sunnuntai 22. helmikuuta 2015

#503: Treenivinkki hevosen estejännitykseen!

Kerroin pari postausta sitten, miten Champin tiistainen raspaus aiheutti sille jonkin verran syömättömyyttä suun haavojen takia. Torstaina tilanne oli jo lähes normaali, joten ratsastin hevosella maneesissa hetken aikaa kevyesti. Ruuna tuntui todella kivalta, joten en mennyt pitkään - raspaus selkeästi oli tarpeeseen, sillä kuolaintuntuma oli heti parempi ja hevonen tasainen kädelle.
 
Perjantaina suuntasimme kaverini kanssa tallille vasta iltamyöhään, sillä olimme varanneet maneesin hyppäämistä varten yhdeksästä kymmeneen. Verryttelin ensin ravissa ja laukassa melko perusteellisesti, kunnes aloitin tulemaan ravissa kolmoissarjaa puomeina (viimeinen oli pieni ristikko) ja sen jälkeen laukassa samaa. Champ oli todella innoissaan ja olisi halunnut viedä mua ihan 6-0, johtuen varmaankin kahdesta kävelypäivästä ja edellisen päivän kevyestä ratsastuksesta.
 
Champ ei pelkää vesimattoa, jos se ei ole esteen alla.. Jos olen maassa, se kävelee sen yli ilman mitään ihmettelemistä mun perässä ja voin huoletta kantaa sen itse paikalleen hevosta taluttaessani.
Vasemmalla puolella kuvassa on vesimattoeste. Aluksi Champ jännittyi mennessämme sen ohi, joten kiitin sitä aina reilusti silloin, kun se pysyi rentona.

 
Mulla kävi loistava tuuri, kun Madis tuli hakemaan ratsastukseni aikana multa muistikorttia ja hän halusi sitten jäädä auttamaan mua hyppäämisen kanssa. Sain ihan loistavan tehtävän ja ajattelin jakaa sen teidän kanssanne, sillä uskon, että siitä on varmasti hyötyä teille, jotka olette vastaavanlaisessa tilanteessa: eli silloin, jos hevonen jännittyy ja joko yrittää kieltää tai muuten kovettaa itsensä ennen estettä.
 
Kaikki postauksen kuvat ovat lauantailta, mutta tein silloin aivan samaa tehtävää kuin perjantaina, joten sovellan näitä ristiin. Viime aikoina blogissa onkin ollut paljon tuoreita kuvia - kiitos kuuluu ihanalle Sallalle, joka on jaksanut vapaaehtoisesti seistä kameran kanssa kuvaamassa touhujamme ja kaiken lisäksi auttanut muissakin tallijutuissa. Iso kiitos! :)
 

Aluksi Champ jännittyi voltilla ennen estettä, jolloin laukka muuttui ajoittain jopa raviksi/muuksi sähellykseksi ja hevonen halusi tuijottaa estettä pää ylhäällä. Se ei kuitenkaan yrittänyt kieltää tai lähteä tilanteesta pois, se olisi vain halunnut mennä kovaa esteen yli.
Tässä Champ on jo paremmin kropastaan läpi, mutta se on edelleenkin liian ylhäällä.

Mitä useamman toiston tein hyppyjen ja volttien suhteen, sitä rennommin pääsin tekemään tehtävää.
Hevosen piti pysyä rentona ennen estettä, eikä laukan saanut antaa kasvaa pitkäksi..

.. ja niin hevonen hyppäsi rennosti ilman kyselyitä.
Tässä hevonen on jo paremmin rentona. Laukan ei siis todellakaan tarvinnut olla ratatempoista, kuten kuvasta huomaa.

 
Madis katsoi ensin yhden hypyn, jonka esitin lankulle. Champ jännittyi kolmisen askelta ennen estettä nostaen pään ylös ja ottaen isompia laukka-askelia. Se ei kuitenkaan yrittänyt kieltää ja imi esteelle ihan hyvin. Olin tätä ennen hypännyt muutamia kertoja samaa estettä ravissa ja laukassa, joten se oli hevoselle jo siltä päivältä tuttu. Tulin esteelle vähän liian isoa laukkaa suhteessa sen kokoon, joten Madis antoi seuraavia ohjeita: näillä korkeuksilla ja tällaisessa tilanteessa esteiden ylittäminen on pelkkää kouluttamista, joten laukan tempon ei tarvitse olla ratalaukkaa vastaava. Hevosen tulee pysyä pehmeänä ja avuilla ihan viimeiseen askeleeseen asti, eikä lähteä vetämään kohti estettä.
 
Lähdimme korjaamaan tilannetta Madiksen neuvomalla harjoituksella: hevosen jännittyessä ennen estettä piti kääntää voltti. Ei tietenkään niin, että hevonen on jo tulossa esteelle ja se käännetään yhtäkkiä siltä pois (niin ei saa koskaan tehdä). Jos hevonen jännittyi, eli Champin tapauksessa nosti päänsä ylös, pidensi laukkaansa, meni selättömäksi ja mahdollisesti seisoi vähän estettä vasten, piti mun kääntää voltille. Voltilla hevosen tuli asettua sisään ja olla hyvin sisäpohkeen ympäri. Sen piti rentoutua kropastaan ja laskea päätään ihan reilusti alas. Se ei saanut juosta, mutta sen piti olla pohkeen edessä. Jos hevonen voltin lopussa jännittyi uudelleen, piti voltti toistaa.
 
Liian jännittynyt hevonen - voltille.Tässä näkee, miten Champ yleensä jännittyy: se nostaa päänsä ylös ja lähtee kohti estettä alakaula vahvana, selkä alhaalla. Noi mun kädet on muuten aika jäätävät, oli vissiin vähän pitkät ohjat :D
 
Tajusin itse idean aika nopeasti ja vitsi, minkälaisen ahaa-elämyksen koin! Champ hyppäsi rennosti ja pärski tyytyväisenä esteiden jälkeen. Vesimatolle se ei yrittänyt kieltää kertaakaan, se ei edes katsonut sitä. Aina, jos se jännittyi voltilla estettä lähtestyessäni, käänsin vain uudelleen ja jatkoin työskentelyä niin pitkään, kunnes se rentoutui - koko ajan vieden volttia lähemmäs estettä. Liikaa ja ns. turhaan voltteja ei tietenkään kannata tehdä, mutta Madis antoi kyllä mielestäni oikein kätevän työkalun tällaiseen tilanteeseen. Iso kiitos siis hänellekin!
 
Lauantaina jatkoin samaa, mutta tein työskentelyä vain yhdellä esteellä vesimaton kera. Aluksi Champia meinasi jännittää tehdessäni sileätyöskentelyä (vesimatto oli eri paikassa), mutta hypätessä se ei kieltänyt kertaakaan ja ylitti jokaisella kerralla maton rennosti, ilman häsläämistä. Ja jokaisen hypyn jälkeen hevonen jatkoi laukkaamista rentona, eikä yrittänyt kaahata esteen jälkeen pois avuilta. En olisi voinut tyytyväisempi olla.
 

Tässä kuvassa käytän liioitellen johtavaa ohjasotetta, sillä Champ laskeutui helposti vasemmassa laukassa oikean sijaan.
Lopuksi tein vähän pohkeenväistöjä.

 
Toivottavasti osasin selittää kuvien ja tekstin avulla harjoituksen sisällön. Jos te olette joskus tehneet vastaavanlaista harjoitusta tai aiotte kokeilla tätä joskus omien hevostenne kanssa, kertokaa ihmeessä, miten meni! On aina mukavaa kuulla teidän lukijoiden mietteitä ja ennen kaikkea saada keskustelua aikaan aiheen ympäriltä. Tänään sunnuntaina olen menossa treenaamaan esteitä toiselle maneesille, joten saa nähdä, miten meidän siellä käy. Palataan siihen myöhemmin tulevalla viikolla!
 
Hauskaa viikonloppua kaikille :)

22 kommenttia

 1. Oletko huomannut noilla micklemeillä eroa hevosessa? Ja mistä olet ostanut nuo?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hööksistä ostin. Vaikea sanoa, kun hevonen on nykyään niin erilainen ratsastaa kuin silloin ostaessani suitset. Pitäisi ihan testata tavallisilla suitsilla ja verrata, jotta osaisin antaa tähän vastausta :)

   Poista
 2. Moi!
  Tosi kiva kuulla, että löysitte tehokkaan harjoituksen tuohon ongelmaan! :) oma vakkariheppani tekee tuota samaa, mutta onneksi hyppää kyllä miten päin vaan ja meilläkin on alkanut löytyä oikein hyvä kontrolli pysähdysten ja runsaiden siirtymisten kautta! :) tsemppiä teille hirmuisesti jatkoon, toivottavasti hyvä vire jatkuu! :)

  VastaaPoista
 3. kuvassa jossa teksti alla että teet pohkeenväistöä, teet sulkua (hevonen on asennunut meno suuntaan).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahahaha :D tässä oli taas päivän tärkein!!

   Poista
  2. Oikeastaan tuo on sulun ja pohkeenväistön sekoitusta, koska Champ ei ole liiemmin taipunut rungostaan ;)

   Poista
  3. Eikä ole kuin pohkeenväistöä myötäasetuksella. Sulkutaivutukseen tarvitaan niin paljon muutakin kuin pelkkä asetus tai taivutus.

   Poista
  4. Ja kaikenlisäksi takaosa edellä. Luulisi sinun jo tietävän että etuosa johtaa kaikkia sivulle vieviä liikkeitä.

   Poista
  5. Sovitaanko, että se on sivulle menemistä ilman sen suurempaa ajatusta, niin kaikki on tyytyväisiä? :D ei tarvitse alkaa tappelemaan tai menettämään yöuniaan sen vuoksi..

   Ja viimeinen anonyymi: Kyllähän mä teoriassa tiedän vaikka miten GP radalla pitäisi ratsastaa, mutta se toteuttaminen on eri asia. Musta on kiva laittaa kuvia ihan kaikenlaisista tilanteista, ei vain niistä, joissa kaikki menee oppikirjan mukaan :) Silloin täällä blogissa ei olisi nimittäin kuvia juuri ollenkaan..

   Poista
 4. Pitääpä itsekkin kokeilla tätä tehtävää! Oma heppa tekee aivan samalla tavalla esteillä, joten heti kun mahdollisuus tulee niin pitää kyllä testata! :)

  VastaaPoista
 5. Aikoinaan kun menin eräällä reippaalla opetushepalla, niin jotta siitä sai rauhallisen ja rennon, piti sen kanssa tehdä miljoona siirtymistä ja juurikin noita voltteja ennen esteitä (tai siis kavaletti korkuisia esteitä...) Ratsastuskoulussa vaan on se ikävä puoli, että ei saa tehdä omia ratkaisuja niin paljon. (Pienessä maneesissa ei voi tehdä siirtymisiä, kun muut tulee päälle) No onneks en oo enää ratsastuskoulussa :D

  Tämä "voltti ennen estettä" on mulle ainakin aika itsestäänselvyys innokkailla/jännittyneillä hevosilla. Tosin itse olenkin enemmän kouluratsastaja ja silloinkun on tilaisuus hyppiä niin silloin yleensä esteet on maahan kaivettuja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ratsastuskouluissa tila on yleensä rajallinen :) Mutta kiva kuulla, että tämä on sulle jo tuttu juttu!

   Poista
 6. Millä kameran asetuksilla nämä kuvat on otettu, hienoja. Teidän meno näyttää tosi kivalta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Manuaaliasetuksilla, tarkemmin en tiedä, kun en itse kuvannut :) Kiitos!

   Poista
 7. Tekisitkö joskus "linkaa blogisi"-postauksen, ja arvostelisit mielestäsi kivoimmat blogit? :-)

  VastaaPoista
 8. Monen aikaan teidän tallilla sitten on iltaruokinta, kun kerran kymmenen aikaan vielä hypitään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heinät annetaan neljästi päivässä, iltatallin tekijä antaa heinät klo 19 ja väkirehut klo 20, viimeinen heinäannos tulee 22.30, jolloin asiakkaiden tulee olla ulkona tallista.

   Luonnollisestikaan Champ ei saanut väkirehuja ennen hyppäämistä, vaan annoin ne vasta liikutuksen jälkeen :)

   Poista
 9. Hei! Anteeks ny ku tääl rupeen kysymään, mutta aattelin et sä tiedät tän todella hyvin. :D Eli siis miten saan satulan oikealle kohdalle selkään tai voin varmistaa että se on oikealla kohalla? :)

  VastaaPoista
 10. Haa, tallilla, jossa käyn, on hauska n. 25v mummu-poni, joka on ilmeisesti nuoruudessaan hypännyt enemmän esteitä korkeallakin tasolla. No, jos tämä turbomummo ei ole hetkeen hypännyt niin se innostumisen määrä on jotain sanoin kuvaamatonta! Takapää vajoaa siihen paikkaan kun käännetään estettä kohti ja selässä on sellainen olo että ehkä parempi vaan pitää silmät kiinni. Tällä ponilla joskus on pyöritty jonkin aikaa ennen estettä, että mummu vähän rauhouttuisi ettei meno olisi niin vaarallista :D Samoin toisaalta on käsketty toisella laiskahkolla tammalla tehdä voltteja ennen estettä ihan vaan laukan ehostamiseksi. Monikäyttöinen tehtävä!

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat