sunnuntai 16. marraskuuta 2014

#443: Karvaturkista luopuminen

Otsikko on ehkä hieman harhaanjohtava, sillä kukaan ei ole luopumassa mistään karvallisesta eläimestä, vaan hevoseltani lähti lauantaina karvat klippauksen merkeissä. Kurvasin tallin pihaan lauantaina ennen puolta päivää klipperini kera, jonka jälkeen käsittelyyn pääsi Champin lisäksi eräs toinen tallimme hevonen. Näiden hommien parissa puuhastellessa kerkesi vierähtää hyvä tovi ja pidimme vielä porukalla alkuillasta estetreenit. Mukava tallipäivä siis takana!
 
Multa on toivottu paljon postauksia klippaamiseen liittyen: tekisinkö videoita siitä, selittäisinkö sitä kuvilla, kertoisinko, miten klippaan. Olen aina vastannut, että netistä löytyy älyttömän hyviä videoita jo valmiiksi, joten en näe tarvetta uuden tekemiseen. Lukijoiden pyynnöstä päätin kuitenkin tehdä pienen tekstin siitä, miten itse näen klippaamisen, miksi klippaan ja miten klippaan.
 
Alkuun "ennen"-kuvat eli näissä neljässä ensimmäisessä Champ on vanhassa karvassaan, klipattu suunnilleen 3 viikkoa sitten ja harjaamatta, otettuna suoraan karsinasta.
"KYLLÄ MÄ YLLÄN, jos oikeen kurkotan...!!"
"ei sit, pidä rehus, en olis ees halunnu"
 
 
KLIPPAAMINEN?
 
Klippaamisella tarkoitetaan hevosen karvojen ajelemista koneellisesti. Syitä klippaamiselle ovat ensisijaisesti hevosen turkin hoitoon liittyvät seikat, mutta myös ulkonäkökysymykset. Varsinkin säännöllisessä ja rankemmassa treenissä olevat hevoset hikoilevat herkästi enemmän, jolloin klippaaminen vähentää hevosen hikoilua ja toisaalta lyhentää kuivumisaikaa. Joillakin hevosilla klippaaminen on välttämätön toimenpide terveydellisistä syistä, mikäli karvan kasvu on häiriintynyt erinäisistä syistä tai ihon pitää pystyä hengittämään paremmin.
 
Varmasti jokainen teistä on nähnyt ainakin kuvista, miltä klipattu hevonen näyttää: yleensä se on joko kokonaan karvaton tai sitten ajeltu erilaisten mallien mukaan osittain karvattomaksi. Varmasti yleisimmät mallit ovat pelkän rungon ajeleminen (jalat ja pää jäävät karvallisiksi) tai sitten koko hevosen vetäminen karvattomaksi. Tarkemmin klippauksesta voi lukea esimerkiksi Hevostietokeskuksen sivuilta.
 
Ja tästä kuvasta eteenpäin Champ klipattuna uudelleen ja muutenkin siistittynä.

 
 
MIKSI KLIPPAAN?
 
Ylempänä selitinkin erilaisia syitä, miksi hevosia voidaan klipata. Itselläni noita syitä on muutama, joista yksi painaa vaakakupissa muita enemmän.
 
Ensimmäisenä syynä on omalla kohdallani hevosen ulkonäkö. Toiset syyt eli hevosen nopeampi kuivuminen ja turkin helppohoitoisuus ovat tietysti nekin tärkeitä, mutta niistä voisin vielä joustaa, mikäli hevonen näyttäisi karvojensa kanssa yhtä siistiltä kuin ilman karvojaan. Tiedän, että tästä asiasta ollaan montaa mieltä ja ymmärrän hyvin myös toisen näkökannan.
 
Hevonen on mun mielestä siistimpi, kun se on klipattu huolellisesti. Mulle tämä on jäänyt suoranaiseksi pakkomielteeksi niiltä ajoilta, kun olin töissä Euroopassa: siellä hevoset klipattiin vuoden ympäri ja niin olen tehnyt myös Champin kohdalla. Esimerkiksi tämän postauksen kuvista näette asian hyvin: "ennen"-kuvissa Champin karva ei ollut kovinkaan pitkä (tallilaiseni lähinnä nauroivat, kun sanoin, että mun pitää klipata ruuna nyt), mutta ero "jälkeen"-kuviin on kuitenkin suuri.
 
Ratsastan Champin monta kertaa viikossa kunnolla hikeen, joten itselleni on helpompaa opiskelevana ja työssäkäyvänä ihmisenä pitää hevonen lyhyessä karvassa, jotta sen kuivuminen olisi nopeampaa. On myös paljon helpompi harjata hevonen oikeasti kunnolla silloin, kun sillä on lyhyt karva, verrattuna todellisiin talvikarvamonstereihin. Olen nähnyt monta tapausta, jossa kuivunut hiki ja huono karvahoito ovat aiheuttaneet hevoselle pahoja terveysongelmia.
 
En ole mikään klippaamisen puolestapuhuja, sillä mielestäni esimerkiksi pihatto- ja kevyellä käytöllä olevat hevoset pärjäävät paljon paremmin karvaisina. Klippaamisessa on puolensa, mutta tietysti myös ongelmansa: loimitusta on mietittävä tarkemmin ja kesäisin esimerkiksi ötökät kiusaavat hevosta herkemmin.
 
"Tuolla olis jotain paljon kiinnostavampaa..." Champ katsoo AINA tuonne, kun yritämme ottaa siitä kuvia! :D

 
MITEN KLIPPAAN?
 
Mulla on itselläni Lister Star -klipperi, jonka sain syntymäpäivälahjaksi aikoinaan. Se maksoi muistaakseni 420 euroa ja olen ostanut siihen lisäksi kahdet vaihtoterät: yhdet 1mm ja yhdet 3mm. On muistettava teroittaa klipperin terät säännöllisesti ja ostaa tarvittaessa uudet, sillä tylsillä terillä klippaaminen on tuskaa paitsi klippaajalle, myös hevoselle.
 
Klippaan Champin aina niin, että jätän karvaiseksi vain puolet päästä, satulan kohdan selästä ja pienen kolmion hännän tyveen. Ruuna antaa klipata itsensä hyvin, mutta se saattaa osoittaa mieltään esimerkiksi vatsan kohdalla ja takajaloissa, mikäli ajan niitä liian kuumilla terillä. On siis syytä muistaa antaa klipperin välillä levätä, mikäli se kuumuu paljon. Onnekseni tuo klipperi ei ole ainakaan omassa käytössäni koskaan ollut niin lämmin, etten olisi sitä voinut jatkuvalla syötöllä käyttää.
 
Syy, miksen klippaa Champilta koko päätä on se, ettei se anna koskea klipperillä korviin - ei edes  rauhoitettuna saksilla. Näyttäisi hassulta, jos sillä olisi vain karvaiset korvat muuten kaljussa päässä! Tullessaan Suomeen Champ oli vedetty ihan kokonaan kaljuksi korvien sisäosaa myöten, joten se on pitänyt rauhoittaa ihan kunnolla sitä varten. Jalat klippaan siksi, että ne on siistimmät ja varsinkin näin muta-aikoina helpommat pitää puhtaina. Champ tarhaa vain 6h päivittäin, joten talvellakin se pärjää oikein hyvin ulkona kovista pakkasista huolimatta, jos se on muuten loimitettu oikein.
 
"Kuules tää ei nyt yhtään mee niinku mä suunnittelin" Huomatkaa Champin tapiiri-turpa, kun se yrittää pitää ketjua suussaan..
"Mä meen tasan niin kovaa kuin haluun!! Oon ihan sika villi"
Voiko hevonen näyttää enää tätä typerämmältä? :D
"Okei voin mä sun mieliks olla hetken aikaa nätistikin"
Olen klipannut viime vuosien aikana satoja kertoja, joten jos jonkinlaisia tapauksia on tullut vastaan: melkein hengenvaarallisia yksilöitä ja sitten niitä, jotka nauttivat täysin siemauksin klippaamisesta. Omalle hevoselleni tarjoan aina mahdollisuuden syödä klippauksen yhteydessä heinää, jotta se malttaa seistä paikallaan. Klippaustilanne on aina jollain tasolla stressaava kokemus hevoselle, aivan kuten kuljetuskin, vaikka se näyttäisi ulospäin rauhalliselta.
 
Klippaan hevosen aina yleensä aloittaen päästä ja jatkaen siitä kohti takaosaa. Jos en tiedä, miten hevonen reagoi, yritän ensin ottaa jostain sellaisesta kohtaa, mikä ei näy heti silmiin. Olisi nimittäin aika ikävää jättää hevoselle raita kylkeen, mikäli se ei antaisi koskea klipperillä itseensä uudelleen.. Keskimäärin hevosen klippaaminen kokonaan vie multa aikaa reilun tunnin: klippaan ensin hevosen kokonaan, sitten harjaan sen ja lopuksi vielä viimeistelen kaiken siistiksi. Huolellinen harjaus/pesu on tärkeää klippaamisen jälkeen, sillä loimien alle ei kannata jättää irtokarvoja kutittamaan hevosta.
 
Klippaatteko te hevosianne? Miksi / miksi ette?

34 kommenttia

  1. Minä klippaan talvella myös poniani, juuri tuon kuivumisen takia sekä painavin syy on se, ettei ponini iho kestäisi talvikarvassa hikoilua. :)
    Mielestäni klippaaminen on järkevää jos hevosta ratsastetaan useamman kerran viikossa hikeen. Toki onhan klipattu hevonen aina myös siistimpi kun pörröturkkinen. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeassa olet, klippaaminen on järkevää treenaavan hevosen kanssa :)

      Poista
  2. Miksi satulan kohdalle jätetään karvat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei siihen oikeastaan ole mitään syytä, mulla se on tottumus- ja ulkonäkökysymys, mutta moni haluaa ilman :) Jotkut jättävät pidemmälle alueelle selälle karvat, jos haluavat suojella selkää kylmettymiseltä.

      Poista
  3. Meillä on klipattu siskoni hevosta ja mun shettistä. Molempia sen takia ettei hikoilis ja ois vähän mukavampi hoitaa. Shettistä myös sen takia ettei kuivatukseen menis kauaa. Klipatessa shettis seisoo ihan paikalla ja antaa ajella myös korvat ilman että yhtään hetkahtaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten kiva, että shettis on noin rauhallinen :)!

      Poista
  4. Itse klippaan treenaamisen takia, koska ei heppa edes jaksaisi nallekarvan kanssa :)

    VastaaPoista
  5. Mulla on nuori suokki, joka kasvattaa ihan hervottoman talvikarvan, joten se oli pakko klipata jo syksyllä, koska hikoili niin paljon ettei jaksanut enään tehdä kunnolla mitään. Nyt klipattuna on jaksanut ilman mitään ongelmia ja näyttääkin paljon siistimmälle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että klippaamisen kanssa jaksaa tehdä töitä :)

      Poista
  6. Ootko kokeollut käyttää huulipuristinta pään klippauksesssa? Mun entinen heppa ei antanut koskea korviin, edes kunnollla saksilla. Rauhoittavakaan ei auttanut, ei edes klinikalla kunnon mömmöissä. Vaikka näytti olevan melkein nukuksissa, niin aina "heräsi" ja nosti pään ylös, kun korviin koskettiin. En siis klipannut koskaan koko päätä. Ihmettelin kyllä, miten hepalta oli saatu klipattua koko pää, ennen minulle tuloaan.

    Kunnes ennen hevoseni myymistä valmentajani kippasi sen ja käytti apunaan huulipuristinta.... ja koko pää saatiin klipattua! Ei tarvinnut mitään rauhoitteita. Toki siltikin toimenpide vaati pitkää pinnaa, mutta saatiin kuin saatiin heppa ajeltua. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosin en tiedä olisinko jaksanut siltikään nähdä tuota vaivaa korvien ajeluun :D helpompi oli antaa niiden karvojen vain olla ja kisoihin pistää korvahuppu päähän.

      Poista
    2. En ole koskaan Champin kanssa käyttänyt huulipuristinta, mutta muilla hevosilla kyllä. Voi olla, että puristimen kanssa antaisi ajella korvat, mutta en ole nähnyt tarpeelliseksi, menee noinkin :D Jos sitten vaikka kävisi niin, että toista korvaa ei enää anna vetää klipperin kanssa, olisi melko ikävää jättää toinen ajelematta..

      Poista
    3. Totta, näyttäisi kyllä aika hölmöltä :D eikä sitä tuskin kukaan kisoissa katsomon puolelta kyylää taikka näe, onko niitä korvatipsuja vai ei ;D

      Poista
  7. Champ on tosi komean näköinen, hienoja kuvia! :)
    Mulla on oman hepan kans just päin vastoin tuo ulkonäkökysymys, se on klipattuna ihan karsean näköinen :( en tiedä miksei klipattu karva kiillä ollenkaan vaikka monenlaista olen koittanut hepalle syöttää ym. Sen sijaan talvikarva on kiiltävä ja nätti, vaikka rasittavan pitkäksi kasvaakin. Lisäksi se vaihtuu "nopeammin" kesäkarvaan, klipattu näyttää pitkälle kesään ajellulta. Aiempina vuosina on ponini aina klipattu, mutta nyt se sai pitää turkkinsa. Kuivattamiseen on uhrautunut vähemmän aikaa kun pelkäsin, paksu fleece tai villaloimi imee kosteuden yllättävän nopeasti.
    Minusta on tärkeintä, että hevonen voi hyvin eikä se katso sitä, onko se klipattu tai ei. Perustelujahan löytyy varmasti niin puolesta kuin vastaan, joten jokainen toimikoon omansa kanssa sillä perusteella minkä parhaaksi kokee. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Nuo kaksi viimeistä lausettasi on ihan täyttä totta!

      Poista
  8. Oikun Champ on hieno! :-) Itse en klippaa mutta mahdollisesti ensvuonna saattaa olla ihan toinen ajatus ;-)

    VastaaPoista
  9. Kauheen paksu toi Champin harja :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on paksu vaan tosta keskeltä ja korvien vierestä, alusta on ihan ohuen ohut (varsinkin kun tulee talvi ja kaulakappale-ajat..), mutta se näyttää kuvassa paksulta kontrastin takia :) Mä en kyllä koskaan nypi sitä, aina vaan leikkaan, eli yritän kasvattaa sitä paksuksi. Nythän on "muodissa" pitää estehevosilla vähän pidempi tukka ja auki radalla ;)

      Poista
  10. Meillä ei hevosta klipata hevosta :) Ei ole varaa ensinnäkään ostaa klipperiä, mutta suurin syy on, että ei tarvitse loimittaa niin paljon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä ihan totta, että vähemmällä loimittamisella selviää :)

      Poista
  11. Itse klippaan hevosen nimenomaan lihasperäisistä syistä. Treenissä hikoillut märkä karva kylmettää lihakset, mikäli ei ole aikaa monia tunteja kuivatella hevosta. Lihasjumit ovat niin yleisiä juttuja juuri näistä syistä, ja kun sitä hevosta treenaa maneesiolosuhteissa kunnon viikko-ohjelmalla, on klippaaminen välttämätön asia, jotta lihaksisto pystytään pitämään lämpimänä. Toki hevonen pysyy myös siistimpänä, iho ei hilseile talven aikana, joten on se treenattavalle hevosellekin parempi vaihtoehto. Erikseen ovat hevoset jotka ovat kevyellä. Mutta ulkonäköjutut on toissijainen seikka itselleni, ennen kaikkea juuri hevosen hyvinvoinnin takia :) Champ on kyllä todella hienossa kunnossa tällä hetkellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, oonkin lukenut, että Dee on kylmänherkkä. Osaat kyllä esittää asiat aina niin hyvin, tämä kommentti kannattaisi monen lukea :) Kiitos!

      Poista
  12. Minun hevosella on jotain huonoja kokemuksia klippaamisesta, sillä klipperin kanssa sen lähelle ei pääse millään.. Rauhoittaminenhan olisi toki vaihtoehto, mutta meillä tallilla on tapa että hevosia aletaan loimittaa vasta jos sataa tai on yli -10 pakkasta. Tänään kyllä katsoin kuinka järkyttävän näköinen kauheassa turkissaan :D mutta meillä on tallilla lämpölamput, joiden avulla saa aika nopeasti kuivaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpölamput ovat varmasti tosi hyvä lisä talliin! :)

      Poista
  13. Tulipas herrasta komea!! Ootteko muutes olleet ikinä Champin kanssa koulukisoissa? Olisi kiva saada postausta ja videota sileeltä, tai jostakin kunnon koulutuuppailusta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Champ kiittää :) En ole ollut koulukisoissa, mutta on pitänyt monesti mennä.. Rataharjoituksissa sen sijaan oltiin viime keväänä ja siitä on postauskin, en kyllä yhtään muista oliko touko- vai huhtikuussa.. Ja joo noita kouluvalmennuspostauksia tulee harvemmin, kun kukaan ei jaksa tulla kuvaamaan niitä!

      Poista
    2. Meidän seurassa (RaR eli Ravijärven Ratsastajat) on harrastajakuvaaja, joka ottaa kaikista osallistujista kuvat, ellei kielletä. Niinpä seuran sivuilla on kattava kuvamateriaali kaikista osallistujista.

      Poista
  14. Champ on niin hieno kun se pysyy aikalailla samanvärisenä kuin se on kesäisinkin. Oma poni vaihtaa väriä suklaanruskeanruunikosta hiirakkoon... :D

    VastaaPoista
  15. Voi kun mun tekis mieli mun valkkuponi ajella iha nakuksi! Mutta meidän tallimestari sano että turha noita poneja on klipata, ja joo poni tulee yleensä hikeen vaan mun kanssa rankan treenin jälkeen, kun muuten tekee aika paljon pikkulasten ja kokemattomien tunteja, mutta on Se kyllä aikamoinen karvamato 😄

    VastaaPoista
  16. Saanko kysyä, että pelottaako sua koskaan, että vahingos vetäset hevosta karvaa syvemmälle ja onko klippaaminen hankalaa? kiva postaus..

    VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat