keskiviikko 17. helmikuuta 2016

#694: Rautaa ja lihasvoimaa

Helmikuun alku toi postissa mukanaan paketin Champille. Chia de Gracia lähetti ruunalle Blue Hors Caren ravintolisiä, jotka päätyivät testattavaksemme juuri passeliin aikaan - näitä lisäravinteita olin kaivannut hevoseni ruokintaan. Jos saan sanoa suoraan, en mielellään testaa ja esittele täällä blogissa enää esimerkiksi tavallista nivelvalmistetta tai jotain muuta jo esittelemääni tai sitä vastaavaa tuotetta, sillä vaikka niitä meillä käytössä kuluukin, on turha toistaa itseään määräänsä enempää. Lähdin tähän testaukseen mukaan puhtaasti siksi, että Champ tarvitsi ruokintaansa rautakuurin ja E-vitamiinia.

Blue Hors Care oli merkkinä mulle ennestään tuntematon. Olin kuullut valmistajan nimen ja nähnyt sen useampaan kertaan esimerkiksi juuri Chia de Gracian nettisivuilla, mutten ollut koskaan päässyt kokeilemaan valmistajan tuotteita tai toisaalta kuullut lähipiiristäni palautetta suuntaan tai toiseen. Kyseisen merkin takana on Tanskan suurin siittola, joka tarvitsi hevosilleen laadukkaita tuotteita ja päätti näin ollen kehittää oman tuoteperheen. Nykyään Blue Hors Caren tuotteet ovat myydyimpiä tuoteryhmissään Tanskassa ja Chia de Gracia maahantuo niitä Suomeen. Lisäravinteiden lisäksi valikoimasta löytyy erilaisia nahanhoitotuotteita ja hoitotuotteita hevosille. Lisää tuotteiden laatuasteikosta ja yrityksen historiasta voi halutessaan lukea tämän linkin takaa. 


Champ rokotettiin ennen joulua ja samalla siltä otettiin laaja verenkuva tavallisen rutiinitarkastuksen tapaan. Kaikki arvot olivat normaaleissa viiterajoissa, mutta hemoglobiini oli laskenut hieman alakanttiin. Eläinlääkäri arvioi, että tämä saattaisi johtua ruunan lepojaksosta tai siitä, että se oli lääkitty edeltävällä viikolla useampana päivänä kipulääkkeellä kavion takia. Tiedä sitten, mutta päätin kuitenkin varmuuden vuoksi syöttää Champille rautakuurin ja katsoa, olisiko sillä vaikutusta hevoseen ulkoisesti. Mitään suurempaa väsymystä tai muuta silmiinpistävää muutosta en ollut hevosessa havainnut, tosin eipä tuo hemoglobiiniarvon heitto ollut kovin suuri. 

Pyysinkin yhdeksi testattavaksi tuotteeksi Blue Hors Caren Ferro Complexin, joka on nestemäinen rautavalmiste alhaisesta hemoglobiinista kärsiville hevosille. Alhainen hemoglobiini ei ole koskaan hyväksi hevoselle tai ihmiselle, sillä se heikentää hapen kulkeutumista lihaksiin ja laskee siten suorituskykyä. Konkreettisesti tämä voi näkyä esimerkiksi väsymyksenä. Rautalisää suositellaan hevosille kovan rasituksen aikana, rehunvaihdon yhteydessä tai esimerkiksi silloin, kun hevosella on todettu alhainen hemoglobiini tai se on ollut pidempiaikaisesti sairaana. Jotkut syöttävät rautakuurin hevoselleen laidunkauden jälkeen. Terveelle hevoselle, jolla on ideaali ruokinta, ei välttämättä kannata syöttää rautakuuria vain "varmuuden vuoksi", sillä siitä ei todennäköisesti ole mitään konkreettista hyötyä. 




Ferro Complex sisältää kuparia, kobolttia, foolihappoa sekä erilaisia B-vitamiineja. Tällainen koostumus takaa tehokkaan imeytymisen ja edesauttaa näin valmisteen vaikutuksia. Usein pelkkä raudan syöttäminen ei auta alhaiseen hemoglobiiniin, sillä kyseessä saattaa olla enemminkin kuparinpuute. Ferro Complex on siitä hyvä rautavalmiste, että se sisältää myös kuparia, joten rautavalmistetta miettiessä se on varteenotettava vaihtoehto. Annostus on hevoselle 30ml päivässä ja itse syötin tätä nimenomaan kuurina kahden viikon ajan. Litran pullo maksaa Chia de Gracialla 28 euroa.

Champ söi rautakuuria kahden viikon ajan niin, että se loppui viime viikolla. Ollakseni täysin pätevä sanomaan juuta tai jaata suuntaan tai toiseen tulisi mun tietysti teettää hevosesta uusi laaja verenkuva ja mitata hemoglobiiniarvo, mutta siihen rumbaan en näe syytä. Hevonen on nimittäin ollut äärimmäisen pirteä, energinen ja työskennellyt todella hyvällä motivaatiolla - aivan kuten aiemmissa postauksissa olen kertonut. On vaikea sanoa, onko rautakuurin syöttäminen syynä hevosen energisempään olemukseen vai vaikuttaako siihen esimerkiksi lähestyvä kevät, mutta mikäli näin on, on tuote ainakin toiminut!

Toinen testaukseen saamani tuote oli Blue Hors Caren E-Amino -lisäravinne, joka sisältää luonnollista seleeniä sekä E-vitamiinia. Kiinnostuin tästä tuotteesta siksi, koska Champ syö päivittäin öljyä ja vaatii siksi ruokintaan lisänä E-vitamiinia täydentämään. Ruokintaan lisätty öljy lisää hevosen E-vitamiinin tarvetta, sillä sen käyttö lisää vapaiden radikaalien muodostumista elimistössä rasituksen aikana (lähde: Hevostietokeskus). Mahahaavahoitojen yhteydessä meille suositeltiin myös klinikalta E-vitamiinilisän aloittamista, jotta ruokinta pysyisi tasapainossa.




E-Aminoa käytetään erityisesti kilpahevosille ja lihasmassan kasvattamiseen. Lihasmassan kasvattamisen kannalta E-vitamiini on tärkeä antioksidantti, sillä se neutralisoi peroksideja. Peroksidit voivat aiheuttaa lihasvaurioita kovan rasituksen aikana. Ruokintajutut ovat mielestäni äärettömän kiinnostavia ja vaikken väitä tietäväni asiasta sen kummemmin mitään, on mahahaavan myötä myös oma tietotaitoni kasvanut asian suhteen. Jos ei muuta, nyt ymmärrän ainakin erilaisten ravintoaineiden merkityksen ja suhteen toisiinsa!

Seleenilisä E-vitamiinin kanssa on hyväksi siksi, koska se lisää E-vitamiinin vaikuttavuutta. Luonnollinen seleeni imeytyy myös tehokkaasti. E-Amino sisältää myös lysiiniä, joka on lihasten kasvattamiselle ja niiden toiminnalle oleellinen aminohappo. Olen syöttänyt E-Aminoa Champille nyt päivittäin yhden mittalusikan verran suositusannostuksen ollessa 1-2 mittaa päivittäin. Kovemmassa rasituksessa määrää voisi nostaa kahteen huoletta, mutta ainakin toistaiseksi olemme pärjänneet hyvin näin ja korvanneet edelliset E-vitamiinilisämme tällä. Vastaavanlaisella käytöllä yhden purkin pitäisi kestää vajaan 80 päivän ajan, mikä tekee päivähinnan melko alhaiseksi - purkki kun maksaa Chia de Gracialla 29 euroa.

Rautavalmiste ei ole meillä jokapäiväisessä käytössä, mutta mikäli tulen jatkossa syöttämään Champille kuureja esimerkiksi alhaisen hemoglobiinin takia, on Ferro Complex varmasti meidän valinta. E-Amino näyttää palvelevan tehtävässään oikein mallikkaasti, joten en näe mitään syytä, miksi vaihtaisin takaisin nestemäiseen E-vitamiinilisään. Molemmat tuotteet maistuivat ruunalle oikein mainiosti, sillä yleensä kovin nirso hevoseni söi mössönsä hyvällä ruokahalulla loppuun näiden lisäämisenkin jälkeen. Jos Champ ei ole tykännyt jostain lisäravinteesta, on se jättänyt mössönsä kuppiin koskemattomana. Nirso mikä nirso, tainnut ratsastajaansa tulla ;)

Onko teillä kokemusta Blue Hors Caren tuotteista?
Syötättekö te hevosillenne rautakuuria tai E-vitamiinia. Jos, miksi?

19 kommenttia

  1. Hyvä postaus! Ainut mikä tulee mieleen tästä, niin älkää nyt ihmiset rynnätkö e-vitamiinia ostamaan jos hevosenne ei sitä erityisestä syystä tarvitse (juurikin öljy ruuassa, todettu puutos, tms.), koska kyseessä on rasvaliukoinen vitamiini, jolloin ylimäärä varastoituu elimistöön ja hevonen voi näinollen saada sitä liikaa! Vesiliukoiset vitamiinit sen sijaan poistuvat virtsan mukana jos niitä tulee liikaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä juuri, hyvä lisäys :)

      Poista
    2. E-vitamiini eli alfatokoferoli on elimistölle tärkeä antioksidantti. Antioksidantit suojaavat soluja aineenvaihdunnassa syntyvien vapaiden radikaalien (happiradikaalit) haitallisilta vaikutuksilta ts. suojaavat hapettumiselta.

      E-vitamiinia varastoituu jonkin verran rasvakudokseen, mutta huonommin kuin A-vitamiinia. Vakava E-vitamiinin puutos voi aiheuttaa soluvaurioita, jotka ilmenevät mm. lihassairauksina, anemiana sekä maksan rappeutumisena. E-vitamiinin liikasaannin haittavaikutuksia ei ole raportoitu hevosilla, mutta koska muilla eläinlajeilla liikasaannin on todettu vaikuttavan mm. veren hyytymiseen ja luiden luutumiseen, ovat haittavaikutukset mahdollisia. E-vitamiinin tarpeeseen vaikuttavat myös C-vitamiinin ja seleenin saanti. Koska seleeni ja E-vitamiini ovat molemmat antioksidantteja, voi seleeni osittain korvata E-vitamiinin puutetta ja päinvastoin. C-vitamiini puolestaan vahvistaa E-vitamiinin toimivuutta ja antioksidanttisia vaikutuksia.

      Hevosten perusrehut sisältävät luonnollista E-vitamiinin esiastetta vaihtelevia määriä, myös sen hyödynnettävyys ja säilyvyys vaihtelevat. Korkeimmat pitoisuudet ovat tuoreessa ruohossa ja aikaisin korjatuissa karkearehuissa. Viljoissakin E-vitamiinia on, mutta vähemmän kuin ruohossa. E-vitamiinin esiasteen pitoisuus alenee karkearehuissa jopa 80 % korjuun, säilönnän ja varastoinnin seurauksena, lisäksi kosteus ja homeet heikentävät sen aktiivisuutta. Tästä johtuen hevosen E-vitamiinin saanti perusrehuista vaihtelee huomattavasti. Karkearehujen alhainen E-vitamiinipitoisuus on huomioitu teollisissa rehuvalmisteissa, joihin sitä on lisätty joko synteettisessä tai luonnollisessa muodossa. Näistä luonnollinen E-vitamiini on hieman paremmin hevosen hyödynnettävissä, mutta molemmat kuitenkin tyydyttävät E-vitamiinin tarpeen, mikäli hevonen vain saa niitä riittävästi.

      Ruokintaan lisätty öljy lisää hevosen E-vitamiinin tarvetta, sillä sen käyttö lisää vapaiden radikaalien muodostumista elimistössä rasituksen aikana. Tarvittavan E-vitamiinilisän määrään vaikuttaa käytetyn rasvan tyyppi, esim. omega-3-rasvahapoille E-vitamiinin tarve on suurempi kuin linoleenihapoille. Yleisluontoisena suosituksena E-vitamiinia tarvitaan lisää 100–200 mg per 100 ml lisättyä kasviöljyä. Härskiintyneitä kasvirasvoja ei tulisi käyttää koskaan.

      Poista
    3. E-vitamiinin lisääminen ruokavalioon on erityisen tärkeää silloin, kun hevoset eivät saa sitä riittävästi perusravinnostaan, tuoreesta laidunruohosta. Tiineiden ja imettävien tammojen, varsojen, nuorten kasvavien hevosten ja urheiluhevosten E-vitamiinitarve on suurin.

      Poista
  2. Seleeni on myöskin oikeasti myrkillistä liian suurina pitoisuuksina ja liian suuret pitoisuudet hevosille eivät edes ole kauhean suuria, jos saanti on jatkuvaa. Heinän seleeniarvot olisi hyvä tietää ennen lisän antamista. Suomessa tosin monilla alueilla seleenin puutos maaperässä ja näin ollen kasvillisuudessa on enemmänkin ongelmana kuin liiallinen seleeni, mutta tästä syystä taas useat lannoitteet ovat seleenirikkaita...

    Hevosilla ei myöskään ole todellista raudanpuutetta, mitä tarvitsisi rautalisällä korjata. Alhainen rauta-arvo verinäytteessä on sen sijaan erittäin hyvä tulehdusmarkkeri, herkempi kuin ns. perinteiset valkosolu- tai fibrinogeeniarvot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohon alempaan pitää kommentoida sen verran, että näinhän se on, mistä johtuen onkin mielenkiintoista miten suurin osa ell suosittelee syöttämään rautakuurin hemoglobiiniarvojen ollessa matalalla. Champin edellisellä tallilla eräs ruuna oli pitkiä aikoja kipeä, sillä oli koko sen ajan hemoglobiiniarvo epänormaali ja palautui takaisin kun virus oli hellittänyt.

      Poista
    2. Hyviä syitä ell toimintaan voisi olla esim; omistaja ei ole tyytyväinen, jos ell käskee vain antamaan hevoselle kevyemmän jakson ja seurailemaan tilannetta, on tyytyväisempi, kun saa sen rautakuurin...? Tai ellistä on kiva myydä rautakuureja...? Tai sitten ell ei itsekään tiedä miten asian laita on :D

      Poista
    3. Hevonen kyllä näyttää millon on raudan puute. Monet rupeavat nuolemaan esim. kaltereita. Meillä yksi hevonen ilmaisi raudan puutteen tällä lailla ja se loppui kun sai pienen määrän rautalisää ruokintaan.

      Poista
  3. Meillä alhainen hemoglobiiniarvo oli seurausta vuotavasta vatsahaavasta, haavan parannuttua arvot korjaantuivat.

    VastaaPoista
  4. Mä en muista varmaksi miten Champilla oli, mutta voin varmistaa kun pääsen kotiin papereiden ääreen! Hienoa, että teilläkin haavaumat paranivat :)

    VastaaPoista
  5. Kattavasti kirjoitit tuotteista. Oliko tää yhteistyö vai ihan muuten vaan kerroit ravinnosta? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se pitää merkitä erikseen, muuten on piilomainontaa joka on jollain tasolla laitonta :D

      Poista
    2. Eiköhän tästä ole tullut moneen kertaan selväksi, että on yhteistyö. Lue postauksen alku uudelleen! Ellei luetunymmärtämisessä ole vikaa ;)

      Poista
    3. Se pitää edelleenkin merkitä erikseen selvästi :D

      Poista
  6. Hyvin ja selkeästi kirjoitettu ! Ihana tää sun ulkoasu :)

    armijaponit.blogspot.fi/

    VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat