keskiviikko 15. elokuuta 2018

#999: Luonnollista tulehduskipulääkettä?

Sanooko sana kurkumiini sulle yhtään mitään? Ei sanonut mullekaan vielä muutama vuosi sitten, mutta tarkempi perehtyminen hevosen lisäravinteisiin luonnonmukaisten tuotteiden kautta toi eteeni ihan uuden, ihmistenkin ravinnosta löytyvän tuotteen: kurkuman. Kurkumiini eli difeoyylimetaani on maustekurkuman juurista valmistettavaa ainetta, jota on luonnollisesti runsaasti kurkumassa. Sitä pidetään luonnon omana tulehduskipulääkkeenä, ja monet hevosenomistajat syöttävät sitä osana hevostensa normaalia tuki- ja liikuntaelimistön ylläpitoa. 

Syötin kurkumaa Macolle lähes heti siitä asti, kun se saapui Suomeen. Kerroin jo aiemmin viime kesänä kurkumasta ja sen vaikutuksesta hevosten ruokinnassa, mutta tuon jälkeen olen tullut entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että kurkuma on oikeasti esimerkiksi MSM:ää tehokkaampi valmiste hevosten hyvinvointia ajatellen. En mene tähän sen tarkemmin, mutta monet eläinlääkärit maailmalla suosittelevat kurkumaa osaksi suoritushevosen ennaltaehkäisevää ja ylläpitävää hoitoa. Näin ollen lopetin MSM:n syöttämisen ja jatkoin pelkällä kurkumalla aina kesäkuun alkuun asti. Tuolloin sain Veljekset Wahlstenilta ehdotuksen kokeilla Macon ruokintaan Kurasyn-nimistä lisäravinnetta, joka koostuu kurkumiinista ja hyaluronihaposta – kahdesta aineesta, joita olen aiemminkin hevoselleni syöttänyt. Ei siis tarvittu juuri suostuttelua, kun tämä tuote oli osana meidän arkiruokintaamme.

Postaus tehty yhteistyössä sponsorini Veljekset Wahlstenin kanssa.Mikä ihme on Kurasyn? Kyseessä on TRM:n ravintolisä ruuansulatuksen, tuki- ja liikuntaelimistön sekä immuunisysteemin hyvinvoinnin lisäämiseen. Vaikka vaikutukset ovat monipuoliset, kiinnostuin itse ensisijaisesti juuri kurkumiinin ja hyaluronihapon yhdistelmästä. Hevosiinhan piikitettiin yhdessä vaiheessa kortisonin rinnalla paljonkin hyaluronihappoa, jota löytyy myös monista nivelvalmisteista ja esimerkiksi ihmisten käsi- ja kasvorasvoista. Hevosilla hyaluronihappo parantaa nivelnesteiden voiteluominaisuuksia, ja Kurasyn sisältää sitä 150 milligrammaa aina 50 millilitraa kohden. 

Vielä hyaluronihappoakin kiinnostavampi ainesosa oli mielestäni tuo kurkumiini, jota olen hehkuttanut kaikille kavereillenikin. Kurasyn sisältää kurkumiinia, joka imeytyy valmistetta käytettäessä 85 kertaa paremmin hevosen elimistöön kuin tavallista kurkumaa syötettäessä. Aika iso ero, ettenkö sanoisi! Olen itse syöttänyt Macolle kurkuman yhteydessä mustapippuria, jonka pitäisi parantaa kurkuman imeytymistä. Kurasynin kanssa tuota ei kuitenkaan tarvitse syöttää, mikä osiltaan yksinkertaistaa ruokintaa. Kurkumiinin yleisin ongelma onkin sen huono imeytyvyys, joten Kurasyn tuo tähän parannuksen. Valmiste sisältää muitakin luonnollisia antioksidantteja.
Kurasyniä voi syöttää moneen eri tarkoitukseen, kuten jatkuvassa valmennuksissa oleville, vammoista kuntoutuville tai haluttomasti treenaaville hevosille. Oma syyni on ehdottomasti nivelten ylläpitävä hoito. En ole eläinlääkäri tai osaa puhua hevosten puolesta vakuuttaakseni, onko jokin tuote oikeasti toimiva, mutta haluan uskoa, että yksi luonnon tehokkaimmista antioksidanteista toimii myös hevosten terveyttä ylläpitävänä ainesosana. Kurkumiini kun on antioksidanttina erittäin voimakas. Ihmislääketieteessä sen on tutkittu hillitsevän tulehduksia, vähentävän nivelrikon oireita, lieventävän masennuksen oireita, lisäävän aivosolujen tuotantoa sekä ehkäisevän sydän- ja verisuonisairauksia. Ei hullumpaa!

Kurasyn kuuluu nykyään osaksi Macon arkiruokintaa. Vaikka se on kalliimpaa kuin tavallisen kurkuman syöttäminen, uskon vahvasti, että sen vaikutukset ovat paljon tehokkaammat. Kurasyniä saa Veljekset Wahlstenilta litran pulloissa hintaan 69 euroa. Tämän lisäksi Macon ruokintaan kuuluu täysrehun ja heinän lisäksi elektrolyytti ja yksi vitamiinivalmiste. Yksinkertainen ruokinta on rantautunut viime keväänä osaksi meidän treeniohjelmaa, ja se on vaikuttanut enemmän kuin hyvältä ja ennen kaikkea hevoselle sopivalta yhtälöltä. Ruuna on paljon energisempi, pirteämpi ja suorittaa tasaisemmin. Se myös jaksaa treeneissä paljon pidempään. Tästä onkin hyvä jatkaa!

Kuuluuko kurkumiini jossakin muodossa osaksi hevosesi ruokintaa?

12 kommenttia

 1. Kurkuma on tuttu lisäravinto, mutta tästä en ole kuullut. Kiitos, pitää tutustua tarkemmin!

  VastaaPoista
 2. Voiko kertoa joskus, että mitä Maco syö aamulla, päivällä ja illalla ja kuinka paljon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Tästä voisin tehdä ihan oman postauksen :)

   Poista
 3. Olisiko esittää jotain tutkimustietoa väitteiden tueksi? Nyt kyseessä on puhtaasti omiin kokemuksiisi nojaava teksti, joka ei tarjoa todisteita väitteille. ICC:n Markkinointisääntöjen kahdeksannen artiklan mukaan markkinoijan tulee voida näyttää toteen markkinoinnissa esitetyt tosiasiaväitteet, joita omassa tekstissäsi ovat esimerkiksi kurkuman väitetyt vaikutukset ihmislääketieteen taholla.

  On myös huomioitavaa, että eri aineiden imeytymiseen vaikuttaa kyseisen eläinlajin metabolia, joka eroaa ihmisellä ja hevosella joiltain osin melko ratkaisevasti. Et voi siis yleistää ihmislääketieteen väitteitä (joille et ole tarjonnut mitään pohjaa) koskemaan hevosia, tai edes antaa ymmärtää niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kiitos kommentistasi. Luin aiheesta eri antioksidantteja käsittelevältä sivustolta, mutta en harmikseni muista sitä tähän hätään. Olen tallilla, joten tsekkaan sen heti, kun pääsen seuraavan kerran koneen ääreen :) Mun piti linkittää tuo sivusto, mutta sama pää kesät talvet - pahoittelut siitä!

   Olet ihan oikeassa, että hevosella ja ihmisellä imeytyminen varmasti eroaa valtavasti. Ilmaisin itseni varmasti huonosti, kun viittasin ihmisiä käsitteleviin kohtiin, mutta tuo imeytyminen hevosilla on huonoa myös esimerkiksi juuri Kurasynin valmistajien tutkimuksien mukaan. Näihin tutkimuksiin mulla ei valitettavasti ole suoraa linkkiä, mutta voin sitä kysellä, jos haluat :)

   Kaikki blogissani olevat asiat pohjautuvat aina omiin kokemuksiini, en siis koskaan väitä olevani ihmis- tai eläinlääketieteen osaaja. Oletan, että jokainen blogini lukija sen tietää, mutta toki mun olisi se pitänyt varmasti tässä yhteydessä tuoda selvästi esiin. Lisäänpä siis senkin tekstiin, kunhan koneelle pääsen!

   Aurinkoa viikkoosi :)

   Poista
  2. Kurkuman hyödyt olleet kauan tiedossa, mutten ole hevoselleni antanut. Mielestäni hyvin voi lajissaan käyttää hevosten kohdalla myös ihmisten tutkimustuloksia hyödyksi vaikka vähän eritavalla kehot toimivatkin. Jos jostain kasvista esim. löytyy paljon vitamiineja ja hivenaineita niin mihin ne poistuisivat hevosten kohdalta?

   Poista
  3. Nämä lisäravinnejutut ovat enemmän tai vähemmän humpuukia ihmistenkin osalta. Kaikki suun kautta syötettävähän pilkkoutuu vatsassa tai suolessa, ja elimistö valmistaa niistä uusia yhdisteitä, mikäli niitä tarvitaan. Esim. nivelravinne ei siis mitenkään mystisesti kulkeudu niveliin, vaan pilkkoutuu osiin, joista elimistö valmistaa sitten uusia yhdisteitä, mikäli jotain tarvitsee. Kurkumiinihan on vain antioksidantti siinä missä esim. C-vitamiinikin, eli ei mikään "ihmeaine". Ja vaikka antioksidanttien pitäisikin hillitä hapetusreaktioita elimistössä, niin usein ne kuitenkin vuoroin hillitsevät ja vuoroin kiihdyttävät reaktioita (jos ottaa selvää kemian hapetus-pelkistys -reaktioista, niin käy ihan järkeen). Toki jokainen käyttää rahansa miten tahtoo, mutta kriittinen kannattaa aina olla, ja muistaa, että yritykset, jotka näitä ravinteita myy, hyötyvät toki taloudellisesti näiden "ihmeravinteiden" myynnistä ;)

   Poista
  4. Täytyy valitettavasti kompata tätä. Näiden aineiden teho perustuu omistajan uskoon, ei mihinkään oikeaan vaikututtavaan ainesosaan. En halua siis sinua Aada mitenkään kritisoida henkilökohtaisesti tällä kommentilla. Valitettavan paljon vaan on sekä hevos- että koirapuolella liikkeellä näitä uskomuksia.

   Poista
 4. Kiitos tästä postauksesta!

  Tämä tuli juuri "kreivin aikaan", kun itse olen harkinnut juuri tuota MSM'n syötön aloittamista, mutta taidankin kokeilla ensin kurkumaa. :)

  VastaaPoista
 5. Kurkumaa syötin aikoinaan koiralle, kun sillä oli jaloissa sanomista. Ell suositteli sitä meille :) Kiitos vinkistä, pitää tutustua tuohon.

  VastaaPoista
 6. Olen kurkumaan tutustunut, koska minulla on tulehduksellinen sairaus itsellä ja kurkumaa on kanssa sairastajat suositelleet. Vielä en ole sitä saanut ostettua koska ihmiselle kurkumaa ei tunnu olevan oikein niin hyvin tarjolla tai niin tehokasta. MSM:ää söin.. siis yritin syödä, mutta se maistui niin hirveälle vaikka sen olisi sekoittanut mihin, että se jäi.

  Harmi kun tälläisiä valmisteita ei ole kehitetty ihmisille! Ei tuo hinta kovin pahalta tuntuisi maksaa jos omaan käyttöön tulisi vastaava tuote ja avun siitä saisi, ihmiselle riittäisi varmasti pienempikin määrä :D
  Pitääkin taas ruveta tutkimaan noita kurkuman vaihtoehtoja ihmiselle kun ei jatkuva lääkkeidenkään syönti paljoa auta. Ainakin voisi testata kurkuman voimaa! Netistä myös luin, että ihmisen syödessä kurkumaa suositellaan myös tuota pippuria!

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat