torstai 7. maaliskuuta 2019

#1051: Elossa - enemmän kuin koskaan

Auringossa kimaltelevaa merta silmän kantamattomiin, palmuja, sydämellisiä ihmisiä, herkullista ruokaa, unohtumattomia kokemuksia ja loputonta lämpöä. Siinä tiivistelmä siitä, millaista mun arki on ollut viimeisen viikon aikana. On vaikea pukea sanoiksi sitä kaikkea, mitä juuri nyt tunnen. Tiesin loman olevan hyväksi itselleni, mutta en olisi koskaan uskonut, miten paljon pääsisin kokemaan jo ensimmäisten päivien aikana täällä Thaimaan Hua Hinissa. Tässä parvekkellaa istuskellessani silmieni eteen avautuu uskomaton näkymä 16. kerroksesta suoraan merelle. En voisi olla onnellisempi.

Mitä kaikkea reissuuni on tähän mennessä mahtunut? Lähtö koitti torstaina viime viikolla noustessani Finnairin koneeseen, joka lennätti minut ja muut matkustajat suoraan Bangkokiin. Lentokentällä olin paikallista aikaa iltapäivällä eli Suomessa kello lähenteli vasta puolta päivää aikaeron ollessa viisi tuntia. Hoidin muutamat työpuhelut vielä lentokentältä ja taksista käsin, mikä aiheutti itsessäni huvitusta - normaalisti kun olen tottunut hoitamaan työasioita kaukaisimmillaan Tanskasta käsin. Itse taksimatka hotellille kesti alkuperäisistä suunnitelmista poiketen reilun neljän tunnin ajan, sillä liikenne oli melko kaaottista, eikä kuskini halunnut ymmärrettävästi ajaa uhkarohkeasti. Niinpä pysähdyimme matkalla syömään niinkin kansainvälisessä paikassa kuin McDonalds. Hyvä aloitus reissulle! Perillä hotellilla olin aivan myyty. Hotelli on oikea lomaparatiisi, jossa on kaikki valmiina: ravintolat, runsaasti ohjattuja aktiviteetteja joogasta pyöräilyyn, minigolfkenttä, valtava allasalue, erittäin ystävällinen ja avulias henkilökunta ja ennen kaikkea upeat näköalat. Tämä on juuri se paikka, jonne kannattaa tulla rentoutumaan, jos haluaa kauas pois ihmisvilinästä ja stressistä.Ja sitähän toteutinkin ensimmäisen kahden päivän aikana. Pääasiallinen tehtäväni on ottaa aurinkoa altaan reunalla milloin kuunnellen äänikirjoja, milloin lukien jotain mukanani olevaa kaunokirjallista tai elämäkerrallista teosta. Aamut alkavat runsaalla buffetilla, jossa syön joka päivä suunnilleen samaa ruokaa, koska valikoima on niin laaja, etten osaa päättää kaikesta saatavilla olevasta. Iltapäivän kääntyessä kahden pintaan käväisen hotellihuoneessa nappaamassa bikinien päälle jotain lisäkerrosta ja lähden kävelemään paikalliseen keskustaan, josta ostan hedelmiä välipalaksi. Useana päivänä olen kävellyt ympäriinsä pieniä katuja tai rantaa pitkin vain katsellen ympärilleni ja kuunnellen maailmaa. Paikalliset tunnistavat minut jo, osa nimeltä. Meillä ei aina ole yhteistä kieltä, mutta ymmärrämme silti toisiamme. Hymy on suurin kommunikointiväline, ja se paistaa ihan jokaisen kasvoilta.

Kun aurinko alkaa painumaan taivaanrantaan, saatan pulahtaa altaaseen virkistäytymään tai suunnata kulkuni salille. Urheilusuoritusten jälkeen käyn suihkussa ja lotraan kroppaani valtavasti aftersunia, sillä olen onnistunut polttamaan itseni melkein joka päivä jostakin kohden kroppaa, vaikka suojakertoimena toimii vahvimmat apteekista ostetut aurinkorasvat, joita lisään jatkuvasti. Onneksi iho on nyt saanut väriä sen verran mukavasti, että se suojaa jo itse itseään. Eikä tässä ole paineita hankkia pikarusketusta, sillä päiviä on jäljellä vielä 12. Vastahan tässä on päästy vauhtiin!

Illalla ohjelmani vaihtelee suurestikin. Ensimmäisten päivien aikana vietin aikaa paikallisessa keskustassa illallisten ja hierontojen merkeissä. Maanantaina päätin kuitenkin lähteä jo neljän aikaan Hua Hinin keskustaan, jossa kiertelin katuja, haistelin tunnelmaa ja tutustuin rannalla oleviin hevosiin. Suosikkini on ehdottomasti Ali-ruuna, jonka omistajan kanssa juttelimme pitkät pätkät. Hua Hinissa on tunnelmaa, jota ei pysty kuvailla sanoin. Se on paljon vilkkaampi kuin esimerkiksi Krabi, mutta ei kuitenkaan yllä missään nimessä miljoonakaupunki Bangkokin ihmismassaan. Populaa kuitenkin riittää ja elämä vilkastuu illan pimetessä. Olen ihmisten keskellä elossa. Rakastan kävellä ympäriinsä erilaisia katuja ja vain nauttia tunnelmasta. Välillä pysähdyn juttelemaan paikallisten tai muiden turistien kanssa. Hymyilen jokaiselle vastaantulevalle ja he vastaavat hymyyn. On hauska huomata, miten muutamat katukauppiaat vilkuttavat jo kaukaa huomatessani minut, vaikken ole ostanut heiltä mitään. Jutellut vain ja ollut parhaani mukaan ystävällinen. Sillä pääsee täällä pitkälle.
Maanantaista alkoi lomani hieman aktiivisempi osa, sillä tapasin tuolloin Hua Hinissa ruotsalaisen ja kanssani suunnilleen samanikäisen Tobben, joka on asunut täällä puolisen vuotta työskentelemässä. Juttelimme etukäteen muutaman sanan Instagramissa, kunnes päätimme tavata, jotta hän voisi esitellä mulle paikkoja. Niinpä hyppäsin Tobben moottoripyörän kyytiin maanantai-iltana ja lähdimme käymään syömässä vähän kauempana keskustasta. Paikka oli upea: livemusiikkia veden äärellä, hyvää ruokaa ja ennen kaikkea hauskaa seuraa. Oli uskomaton tunne istua täysin vieraan henkilön moottoripyörän kyydissä, kun vauhtia oli sata kilometriä tunnissa ja liikenne vähintäänkin sekavaa. Tobbe kysyi, luotanko häneen. Vastasin, että ei mulla taida olla vaihtoehtoja.

Ilta jatkui parin eri Night Marketin kiertelemisellä, kunnes ruotsalaisoppaani väsähti edellisen päivän juhlintansa seurauksena ja päätti lähteä nukkumaan. Minä jatkoin vielä ja hankin uusia tuttavuuksia, kunnes päätin itsekin lähteä kohti hotellia taksin kyydissä. Tiistaina altaalla makoillessani sain viestin, jossa Tobbe kysyi, olisinko halukas tulemaan hänen ja lomalla olevan toisen ruotsalaismiehen kanssa rannalle 30 minuutin päästä. Innostuin heti, mutten tietysti olisi ehtinyt hotelliltani siinä ajassa 15 kilometrin päässä olevaan keskustaan. Ei mennyt kauaa, kun moottoripyörä oli hotellini edessä odottamssa, josta jatkoimme matkaa ensin Tobben luokse ja siitä noin 40 kilometrin päähän pienelle Khao Kalok -nimiselle rannalle, josta kiipesimme vielä erikseen kauemman päärannasta. Näkymä oli uskomaton: täysin eristyksissä oleva ranta, jossa ei ollut ketään muita kuin me. Makoilimme rantavedessä, heitelimme palloa ja riehuimme aallokossa. Hetki oli kuin jostain yltiökliseisestä teinielokuvasta. Kun ajoimme takaisin Hua Hiniin päin, näki ruotsalaiskaveruksista selvästi, miten he nauttivat ajamisesta uusilla teillä. Vauhtia ei säästelty, kun tiet sen sallivat. Samalla mulle näytettiin jatkuvasti reitin varrella olevia nähtävyyksiä ja yksityiskohtia. Olin jopa niin kliseinen, että nostin käteni ilmaan ja nauroin onnesta. En ole koskaan tuntenut olevani niin elossa kuin tuolla hetkellä. 
Rantareissun jälkeen istuimme porukalla syömässä jälleen Mäkkärissä, sillä Tobbe kertoi syöneensä viime aikoina ihan riittävästi thairuokaa, eikä siksi halunnut mennä paikallisiin ravintoloihin. En tietenkään väittänyt vastaan, vaikka ranskalaiset ja nugetit eivät enää houkutelleet. Mietin, olisinko lähtenyt istumaan iltaa kaverusten kanssa Tobben luo, mutta halusin kuitenkin vielä kokea Hua Hinin iltaa. Niinpä jatkoin matkaani yksin ja kävelinkin kahden tunnin ajan ympäri keskustaa jutellen ihmisille ja seikkaillen eri kaduilla. Aina, kun näin tilaisuuden koittavan, tarjouduin ottamaan turisteista kuvia. Ihmisten reaktiot olivat mahtavia! Suurin osa oli aluksi hämmentyneitä, mutta lopulta he kiittelivät vuolaasti avuliaisuudesta. Pienillä teoilla saa helposti kivan fiiliksen kaikille. Kotimatka sujui tuk tukin kyydissä 120 kilometrin tuntivauhdissa, mikä hirvitti jopa enemmän kuin moottoripyörällä ilman varusteita ajaminen. Annoin kuskille tippiä. Paikalliset ovat ihan mahtavaa porukkaa.

Keskiviikkona päivän aktiviteeteina kävelin Cha Amiin päin rantahietikkoa pitkin reilut kymmenen kilometriä yhteensä, joskin takaisin oli käännyttävä ehtiäkseni mukaan Cha Amin iltamarkkinoille. Siinä rannalla kävellessäni otin kuulokkeet pois korvista ja annoin mielen levätä. Katsoinpa sitten oikealle tai vasemmalle, näkyi merta niin pitkälle kuin silmä kantoi. Lämpötila oli hiostava, kuten jokaisena päivänä (lämpöä on noin 35 astetta ja ilmankosteus niin suuri, että ulos mennessäni kameran linssi huurustuu), mutta se ei menoa haitannut. Vastaan tuli muutama turisti, mutta pystyin laskemaan ihmiset kahden käden sormilla. Sielu lepäsi. Rantavedessä leikkivät lapset vilkuttivat ja näyttivät peukkuja. Vilkutin takaisin ja hymyilin. Tätä on onnellisuus, taisin miettiä. Toki olen yhtä lailla onnellinen myös Suomessa, mutta kyllä matkailu ja varsinkin yksin matkustaminen antaa maailmaan ihan erilaisen näkökulman. Jos en olisi sidottu Suomeen työn ja hevosen puolesta, en epäröisi hetkeäkään, vaan muuttaisin ulkomaille töihin. Niin olen halunnut tehdä aina. Ja niin aion joskus tehdä - heti sitten, kun elämäntilanne sen sallii.
Keskiviikkona kävin tosiaan kolmatta päivää putkeen iltamarkkinoilla, tällä kertaa Cha Amissa. Lähdin tuonne suomalaispariskunnan kanssa, jotka bongasin hotelliltamme. He ovat suunnilleen omien vanhempieni ikäisiä, todella mukavia ja sydämellisiä ihmisiä. Olemme jutelleet päivittäin altaalla pitkät pätkät milloin työstä, milloin lapsista ja milloin matkustamisesta. Pariskunta on matkustanut Hua Hinissa jo vuosia sitten ensimmäistä kertaa, joten paikka on heille todella tuttu. Lähdimmekin yhdessä Cha Amiin, jossa hämmennyin tavaran ja ihmisten paljoudesta. Hua Hinin isoin iltamarkkina on toki iso sekin, mutta tämä oli jotain sellaista, mitä en ollut kokenut aikoinaan edes Phuketissa. Tavaraa ja kojua riitti niin paljon, etten ehtinyt kiertää kaikkea kahdessa tunnissa läpi, vaikken edes jäänyt katselemaan kojuja kovinkaan tarkasti! Lopulta mukaani tarttui ties mitä aina kelloista kukkaroihin, kenkiin ja koruihin. Aurinkolasit ostin jo edellisenä päivänä Hua Hinista.

Eniten ylpeä olin siitä, että olen oikeasti uskaltanut maistaa näin ruokaennakkoluuloisena ihmisenä paikallisia ruokia ja vieläpä pitänyt niistä erittäin paljon. Cha Amissa otin itselleni riisinuudeliannoksen, jossa oli jotain kalaa. Yritin kysellä, mitä kalaa ruoassa oli, mutta sain vastaukseksi osoituksen palloon. En siis tiedä, söinko pallokalaa. Hyvää se ainakin oli - ja mausteista! Yhtä lailla mahaan upposi erilaisia possunpaloja, jotka pussitettiin muoviin ja syötiin sormin. Olin ihan varma, että istuisin koko yön vessassa. Hämmästyksekseni on todettava, ettei mahani ole koskaan ollut niin hyvässä kunnossa kuin täällä. Ehkä se valtava puuron syönti ei ole hyväksi. Pitääpä testata, kun palaan Suomeen.
Parasta lomassa on se, etten suunnittele mitään etukäteen. En tiedä, mitä teen illalla saati huomenna. Toki toiveissa olisi, että saisin seuraa myös tulevina päivinä joko jo tutuista ja uusista kavereistani. Parin kanssa olen sopinut, että menisimme istumaan iltaa tai kiertelemään kaupunkia lähipäivinä. Perjantaina olisi ehkäpä tarkoitus viettää leffailtaa ruotsalaisten kanssa ja suunnata siitä kulku Hua Hinin kuuluisalle baarikadulle. Näin naisena saan olla rauhassa, mutta miesten ympärillä pyörii ärsyyntymiseen asti LadyBoyt. Varmuudeksi ostin itselleni kuitenkin sormuksen. Jos joku kysyy, saatan olla kihloissa. :D

Mutta se tältä erää! Kuvasin maanantaista MyDayn, joka on tulossa julkaisuun todennäköisesti viikonloppuna. Minäpä suuntaan nyt kulkuni kohti allasaluetta, jossa aion makoilla ainakin kahteen ja lähteä siitä taas kävelemään kohti Cha Amia rantaa pitkin. Tänään tarkoituksena olisi yrittää päästä sinne asti. Kahdeksan kilometriä suuntaansa tarkoittaa, että aurinkorasvaa on pakko varata mukaan. Ja lippis! Tulomatkalla pysähdyn merenrannalla olevaan hierontakojuun aloevera-hierontaa varten ja kuuntelen meren ääniä tunnin ajan silmät kiinni. Uskon, että sillä hetkellä en voisi olla rentoutuneempi. Toivottavasti sama vire jatkuu Suomessakin sitten, kun palaan matkaltani kotimaahan! Mutta sen murehtimista ei kannata aloittaa vielä hetkeen. Nyt nautitaan ja eletään hetkessä. Pidetään kiinni tästä tunteesta, joka ei saa hymyä hyytymään: en ole koskaan ollut näin elossa kuin nyt.

Ihanaa torstaipäivää just sulle! :) 

25 kommenttia

 1. Vau mikä teksti! Oikein paistaa läpi, miten onnellinen olet. Olisipa mullakin mahdollisuus ja ennen kaikkea rohkeus lähteä yksin ulkomaille. Nauti lomastasi ja varo lomaromansseja :D !!

  VastaaPoista
 2. Tää teksti huokuu oikein kuinka rentoutunut ja onnellinen olet! Vähän nyt kukkahattuilen mutta siellä on suurta muovin käyttöä joka tietenkin päätyy meriin... Mut koeta valita silti ympäristöystävällistä ja nauttia lomasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Muovinkäyttö on tosiaan suurta, mutta sen suhteen on täällä tapahtunut jo vuodessa suuria askelia eteenpäin. Pyrin toki toimimaan mahdollisimman ympäristövastuullisesti kaikissa valinnoissani reissussa. :)

   Poista
 3. Ihanaa lomaa! Itse järkkäsin hevoselle varakodin ja lähin puoleksi vuodeksi ulkomaille opiskelemaan, ja täytyy sanoa että yksin reissaaminen on ollut kyllä yksi elämäni hienoimmista kokemuksista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, tuo kuulostaa aivan ihanalta vaihtoehdolta ja jos mulla ei olisi vakkarityötä, tekisin varmasti samoin! Nauti ajastasi :)

   Poista
 4. Tästä sun tekstistä ihan säteili sun omat fiilikset ja tuntui tarttuvan jopa itseenikin! Voi kumpa itsekin joskus pääsisi tekemään samanlaisen reissun Thaimaahan, vaikka sitten eläkepäivinä kun lapset jo vanhempia :) Innolla jään odottamaan loppu loman kuulumisia! Oot rohkee kun yksin olet uskaltanut lähteä ja tehdä noin tuttavuuksia sekä ottaa irti kunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos todella paljon! Toivottavasti pääset reissuun jo ennen eläkeikää, sillä näitä kokemuksia toivoo ihan jokaiselle :)

   Poista
 5. Apua kuinka hyvä fiilis tuli tän postauksen lukemisesta! Kuulostaa kyllä niin hauskalta lomalta, ota kaikki ilo irti ja rentoudu kunnolla :)

  VastaaPoista
 6. Tosi ihana postaus, ja varsinkin toi eka kuva on hieno, söpöjä heppoja <3 Mä olen kans lähdössä myöhemmin keväällä yksin reissuun ja vähän jännittää, mut tulee varmaan olemaan hieno ja kasvattava kokemus. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Hyvin sun matka menee, älä suotta huolehdi. Mä en voisi olla onnellisempi siitä, että lähdin yksin! Tsemppiä ja jos sä haluat jutella ennen matkaa vertaistukea saadaksesi, niin voit koska vaan laittaa viestiä :)

   Poista
 7. Sun matka kuulostaa ihanalta! Ja hienoja kuvia! Jäin miettii et käytätkö nyt sun kesälomia vai miten oot saanu töistä noin pitkän loman? :) Hauskaa loman jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tää on kyllä ihanaa :) en käytä ollenkaan kesälomia tähän, vaan otin palkatonta töistä. Kesäloma erikseen sitten <3

   Poista
 8. Tästä postauksesta paistaa sun hyvä fiilis (joka tarttui muhunki)! Tosi kiva postaus. Mukavaa loman jatkoa. :)

  VastaaPoista
 9. Onko sulla ollut yksin matkustaessa ihan turvallinen olo? Onko thaimaa sellainen maa mihin uskaltaa naisetkin lähteä turvallisin mielin yksin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti uskaltaa! Thaimaa on kulttuuriltaan sellainen, missä annetaan tilaa ja naisia kunnioitetaan (vrt. vaikka arabimaat). Mä hengaan täällä pääosin vain miesten kanssa muutenkin, oli ne paikallisia tai turisteja. Ihanasti pitävät huolta ja neuvovat myös, mitä ei kannata tehdä/minne ei kannata mennä :) eli rohkeasti vaan matkaan!

   Poista
 10. Kivoja lomatunnelmia, mutta nuo turistien kyyditsemiseen tarkoitetut hepat ei näytä kovin hyvinvoivilta. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa ne olivat todella hyvinvoivan näköisiä vrt. mitä yleensä matkoilla olen hevosia nähnyt :) Toki kuolaimet ovat oma juttunsa, mutta niitä on täällä kaikilla nuo samat. Hevoset eivät kuitenkaan ole liian laihoja/lihavia, niillä on kiiltävä karva ja ne ovat rauhallisia (toki en tiedä, onko niitä rauhoitettu tms.). Lanta on kaikilla (mitä nähnyt) hyvää. Omistajat vievät hevoset varjoon usein ja kastelevat niitä vedellä myös. Kaviot hoidetut, koskaan ei kengässä. Eli mitä oon itse katsonut, niin ainoa ongelma sillä saralla on toki pitkähköt työpäivät (osa hevosista on rannalla 12-18, osa vain pari tuntia ja osa vain viikonloppuisin) ja se, että niillä on turhan paljon rautaa suussa. Ontuvaa hevosta en ole täällä nähnyt kertaakaan. Noille myönnetään luvat eli kuka tahansa ei pääse rannalle hevosineen :)

   Poista
 11. Oisinpa mäkin noin sosiaalinen ihminen kun sä, ihan kateeks käy. Kaikki ois niin paljon helpompaa. Ootko muuten aina ollut noin sosiaalinen? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tuota taitoa voi kehittää! En nimittäin todella ole aina ollut sosiaalinen - päinvastoin :D Lapsena äiti vei mut kuulotutkimuksiin, kun en halunnut reagoida muiden ihmisten kommunikointiin ja hän luuli, etten kuule. Kävi ilmi, että mulla oli erinomainen kuulo.. Ollaankin vitsailtu, että oonkohan joskus vaihtunut toiseen lapseen :D

   Poista
  2. Oho, no ehkä mullakin sitten on vielä toivoa jäljellä! :D

   Poista
 12. Siis onko se toi positiivisuus mikä sulla oli tota kirjottaessa vai mikä, mutta mä vaan rakastan tätä postausta!��❤ Ihana täällä loskaisen kevään keskellä lukea noin aurinkoista ja positiivista tekstiä niin tulee itsellekkin tosi hyvä ja iloinen mieli��

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat