keskiviikko 19. marraskuuta 2014

#445: Kun omat taidot eivät riitä

Joskus aiemmin kerroin siitä, millaisia tuntemuksia minussa herää aina silloin, kun kouluvalmentajani kiipeää Champin kyytiin ja läpiratsastaa hevosen. Päädyin tänään jälleen kerran pohtimaan samaa katsellessani maneesin keskeltä hevostani, joka joutui tosissaan töihin ilman, että sille annettiin vaihtoehtoja tehdä asiat oman mielen mukaan.
 
En ole hyvä ratsastaja, sen olen myöntänyt itselleni jo kauan sitten. Faktaahan on, että tie oppimiseen käy virheiden myöntämisen kautta: jos et tiedosta puutteitasi, et pysty kehittämään niitä. Huomaan  päivittäisessä elämässäni eri asioiden ympärilläni ihmisiä, jotka arvioivat taitonsa jatkuvasti väärin ja tämä on suurin syy heidän taitojensa hitaammalle kehittymiselle. Toisaalta itsesääliin ei saa jäädä kieriskelemään ja liika negatiivinen ajattelu estää oppimista vähintään yhtä tehokkaasti kuin sen vastakohta. Tässä kohden kuvioon astuvat valmentajat, jotka osaavat tasapainoilla näiden kahden asian välillä tukien oppilaitaan oikealla tavalla.
 

 
Champ ei ole helppo hevonen. Tämän olen saanut kuulla kaikilta niiltä, jotka ovat hevosen selässä käyneet. Suurin "helpotus" oli, kun kouluvalmentajani sanoi suoraan vajaa vuosi sitten Champilla ratsastaessaan sen olevan ehkä vaikein hevonen, jolla hän on koskaan ratsastanut ja hirveämpi kuin eräs nelivuotias, jolla hän silloin ratsasti. Helpottavaa tämä oli siksi, että ymmärsin silloin, miksi en ole itse osannut ratsastaa hevosta oikein. Naivia ajattelua toki, sillä kolikon kääntöpuolena jouduin samalla kantamaan kaiken vastuun siitä, miksi hevonen oli niin hirveä ratsastaa - oman ratsastukseni vuoksi. Onneksi tästä ollaan tultu jo valovuosien päähän, vaikka meno on silti välillä melko mielenkiintoista.
 
Vaikka moni saattaisi pitää Champia hyvin yksinkertaisena tai tyhmänä hevosena, on se oikeasti äärettömän viisas: se yrittää aina keksiä tien, mitä kautta se pääsee helpommalla asioissa, joista se ei niin välitä. Ruuna on todellinen ADHD, mutta samalla hyvin jätkämäinen. Koska hevosta on sen aiemmassa elämässä ratsastettu lähinnä miesten toimesta hyvin paljon saksalaisittain, voitte kuvitella, miten se kuskasi nuorta suomalaistyttöä ihan miten tahtoi ensimmäisen vuoden. Eihän mulla ollut voimaa jaloissa, saati taitoa päässä ja kropassa tehdä asioita samalla tavalla kuin sitä oli aiemmin ratsastettu.
 

 
Suurimmat ongelma ratsastuksellisesti on varmaankin se, että Champ on äärettömän taipuisa rungostaan ja menee välillä kuin käärme kännissä, jos sitä ei ratsasta pohkeen ja ohjan väliin. Se ei ole juuri ollenkaan vino ja se kulkee hyvin myös suoraan, mutta jos se on pohkeen takana ilman kunnollisia raameja, ei se yritä yhtään itse auttaa suoruuden löytämiseksi. Aina, kun unohdat vahtia jotain pientäkin kohtaa sen kropasta, olet jo menettänyt tilanteen. Olen itse maailman hitain ratsastaja ja siksi usein ongelmissa - teen asiat ainakin sekunnin liian myöhään, ja ratsastuksellisesti se on pitkä aika.
 
Kun taidot loppuvat, voimankäyttö alkaa. Hevoset ovat äärimmäisen hyviä kovettamaan kylkensä potkuja vastaan, sillä tavoin ne suojautuvat toisten kavereidensa potkuilta esimerkiksi laitumella. Champ jää todella helposti pohkeen taakse, jolloin potkiminen eteen ei auta. Jään helposti vain ratsastamaan jalalla eteen, mikä johtaa hevosen tasapainon menettämiseen ja paketti hajoaa kokonaan käsiin. Jonna selitti mulle tänään, miten tuollaisen hevosen kanssa potkiminen ei auta, vaan hevonen on huijattava eteen muilla tavoilla. Ja ennen kaikkea jalalla pitää reagoida jo ennen kuin hevonen on kovettanut kylkensä jäädessään pohkeen taakse. Kun Champ on pehmeä kyljistä, on se myös erittäin herkkä ja ajattelee itse eteen.
 

 
Ratsastaessani takajalkoja aktiivisemmaksi käytän usein raippaa takaosan päälle pienellä napautuksella tehostamaan pohje- ja istunta-apuja. Champ protestoi raippaa usein laukassa pukittamalla, jolloin ratsastan eteen kevyemmässä istunnassa. Tämä on virhe, sillä se on hevoselle ikään kuin palkinto - vaadittu tehtävä lopetetaan ja siirrytään sille helpompaan vaihtoehtoon. Jonnan kanssa Champ yritti tänään samaa ja pukitti kerran raipasta molemmissa suunnissa, jolloin ratsastaja kerran kertoi hevoselle erittäin selvästi ettei sellaista sallita. Sen jälkeen raipan käyttö ei ollut mikään ongelma, vaan hevonen toimi kuten piti.
 
Kaiken kaikkiaan Champista tuli taas lopuksi oikein kivan näköinen ja Jonnakin sanoi, että se oli lopulta miellyttävä ratsastaa. Mun täytyy vain itse pitää mielessä erityisesti seuraavat asiat:
 
  • Ratsastaakseen eteen täytyy ensin mennä rauhallisemmassa tempossa. Jos potkit hevosta koko ajan eteen, ei se ole tasapainossa saati tule takajalkojensa päälle tai apujen väliin. Myös silloin, kun hevonen tuntuu hitaalta.
  • Aseta hevoselle selvät raamit ja pidä niistä kiinni. Älä anna sen keksiä omia typeryyksiä ja vie haluamasi asiat joka kerta määrätietoisesti loppuun. Esimerkiksi jos haluat, että hevonen kävelee pitkin ohjin reippaasti, tee niin joka kerta.



 
Tästä tuli taas ihan erilainen postaus kuin suunnittelin, sillä tarkoituksena oli kertoa Jonnan mietteitä Champin ratsastuksesta eikä suinkaan omia mietteitäni siitä, miten huono ratsastaja olen. No, onneksi tuonne sekaan päätyi vähän tuota ensimmäistäkin! Sain loistavan idean ja aion viedä Champin Jonnan luokse joulukuun alussa vähintään neljäksi päiväksi ratsutukseen siksi aikaa, kun olen itse Pariisissa. Voin vaan kuvitella, miten kiva hevonen mulla on sen jälkeen ;) Nyt vain toivotaan, että tämä toteutuu!
 
Ratsastaako valmentajasi / muu ammattilainen hevostasi itsesi lisäksi?

65 kommenttia

  1. Valmentajani, jonka tunneilla olen käynyt jo 6 vuotta, ratsastaa hevoseni läpi kerran viikossa. Sen lisäksi käyn ite kerran koulu- ja estetunneilla viikoittain. Jos hevonen tuntuu jostain syystä huonolta/jäykältä jne. Saattaa valmentaja kivuta selkään myöskin tuntiemme yhteydessä. Voin sanoa että hänen jälkeensä mullakin on aina super kiva hevonen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että sun valmentaja ratsastaa myös hevosellani :) valmentajat on huippuja!

      Poista
  2. Sulla on kyllä ihanteellinen asenne ratsastajana ja hevosenomistajana! Juurikin tämän takia olen teidän blogia seurannut jo kauan ja edelleen tämä on yksi lempiblogeista. Tykkään ajatustavastasi hurjan paljon ja varsinkin siitä, miten saat sen kaiken kirjoitettua niin selkeästi ja fiksusti. Olet mielestäni todella hyvä esikuva monelle ratsastajalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, paljon kiitoksia! :) Kommenttisi piristi ihanasti päivääni!

      Poista
  3. Moi! Voitko hieman valottaa, että mikä periaatteessa on tämä "saksalaisittain" ratsastus? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pää alas ja hevonen kasaan ja lyttyyn ja eteen kovalla kädellä ja ei mitään hienosäätöä.

      Poista
    2. No toi anonyymin vastaus oli ainakin hyvä kärjistys siitä :D

      Poista
  4. Käärme kännissä.. XD hahha. Musta ammattilaisten on hyvä käydä läpiratsastamassa hevosia silloin tällöin ja sitä työkalua olen aina käyttänyt.

    VastaaPoista
  5. Kuulostipa ihan entiseltä hevoseltani! :D Saksalaisittain ratsastettu, pirun notkea ja rungostan taipuisa ja minunkin suurin ongelmani hevosen kanssa taisi olla juuri sama kuin sinullakin. :)
    Aikanaan valmentajani kävi hevosteni selässä, jos näki siihen tarvetta. Nykyisin kuitenkin se on vähän jäänyt mutta aika ajoin tulee kyllä sellainen fiilis että joku kokeneempi sinne pitäisi laittaa. Onneksi kuitenkin äitini on kouluratsastaja niin hän satunnaisesti ratsastaa hevosiani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sulla on omassa perheessäkin porukkaa, jotka voivat auttaa hevosen kanssa tarvittaessa :)

      Poista
  6. Täälläkin ratsastanut yhtä saksalaista kouluhevosta kylläkin. Aluksi pirun raskas varsinkin normi suitsilla, sillä koko ikänsä mennyt kangilla. Kun sai vertymään ja meni vaikka päästämään välikäynneille, sen jälkeen hevonen oli kuin mato joka luikerteli minne sattuu:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha! :D Champ on oikeastaan enemmänkin ihan tyhjä, kun se ei tukeudu ohjaan..

      Poista
  7. Heh, mun valmentaja aina toteaa, kun kiipeää saksalaisen ruunani selkään, että se on kuin mato. Vähänkään ku antaa sen mennä, niin kiemurtelee puolelta toiselle, venyy ja vanuu eri suuntiin.
    Välikäynneillä jos antaan pitkät ohjat, ni taas menee hetki että kopu on ruodussa.
    Sitten sitä itse yrittää potkia tosiaan heppaa kuulolle, käyttää kannusta liikaa ja tuuppaa vaan eteenpäin...Ja kun kansallisen tason kouluratsastajakaverini kävi selässä: "tää on niin herkkä ja ihanan kevyt"...HEH HEH..todellakin siltä tuntuu :)
    Mutta on ihana katsoa vierestä kun heppa kulkee ja TEKEE töitä eikä vaan mee sieltä, missä aita on matalin (siis mun kanssa)...

    VastaaPoista
  8. Niin hyvin kirjoitit noista omista taidoista ja niiden arvioimisesta ja sen merkityksestä kehitymiselle, ihan mun ajatuksia myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sunkin heppaa pitäis läpihypyttää ja ridaa niin ehkä se auttaisi sua !:)

      Poista
    2. Hah ihan sattumalta eksyin tänne katsomaan uudestaan kommentteja..:D Voittoa on kyllä läpihypytetty valmentajan toimesta, mutta muutaman kerran jälkeen valmentaja sano et parempi että minä hyppään itse ja harjottelen vaan ratsastamaan, ei sitä muuten kun ratsastamalla nimittäin opi :)

      Poista
    3. Kiitti Tiia :) Ja toi sun toisen kommentin viimeinen lause on kyllä niin totta...

      Poista
  9. Sulla on aivan ihana banneri, siitä oikein huokuu sellainen iloinen ja hyvä fiilis! :) Mun mielestä on turhaa sanoa, ettet ole hyvä ratsastaja, koska kyllähän sä hyvä olet. Kuitenkin aina on sitä kehittymisen varaa, ihan jokaisella ja se on hyvä muistaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Kaktu! :) Parannettavaa on tosiaan kaikilla, suhteellistahan se määritelmä hyvälle on :)

      Poista
  10. Käärme kännissä, koskaan en oo tätäkään kuullut, enPÄ x)

    Mutta toi kylkien kovettaminen fyysisesti oli jotenkin tosi avartavaa lukea, osittain siksi että painin Cyran kanssa ihan saman ongelman kanssa todella usein, ja eilisen viimeisestä ratsastajasta johtuen se on edessä entistä voimakkaammin tänään. Ajatusmallina todella hyvä, tarttee oikeasti painaa tämä mielen nyt itsellekin.

    Eiliseen postaukseen piti kommentoida vielä tuosta tunnin pitämisestä. Vaikka itse ei ole pro, niin kun pitää toiselle tuntia, joutuu siinä miettimään ihan eri tavalla asioita ja myös näkee reaktion tai vaikutuksen ratsuun sekä ratsastajaan ja sitä myöten myös ratsukkoon kokonaisuutena ihan eri tavalla ja selvemmin. Sen takia itse tykkään tuntien katselun lisäksi myös joskus kavereille "pitää tuntia", siinä kehittyy se virhesilmäkin ihan eri tavalla, ja oppii sen että jos haluaa jonkun muuttuvan, ei voi vaan sanoa "ei noin" / "meni huonosti tuu uudestaan", vaan jotta muutosta tapahtuisi, pitää osata myös kertoa että mikä meni vikaan ja vielä parempi jos pystyy korjaamaan että mitä pitää tehdä ettei mene vikaan. Tämä auttaa sitten omassakin ratsastuksessa kun tarvitsee ratkaista ongelmia itse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha totta :D Mutta kiva, että oli jotain helppiä ajatteluun!

      Poista
  11. Et ole ainoa jonka hevosta on sanottu vaikeimmaksi hevoseksi (: Oman tammani selässä on käyneet vaikka kuinka monet ratsastajat, opettajat sekä valmentajat ja jokaisen suusta olen kuullut tuon saman asian. Ja tarkoitan nyt siis sillä, että hevonen työskentelisi oikein ja tekisi asiat kuten kuuluu oikealla tavalla. Jos et välitä muodosta tai mistään muustakaan pienemmistä tekiöistä, tehtävät menevät oikein mallikkaasti. Mutta kun hevoselta vaaditaan työskentelyä oikealla tavalla ja reagointia apuihin, muuttuu se aivan järkyttäväksi.

    Et siis ole ongelmasi kanssa yksin (: Meitä kyllä löytyy.

    VastaaPoista
  12. Ratsastaa koulu- ja estevalmentaja säännöllisen epäsäännöllisesti :)

    VastaaPoista
  13. Meillä on täsmälleen sama ohjelmanumero vuorossa tänään. :) Jonna on taitava!

    VastaaPoista
  14. Et kirjoittanut mielestäni mitään hevosesi etupainoisuudesta vai menikö multa vain ohi? :) Mietin vain, että miten tuohon tilanteeseen on päädytty, että myös ammattiratsastajalla hevonen menee kovin etupainoisena - takapää ylhäällä, etujalat vie. Onko hevonen ollut tuollainen jo Saksasta tullessaan? Periaatteessahan hevosen peräänannolla ei ole merkitystä, kun kyseessä on estehevonen. On vain todella mielenkiintoista, miten noin ryhdikäs- ja laadukaslaukkaisella hevosella ravissa paino valahtaa etujaloille. :) Todella mukava kuulla, että olet realistinen sekä hevosesi että omiesi taitojesi suhteen. Et sinä huonoimmasta päästäkään ratsastajia ole ja vaikea ruunasi tekee sinusta jatkuvasti paremman ratsastajan, kun sun täytyy keskittyä sen ratsastamiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sille ei voi mitään jos hevonen on takakorkea rakenteeltaan.

      Poista
    2. Ensimmäiselle anonyymille: Jod olet lukenut blogiani jo silta ajalta kun Champ tuli mulle Suomeen, huomaat hyvin, että etupainoisuus on vähentynyt tässä matkan aikana. Silloin se liikkui joko ihan pää ylhäällä tai sitten niin etupainoisena, ettei toista ollut :D Champin suku on sellainen, että se tekee hevosesta jo luonnostaan etupainoisen ja kun ratsastaja eli minä en osaa vaatia sitä ravissa jatkuvasti rehellisesti takaosalle, ei se sieltä automaattisesti tule yhdellä kertaa myöskään ammattilaisen kanssa. Tokihan ammattilainen voisi mennä sen kyytiin ja potkia sen lyhyeksi ja ylös edestä, takaosalle ja hetkellisesti näyttämään hyvältä, mutta pitkällä tähtäimellä siitä ei ole mun ratsastukseen hyötyä - kyllä siitä kivoja kuvia saisi, mutta asioiden korjaaminen ns. alusta asti on pitkällä tähtäimellä tehokkaampaa :)

      Champilla on niin valtavan laadukas laukka (estelaukka), että se on siinä paljon helpompi ratsastaa kunnolla hevonen edestä ylös, kun se hakee sitä itsekin enemmän. Ja huomioi myös, että nuo ravikuvat on otettu ennen laukkaamista ja hevonen ei silloin ollut vielä kovin hyvä, kun omia virheitäni piti korjailla :)

      Champ ei oikeastaan ole edes takakorkea, noissa edellisissä rakennekuvissa se näytti siltä, koska se seisoi alamäkeen. Kiinnitin siihen kyllä itsekin kuvia muokatessani huomiota, mutten kuvaustilanteessa tajunnut :D

      Poista
    3. Kiitos asiallisesta vastauksesta. En ole kovin kauaa blogia lukenut, mutta mukava kuulla että asia on parantunut matkanne varrella. :) Tosiaan takakorkea hevonen ei ole ja siksi ihmettelinkin kovasti tuota etupainoisuus-ominaisuutta hevosessa. Mielenkiintoinen tuo sukujuttu, enpä ole törmännyt! Hyvä että tiedät itse mistä johtuu, etkä koeta vain saada hevosta näyttämään hyvältä, vaan oikeasti saamaan sen hyväksi. =)

      Poista
    4. Jep, kiva että vastaukseni selvensi asiaa. Toivottavasti viihdyt blogini parissa tulevaisuudessakin :) !

      Poista
  15. Ihan mielenkiinnosta, mitä valmentaja teki tuossa, kun Champ protestoi raippaa? Tekstin kohdassa " ratsastaja kerran kertoi hevoselle erittäin selvästi ettei sellaista sallita" siis. Ihan uteliaisuudesta ja positiivisesta näkökulmasta katsoen kysyn, ei siis ole tarkoitus saada aikaan mitään p*skamyrskyä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En enää muista, mitä Jonna teki silloin, mutta itse olen nyt tehnyt niin, että käännän siltä sekunnilta hevosen ympäri vaikka sitten laukasta ja potkaisen kerran niin, ettei pääse siinä kääntyessään pukittamaan. Eikä ole pukitellut enää tuon jälkeen kun kerran noin tein, kerran piti siis sanoa kovasti, mutta parempi niin kuin joku muu tehoton tapa. :)

      Poista
  16. selle francais-hevoset eivät kyll äole mitenkään erityisen etupainoisia, ja perus corde linjaa isänpuolelta joka ei ole pätkääkään etupainoinen. "saksalaistyylinen " ja "saksalainen hevonen" on aika älytöntä yleistystä, lähes kaikki suomessakin olevat ovat joko saksalaisia sukuja tai sitten ehkä hollantilaisella lisämausteella, tai just joku SF, eli lähes kaikki suomessakin olevat pv:t ovat "saksalaisia" ja iso osa tietenkin myös saksassa ratsutettuja, ja ihan joka lähtöön niisäs on menijöitä. Omani on täysin saksalainen, nuori eikä pätkääkään vaikea tai etupainoinen paitsi nuoruutensa takia vielä ajoittain, ihan yhtä hyvin voisin yleistä että kaikki saksalaiset on tosi hyviä ratsastaa ja ryhdikkäitä... En ole ikinä kuullut että hevonen olisi sukunsa takai etupainoinen... rakenne toki voi olla kamala jonka takia hevonen ei kykenen liikkumaan oikein mutta Champilla ei nyt kuitenkaan sellaista ongelmaa ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt et joko ymmärtänyt lukemaasi tai halusit tulkita sen tahallaan väärin. Kirjoitin, että Champia on ratsastettu pitkälti saksalaisittain - en kirjoittanut, että saksalaistaustaiset hevoset olisivat etupainoisia tai hitaita. Eihän kukaan hevonen ole automaattisesti rotunsa puolesta (esim. saksalainen on aika iso käsite) minkään tyyppinen, se on selvää kaikille. Tietysti rajoitteita on, niin kuin itse sanoit viimeisessä lauseessa.

      Ja tuo sukulinja ei ole oma keksintöni: Pantsun Piian valmennuksessa tässä jokin aika sitten kysyi Piia Champin sukua jo ennen meidän ratsastusta ja kerroin isän (Couleur Rubin) sekä emänisän (Papillon Rouge). Piia kysyi, onko Champ helposti etupainoinen (huom. ennen meidän näkemistä liikkeessä) ja kun myönsin asian, kertoi hän tuon sukulinjan olevan usein etupainoisia. On kuulema nähnyt monia tapauksia, ihan maailman huipulle asti. Epäselväksi itselleni jäi, tarkoittiko hän isän vai emänisän puolta, mutta sillä ei tässä vaiheessa ole niin merkitystä.

      Kiitos kuitenkin kommentista ja tsemppiä oman hevoseni kanssa, ihana kuulla, että se on koulutettu hyvin alusta asti ja ratsastettu osaavien ihmisten toimesta oikein :)

      Poista
  17. Olisipa ollut kiva nähdä videota tosta ratsastuksesta, nimittäin noi kuvat ei ikävä kyllä imartele kouluratsastajaa yhtään. Liekö hevosen etupainoisuus vai estesatula vetänyt ratsastajankin täysin etukenoon, mene tiedä, mutta uskoisin, että meno ei kuitenkaan koko aikaa näyttänyt tuolta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsoin ihan samaa. Minä itse asiassa tykkään enemmän Aadan ratsastuksesta kuvien perusteella :) Niissä hevonen näyttää rennommalta.

      Poista
    2. Pakko liittyä kuoroon... Mutta, kuten ensimmäinen ano sanoi, pitää muistaa, että kuva on vain pieni hetki. Toki, jos kaikki kuvat ovat ratsastajankin etukenossa könötystä, kertoo se toki jostain. Aadan kanssa Champ näyttää todella hyvältä :)

      Poista
    3. Olette varmaan nähneet samasta ratsastajasta kuvia muissa yhteyksissä, silloin istunta on ihan priima. Eiköhän se johdu estepenkistä ja siitä, että Champ on aika mielenkiintoinen ratsastaa noin kouluratsastajan näkökulmasta ;) Mä olen itse jo tottunut siihen (no, sellainenhan se on millaiseksi mä sen itse ratsastan) niin osaan keikkua siellä kyydissä. Mutta ei se mun kanssa ole lähelläkään sitä, miten hyvin se liikkuu Jonnan kanssa!

      Poista
  18. I feel you! Itselläni on myös saksalaisittain ratsastettu iso (175cm), kovaluonteinen (sukunsa puolesta jo 4. Polvessa) ja vahva hevonen, 6vuotiaana tuli minulle ja sitä ennen ollut ammattilaisella miehellä. Voi sitä riehumisen ja kuskaamisen määrää, epätoivoisia fiiliksiä, PALJON epäonnistumisia, mutta nyt, 2.5v tappeluiden jälkeen alkaa näkymään valoa tunnelin päässä :)

    VastaaPoista
  19. Itse tykkään ratsastaa saksalaisia hevosia, niihin olen tottunut.
    Pakko myös sanoa, että kuvissa häiritsi aika paljon valmentajasi könötys ja alaspäin katsominen. Se mua häiritsee kyllä muutenkin monia blogeja seuratessa, tuntuu että nykyään kaikki ratsastaa niin, että katsovat alas.
    Mutta tsemppiä champin kanssa! Taitava sä olet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jokaiselle löytyy varmasti se omaan käteen sopiva hansikas eli toiset tykkäävät erilaisista hevosista :) Tsemppiä myös sulle!

      Poista
  20. Miksi vastaat niin harvoihin kommentteihin? Useasti vielä vaan negatiivissävytteisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaan kyllä kaikkiin ajan kanssa, mutta kaikkiin negatiivissävytteisiin usein mahdollisimman nopeasti siksi, että ne eivät paisu täällä sen enempää kun kommenttien valvonta ei ole käytössä enkä saa ilmoituksia kommenteista heti :)

      Eli voi mennä parikin päivää, että vastaan kaikille, mutta kuitenkin vastaus tulee!

      Poista
  21. Enpä oo ennen kouluratsastajalla nähnyt noin erikoista ryhtiä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oot varmaan nähnyt ko. ratsastajasta kuvia, joissa hän istuu kuten korrekti kouluratsastaja istuu, joten parin kuvan perusteella ei voi sanoa mitään :)

      Poista
  22. Heh joo kieltämättä melkonen könötys kuvissa.. Taitaa johtua osittain estepenkistä ja hevosen hmmm hieman erikoisesta ratsastettavuudesta.. Onneksi Aadalla on musta ihan siedettäviäkin kuvia olemassa! Ennemmin kuitenkin liikkeen mukana, kuin liikettä vasten...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutaman kuvan perusteella ei nää mitään. Itse tiedän Jonnan olevan todella taitava valmentaja ja ratsastaja :) harva esteratsastajakaan koulupenkissä kovin hyvin istuu...

      Poista
    2. Jonna oot niin ihana <3

      Anonyymille: Jep, ihan samaa mieltä olen! :)

      Poista
  23. Eiköhän tuo "könötys" johdu satulasta :)

    VastaaPoista
  24. Estesatula ja lyhyemmät jalustimet tekevät tuon. Koulusatulassa istuneella varmasti satula vetää eteen. Hienoa että Champ on läpiratsastettu taas:)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, itselleni paljon helpompi taas ratsastaa kun hevonen on avuilla :)

      Poista
  25. Vautsi, hienon näköinen Champ! En kyllä sinua huonoksi ratsastajaksi sanoisi, meillä kaikillahan on tässä lajissa kehitettävää. Minä ainakin katson ihaillen sinun ja Champin menoa, se näyttää niin vaivattomalta ja siistiltä:) Onnea jatkoon!

    VastaaPoista
  26. Champ on tosi hieno! Etkä säkään oo mikään huono ratsastaja, kaikilla on vaan kehitettävää. :-)

    VastaaPoista
  27. Kuullostaa ihan tutulta, niin taipuisa hevonen että tuntuu ensin toiseen suuntaan vinolta, mutta kappas, on se "vino" sitten toiseenkin suuntaan. Et ole ainut joka omistaa kännäilevän käärmeen :D

    VastaaPoista
  28. Vuokraamani suokki ruuna on vino milloin mihinkin. Hevosen omistaja menee hevosella myös. Meidän valmentaja ei ole kokenut tarpeelliseksi tulla Villen kyytiin. Ville on myös ADHD ja toipunut pahasta läheisriippuvuudesta.

    Teidän meno on hienon näköistä ja on hienoa nähdä valkkusi kyydissä . Älä tuomitse itseäsi liian jyrkästi! On hienoa, että tiedät omat virheet. Itsekin omiani olen oppinut tiedostamaan viime aikoina.

    :)

    VastaaPoista
  29. Mun uus vuokrahevonen on jäykkä kuin rautakanki ja niin myös lähes kaikki muutkin tallilaiset sanovat kun ovat seuranneet ponia niin sivusta kuin selästäkin käsin. Itse olen ratsastellut pikkuhevosta vasta tämän syksyn joten kovin suurta tuntemusta poniin ei vielä ole, mutta jo tässä ajassa ponin sileällä ratsastaminen pilaa päivän sillä tajuan kuinka omat taitoni ei tämän herran kanssa riitä. Ponilla on muutamat viimevuoden ratsastanut nuori ratsastajan alku minkä takia poni on päässy helpolla kaikesta työnteosta.
    Minun lisäksi nykyään ponia ratsastaa toinen vuokraaja jolla ei ole ratsastuksessa suurempia tavotteita ja yhtenä päivänä käy pikkutytöt opettelemassa ratsastuksen perusteita joten olen edelleen ainoa joka yrittää 3-4krt viikossa saada ponin tositoimiin ja töihin. Valmennuksista meillä on ollut nyt muutaman viikon tauko aikataulujen mennessä ristiin joten ulkopuolinen silmäkään ei ole ollut apuna. Olen kuitenkin pahimpaan jäykkyyteen käyttänyt gramaaneja apuna, jotta viikossa olis edes yksi päivä jolloin koko aika ratsastuksesta ei mene rautakangen taivutteluun.
    Jäykkyys ei kuitenkaan ole uuden tuttavuuteni ainut ongelma, vaan ongelmana on myös ponin hitaus ja oman moottorin puute. Reippaan poni ei reagoinut syksyllä vielä kun van hännän heilautuksella, mutta toisen vuokraajan kädessä kouluvalmennuksissa on ponista tullut jopa omasta mielestä herkkä ja jopa vähän arka raipalle, sillä nykyään poni säntää jo raketin vauhdilla eteen jos huomaa että siirrän raipan kädestä toiseen... Olen jo pitkään ratsastanut eri vuokraponeja ja yleensä tilanne on ollut se ettei ponien selässä käy kun vain lapset (niinkuin itsekkin olen, mutta osaan kuitenkin vaatia hevoselta oikeaa työn tekoa) eikä ponit välttämättä ole jotuneet kunnon töihin paria kertaa enemmän viikkoon. Nyt kuitenkin olen ajatellut ja tämä postaus vahvisti ajatukseni sen suhteen että haluan että nykyisen vuokrahevoseni selkään nousee valmentajani ihan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ponin ja kaikkien meidän vuokraajien hyväksi, kiitos siis tästä postauksesta!
      (Anteeksi edellinen viesti lähti vähän liian aikaisin)

      Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat