään mitään liian paljon, turhaan.

    Mielestäni St. Hippolyt rehut ja lisäravinteet ovat ihan omaa luokkaansa, erittäin laadukkaita.
    Omakohtaisten ja kuultujen, erinomaisten käyttökokemusten myötä olenkin perehtynyt aika paljon St. Hippolyt tuotteisiin.
    St. Hippolyt rehujen raaka-aineet on luomuviljeltyjä, (60% heidän viljelijöistään on luomusertifikaatti, 40% hakuprosessissa) ja tuotettu lähellä, kaikki heidän viljelijänsä sijaitsevat 60 km säteellä heidän myllystään, jossa rehut valmistetaan.
    Rehut koostuvat monista erilaisista luonnon raaka-aineista, jotka monipuolistavat hevosen ruokintaa, öljyt ovat kylmäpuristettuja ja pelletöinti tehdään matalassa lämpötilassa, joitakin raaka-aineita idätetään ja fermentoidaan, rehut ovat kuitupitoisia, (kuituja lisätään rehuihin mm. monilajisella (yli 60 erilaista yrttiä ja heinää) alppiheinällä, sinimailasella ja Palatin kuidulla, joka on St. Hippolytin oma ruohosta ja yrteistä koostuva kuituseos), rehujen ja lisäravinteiden sisältämät kivennäis-, ja hivenaineet ovat orgaanisia ja vitamiinit luonnollisia, hyvin imeytyvässä muodossa, elimistön tehokkaasti käytettävissä.

    Mun oma hevonen on 24-vuotias pv-tamma, joka on mulla monipuolisessa harrastekäytössä, joskin iän takia täytyy jo ottaa vähän rennommin.
    Tässä oman hevoseni ruokinnasta:

    Tallilla, jossa hevoseni asuu, hevoset saavat laadukasta heinää 6 kertaa vuorokaudessa, karsinassa hevosellani on heinäverkko, johon laitan aina osan yöheinistä, jotta hevonen söisi hitaammin, kun yöllä on pidempi tauko ruokinnasta.
    Vettä on aina saatavilla, tarhoissa astioista, joissa vesi pysyy sulana pakkasellakin, karsinoissa automaateista. Hevosellani on karsinassa myös Himalajan vuorisuolakivi.

    Lisäksi hevoseni syö heinän srv:n ollessa matalahko ja iän tuoman lisävalkuais-, ja energiatarpeen vuoksi pari litraa Gruppo Carlin laadukasta alfalfaa/sinimailasta hakkeena ja puoli litraa pellettinä, energialisänä litran St. Hippolyt Natur Senior mysliä,
    mm. omega-rasvahappoja tuomaan pari dl hampunsiementä rouhittuna, St. Hippolyt SemperCube mineraali-vitamiini lisärehua, Vetcaren E-vitamiinia, merisuolaa/Himalajan vuorisuolaa, OptiMSM,
    vaihdellen/kuureittain erilaisia luonnonantimia, kuten yrttejä, mm. nokkosta, voikukkaa, voikukanjuurta, islanninjäkälää, minttua, lakritsijuurta, sarviapilansiementä, kamomilla, sitruunamelissaa, kuminansiementä, kurkumaa + mustapippuria, inkivääriä, marjoja, kuten ruusunmarjaa, tyrniä, mustikkaa, juureksia, kuten porkkanaa, punajuurta, palsternakkaa, juuriselleriä, sikurijuurta, juuripersiljaa, hedelmiä, kuten omenaa, banaania.
    Ruuat annetaan niin, että aamuisin hevonen saa alfalfahaketta ja mysliä ja iltaisin alfalfahaketta ja mysliä, sekä alfalfapellettiä turvotettuna puurona, johon sekoitetaan hampunsiemenrouhe, kivennäinen, e-vitamiini, suola, msm ja luonnonantimet.
    Lisäksi hevoseni saa päivittäin, aina liikutuksen jälkeen 1/2 litraa St. Hippolyt Irish mashia sekoitettuna 10-20 litraan vettä + elektrolyyttiä = merisuolaa/Himalajan vuorisuolaa ja mineraalisuolaa, esim. Pansuola tai Seltin.
    Keväisin ja syksyisin syötän St. Hippolyt Microvital kuurin.

    Suosittelen hampunsiementä! Todella loistava, tärkeiden omega-rasvahappojen lähde, hamppu sisältää myös laadukasta valkuaista ja mm. E-vitamiinia, hyviä kuituja.
    Hampunsiementä voi syöttää hevoselle omega-rasvahappolisänä esim. 1 dl ja jos halutaan lisää valkuaista ja energiaa, jopa 1/2 litraa päivässä.










    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä piti vielä sanoa, että kurkuman kanssa kannattaa antaa mustapippuria!
      Mustapippurin sisältämä piperiini tehostaa erittäin paljon kurkuman vaikuttavan aineen, kurkumiinin imeytymistä!
      Lisäksi kurkumiinia auttaa imeytymään laadukas rasva, kuten hampunsiemenistä (tai esim. chia-siemenistä, pellavansiemenistä) tai laadukkaista kylmäpuristetuista öljyistä saatava rasva.
      Itse syötän hevoselleni kurkumaa kuureina, annan kurkumaa 2-3 rkl ja lisäksi 5-10 kpl kokonaisia mustapippureita tai noin 1 tl mustapippuria jauhettuna sekä vaikka syötänkin jo hampunsiementä, kurkumaa syöttäessäni annan vielä lisäksi hieman kylmäpuristettua hampunsiemenöljyä, noin 1/4 dl.

      Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat