keskiviikko 21. marraskuuta 2018

#1026: Ratsasta paremmin!

Vaikka olemme päässeet Macon kanssa hiljakseen jo pienten esteiden pariin, on koko syksy tullut keskityttyä aiempaa huomattavasti enemmän sileän työskentelyyn. Kouluvalmennukset ovat toki aina kuuluneet merkittävästi meidän arkirutiineihin, sillä hyvä perusratsastus on jokaisen esteratsukon onnen avain. Joku on joskus väittänyt, että esteratsastuksesta 95 prosenttia on sileän ratsastusta: sitä, että hevonen vastaa apuihin oikealla tavalla - ja ennen kaikkea sitä, että ratsastaja osaa pyytää hevoselta oikeita asioita oikeaan aikaan.

Vaikka hyppäämisen poisjäänti on toki harmittanut allekirjoittanutta, jonka sydän sykkii esteratsastukselle, ei kunnon sileätreenijakso ole missään nimessä tehnyt huonoa. Jollain kierolla tavalla olen aina tuntenut saavani enemmän kiksejä onnistuneista kouluvalmennuksista ja nyt, kun estevalmennukset ovat olleet jäissä, on kouluvalmennuksiin asennoitunut alusta asti ihan eri tavalla. Viikon ainoa valmennus on ollut se asia, mitä on odottanut kuin kuuta nousevaa. Sitä on vaikea pukea sanoiksi, mutta ehkä joku ymmärtää. Kun joku asia jää elämästä pois, tulee toiseen panostettua myös henkisesti ihan eri tavalla. Se näkyy nopeasti siinä, miten hevosen ratsastaa myös valmennuksien ulkopuolella. 

Macon tilanne näyttää tällä hetkellä hyvältä hyppäämistäkin ajatellen, mutta kuten olen monesti sanonut, ei siitä voi tietää varmaksi, tuleeko se kestämään aktiivista treeniä esteratsastuksen puolella koskaan. Eläinlääkärin mukaan kaikki on mahdollista. Voi olla, että me päästään palaamaan normaaliin estetreeniin aivan näillä näppäimillä, eikä hevosta tarvitsisi hoitaa enää koskaan uudelleen, jos kengitys pysyy tilanteeseen nähden sopivana ja Macoa ratsastetaan oikein sileällä. Toinen vaihtoehto on, että ruuna voi vaatia tietyin väliajoin ylläpitohoitoa eli esimerkiksi osphosta tai tildreniä vaikkapa vuoden tai puolen vuoden välein. Sitä kun ei voi tietää etukäteen. Huonoin vaihtoehto on toki se, ettei ruuna vastaisi hoitoihin, jolloin sen paikka olisi vihreämmillä laitumilla. Siellä se pääsisi tekemään sitä, mitä se rakastaa ihan yli kaiken eli hyppimään esteitä sydämensä kyllyydestä.

Alkutunnista meno oli tällaista pari viikkoa sitten. Alamäkeen, lapojen päällä ja etupainoisena. Kaikki postauksen kuvat c. Elli Heimonen, kiitos!Mutta ei maalata piruja seinille! Jotta Macolla olisi monia vuosia edessään, on sopivan kengityksen ja tarvittavien hoitotoimenpiteiden lisäksi panostettava kunnolliseen perusratsastukseen. Okei, tämä kuulostaa nyt siltä, että hevosella kuin hevosella voisi muuten humputella menemään miten mieli tekee. Jokaista hevosta pitäisi toki ratsastaa ajatuksella ja oikein, mutta silloin, kun ratsu on helposti hyvin etupainoinen ja muutenkin lapojensa päällä, eikä liiku aidosti koko kroppansa läpi, rasittuvat etujalat ja sitä myöten muu kroppa turhan reippaasti. Parantamalla omaa ratsastustani voin parhaimmassa tapauksessa tuoda Macolle pari käyttövuotta lisää. Samalla kehitys esteiden parissa on varmasti nopeampaa, ja mahdollisuudet esimerkiksi niihin 130cm luokkiin ovat hyvin paljon realistisemmat. Jos taas ratsastaisin sillä etupainoisena vailla ajatusta, ei kehitystä tapahtuisi varmasti esteilläkään, ja huonoimmassa tapauksessa ruunan kilometrit tulisivat täyteen nopeasti. Hyvä ratsastus on siis jollain tavalla palvelus myös hevosta kohtaan. Näin haluan ainakin uskoa. 

Mitä kaikkea ratsastuksessa pitää sitten juuri Macon kohdalla ottaa huomioon? Tässä marraskuun aikana olemme päässeet kouluvalmennuksissa ihan erilaiseen vireeseen, joka on näkynyt myös Macon olemuksessa ja liikkumisessa. Heti pidemmän sairasloman jälkeen treeniin palatessamme mulla oli olo kuin olisin istunut kantavan tamman selässä, joka ei yksinkertaisesti kykene liikkumaan elastisesti kroppansa läpi. Hiljakseen tilanne parani siten, että Maco aloitti jo kerta kerralta vähän paremmin. Viime kouluvalmennus päättyi toteamukseen siitä, että hevonen oli jo alusta asti paljon ilmavampi, tasapainoisempi ja suorempi. Korostan kuitenkin, että paljon on tehtävää, jotta voisin millään tavalla edes puhua ruunan olevan hyvin avuilla. 

Kouluvalmennuksissa kiinnitämme tällä hetkellä hyvin paljon huomiota suoruuteen, sillä jos Maco jää roikkumaan esimerkiksi oikean lapansa päälle sen ollessa sisäjalkana, näkyy se heti sen tasapainossa. Helpoin tapa saada sisälapa hallintaan on toki suoristaa hevonen ulko-ohjalle ja jopa asettaa sitä ulos esimerkiksi kaarteissa, mutta toisaalta ratsu on saatava asettumaan ja taipumaan samalla tavalla myös sisälle. Olen huomannut, että mun on pakko huolehtia omasta oikeasta kyljestäni ja sen suoruudesta, sillä kylki valahtaa helposti kasaan, mikä edesauttaa hevosen vinoutta. Ei ole helppoa yrittää tehdä näitä huomioita itse samalla, kun keskittyy siihen, miten hevonen liikkuu alla. Taas kertaalleen olen kiitollinen istuntapainotteisesta ratsastuskoulutaustasta, sillä ilman sitä en varmasti edes kykenisi analysoimaan kroppani toimintaa hevosen selässä.

Maco on käynyt nyt paljon hierottavana, noin 3-5 viikon välein. Se oli aluksi todella kipeä koko kropastaan, varmasti juuri kaviosta heijastuneen varomisen takia. On hurjaa, miten hyvä hieroja onnistuu helposti kertomaan asioita, joita en ole hänelle etukäteen sanonut. Hän huomasi heti, että Macon vatsalihakset olivat kauttaaltaan ihan jumissa, mikä johtuu siitä, että kokosimme sitä kesällä reippaasti enemmän pakettiin. Kun vatsalihakset ovat jumissa, kääntää hevonen herkästi lantionsa väärään asentoon. Se taas vaikeuttaa takajalkojen oikeaoppista käyttämistä, koska jalkoja on vaikea tuoda vatsan alle. Se taas heijastuu siihen, että hevonen on etupainoinen. Oravanpyörä! Ohjeena on siis, että Macoa pitää ratsastaa aavistuksen vähemmän kootusti. Tai no, sitä on kyllä pakko ottaa ylös, mutta ajatuksella enemmän eteen. Koottava on joskus, koska muuten ruunasta tulee kilometrin mittainen.


Ja lopussa meno oli tällaista! Iso ero, eikö?

Mutta sen kokoamisen sijaan olemme keskittyneet ratsastamaan ruunaa entistä enemmän avoimessa muodossa siten, että hevosen otsa olisi menosuuntaan ja niska ylhäällä. Kaula ei saisi tulla liian lyhyeksi. Eteen-alaskin ratsastaessa hevonen ei saisi tulla etupainoiseksi. Sään kohtaa pitäisi ajatella jatkuvasti ylös ja eteen, jotta lavoilla on tilaa liikkua. Tällaiset pienet muutokset vaikuttavat ihan valtavasti siihen, miten Maco pystyy liikkumaan ja kantamaan itsensä. Ja kaikki nuo muutokset lähtevät automaattisesti omasta istunnasta ja apujen käytöstä. En ole tähänkään päivään mennessä keksinyt, mikä asia kropassani muuttuu silloin, kun keskityn ratsastamaan hevosen sään ylös. Se on joku asia lantion alueella, mikä heijastuu välittömästi hevosen liikkeeseen. Sama pätee siirtymisiin. Viime valmennuksessa tajusin, mitä alaspäin siirtymisissä oikeasti haetaan, kun ajattelin siirtymisen läpi hevosta koko ajan ylämäkeen. Voitte arvata, miten eri näköinen lopputulos oli, kun hevonen kantoi itsensä paremmin esimerkiksi laukasta käyntiin siirryttäessä. Sitä tunnetta on vaikea pukea sanoiksi.

Tällaisia fiiliksiä tähän väliin! Perjantaina meillä on mahdollisesti kouluvalmennus jo ennen kahdeksaa heti aamusta, enkä malttaisi odottaa. Viikonloppuna saatan ottaa muutamia hyppyjä, sillä maanantaina ylitimme Macon kanssa ensimmäisen vähän jo estettä muistuttavan okserin ehkä noin 90cm korkeudella. Olimme molemmat kuin naantalin auringot sen jälkeen! Pian on palattava estevalmentajan silmän alle, jotta siihenkin hommaan saa alusta asti järkeä. Onni on hyvä valmennus ja systeemi. Mutta siitä lisää myöhemmin!

Ihanaa ja aurinkoista keskiviikkoa sulle :) 

20 kommenttia

 1. Miksi maco pitäisi lopettaa jos sillä ei voi enää treenata esteille? Macosta saisi joku mukavan harrasteratsun��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko, että se tulisi kestämään sileäntreeniäkään, jos se ei kestäisi hyppäämistä. Lisäksi se vaatisi jatkuvaa hoitoa, joka on sen verran kallista, ettei varmasti monikaan ole sitä summaa valmis harrasteratsuun laittamaan. Toki voin olla väärässä :) Mun on vaan vaikea ajatella, että myisin hevosen, joka ei kestäisi käyttöä. Mutta eihän sitä koskaan voi sanoa ei koskaan! :)

   Poista
 2. Mitä ajattelit tehdä, jollei Macosta enää tule estehevosta? Jos se kestää koulukäyttöä, niin myytkö sen pois? Etkö nimenomaan ostanut sen siksi, että pääset hyppäämään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos se ei kestä hyppäämistä, se tuskin kestää kouluratsastustakaan. Toisaalta sillä ei ole liikettä tai muita puolia koulukisaamiseen. Harrasteratsu se voisi varmasti olla, mutta sen pää vaatii aktiivista treeniä - muuten se ei ole turvallinen esim. maastoillessa. Nytkin tämän kevyemmän jakson aikana se on lähtenyt pariin otteeseen ihan lapasesta maastossa, vaikka on kovempi kuolain ja gramaanit. Mua se ei haittaa, mutta joku toinen voisi pelästyä. Treenissä ollessaan se on taas maailman kiltein maastossa, mutta kevyemmällä kuumuu ja alkaa ajattelemaan liikaa :D Mutta kuten yllä sanoin, niin en näe järkeväksi myydä hevosta harrastekäyttöön, joka vaatisi mahdollisesti jatkuvaa panostusta ell-hoitoihin.

   Jos se ei kestäisi hyppäämistä, se ei varmaankaan kestäisi koulukäyttöä kivuitta, ja silloin sen paikka on vihreämmillä niityillä. Mutta eipä tuota kannata ajatella etukäteen - nyt ainakin näyttää kaikki hyvältä :)

   Poista
 3. Omaa tammaani on nyt hoidettu huhtikuusta asti. Vikaa löytyy meiltäkin etujalassa, mutta kukaan ell jolle olen kuvia näyttänyt ei olisi mitenkään huolissaan, mutta nyt on neljästi hoidettu, ja vain yhden hoidon jälkeen oli parempi eli ontumaton jonkin aikaa. Vaikka vika on pieni, ei vastaa hoitoihin. Paikka on oikea kun häviää puudutuksella.Alkaa olla jo epätoivoinen olo, mutta hevonen on minulle erityinen ja arvokas joten kokeillaan vielä kevääseen saakka. Koputan puuta, mutta nyt ollut noin viikon ajan puhdas eikä selkeää ontumaa ollut hetkeen.. 🤞🏻 Tsemppiä myös sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, tuo on kyllä ihan kamala tilanne! Toivon todella, että pääsette takaisin terveiden kirjoihin pian. Se jos joku olisi ihana joululahja <3 paljon tsemppiä sinne :)

   Poista
 4. Olipa kiva postaus! Toivottavasti teillä lähtee menemään hyvin ja pääsette toteuttamaan suunnitelmia. :)

  VastaaPoista
 5. Huomaa kyllä noista kuvista eron :) Hyvä postaus! Toivotaan että pääsette taas esteille.

  VastaaPoista
 6. Mikä teidän viikko-ohjelma on Macon kanssa? Onko sillä yhtään täysin vapaapäivää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin vapaata ei ole, sillä se on vähintään kävelyä päivittäin :)

   Poista
 7. Heippa!
  Kommentti jotta ei missään nimessä tarvitse julkaista. Tämä on lähinnä sinulle itselle.
  Itseäni on hieman huolestuttanut se, miten puhut toistuvasti youtube videoissa siitä, kuinka vähän nukut (useampi video alkaa sillä että kerrot nukkuneesi 3-6h) ja kuinka harvoin syöt ("olen syönyt tänään vaan aamupuuron ja jugurtin ja kello on 20.00") ja vielä sitäkin korostat kuinka et vaikka ole meikannut/laittautunut. Somemaailma on nykyään aivan hirveää ja lasten/nuorten kanssa työskentelevänä mulla on huoli nykynuorista. Tahtomattasi annat ymmärtää, että tälläinen syömätön, vähän nukkumaton kiireinen elämä, jossa pitäisi ehtiä laittautua jopa tallille on ok. Ja se ei todellakaan ole! Olet varmasti kuitenkin esikuva monelle nuorelle ja lapselle, joten pliis, kiinnitä niihin huomiota etteivät nämä asiat korostuisivat videoilla.

  Lisäksi sanoit jossain videossa olleesi ujo lapsena ja nykyään sanoit jopa nauttivasi kameran edessä olemisesta. Katsoin vertailuksi muutaman videon ajalta Champin kanssa ja pakko valitettavasti sanoa, että silloin minusta olit paljon luonnollisempi kameran edessä :) Niitä oli mukavampi katsella, kun olit todella ehkä oma itsesi, etkä niinkään "somepersoona".

  Kaikkea hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kaikki kommentit julkaistuvat blogiin automaattisesti, enkä ole koskaan ainoatakaan poistanut ilman lähettäjän pyyntöä - tämäkin siis tulee toki julkiseksi, eikä se missään nimessä haittaa! Kiitos heti alkuun kommentistasi :)

   Varmasti etenkin aiemmin tein paljon videoita, joissa kerroin syöväni vähän/nukkuneeni lyhyitä yöunia, sillä se oli arkeani ihan todellisuudessakin. Ja on osittain vieläkin, vaikka toki yritän panostaa hyvinvointiin eri tavalla ja esimerkiksi syön nykyään todella paljon terveellisemmin ja useammin - vaikkakin sitten sitä puuroa tai salaattia, mutta usein. En kuitenkaan kuluta energiaa samalla tavalla kuin kasvava nuori, ja vaikka ymmärrän erittäin hyvin pointtisi siitä, että huoli esimerkin ottamisesta on suuri, en mitenkään voi lisätä omaa ruokailuani/uneni määrää sen vuoksi, että haluan muidenkin huolehtivan omasta terveydestään eri tavalla. Toki eri asia on, josko jätän kokonaan pois esimerkiksi syömisestä tai nukkumisesta kertomisen, mutta jotenkin se tulee niin luonnollisesti osana päivän rytmiä, että se tuntuisi itsestä hassulta. Mutta olen kyllä kiinnittänyt näihin asioihin itsekin huomiota viimeisen puolen vuoden aikana siten, etten esimerkiksi juuri viimeisimmässä videossa julkaissut pätkää, jossa kerroin illalla syöväni aamupuuron loput - ja ihan siksi, ettei joku luulisi, etten olisi syönyt päivällä tarpeeksi. :)

   Olen siis kanssasi samaa mieltä tuosta syömis-/nukkumisasiasta, vaikken missään nimessä halua toimia roolimallina tai olla esikuva kenellekään. Tiedostan silti toki sen vastuun, joka takana on. Toivon, että jokainen nuori osaa kuitenkin ajatella itse ja muistaa sanonnan "älä hyppää kaivoon, vaikka toinen tekisi niin".

   Poista
  2. Mitä tuohon meikkaamiseen tulee, niin sen asian olen itse kokenut eri tavalla kuin sinä. Mun mielestä meikkaaminen on asia, jota ei todellakaan tarvitse tehdä. Meikkaan ylipäänsä viikolla ehkä kertaalleen tai kahdesti, enkä tosiaan laittaudu tallille tai edes videoita varten. Jos sanon videolla, että "näytänpä nyt kamalalta" tai muuta vastaavaa, en ole tarkoittanut, että meikkaamattomuus olisi jotenkin väärin. Itse asiassa mun veli heitti mulle juuri tässä menneellä viikolla, että "jos haluaisit menestyä työelämässä, sun pitäisi alkaa meikata töihin". Se varmaan kertoo, miten vähän pidän meikkaamista arvossaan :D Mutta kuten yllä, ymmärrän hyvin silti sun näkökulman. En ole vain itse osannut ajatella tätä tältä kannalta!

   Olin lapsena todella ujo, kuten kerroinkin. En usko, että tuo muutos Champin ajoista nykyiseen olisi millään tavalla luonnollisuuteen liittyvä - tai ehkä juuri siihen. Silloin olin paljon nuorempi ja ennen kaikkea ujompi myös kameran edessä, eli en ehkä aidosti itseni. Viime vuosina olen rohkaistunut sosiaalisissa tilanteissa ihan eri tavalla eli mun oma persoona on tullut aidommin esille. Eli jos et pidä siitä Aadasta, joka nyt näkyy videoilla, voi olla, ettet tykkäisi musta livenäkään - näin hyvin karkeasti sanottuna :D Eikä siinä ole mitään väärää! Huomaan itsekin itsessäni muutoksen siitä 16-vuotiaasta Aadasta, joka aloitti blogia aikanaan pitämään, ja oletti osaavansa kaikesta kaiken. Tässä kahdeksan vuoden aikana on tapahtunut paljon kaikenlaista, ja kuten monesti sanottu, opin omista virheistäni jatkuvasti lisää ja toivon kehittyväni ihmisenä entistä paremmaksi. Somessa muodostuu yksi mielikuva jokaisesta, ja parasta on se, että jokainen muodostaa sen mielikuvan kustakin ihmisestä itse. Siihen voi harvoin vaikuttaa, miten kukakin kenetkin lopulta kokee. Siksi en halua ottaa asiasta sen enempää stressiä. Ja parastahan on, jos joku sellainen, joka kokee jonkun somessa olevan persoonan "ärsyttävänä", tulisi juttelemaan ihan livenä mahdollisuuksien mukaan. Siinä pääsisi sitten katsomaan, onko se oma mielikuva tästä ihmisestä muodostunut oikeaksi, vai muuttuuko se kohtaamisen aikana. :)

   Olipahan pitkä vastaus! Toivottavasti sait selvää mun ajatuksista, ja jos haluat jakaa vielä omia ajatuksiasi, niin kuuntelen niitä tosi mielelläni. Blogin paras puoli on keskustelu!

   Ihanaa alkavaa talvea sulle, toivottavasti pysyt menossa mukana näistä negatiivisista puolista huolimatta :) Jospa tässä kehittyy ihmisenä eteenpäin hiljakseen!

   Poista
  3. Haha lisään vielä, että kahdessa osassa kommentti siksi, ettei blogger antanut lisätä yhtä noin pitkää :D Pahoittelut!

   Poista
 8. Voi vitsi miten ihmiset näkee asiat eritavoin, mä en taas jaksa monenkaan videoita katsoa ja taas Aadan videoita on niin kiva katsoa kun on niin aidon ja luonnollisen oloinen, uskon että hän on ilman kameraa täysin samanlainen.Ja iso juttu on se että Aada ei ärsytä videoilla millään tavoin.Mun mielestä Aada antaa taas hyvän kuvan nuorille hyvillä elämäntavoillaan ja pirteällä olemuksellaan, vaikkakin mielestäni kenenkään ei tarvitse olla kenenkään esikuva,että jatka Aada vaan samaa mallia olet selvästi hyvä tyyppi, myös näin miltein nelikymppisen mielestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, kiitos tosi paljon! Ihana kuulla myös tällaista palautetta <3 aurinkoa sun viikonloppuun :)

   Poista
 9. Minun mielestä ihmisen kuuluukin aikuistuessa muuttua ja hienoa, jos ihmisestä kasvaa hyvällä tavalla itsevarmempi tässä täydellisyyttä ihannoivassa yhteiskunnassa, jossa pitää olla sitä ja tätä. Huono homma, jos jää 16-v tasolle. Elämä kasvattaa, opettaa ja joskus täytyy olla tyytyväinen itseensä. Mun mielestä älä pyytele anteeksi, että olet jotain mieltä koska aina kuitenkin joku on eri mieltä. Olet kielellisesti lahjakas, ja sekin em pitkän kommentin kirjoittajasta näkyy, että se häiritsee. Daa, jos on yliopistossa, ei voi puhua ja käyttäytyä kuin amislainen pieruverkkari näin karkeasti sanottuna :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin hyvä pointti! Olisihan se tylsää, jos olisi sinne teinivuosien tasolle jäänyt loppuiäkseen :D Vaikka ei tässä vielä mitään aikuisia sanan varsinaisessa merkityksessä kai ollakaan. Onneksi on koko elämä aikaa opetella! Kiitos kivasta kommentista ja ihanaa alkanutta talvea! <3

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat