sunnuntai 18. toukokuuta 2014

#348: Onnellistakin onnellisempi!

Keskiviikkona kaverini tuli mukaani tallille, jolloin sain vihdoin myös ratsastuksista jotain kunnollista materiaalia tänne bloginkin puolelle. Iso kiitos siis hänelle! En kuitenkaan ratsastanut kovin tehokkaasti, sillä tarkoitus oli lähinnä tehdä jumppaavaa treeniä vapaapäivän jälkeen ja saada hevonen avuille ennen torstain estevalmennusta.
 
Kerroin muutama postaus sitten, että suitsistamme hajosi niskahihna pääsiäisenä ja jouduin vaihtamaan sen ihan normaaliin, ei muotoiltuun niskahihnaan. Vähitellen tätä hetkeä kohden Champ on ollut levottomampi suustaan, mikä on näkynyt esimerkiksi kielen kanssa pelaamisella ja ajoittaisena vahvana/tyhjänä olemisena. En tiedä johtuuko se tuosta "suorasta" niskahihnasta, mutta toki hevosen anatomiaa ajatellen muotoillut suitset ovat aina mukavammat päässä. Näiden kuvien ottamispäivänä Champ ei ollut kauhean hyvä ratsastaa, vaan jäi melko monessa kohdin selättömäksi.
 Meidän piti ravata, mutta heppa halusi ottaa laukkaspurtin.. Vähän innoissaan! Nämä kuvat siis viime keskiviikolta, jolloin meillä oli vielä vanhat suiset käytössä :)
Yritin ratsastaa hevosta kunnolla eteen ja tehdä yksinkertaisia asioita, kuten pitkiä taivutuksia ympyröillä sekä siirtymisiä, jotta takajalat aktivoituisivat. Vähitellen hevonen oli parempi, muttei oikeastaan missään välissä mikään superhyvä. Eihän sitä aina voi olla täydellinen!
 
Torstaina otin sitten itseäni niskasta kiinni ja ajoin Hööksiin ostamaan Horsewaren Rambo Competition Micklem -suitset, joista olen puhunut täällä bloginkin puolella jo pitkän aikaa sitten. Kokeilin silloin talvella Champille kyseisiä suitsia kolmen päivän ajan ja se oli mielestäni viimeisenä päivänä aika hyvä suustaan: kieli ei näkynyt ulkona juuri ollenkaan ja silloin kun se näkyi, roikkui se suoraan suun edessä, eikä suupielestä ulkona. Hevonen oli myös hirveän kevyt kädelle, vaikkakin ehkä hieman hitaampi.
 


Alkuverryttelyssä annan Champin mennä sellaisessa muodossa kuin se haluaa, eli ihan surutta myös kuolaimen takana vähän pidemmällä ohjalla. Itse aina könötän silloin ihan miten sattuu, ai kamala :D
Nyt meillä on siis omat Micklemit! Otin ne heti käyttöön ja vaihdoin samalla sentin pidemmät kuolaimet. Ensimmäinen testiratsastus sattui juuri estevalmennukseen, jossa hyppäsimme melkein kahden viikon tauon jälkeen. En viitsinyt hypätä ollenkaan Laakson kisojen jälkeen, kun hevonen selkeästi osoitti olevansa kipeä vatsastaan. Tarkoitus oli tosin mennä puomeja, mutta se jäi ajatuksen tasolle. Nyt, kun vatsa on oikeastaan lähes normaali, päätimme kokeilla hyppäämistä uudestaan.
 
Teimme todella yksinkertaista tehtävää, mikä on kuitenkin itselleni hankalimpia tehtäviä: ristikkäisillä diagonaaleilla pysty ja okseri (josta tuli lopuksi trippeli). Ensimmäiselle esteelle eli pystylle oli pitkä lähestyminen, jossa rupean helposti säätämään laukkaa liikaa. Lyhyen sivuun läpi pitää jatkaa laukkaa ja ratsastaa kaarteesta läpi uudelle diagonaalille, josta kahden-kolmen laukan päässä on okseri/trippeli eli laukkaa on jatkettava kaarteesta eteenpäin. Yksinkertaista, mutta haastavaa! 
 
 


Loppuun nostin hevosta vielä vähän ylemmäs, vaatimatta kuitenkaan kauheasti muuta kuin etenemistä ja tasaista tuntumaa.
Alkuverryttelyssä Champ ei tuntunut mitenkään erityisen hyvältä, vaan oli ehkä hieman hidas avuille: johtuiko se uusista suitsista, sen näkee myöhemmin. Ensimmäisestä hypystä asti allani oli kuitenkin ihan eri hevonen! Hyppy oli kokonainen ja ponnistus voimakas, Champ oli äärettömän innostunut ja imi esteille niin kuin ennen vatsaongelmia. Ihan pienestä 70cm pystystä huomasi eron niin selkeästi selkään asti! Hyppäsimme ajallisesti vähän aikaa ja esteet nousivat lopulta +110cm korkeudelle. Ei ollut väliä, toinko hevosen vähän liian lähelle tai liian kauas, Champ oli menossa korvat hörössä ja teki sellaisia loikkia, että heikompia hirvittäisi.. Haha! Välillä innostuin vähän liikaa ja Piude sanoikin, että tuolla laukalla pääsisi isompiakin esteitä..
 
Pitkästä aikaa nauroin ääneen valmennuksessa esteiden välissä, mulla oli vain niin kivaa ja hevonen tuntui äärettömän hyvältä. Tästä on hyvä jatkaa ensi viikkoon! Odotan myös mielenkiinnolla, miten pääsemme sisään uusiin suitsiin, kunhan muutamia sileällä ratsastuksia tulee niiden kanssa enemmän alle. Olen ainakin ihan rakastunut niiden ulkonäköön, vaikka aluksi ajatus lähinnä hirvitti. Kuvia pitää laittaa heti, kun niitä jostain saan.

23 kommenttia

 1. ihanaa kuulla, että esteet sujuvat nyt mainiosti :) Toivottavasti Champin vatsaongelmat ovat nyt takanapäin, ja pääsette jatkamaan arkeanne normaalisti. Ootko jo uskaltanut ollenkaan miettiä, mitkä olis teijän seuraavat kisat?

  Mielenkiinnolla myös odotan kokemuksia noista suitsista. Omallani on kanssa ollut välillä ongelmaa kielen kanssa (myös ammattilaisen ratsastamana), emmekä ole oikeen saaneet ratkaisua asiaan. Täytyykin alkaa katsella muotoiluja niskahihnoja, jos sieltä saisi ratkaisun. En yhtään ihmettele, sillä tuo on niin herkkä yksilö, että voisi hyvinkin olla noin pienestä kiinni. Osaatko sanoa, ovatko tuollaiset halppis muotoillut suitset (esim Hööksin) yhtään saman veroiset kuin ne kalliimmat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tosiaan ongelmat takana päin! Nyt vain peukut pystyyn :) ajattelin seuraavaksi mennä Riihimäelle helatorstaina, mutta saa nähdä. Silloin sunnuntaina on nimittäin myös Hippolan esteklinikka!

   Poista
  2. Oho, viesti jäi kesken.. Mutta siis joo kerron toki kattavammin noista, kunhan oon päässyt enemmän niiden kanssa tekemään :) en osaa sanoa, onko halvemmilla malleilla eroja, mutta luulisin, että mikäli muotoilu on sama, ei muuten eroa ole!

   Poista
  3. Kiitos vastauksista :)

   Poista
 2. Kiva postaus ja mukava kuulla et Champin vatsa on parempi. :)

  VastaaPoista
 3. Hei Aada! Kaipaan hieman apuasi. Tiedätkö mitä kautta saisin yhteyden Nina Fagerströmiin? Haaveenani olisi päästä ensi vuoden kesäksi Hollantiin "orjaksi", onko sinulla heittää minulle ohjetta esim. Että keneen olisi järkevintä ottaa yhteyttä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nins asuu nykyään Kanadassa

   Poista
  2. Jep, Nina tosiaan asuu Kanadassa, tai siis ei vielä siellä, vaan kilpailee Floridassa :)

   Poista
  3. No voihan. Miten pysyn tästä kaikesta ajan tasalla?!?! :D

   Poista
  4. Tästä puheen ollen, täällä vähän samaa miettinyt, voitko tehä vaikka postausta jossa kerrot tarkemmin, olitko ihan töissä töissä etkä vaan kesää viettelemässä hollannissa? Jos olit töissä, mikä oli 'ammattinimikkeesi'? Ja sä oot sen verran enemmän noissa kansainvälisissä piireissä, voitko suositella jotain tallia minne ottaisivat opiskelijan kesäksi/oppisopimukseen? Ja tosiaan toi yhteydenotto ninaan kiinnostas vähän muakin.. :)

   Poista
  5. Olin ihan töissä, noista löytyy vaikka miten monta postausta jo, niin turhalta tuntuu toistaa samaa asiaa uudelleen :) Katso tuolta linkit osiosta!

   Olemalla itse aktiivinen paikkojen etsimisen suhteen saa parhaiten käsityksen siitä, millaisia paikkoja on auki. En oo nyt ainakaan vuoteen etsinyt yhtään mitään paikkaa, joten en voi suositella mitään. Ja suurin osa noista paikoista täytetään pitkälti suhteilla, eli eikun vaan kyselemään tutuilta! Ninan yhteystiedot löytää hänen kotisivuiltaan tai sitten otat ihan rohkeasti yhtyettä esim. Facebookissa :)

   Poista
  6. Kiitos paljon, oon vähän avuton netin maailmassa kun en paljoa täällä aikaa vietä.. :)

   Poista
 4. onko tuo hööksin huopa? mitä kokoa ja onko koulu mallinen?

  VastaaPoista
 5. Micklemit ovat kyllä ihan huiput! Kaikki säästöt menivät niihin, mutta oma kulkee niillä aivan erilaisella tuntumalla kuin normisuitsilla (eikä meillä ole edes mitään kielenheitto/levottomuus ongelmaa). Tuntuuhan se hassulta, että joku niin pieni asia kuin muotoilu, voi vaikuttaa niin paljon. :) Omaa silmää muotoilu on miellyttänyt ihan aina ja hepankin päällä näyttävät kivemmilta kuin normisuitset. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että teillä on toiminut hyvin! Toivottavasti meilläkin apua näistä, vaikka eihän varusteilla yleensä pitäisi asioita korjata, vaan ratsastamalla.. Haha, näin mun valmentaja aina sanoo :)

   Poista
 6. Miten sä uskallat hypätä noin korkeita esteitä? Hui kamala kun ite en hyppää kuin jtn. 50 cm :DD

  VastaaPoista
 7. Mistä toi sun paita muuten on? :)

  VastaaPoista
 8. Ootko sä koskaan jännittäny esteitä? Kun itselläni on paha ongelma nykyään esteiden kanssa...en tiedä mistä oon kehittäny estekammon, mutta nykyisin pelottaa hypätä vähänkin isompaa estettä esim. metrin kokoiset esteet tuntuvat kamalilta.. hevonen vaistoaa pelkoni ja kieltoja tulee paljon :/ olen kysynyt apua jo valmentajaltani mutta haluaisin nyt kuulla oisko sulla jotakin vinkkiä? Kiitos jo etukäteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo koskaan jännittänyt, tai en aikanaan muista. Toki, jos hevonen tuntuu huonolta, on itselläkin epävarma olo isommilla esteillä (110+). Kannattaa pitää esteet niin matalina, ettei jännitystä ole, ja nostaa vasta sitten, kun kaikki sujuu pienemmillä hyvin :)

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat