sunnuntai 22. marraskuuta 2015

#640: Taukojumppaa ja muita sirkustemppuja

Helsingin ratsupoliisi julkaisi kuun alussa videon Facebookissa, jossa ratsupoliisi suorittaa suomenhevosen selässä pientä taukojumppaa. Jumppa sisältää punnerruksia sekä jonkinlaisen sivupotkun (ammattilaiset voivat kertoa tälle nimen). Videota on jaettu Facebookissa yli kaksituhatta kertaa! Pakkohan sitä oli kokeilla Champinkin kanssa.

Champ on kaikkinensa todella lungi tyyppi. Se oli ollut Suomessa muutaman päivän, kun jo ensimmäisen kerran pomppasin sen kyytiin ja painelin menemään ilman satulaa. Viikon kuluttua saapumispäivästä lähdin maastoon suhteellisen vilkasta autotietä pitkin ja samoilin lopulta metsässä umpihangessa - ilman satulaa tietysti. Silloin vasta täysi-ikäisyyden saavuttaneena ei juuri järki päätä pakottanut. Näin jälkikäteen on oltava äärettömän onnellinen siitä, ettei mitään sattunut ja että kohdalleni osui noin älyttömän kiltti ja mutkaton hevoskaveri!Menneinä vuosina ruunan kanssa on tullut tehtyä yhtä jos toista enemmän ja vähemmän viisasta. Ei tarvitse varmaankaan mainita, että pelloilla on laukattu kesät ja talvet ilman satulaa. On maastoiltu asfalttiteitä pitkin kotiovelle asti ja vierailtu yleisellä uimarannalla. Pomppasimpas kerran rautiaan ystäväni selkään täysin ilman mitään varusteita! Tai no, oli meillä riimu päässä ja naru kädessä, mutta niin me viiletimme menemään ympäriinsä hetken verran. 

Koskaan mulla ei ole ollut sellaista tunnetta, että olisin pelännyt Champin kanssa tai sen selässä. Se on saattanut ampaista kiitolaukkaan kesken peltorallittelun, mutta olen aina tiennyt, että saan sen loppujen lopuksi hidastamaan vauhtia ennen pakollista hätäjarrutusta. Jos olen pelleillyt ilman satulaa ja hevonen on tuntunut liian virtaisalta, olen aina laskeutunut alas ennen kuin minkäänlaista ongelmatilannetta on edes kerennyt syntymään. Näin vanhemmaksi tullessani ja tietyn itsesuojeluvaiston herätessä olen myös pyrkinyt jättämään sellaiset tilanteet pois, joissa tiedostan jo etukäteen riskin sille, että jotain odottamatonta voisi tapahtua. 

Tätäkin on tullut kokeiltua eli porkkanaa kepin päässä. Hyvin toimi!Pakko liittää tämä screenshot tuosta Helsingin ratsupoliisin julkaiseman videon kommentista.
Tämä on mielestäni äärettömän hyvä vastaus. Ihanko oikeasti humoristiseen julkaisuun joku tulee
aukomaan päätään yllämainituista asioista tai esimerkiksi siitä, että selkään noustessa tulisi pitää
harjasta kiinni? No, tyylinsä kullakin :D
Välillä saa ja pitää kuitenkin olla hauskaa! Pienen painostuksen alaisena päätin ottaa punnerrushaasteen vastaan ja kokeilla, mitä mieltä Champ olisi moisesta huvista. Se oli aluksi vähän epäileväinen, mutta seisoi kuitenkin koko ajan nätisti paikallaan. On se vaan fiksu! Ohessa näette myös videon, jonka Maria otti puhelimellaan saman ratsastuksen aikana. Halusin näyttää hänelle, miten kiltti Champ on - se ei tosiaan välitä, vaikka selässä heiluisi miten paljon raippa kädessä. Loistava alkeisratsu siis.. Todennäköisesti ruuna jaksaisi hölköttää possujunassa viikon verran, jonka jälkeen sille tulisi tylsää ja se haluaisi keksiä aktiviteettia omaksi ilokseen :P 

Voiko teidän hevosten kanssa tehdä jotain vastaavaa?

26 kommenttia

 1. Moi. Siis wou. Hienoi kuvii. Sä oot taitava. Ja pystyy. Mun suomenhevosel pystyy vaikka voltil tulee alas. Ja käsillä seisontaa. Ja seisomist. Mä noi kaikki tehny. Ja ihana video. Onko teillä vielä lunta Aada? Meillä on aika paljon. Hyvää joulun odotusta.

  VastaaPoista
 2. Wau! Me tuskin mun vuokrahepan kans pystyttäis tollasta tekee :D kimillä jos kellä ei oo mitään malttia.. Aina pitää kaikki kentän puskat käydä tutkimassa ja vähän säätää mitä missäkin. Jutun hauskempi puoli on se että kimi on 25 vuotias ja vaikuttaa välillä 20 vuotta nuoremmalta :D energiaa löytyy vaikka muille jakaa ;)

  VastaaPoista
 3. Nykyisen hevosen kanssa jolla ratsastan niin voi tehdä kaikennäköistä! Pyöriä selässä ympäri, lyödä jalat yhteen kaulanpäällä, seistä selässä yms. :) ja olen nämä harjoitellut vielä liikkeessä!

  VastaaPoista
 4. Ihan selvä alkeisratsu tuo Champ! :D Vitsi vitsi, on kyllä rauhallinen kaveri! :)

  VastaaPoista
 5. En tiiä onko sinne tullut lisää noita kiinni harjasta kommentteja, mutta se minkä mä luin oli kyllä ihan ystävällinen huomautus perusasiasta. Hevoselle mukavampaa ja ihmiselle turvallisempaa. Ei päänaukomista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän kuitenkin poliisit tiedä mikä on asiallista ja mikä ei. Tuskin he ihan turhasta kommenttia poistivat, kun kerran itsekin sanoivat asiallisen kritisoinnin olevan sallittua, ja vielä argumentoivatkin pätevästi.

   Poista
  2. Harjasta kiinni kommentti on eri kuin tuo poistettu. Kommenttia jossa kehotettiin pitämään kiinni harjasta ei ole poistettu. Onneksi tuntemillani poliiseilla on parempi, nöyrempi asenne kuin tuo "enköhän tiedä mikä on parasta"..

   Poista
  3. Juu mä en lukenut niitä kommentteja ollenkaan, tuo laittamani kommentti oli kuvan alla ensimmäisenä ja siksi sen kaappasin mukaan :)

   Poista
 6. Hahah mun facebook -sivulle kans jaettiin tää taukohaastevideo :D Ihan turvallisuussyitä jätin kuitenkin toteuttamatta saman, koska epäilen joutuvani sairaalaan jos yritän samaa! Onhan sitä tullut aikoinaan keikuttua erään issikan selässä vaikka kuinka, mutta nykyisen isomman ratsun selässä en lähtisi keikkumaan ihan miten vain :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hyvä, että tiedostaa riskit eikä ota turhaan sairaalareissuja :)

   Poista
 7. Hahah hauska postaus! Ihmeellisiä ihmisä täältä Suomestakin löytyy.. :D Huhhuh!

  VastaaPoista
 8. Mä en kyl uskaltais tehä mun hepal tollee ku siit ei koskaan tiiä jos yhtäkkii ei ookkaa kivaa ja se pukittaa :D

  VastaaPoista
 9. Ratsupoliiseilla on tällähetkellä käytössään vain puoliverisiä ja risteytyksiä :) Videolla esiintyvä Derkun on risteytys vaikka suokilta saattaa hieman näyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, en mä edes ajatellut sitä sen pidemmälle :D

   Poista
 10. Joo mun hevonen kyllä poistuis takavasemmalle jos yrittäisin edes mitään tollaista.. :D joskus kesällä yritin tehdä maailmanympärys matkaa, sekin päättyi siihen että hevonen lähti ravaamaan kun olin väärinpäin selässä. Tänään olin ilman satulaa maastossa loimi päällä ja aina kun vedin loimea eteenpäin (valui kokoajan alaspäin tai jommallekummalle sivulle) niin lähdettiin ravaamaan :D

  VastaaPoista
 11. Kiva postaus! :)
  Ihanan kiltti Champ, kuin suuri koira ;)

  VastaaPoista
 12. meil kans pystyy tekee melkeinpä mitä vaan kyydissä :D ennen ei olis voinut ei mitenkään.. mutta nyt siellä on punnerrettu, tehty vatsoja, kyykkyjä, seisottu, tehty maailmanympärysmatkaa, menty kaksipäällä, ratsastettu pelkän raipan narun ja porkkanan voimin :D juostu täysiä kohti ja hypätty kyytiin, makoiltu poikittain selällään :D

  VastaaPoista
 13. ainiin ja jos kiinnostaa niin http://sebastinas.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 14. Hauskoja temppuja, Champ on niin suloinen :D♥!
  Minä olen tehnyt yhdellä kiltillä saksalaisella ratsuponilla maailmanympärys matka-tempun ja se sujui ihan ookoosti :D, ekaks se alko peruuttaa ja sit visko päätään paljon niin että meinasin tippua, mutta en onneksi :D! Ps. Hassu (söpö) video :D!♥

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat