tiistai 5. elokuuta 2014

#389: Estevalmennus pitkän videon kera

Mulla on nyt ihan älyttömän monta postausta julkaisematta tai tekemättä, niitä on jonossa valehtelematta kymmenen! Ja kaikki sillä tavoin ajankohtaisia, että tekisi mieli julkaista ne heti peräpäivinä. Toisaalta aikaa en löydä mistään niin paljon kaikkeen kirjoittamiseen ja tekemiseen, joten väkisinkin joudun jakamaan ne tuleville viikoille sen mukaan, miten itselläni riittää tunnit päivässä.
 
Näistä vuorossa on nyt viime viikon estevalmennuspostaus, sillä kohta pitäisi väsätä jo uusi kasaan. Olimme viime torstaina hyppäämässä vihdoin ihan normaalilla estevalmennusporukallamme, kun mukana oli lähes kaikki tallimme "vakkariesteratsukot". Koko kesän aikana ei tätä ole aikaisemmin tapahtunut, sillä yhdellä jos toisella on ollut jotain muuta esteenä. Pidimme valmennuksen kentällä, joten tilaa ei ollut ihan älyttömän paljon - jouduimme siis oikeasti katsomaan, mihin ratsastamme!
 
Nauroin tälle kuvalle varmaan kymmenen minuuttia, joten se oli pakko julkaista, vaikkei kauhean edustava olekaan. Kysymys kuuluukin: mitä ihmettä mä säädän tuolla selässä? Ja Champin ilme kruunaa kyllä kaiken :D

 

Tässä kuvassa näkyy ehkä vähän paremmin tuo uusi, testissä oleva kuolain.
Aloitimme valmennuksen ihan perinteisesti ratsastamalla ravissa ja laukassa hevoset rennoiksi, mahdollisimman pitkälle kaulalle. Mulla on yhä edelleen ongelmana se, että menen helposti liian kovaa eli ulos tahdista. Pitäisi vain malttaa olla tekemättä siellä selässä yhtään mitään ylimääräistä, jotta homma ei menisi sähläämiseksi. Normaalien alkuverryttelyiden jälkeen verryttelimme vielä molempiin suuntiin vastalaukassa, jolloin tarkistettiin se, ovatko hevoset avuilla molempien pohkeiden ja ohjien välissä. Vaihtoherkillä hevosilla tämä on muuten ihan älyttömän hyvä tarkistuskeino sen lisäksi, että se tietysti myös jumppaa hevosta tehokkaasti.
 
Piude oli rakentanut meille linjan, jossa oli aluksi kaksi (ja myöhemmin kolme) kalavettia in-and-out -väleillä ja siitä sitten suoralla linjalla pystylle sama laukan rytmi säilyttäen. Tulimme tätä tehtävää molemmista suunnista. Mulle haastavaa oli varsinkin pystyltä päin tultaessa se, etten lähtenyt lyhentämään laukkaa liikaa innareille. Champilla on niin paljon isompi laukka suhteessa muihin ryhmämme hevosiin, että nuo välit ovat herkästi liian lyhyitä sille ja siksi varmistelen yleensä liikaa sitä, etteivät välit jää ahtaiksi.
 
 

Mikä etujalkatekniikka! :D Tää oli ihan pakko lisätä vain noiden pupuloikkakinttujen vuoksi, vaikka kuva muuten ei ole kummoinen.
Kun olimme selvittäneet kunnialla (tai edes sinnepäin) nuo tehtävät, jatkoimme innareilta diagonaalilla okserille, josta lyhyen sivun kautta diagonaalilla olevalle pystylle. Tässä oli edelleen se sama teema kuin viimeksi estevalmennuksessa, josta kerroin: mulle on haastavaa jatkaa kaarteissa laukkaa kunnolla eteen ja pitää käsi pehmeänä, jotta hevonen pääsisi laukkaamaan esteelle asti. Ilman sitä, että nyherrän laukan pois kokonaan ennen estettä.. Tähän meillä olikin tällä kertaa erilainen kokeilu, kun Hangon kisoissa eräs Piuden kaveri tarjosi mulle kuolainta kokeiluun. Kyseessä on paksu kuminen D-rengasnivelkuolain, jolla saadaan hevoset yleensä vähän "puisemmiksi" suustaan  ja ottamaan enemmän tuntumaa kuolaimeen. Champilla tuollaista kuolainta ei kannata käyttää sileällä, mutta esteillä se voisi sopia meille siksi, että silloin omat ylimääräiset käsieni sähläämiset eivät vaikuta hevoseen niin voimakkaasti.
 
Ensimmäisellä kerralla okserille tullessani pidin kaarteesta ehkä hieman liikaa, mutta koska este oli pieni, ei siinä ollut mitään ongelmaa. Vastaavasti pystylle tultaessa ratkaisin kaarteesta pelkästään eteen, mikä ei ollut sekään hyvä vaihtoehto. Muilla kerroilla otimme okserin ja pystyn väliin vielä yhden pystyn ja kaikki lähestymiset sekä paikat olivat hyviä. Muistin rentouttaa käden ylhäältä asti ja ajatella vain rytmiä, tietenkään työntämättä estettä kohden. Hevosella oli muuten kerran ihan mahtava ilme, kun tuuppasin sen sille pienelle pystylle kaukaa: "kyllä mä hoidan tän, pysy sä vaan mamma kyydissä!" :D
 



 
Eilen mulla oli Jonnan kouluvalmennus, vaikka alun perin Jonnan pitkikin ratsastaa Champilla itse. Sain siellä ihan älyttömän ahaa-elämyksen sellaisen asian suhteen kuin "käsien rentouttaminen siirtymisissä" ja tästä aion kyllä kertoa enemmän omassa postauksessa. Mutta nyt mun pitää suunnata kulkuni tallille, sillä lähden hyppäämään Piia Pantsun estevalmennukseen Peuramaalle. Jännää!
 
Onko hevosellasi/hoitohevosellasi sama kuolain sekä sileällä että esteillä vai vaihdellaanko sitä?

37 kommenttia

  1. Kiva postaus!

    Meillä toisella hevosella on kuparirolleri esteillä ja maastossa sekä oliivinivel sileällä. Toisella taas on kolmipala aina.

    VastaaPoista
  2. Ratsastat aina niin siististi! Ja meillä on sama kuolain esteillä ja sileällä,semmonen kolmipala missä on rulla keskel

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siististi ehkä, mutta välillä vähän flegmaattisesti siitä johtuen :D Kiva kuulla!

      Poista
  3. Sun esteistunta on tosi hyvä!! Wau, meette Champin kanssa tosi hienosti:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytätkö Aada tamponia ?

      Poista
    2. Ekalle anonyymille: Kiitos! :)

      Ja sitten tokalle: ööh... :D

      Poista
  4. Mun ponilla on sileällä normi kolmipala ja esteillä oliivikolmipala.

    VastaaPoista
  5. Ratsastat ihan superhyvin!!! Kuka/ketkä teitä muuten valmentaa??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, vaikken itse ihan samaa mieltä olekaan ;) Vakituisesti sileällä Jonna Aaltonen ja esteillä Piude Myrskog, mutta käyn jonkun verran ulkopuolisillakin valmentajilla!

      Poista
  6. Nauroit kuvalle 10 minuuttia? Taitaa olla nyt liioittelun makua. :D monessa postauksessa kerrot nauravasi ääneen hevosen selässä, jos hevonen tekee mitään hauskaa - onko kukaan valmentaja koskaan häiriintynyt siitä? Ihan hyvällä kyselen, asia vain kiinnitti huomioni, kun olen parina päivänä lukenut blogiasi paljon (mielenkiintoinen blogi sinulla!) ja tuntuu, että olet kirjoittanut nauramistilanteista jo monessa postauksessa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. naurava ihminen! :D

      Poista
    2. Ei ole häiriintynyt, koska en räkätä hulluna, vaan lähinnä naureskelen itsekseni. Mä nauran oikeasti tosi paljon ja aika oudoille asioille: ihan jos radiosta tulee hyvä biisi, saatan nauraa vain siksi, että mulla on niin hyvä fiilis. Sama tallilla, nauran hevosen tekemisille, välillä vain omille ajatuksilleni, välillä ihan ilman mitään syytä. Ei elämän tarvitse olla aina niin vakavaa :)

      Kiitos paljon ja kiva, että pidät blogiani mielenkiintoisena :)!

      Poista
  7. osaatko neuvvoa miten opin ratsastamaan oikeaan paikkaan esteillä (70-80cm) tiedän oikean ponnistus paikan mutta n.15-20m ennen estettä en osaa tehdä päätöstä ratsastanko eteen vai taakse jolloin jään passiivisena istumaan? joskus saatan viimeisellä laukalla sitten hätäisesti yrittää ratsastaa eteen mutta huonoin tuloksin, kiitos jos osaat neuvvoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kun pidät tasaisen tuntuman hevonen oppii itse katsomaan askeleet. katso esteen yli ja älä säädä mitään esteille. jos säätää ennen estettä se häiritsee hevosta että kyllä sinunkin hevonen/tuntsari osaa mennä esteelle kunhan ei jää vetää tai puske eteen se tasainen ja venyvä käsi on kaikkein paras.

      Poista
    2. Tasaisella kädelläkään ei ponini valitettavasti aina tule oikealle paikalle. Mutta kun näen parin laukan päässä,ettei askeleet tule sopimaan en osaa enää tehdä ratkaisua: eteen vai taakse? Tämä on ongelmana

      Poista
    3. Se on sitten sen sun ponin vika jos tulee lähelle tai kaukaa. Käsi pidetään harjan päällä ja tasasesti tuodaan poni esteelle se on ponin oma vika sitten mitä tapahtuu ennen estettä. Ei eteen eikä taaakse pohkeet kinni ja yli, tälleen jos hevonen lähtee kaukaa sulla on käsi harjalla ja jos tulee lähelle käsi on samassa paikaassa eikö vedä tai kisko suuhun. :)

      Poista
    4. Toistoja, toistoja ja toistoja valvovan ja kokeneen silmän alla on oppimiseen tarvittava tie. Oikotietä onneen ei taida tässäkään asiassa olla, joten tsemppiä treeneihin! :)

      Poista
  8. seuraan sua instassa ja facebookissa, nyt myös täällä :D käy kurkkaa http://camillajacindy.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  9. Mä ratsastan yhtä piensuokkiruunaa ex ravuri, ja mä yritän löytää sen meille sopivan kuolaimen, esteillä ennen meillä oli baucher mutta nykyään protestoi ihan sikana siihen että en voipitää sitä, D kuolain on ollut ihan todella hyvä vaihtoehto ihan sileellä. Esteillä kuumuu todella paljon että ei voi hypätä sillä kuolaimella vielä. Olympiasta se taas ei ''tottele'' vaan antaa kuskin tekee puolipidätteitä ja ei välitä ollenkaan sekään ei ole hyvä. Onko kokemusta vahvoista hevosista ja kuolaimista? D-kuolain ois ihan pro, mutta sitä ei taas pysty käyttää koulukisoissa...olen jo reilu puolvuotta kouluttanu ratsuski.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en itse tiedä kuolaimista varsinkaan koulupuolella paljoakaan, estepuolella kun on niin erilaiset säännöt niiden suhteen. Mutta kannattaa kysyä valmentajan mielipidettä tähän asiaan :)

      Poista
  10. ihana ja siisti ridaustyyli meiän hepalla on vahva delta kuolain esteillä ja aina kanget sileällä

    VastaaPoista
  11. meinaatko laittaa valkoset housut kisoihin? suunnuntaina ja kuinka pitkä matka sulla on sinne?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muista matkaa, enkä vielä tiedä laitanko valkoisia housuja. Tuskinpa vaan :)

      Poista
  12. Milloin aloit käyttää kannuksia? Itse olen ostanut sellaiset mutta harkitsen niiden käyttöä vielä.. Mitä niihin ns. vaaditaan/mitä tulee osata ? Yritän saada niillä ponini muotoon :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos sä kannuksilla yrität potkia ponias muotoon niin sulla ei tarviittis olla ponia ollenkaan !

      Poista
    2. Tytöt hei se muoto ei ole tärkein. Se on se oikeinpäin liikkuminen. Kannuksia vois alkaa käyttäö kun kisaaminen alkaa tulla eteen. Ne on vain mukana, ei pidä miettiä että hevonen ei mene muodossa se ei ole tärkeintä.

      Poista
    3. Kantsii kysyä mieluummin koulukoutsilta apuja, ennenkuin kannuksia alkaa tuohon tarkoitukseen käyttömään. Surullisen usein hevoset tulevat turtaaksi niin pohkeelle kun kannukselle, kun ratsastaja turhaan hevosta potkii..

      Poista
    4. Valmentaja on oikea suunta kysyä tällaisia ohjeita :)

      Poista
  13. No hyvinhän te menitte valkussa, olette aina niin hieno pari ;)

    VastaaPoista
  14. Pääasiassa sama kuolain (kolmipala) aina, mutta joskus olympiaa käytetään maastossa/ ainakin maastoesteillä. Riippuen millaiselle hevonen on tuntunut

    VastaaPoista
  15. Hienosti näyttää menevän.:) ratsastat tosi siististi ja huolellisesti, teitä on ilo seurata.:) ja on champ vaan niin upea!♥

    VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat