Aloitin bloggaamisen aikana, jolloin olin edelliskesänä työskennellyt Belgiassa Stephex Stablesilla hevosenhoitajana. Osa seuraavaa kesää kului Hollannissa Guttecovenissa samojen tehtävien parissa. Keski-Euroopassa hevosten kanssa työskenteleminen on siis aina ollut lähellä sydäntäni ja mietin yhä edelleen sitä vaihtoehtoa, että lähtisin Champin kanssa jonnekin päin Hollantia, Belgiaa tai Saksaa tekemään töitä, treenaamaan ja vähän kilpailemaankin.
Blogissani olette päässeet silloin tällöin kuulemaan Sarinasta, joka on erittäin hyvä ystäväni. Sarina on työskennellyt vuonna 2013 Sveitsissä tallilla, sen jälkeen vuoden verran Australiassa ja tällä hetkellä hän on Saksassa. Hän tarjoutui kirjoittamaan blogiini hieman työstään hevosenhoitajana, sillä se varmasti kiinnostaa monia! Jos haluatte jatkossa seurata Sarinan tekemisiä tarkemmin, kannattaa käydä katsomassa hänen Instagram-käyttäjänsä @sarinaran. Näitä postauksia blogiini tulee kaksi ja tämä ensimmäinen kertoo kisamatkaan valmistautumisesta sekä itse matkasta, myöhemmin juttua tulee kisapäivistä. Postaus on kirjoitettu jokin aika sitten, eli aikasuhteet ovat vähän pielessä. Ei anneta sen haitata, nyt päästetään Sarina ääneen!
|
Tässä ensin kuva paikasta, jonne Sarina lähti työnantajansa kanssa kisoihin. |
|
Hevosauto on valtavan kokoinen, ja siinä on tuollaiset ulospäin tulevat levikkeet! |
|
Rekkaparkkia. |
|
Hevoset kyytiin matkaa varten. |
"Moikka, täällä kirjoittelee tällä kertaa Sarina. Työskentelen tällä hetkellä Saksassa hevosenhoitajana eli groomina, ja ajattelin että teitä Aadan blogin lukijoita ehkä kiinnostaisi kuulla kisamatkasta kansainvälisiin kisoihin meikäläisen näkökulmasta. Kohteena meillä on tällä kertaa kolmen viikon urakka Espanjan Olivassa, jossa on parhaillaan menossa kolmen tähden kansainvälinen esteratsastuskilpailu Mediterranean Equestrian Tour III. Matkaan lähti minun lisäkseni toinen groomi, viisi hevosta sekä meille kaksi kuskia, sillä minulla eikä toisella groomilla kummallakaan ole kuorma-auton ja trailerin yhdistelmään tarvittavaa ajokorttia. Ratsastaja tuli perästä omalla autolla, eli hevoset olivat matkan ajan minun sekä toisen hoitajan vastuulla.
Aloitimme matkaan valmistautumisen pikkuhiljaa noin viikkoa ennen lähtöpäivää hevosten klippaamisella ja kengityksillä. Kaikki hevoset saivat uudet kengät juuri ennen matkaa, sillä muuten niiden kengitysväli olisi venynyt turhan pitkäksi. Aina akuutimpien tallihommien välissä pakkailin kisakaappeihin tavaroita, joita käytetään vain kisoissa: loimia, satulahuopia, suojia ja korvahuppuja. Varusteiden lisäksi mukaan pakataan kaikkea aina kottikärryistä lääkkeisiin ja karsina- ja oviverhoista kaikenlaisiin koukkuihin ja ketjuihin joilla on helppo ripustaa muun muassa vesiämpärit karsinoihin. Kisapaikalla hevoset asuvat tilapäiskarsinoissa eli jaboissa, joissa ei ole mitään, joten kaikki mitä voi ikinä tarvita tulee olla mukana.
|
Jaba-alue Espanjassa, Olivassa. |
|
Nämä kaksi ovat Sarinan hoidettavia hevosia. |
Meillä on hevosauton perässä mukana iso traileri, johon pakattiin koko kolmen viikon ajalle väkirehua, heinää ja purua viidelle hevoselle. Yleensä kaikista kisapaikoista on mahdollisuus ostaa heinät ja purut, mutta usein tulee halvemmaksi ottaa ne mukaan kotoa. Kuulemma kyllä viime vuonna eräs ranskalainen ratsastaja lähetti tyhjän hevosauton hakemaan täyden lastin pelkkää purua kisoista kotiin, kun kisoista sai halvemmalla kuin kotoa Ranskasta, haha!
Viimeisinä päivinä kävimme valmennuksessa hakemassa viimeiset eväät kisoihin. Valmentaja toki tulee mukaan Espanjaan, mutta kisatilanteessa harvemmin on enää järkevää lähteä muuttamaan varustusta tai ratsastusta merkittävästi. Lähtöä edeltävänä päivänä kaikki hevoset saivat perusteellisen kiropraktikon käsittelyn. Suuria jumeja tai kipeitä kohtia ei tainnut kellään olla, mikä on tietysti aina hyvä juttu! Käsittelystä johtuen seuraava päivä eli lähtöpäivä oli kaikilla hevosilla rento juoksutuspäivä. Juoksutimme kaikki viisi aamupäivällä, ja iltapäivällä ne menivät kaikki vielä kävelykoneeseen tunniksi kävelemään.
|
Aika täyttä! |
Lähtöpäivänä pesimme kaikki hevoset sekä siistimme harjat ja hännät, pakkasimme loput tavarat, kuten muutamat arkikäytössä olleet suitset ja juoksutustavarat. Annoimme myös ennaltaehkäisevästi Gastrogardia matkan ajalle yhdelle herkästi stressaantuvalle hevoselle. Pakkasin suoraan hevosautoon mukaan muutamia vaihtoloimia sekä tallipinteleitä, sillä meillä oli välipysäkki Lyonissa ja suurin osa tavaroista tuli suoraan Espanjaan eri kyydillä kuin hevoset. Kuljetukseen puimme hevosille fleeceloimet ja kevyet tallitoppikset, sillä illan aikana ulkolämpötila tippui 5 asteeseen. Jalkoihin jokainen sai kuljetussuojat sekä etujalkoihin bootsit alle.
Starttasimme rekan perävaunuineen illalla noin yhdeksän aikaan. Ajoimme yön yli siksi, että silloin on vähemmän liikenettä, sekä siksi, että rekalla ohittaminen on kiellettyä päiväsaikaan. Matka taittuu huomattavasti nopeammin, kun ei tarvitse kerryttää jonoa sen yhden onnettoman rekan takana joka saa ajaa vain 85km/h. Yksi melko hyvä syy yöajoon on myös se, että aikanaan pääsemme perille aamupäivästä, jolloin ei tarvitse yötä myöten purkaa hevosia ja tavaroita autosta. Matkaa välipysäkille Lyoniin, Ranskaan, oli kahden navigaattorin keskivertona noin 900 kilometriä. Matkan aikana kävimme muutamia kertoja hevostilassa tarjoamassa vettä sekä tarkistamassa, että kaikki on hyvin eikä hevosilla ole esimerkiksi liian kuuma. Perille Lyoniin saavuimme noin kahdeksan aikaan aamulla, eli ajoimme 11 tuntia muutaman pysähdyksen kera.
|
Yöllistä ajamista. Kameroista voi tarkkailla, että hevosilla on kaikki hyvin. |
|
Hevosauton sisätilaa livingin osalta. |
|
Kävelyllä! |
Lyonissa hevoset pääsivät päiväksi karsinoihin lepäämään. Ruokimme ne normaalisti ja huolehdimme, että kaikki voivat hyvin. Iltapäivällä kävelytimme niitä hieman, jotta ne pääsivät jaloittelemaan ennen uutta matkaa. Pakkasimme hevoset jälleen autoon viiden aikaan ja lähdimme tällä kertaa kohti lopullista päämäärää, Olivaa, puoli kuudelta. Matkan toinen puolisko oli vähän pidempi, noin 1100 kilometriä.
Saavuimme perille hieman pilviseen Olivaan hieman ennen kahdeksaa aamulla. Ensitöiksemme kävelimme Stable Officeen kysymään karsinapaikkoja hevosille. Tallimanageri oli juuri kokouksessa joten jouduimme odottelemaan hetkisen. Löydettyämme meille tarkoitetut karsinat levitimme niihin oljet ja purut, jonka jälkeen otimme hevoset ulos autosta. Toinen groomi jäi laittelemaan vesiä ja aamuruokkimaan hevosia ja minä suuntasin purkamaan tavaroita rekasta. Kärräsin ensin kottikärryllä kaikki tavarat karsinoiden eteen, jotta kuskimme sai siirrettyä rekan pois muiden tieltä. Vasta sitten aloin ripustamaan verhoja ja järjestelemään muita tavaroita. Meidän karsinamme sijaitsevat yhden rakennuksen päässä, eli saimme käyttöömme myös päädyssä olevan pienen varustehuoneen. Kätevää, kun voimme säilöä sinne heinät ja ruokasäkit piiloon mahdolliselta sateelta! Kun saimme tavarat järjestykseen, lähdimme etsimään kansliaa, josta saimme hevosnumerot ja tallirannekeet. Kisapaikalla liikkuessa hevosilla tulee aina olla numerolappu kiinni loimessa tai suitsissa, tai mihin ikinä se on helpointa kiinnittää näkyville. Illemmalla kävimme vielä kävelyttämässä jokaisen hevosen ennen iltaruokia. Päivä päättyy aina night checkiin, eli käymme vielä noin puoli kymmenen aikaan tarkistamassa että hevosilla on vettä, kaikki hyvin ja tarvittaessa lisäämme vaatetusta jos ilta viilenee merkittävästi."
Sarina lupautui vastaamaan teidän kysymyksiinne tähän postaukseen, joten
nyt jokainen voi kysyä kokeneelta groomilta ihan mitä ikinä mieleen tulee! :)
Kiva postaus:)
VastaaPoistaOlinko eka:o
PoistaWau! Todella kiva postaus :)
VastaaPoistaMikä on palkitsevinta groomin ammatissa?
Kauheeta miten vaikee heti ekana :D Mulle palkitsevinta on ehkä se, että vaikka päivät on (varsinkin kisoissa) pitkiä, niin pääsen matkustelemaan ja tapaan paljon samanhenkisiä ihmisiä ja ennen kaikkea saan tehdä sitä mitä sydän sanoo :) Kisoissa tietysti tulee hyvä mieli kun kaikki sujuu ja tulee hyviä suorituksia. -Sarina
PoistaWou! Ihan älyttömän kiva postaus! Minkä pituisia matkanne ovat keskimäärin? Entä pisimmillään? :)
VastaaPoistaNormaalisti kisamatkat on ihan viikonlopun mittaisia, eli torstaina lähdetään kisapaikalle ja sitten kisataan perjantaista sunnuntaihin. Kisoja yritetään tietysti katsoa mahdollisimman läheltä, yleensä on muutaman tunnin ajomatka. Tämä Espanjan reissu oli varmaan yksi pisimmistä, en ole kauhean kauaa vielä groomannut tälle ratsastajalle niin en tiedä tehdäänkö muita tällasia pidempiä reissuja :) -Sarina
PoistaMinkä laiselle ihmiselle suosittelisit groomin hommaa?
VastaaPoistaAhkera ja työtäpelkäämätön pitää ainakin olla! Oma-aloitteisuus ja maalaisjärki on hyvä lisä. Ratsastajat tykkäävät tehdä asioita omalla tavallaan, eikä kaikkea voi aina tietää joten pitää myös uskaltaa kysyä :) Sisulla pääsee pitkälle!
PoistaMiten olet päässyt groomiksi? :)
VastaaPoistaEntisen valmentajani suhteiden kautta lähdin aikanaan ensimmäisen kerran :)
PoistaVau! Todella mielenkiintoinen postaus! Odottelen innolla seuraavaa osaa! :)
VastaaPoistaOli tosi mielenkiintoinen postaus! Minkä ikäisenä aloitit groomin työt?
VastaaPoistaOlin 17 kun lähdin kesäksi Sveitsiin töihin :)
PoistaSaatko hyvää palkkaa groomina? Tosi kiva postaus;)
VastaaPoistaT. Meri
Mulla on tällä hetkellä mielestäni ihan hyvä palkka, mutta palkkaerot voiva olla todella suuria eri talleilla. Toki sekin vaikuttaa palkkaan maksetaanko asunto tai ruuat lisäksi :) Normaali groomin palkka on 1000-2000e/kk, eli ei kyllä rikastumaan pääse :D
PoistaOnko ulkomailla tallit tarkkoja koulutuksesta? Että onko käynyt hevosopiston vai lukion jne. vai vaikuttaako suositukset enemmän?
VastaaPoistaMulta ei ole ikinä kysytty mitään koulutuksesta :D Varmasti auttaa jos on esimerkiksi hevosopisto pohjalla varsinkin jos etsii ensimmäistä työpaikkaa, mutta loppupeleissä suositukset painavat enemmän :) Kokemus painaa tässä tilanteessa enemmän kuin nippelitieto
PoistaOnko ulkomailla tallit tarkkoja koulutuksesta? Että onko käynyt hevosopiston vai lukion jne. vai vaikuttaako suositukset enemmän?
VastaaPoistaTosi mielenkiintoinen juttu. Odotan innolla seuraavaa osaa!
VastaaPoistaMinkä ikäisenä aloitit groomin hommat?
VastaaPoistaVastasin jo ylempänä, mutta 17-vuotiaana lähdin ensimmäistä kertaa ulkomaille :)
PoistaPääsetkö itse kisaamaan hevosilla enyä oppimaan ?
VastaaPoistaEn pidä kisaamisesta itse, siksi olen "tyytynyt" hoitajan hommaan :D Ratsastan jonkin verran kotona :)
PoistaTää oli tosi mielenkiintoinen, koska haaveilen itsekkin pääseväni tulevaisuudessa groomiksi ulkomaille. Onko groomiksi vaikea päästä, pääsetkö joskus liikuttaman hevosia myös selästä, minkälaista palkkaa saat? :)
VastaaPoistaEi ole vaikea päästä, netistä löytää todella paljon ilmoituksia vapaista työpaikoista :) Riippuu ihan täysin tallista miten paljon pääsee ratsastamaan, parissa ekassa paikassa en ratsastanut juuri ollenkaan, lähinnä satunnaista maastoilua. Palkka riippuu todella paljon paikasta ja muista "eduista", yleensä 1000-2000e/kk :)
PoistaMissä hevosenhoitajaksi (groomiksi) voi opiskella? Kauanko opiskelu kestää ja minkälaista työ on? Mikä on rutiinisi yleensä päivisin? Miten pääsee groomiksi ulkomaille?
VastaaPoistaSuomessa hevostalouskouluissa eli esimerkiksi Ypäjällä :) En tiedä koulusta tarkemmin kun en ole itse sitä käynyt mutta muistaakseni se peruslinja mistä valmistuu hevosenhoitajia kestää kolme vuotta. Työ on fyysisesti aika rankkaa, päivät on pitkiä - normaalisti aamu seitsemästä ilta kuuteen. Hyvät työkaverit helpottaa elämää kummasti ;)
PoistaMulla päivä alkaa seitsemältä, jolloin hevoset on jo ruokittu ja voidaan alkaa heti työskentelemään niiden kanssa. Ratsastaja ratsastaa normaalisti 5 hevosta päiväruokiin eli 12.30 mennessä, minä laitan niitä hänelle valmiiksi ja sitten hoidan pois kun ne ovat valmiita :) Meillä on lounastauko 12.30-14, ja sen jälkeen iltapäivällä laitamme hevosia uudelleen kävelykoneeseen tai laitumille. Heinät jaetaan viideltä ja iltaruuat kuudelta, jonka jälkeen olemme valmiit tallista. Vuorottelemme siitä kuka käy tekemässä night checkin myöhemmin illalla :)
Ulkomaille pääsee ihan oma-aloitteisesti etsimällä paikkoja tai sitten koulun kautta esim. Ypäjältä on mahdollisuus päästä harjoitteluun :)
Mielenkiintoinen postaus!
VastaaPoistaPaistoi silmään, miksi hevosilla fleece loimet? Eivätkö ole klipattuja? Ja eikä muutenkin fleeceä pidetä hunona muuhun kuin kuivatukseen? Ja miksi kuljetussuojien allla putsit?
Ovat juu klipattuja, fleece hengittää vähän paremmin kuin vaikkapa villaloimi. Meillä käytetään aika paljon fleeceloimia, eli ihan tallikohtaista.. :) Ei talliloimena mutta juri esimerkiksi kuljetuksessa. Bootsit olivat ihan vain antamassa lisää suojaa kannoille ja kengille pitkällä matkalla :)
PoistaMillaista oli aloittaa groomin työ ihan alussa, miten sinut perehdytettiin työhön? Mitkä ovat suurimpia eroavaisuuksia toimintatavoissa niiden paikkojen välillä missä olet työskennellyt? Puhutko Saksassa englantia vai saksaa?
VastaaPoistaKiitos postauksesta, oli tosi kiinnostavaa luettavaa! :)
Ensimmäiset kaksi viikkoa olivat suoraanasanottuna ihan hirveitä :D Tuntui että saa juosta oikealle ja vasemmalle minkä kerkeää eikä mikään silti riitä. Perehdytys oli lähinnä kiertelyä tallissa sitten olisi pitänyt jo osata ja tietää kaikki. Tosin mulla ei tainnut olla helpoin talli aloittaa, iso pomo oli vanha mies, entinen armeijan päälikkö ja meno oli sen mukaista :D
PoistaSuurimmat erot on ihan hevosten käsittelyssä. Toisaalla hevonen on vain rahantekoväline ja toisaalla enemmän kaveri :) Muuten oikeastaan ammattilaistalleilla on suurinpiirtein sama meno. Puhun englantia, mutta yritän pikkuhiljaa vaihtaa kieltä saksaan :)
wow, mielenkiintoinen postaus :)
VastaaPoistaKoetko olevasi hevosten omistajalle/kisaajalle enemmän kätevä apulainen vai korvaamaton ja suuri apu, joka "pitää paketin kasassa" omalla panoksellaan?
VastaaPoistaAluksi oli juuri tuollainen kätevä apu -fiilis, mutta kun oppii tuntemaan ratsastajan ja hevoset niin on päivä päivältä enemmän korvaamattomampi olo. Musta on tärkeää että ratsastaja saa groominsa tuntemaan itsensä tärkeäksi eikä vaan pidä itsestäänselvyytenä, se auttaa ainakin mua jaksamaan :)
PoistaMikä koulutus sulla on? Voiko groomiksi päästä ilman koulutusta?
VastaaPoistaOon käynyt ihan vaan lukion, eli voi päästä :)
PoistaHirveen kiva postaus, mahtava kisapaikka..
VastaaPoistapuhutteko englantia? kuinka hyvä kielitaito pitää olla että pärjää?
VastaaPoistaMe puhutaan joo englantia :) Kyllähän se kielitaito auttaa ettei tule hirveästi väärinymmärryksiä, mutta kyllä esimerkiksi täällä Saksassa on todella paljon suomalaisia joille voi päästä alkuun töihin :)
PoistaTodella mielenkiintoinen postaus, sillä itseäni kovasti kiinnostaa tälläinen!
VastaaPoistaMikä on ollut paras maa/paikka, jossa olet ollut groomina, ja miksi?
Entä "huonoin" ^?
Kaikkialla on hyvät puolensa, täällä Saksassa olen päässyt mukaan vähän "isompiin piireihin" mikä on musta aika coolia :D Australiassa toisaalta pääsin näkemään tosi erilaista hevoskulttuuria, siellä ei toisaalta ollut niin isoja kuvioita esteratsastuksen suhteen että se aika ei mulle ollut ehkä niin mielenkiintoista sen osalta :)
PoistaOnko ikinä sattunut sulle mitään suurempaa mokaa?
VastaaPoistaEi varmaan mitään ihan hirveitä mokia ole sattunut, yleensä aina tarkistan ennen kuin teen. Better safe than sorry ;)
PoistaMinkälainen koulutus groomille annetaan/pitää olla valmiiksi?
VastaaPoistaHevostalouskouluissa voi opiskella hevosenhoitajaksi mutta se ei ole välttämätöntä :)
PoistaTosi mielenkiintoinen postaus! Voitko itse ratsastaa/kisata heidän hevosillaan? Jos kyllä niin keskimäärin kuinka paljon? :)
VastaaPoistaEn pidä kisaamisesta mutta ratsastan kotona jonkun verran :) Riippuu vähän ratsastajan menoista, jos hän on kiireinen niin saan välillä ratsastaa enemmän, joskus kerran viikossa, joskus menee aikaa etten ratsasta ollenkaan ja joskus sitten taas vähän enemmän :D
PoistaOnko hevoset stressaantuneita kisapaikoilla ja matkoilla vai miten ne käyttäytyy? Millaisia sun hoidettavat hevoset on yleensäkkin luonteeltaan?
VastaaPoistaRiippuu tottakai hevosesta, meillä on yksi nuori ja yksi muuten vähän kokemattomampi jotka vähän vielä stressaavat uusista tilanteista, mutta sitten on muutama konkari jotka ovat kisoissakin kuin kotonaan :) Kaikki matkustavat hienosti ja tietysti kun hevoset hakevat turvaa toisistaan ja mukana on muutama lunki tyyppi niin se rauhoittaa ilmapiiriä :)
Poista"Mun" hevoset on kaikki todella erilaisia :D Yksi esittää kovanaamaa, yksi "pelkää" kaikkea ja kaikkia, yksi on ihan lellitty (ehkä mun toimesta, heh) ja sitten on noi kaksi jotka ei oikein tiedä miten päin olla mutta ihan harmittomia kavereita :)
Itsekkin olen ollut ulkomailla groomin hommissa, ja nytkun koulut loppuu olen miettinyt sinne uudelleen lähtöä.
VastaaPoistaTiedätkö onko tämä kyseinen paikka mahdollisesti työntekijää vailla? Ja kenellä olit hommissa? Millä kielillä täälä puhuttiin, vai mentiinkö yleisesti kaikkialla englannilla?
Ehdottomasti kannattaa lähteä! :) Meillä aloitti juuri uusi ratsuttaja eli nyt ainakin toistaiseksi on "täyttä".. Olen yhdellä saksalaisella naisratsastajalla, ei mikään suuri nimi. Englannilla pärjää aika pitkälle, hevospiireissä kaikki tuntuvat puhuvan englantia :D Saksasta tai ranskasta ei kyllä ainakaan haittaa ole :)
PoistaOnko sulla vahva suhde sun hoidettaviin hevosiin? Entä onko mahdollista ottaa omansa mukaan niin että asuisi samassa tallissa?
VastaaPoistaEn ole vielä hirveän kauaa hoitanut tälle ratsastajalle niin ei ole ehkä vielä ehtinyt kehittyä vahvaa suhdetta hevosiin :) Usein on mahdollista ottaa oma hevonen mukaan, riippuu tietysti ihan siitä onko tallissa tilaa :)
VastaaPoistaMoi! Onko groomin työ hankalaa ja minkälaista se on ollut? Koska itse meinasin hevosenhoitajaksi opiskella mutta vielä on 2 vuotta aikaa ennen kuin pääsee opiskelemaan. Miksi juuri halusit ulkomaille töihin?
VastaaPoistaMoikka! Ei groomin työ itsessään mitään rakettitiedettä ole, mutta tietysti pitää tietää mitä tekee jotta välttyy suuremmilta haavereilta. Fyysisesti rankkaa mutta siihenkin tottuu :) Ainakin saa riittävästi raitista ilmaa ja pysyy helposti aika hyvässä kunnossa ilman kuntosaleja! Halusin ulkomaille siksi, että ratsastusurheilu on täällä paljon "vakavampaa", vaikka Suomessakin nykyään ollaan menossa parempaan suuntaan, on ratsastus kilpaurheiluna ihan lapsen kengissä. Plussaa tietysti on, että talvella ulkona on -2 eikä -20 :D
PoistaTerkkuja Sarinalle, mukavan työn on saanut! :) Muistan Artukaisista Sarinan ponityttönä mutta onhan siitäkin jo jokunen vuosi :D ..
VastaaPoistaApua, kukahan sä mahdat olla :D kiitos kiitos, terkkuja vaan takas kerta ilmeisesti tuttuja ollaan ;)
PoistaTodella mielenkiintoinen ja kaikin puolin kiva postaus! Voi kunpa hevosilla olisi täällä Suomessakin noin hyvät karsinat ja tilat, kun noissa kuvissa, näyttää niin siistiltä ja puhtaalta. Hevoskuljetusauton oleskelutilat näytti aika hulppeilta, kelpaisi ittellekkin!
VastaaPoistaMahtava postaus! Ihanan erillainen! Olen itse asunut kaksi vuotta Hollanissa en kylläkään ihan samanlaisissa hommissa, vaan opiskelemassa. Mutta siellä ratsastin isolla tallilla ja on se vaan niin erilaista menoa siellä kun täällä Suomessa. Kaikki on siellä niin isoa, siistiä ja huoliteltua! kaikkea hyvää sinne Saksaan ;3
VastaaPoistaMiltä sivuilta groomin paikkaa kannattaisi etsiä? Onko hevostalli.net hyvä paikka etsiä groomin paikkaa? Tarvitseeko olla täysi-ikäinen kun lähtee groomiksi?
VastaaPoista