sunnuntai 11. lokakuuta 2015

#617: Liikaa energiaa

"Nyt riitti kävelyt!", totesi Champ ja vinkaisi pompaten samalla joka jalalla ilmaan. Siinä ei paljon taluttajalla ollut sanottavaa. Pian ruuna laukkaili onnellisena kenttää ympäri vähät välittäen määräyksestä kävellä viikon verran. Onneksi kävelyjakso oli jo loppusuoralla eli mitään katastrofia ei pienet irrottelut aiheuttaneet. Ainoa haittaava seikka oli hevosen jaloissa pyörivä naru, joka olisi pahimmassa tapauksessa voinut jäädä riehuvan hevosen jalkoihin kiinni ja aiheuttaa laukkapyrähdyksille äkkinäisen stopin. Onneksi mitään ei käynyt ja vapaudesta riemastunut nelijalkainen saatiin nopeasti takaisin maan pinnalle. 

Siinä siis tiivistettynä meidän kulunut viikko! Kävelyjakso ei olisi voinut säiden puolesta huonompaan aikaan tulla, sillä Etelä-Suomeen saapuivat ensimmäiset pakkaset. Vaikka Champ käveli joka päivä kahdesti, aamulla ja illalla, oli viimeisinä päivinä mulla hevosen sijaan usein narun päässä heliumpallo, joka halusi poukkoilla kaikkialla muualla kuin vieressäni. Kävely taisi olla Champin mielestä äärimmäisen tylsää, mutta turha energia näkyi kyllä muutenkin. Hevosparka ei malttanut olla hetkeäkään paikallaan, vaan sen piti jatkuvasti sählätä yhtä jos toista: suussa oli milloin mitäkin aina ihmisten vetoketjuista lattiaharjaan. Ehkä Champ olisi halunnut auttaa tallin siivoamisessa, jotta se saisi edes jotain järkevää tekemistä ;)

Varoitus: liikaa samanlaisia pääkuvia liian suloisesta hevosesta ;)Tämä teksti on julkaisussa vasta tänään sunnuntaina, mutta kirjoitin sen valmiiksi jo menneenä torstaina - ensimmäisenä päivänä, jolloin sain ratsastaa Champilla klinikkakäynnin jälkeen. Tekstiä kirjoittaessani en ollut vielä päässyt tallille asti, joten tarkempaa selostusta ruunan ratsastuksista saatte lukea myöhemmin seuraavalla viikolla. Sen voin kuitenkin sanoa, että koskaan en ollut odottanut innokkaammin oman hevosen selkään kiipeämistä! 

Vaikka en pystynyt ratsastamaan Champilla viikkoon, kävin tallilla tietysti päivittäin. Ensimmäiset neljä päivää kävin tallilla kahdesti päivässä, aamulla ennen töitä tai yliopistoa ja illalla niiden jälkeen. Toisella tallikäynnillä harjasin hevosen aina kunnolla selvitellen samalla harjan ja hännän, jonka jälkeen lähdin kävelylenkille. Jäljelle jäänyt tallikerta koostui sitten yleensä pelkästä kävelytyksestä. Toki tein kaikki muutkin tallihommat, kuten laitoin hevosen ruoat valmiiksi seuraavaa päivää varten tai ratsastin jonkun muun hevosen, mikäli onni oli suosinut. Päivä, jolloin Pämppis päätti jättää taluttajan taakseen. Kamera sattui olemaan valmiiksi päällä ja kiinniottajia useampia kuin yksi, joten pari kuvaa tallentui tilanteesta kameran kennolle.

Meidän kävelyreissut sijoittuivat muutamiin eri maisemiin. Pääosin kävelimme kentällä, sillä varsinkin loppuviikosta Champissa oli tuota virtaa enemmän kuin tarpeeksi, enkä nähnyt turvalliseksi vaihtoehdoksi lähteä poukkoilemaan hevosen kanssa liikenteen sekaan. Kävelimme myös maneesissa pimeinä iltoina tuulen ollessa liian kylmä taluttajan kestettäväksi, unohtamatta erilaisia maastoreissuja. Pituudet lenkeillä kasvoivat loppua kohden ja parhaimmillaan tarvoin menemään 45 minuutin reippaita lenkkejä hevosen kävellessä tylsistyneen näköisenä vieressäni. Tai ei se ehkä tylsistynyt ollut, mutta sitä ärsytti, kun se joutui kävelemään reippaasti haluamaani tahtia: tämä ruunan rupsukka kun on enemmän sellaista hitaasti käynnistyvää, perässä vedettävää mallia..

Energian lisääntyminen ja säiden kylmeneminen eivät olleet ainoita asioita, jotka pakkasaamut saivat aikaan. Nyt kävi nimittäin niin, että meillä alkoi virallisesti talvi! No ehkei ihan vielä, mutta talviloimet ilmestyivät koristamaan hevosen loimitelinettä ja kevyempi sisäloimi vaihdettiin paksumpaan. Seuraavat kuusi kuukautta saadaankin sitten loimittaa ratsujamme, kukin oman tahtonsa mukaan enemmän tai vähemmän. Talven tulon huomaa myös siitä, että ht.netissä syntyy jatkuvasti uusia keskusteluja loimittamisen saloista. Jos et ole vielä huomannut, kannattaa kurkata ilmiö täältä.

Milla varsansa kanssa :)Champin kanssa kävellessäni huomasin jännän ilmiön. Kun hevosella ei pääse ratsastamaan, kuvittelee sitä automaattisesti, että tallilta pääsee nopeammin kotiin eli tallilla kuluisi päivässä suhteellisesti vähemmän aikaa kuin ratsastaessasi normaalisti. Näin ei todellakaan ollut, varsinkaan kun kaartelin paikalle kahdesti päivässä. Onneksi viimeisinä päivinä kävelykone auttoi tässä asiassa ja tuurasi toista kävelytyskertaani, jolloin pääsin itse yliopistolle tai sain nukkua hetken verran pidempään. 

Mutta koska kuvittelin, että mulla olisi nyt kävelyjakson aikana äärimmäisen paljon ylimääräistä aikaa, sovin tietysti viikolle kaikkea mahdollista puuhaa. Yksi niistä oli jo pitkään suunnitteilla ollut kuvausreissu Millan puolitoistavuotiaan varsan luokse Sipooseen. Tuon ikäisiä varsoja ei välttämättä aina voi sanoa hevosmaailman kukkasiksi, sillä niiden mittasuhteet ovat vielä pikkuisen hakusessa ja monet saattavat näyttää hevosen sijaan joltain ihan muulta eläinlajilta. Rakennekuvat eivät siis ole kaikista imartelevimpia otoksia tälle ikäryhmälle, mutta koska varsoista on ihanaa saada muistoja kaikilta kasvuvaiheilta, oli niitäkin pakko ottaa. Jos ei muuta, niin onhan nuo varsat ihan älyttömän suloisia ja täynnä elämää. Millan varsa on kaiken lisäksi äärimmäisen fiksu tapaus, joten kuvaaminen oli siltä osin antoisaa.

Onko teidän hevosillanne / hoitohevosillanne ollut virtaa säiden kylmenemisestä johtuen?

31 kommenttia

 1. Ihana Nipsu ja kaunis Champ :)! Saisipa itsekkin aikaiseksi järjestettyä vastaavanlaiset kuvaussessiot nyt syksyllä kun värit on vielä parhaimmillaan. Riimu + naru yhdistelmä hivenen jännä valinta jos tiedossa oli että hevonen on ylienerginen :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toi päivä oli ensimmäinen, jolloin Champin energisyys näkyi kävelyyn asti. Ennen tätä se käveli perässäni kuin muuli :P

   Poista
 2. Mahtavii kuvii. Ja Champ on kyllä komea. Ja toi viimiin kuva ni se on vaan syfäntä lämmitävä. Niin ihanii kuvii. Et huhu. Hyvää syksyyy sulle ja Champille!!♡:D

  VastaaPoista
 3. Oma tammani sekoaa aina kun ilmat alkaa viiletä. Muutama päivä sitten vein sen ulos niin neitihän heittäytyi ihan kahjoksi, laukkaili, pukitteli ja riehui vähän aikaa pitkin tarhaa :D yleensä hää menee suoraan syömään ja katsoo pää vinossa kun tarhakaverinsa 5v shettisruuna riekkuu aamurallit mut nyt oli toistepäin :) ei olis uskonut että ikää jo 20v :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, siinä on mummolla ollut vauhti päällä! Hyvä vain ;)

   Poista
 4. IHANA varsa!!! Mä en tienny et yksvuotiaat voi kiiltää noin paljon!! Musta ainakin tosi hienon näkönen! Champ on tottakai myös pop <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllähän ne kiiltää, kun niitä harjaa melkein päivittäin ;D

   Poista
 5. Joo.. Perjantaina menin hevosellani ilman satulaa ja ajattelin tehdä muutamia siirtymisiä. No, hevoseni oli sitä mieltä, että "nyt laukataan!" ja en meinannut saada sitä käyntiin. Ihan omituista tälle hevoselle.. :DD

  VastaaPoista
 6. Miksi talutit riimu päässä suitsien ja liinan sijaan jos hevosella oli paljon virtaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. lue ensimmäisen kommentin vastaus...

   Poista
  2. Tosiaan ylempänä lukee jo :) Mutta siis: "toi päivä oli ensimmäinen, jolloin Champin energisyys näkyi kävelyyn asti. Ennen tätä se käveli perässäni kuin muuli :P"

   Poista
 7. Hoitohevoseni on entinen ravuri ja tuppaa potkimaan ja puremaan helposti ihmisiä ratsastuskoulussa. Minun kanssa ruuna käyttäytyy kuin nallekarhu, mutta taitaa ahdistua heti kun tulee yksikin ihminen enemmän sitä moikkaamaan. Talvella se on paljon herkempi potkimaan ja joutuu itsekkin silloin olemaan vähän varuillaan ettei saa kaviosta päähän...

  VastaaPoista
 8. Ihania kuvia Nipsusta ja Champista! Hassua kun oot käyny meidän tallilla, harmi ettei törmätty kun tulin sinä päivänä vasta illemmalla tallille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä itseasiassa näinkin Futuran, hän pällisteli Nipsun kenttälaukkailua aidan vierestä kovin kiinnostuneena :D Ihmetteli varmaan, kun laitettiin puhelimesta soimaan hevosen hirnuntaa!

   Poista
 9. Jep, munkin poni on alkanu vähä kuumahdella ilman kylmenemisen takia, ja lähtenyt jopa pukkilaukkaan ja käsistä pari kertaa. Ja muutenkin on luonteeltaan kuuma tamma niin säiden kylmenemisen ei ainakaan sitä auta�� mutta ihania kuvia Champista ja Nipsusta, komeita ovat!��

  VastaaPoista
 10. Täälläkin molemmissa hevosissa näkyy viilenevät ilmat. Yhtenä päivänä aattelin kevyesti ratsastaa, mutta suunnitelmat muuttuivatkin äkkiä juoksutukseksi. Ja tarhasta hakiessa on kyllä saanut pitää naruista kaikin voimin kiinni hevosten sinkoillessa jokaiseen ilman suuntaan ja toisen myös hyppiessä pystyyn ilosta... :D osa syynä tähän kuitenkin myös molempien lomailu sairaslomien merkeissä... kummassakaan ponissani taas ilmojen viileneminen ei ole näkynyt ollenkaan. :)

  VastaaPoista
 11. Ihan aiheesta poikkeava kysymys, mutta mikä malli sun CO:n kypärä on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wellington professional. Oon tykännyt hirveästi, siksi niitä on mulla kaksi :)

   Poista
 12. Eikä, Champ päätti tietävänsä paremmin nämä liikutusasiat - jos ei häntä liikuteta niin sitten pitää liikuttaa itse itsensä :D Söpö Nipa!

  VastaaPoista
 13. Meillä ruuna herra on olluut kuukauden saikulla ja nyt ilmojen kylmetessä hevosella pyörii silmät päässä, kuin lottopallot. kengityksessä ei todellakaan voitu seistä paikallaan vaan näykittiin ja hosuttiin millon millon mitäkin. Piti jopa kokeilla saako paikalta poistua kesken kalossien laiton. Kova taisto käytiin myös lampaantaljan kanssa ja potkujen, ravisteluiden, sekä kiljumisen jälkeen talja oli entistäkin kuolleempi. Kyllä siinä oli selittelemistä, että kun ruunalla ikääse 16v...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, johan on mennyt viileistä ilmoista sekaisin :D

   Poista
 14. Uskomattoman hieno tuo varsa! Ei uskoisi että on noin nuori, sehän on tosi sopusuhtainen! Ihanan siro ja tuommonen laadukkaan näköinen :) Mahdollisesti tuleva kilparatsu? Onko omistajalla blogia?:)

  Kiva että Champkin pääsee nyt taas liikkeelle kunnolla kun noin tohkeessaan.. :D Se on jännä miten ekat pakkaset vaikuttaa näin hassusti hevosiin..

  Ihanaa loppusyksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nipa on kyllä hieno! Varmasti siitä kilpahevonen tulee aikanaan :) omistajalla ei ole blogia, mutta voin heittää ajatuksesta idean sinne suuntaan!

   Sepä se, onneksi nyt ollaan jo liikkeellä :) samoin sulle!

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat