Hevosharrastajia on siunattu mahdollisuudella valita varusteensa melko suuresta valikoimasta. Tarjolla on erilaisia saappaita tai kenkiä, hanskoja ja yhtä jos toista housumallia. Varusteiden oikea sopivuus on kaiken tekemisen alku ja juuri, sillä laadukaskaan varuste ei suojaa väärin sovitettuna. Se, mikä on lopulta ratsastajan tärkein varuste, aiheuttaa usein monenlaista keskustelua. Uskaltaisin kuitenkin väittää, että mielipiteestä riippumatta kypärä sijoittuu tuolla varustelistauksella kärjen tuntumaan.
Varusteiden sopivuuden lisäksi tärkeää on myös huoltaa ja putsata niitä säännöllisesti. Multa on kyselty useamman kerran siitä, miten pidän kypäräni puhtaana ja ajattelin vihdoin tehdä teille kuvien ja pienen teksinpätkän kera postauksen aiheesta. Oikeastaan saan kiittää äitiäni koko hommasta, sillä hän on jaksanut huolehtia kypäräni ulkonäöstä tunnollisesti vuodesta toiseen. Nyt olen opetellut tuon putsaamisen itsekin ja voin jakaa meidän vinkit teille asti!
Kypäriä ja niiden materiaaleja on monenlaisia, eikä kaikki puhdistustavat sovi kaikille. Kannattaa siis perehtyä hyvin oman kypärän ominaisuuksiin ennen kuin siihen tunkee minkäänlaisia kemikaaleja. Mulla on kypäränä käytössä Charles Owenin Wellington Professional, joka on nyt ollut lähes päivittäisessä käytössä vajaan neljän vuoden ajan. Sitä ennen mulla oli ihan samanlainen kypärä, mikä toimii nyt kakkoskypäränä esimerkiksi maastoestetreeneissä. Suunnitelmissani olisi hankkia jossain välissä saman merkin aurinkolipallinen kypärä, sillä olen kuolannut kyseisen mallin perään jo monen vuoden ajan.
Mutta sitten itse asiaan! Kypärän puhdistus lähtee aina liikkeelle siitä, että sen pinnan on oltava kuiva. Oman kypäräni pintamateriaali on keinomokkaa, joten sitä on turha yrittää puhdistaa märkänä - silloin lika oikein jumittuu kiinni kypärään. Ensimmäisenä vaiheena onkin nimittäin irtolian harjaaminen. Harjaksi soveltuu jokin puhdas, eikä kovin karkea harja. Harjausliike ei saa olla mikään äärettömän voimakas, jotta pinta ei vaurioidu, mutta ainakin oma kypäräni kestää hieman voimakkaampaakin harjaamista ilman pintavaurioita. Tärkeää on harjata hyvin kaikki saumakohdat niin lipasta kuin kypärän päältä, sillä pöly ja muu lika kertyy niihin todella hyvin.
Kun kypärä on harjattu kaikkialta hyvin, on aika puhdistaa se kostealla pyyhkeellä ja jollain puhdistusaineella. Äitini on käyttänyt puhdistukseen kuvassa näkyvää ainetta, jolla hän pesee myös Roecklini ja esimerkiksi veljeni maalivahtihanskat. Tässä vaiheessa on tärkeää, että pyyhe on nukkaamatonta materiaalia; muuten kypärä kerää kaiken nukan itseensä ja sitä on kamalaa irrottaa. Kypärää ei kannata pyyhkiä kauhean märällä, vaan pyyhkeen on hyvä olla kostea. Tällä aineella voi vetää huoletta ihan koko kypärän ympäriinsä, aina ulkopinnasta sisäpuolen pehmusteisiin ja nahkaisiin kiinnitysremmeihin.
Kun kypärää pyyhkii pesuaineella, kannattaa pyyhe huuhdella tarpeeksi usein ja lisätä pesuainetta aina vähän kerrallaan. Likaisimmat kohdat, kuten otsan alue, kannattaa käydä läpi useaan kertaan, jotta lika lähtee varmasti pois. Tämän aineen käytössä on sekin hyvä puoli, että se vie suurimman osan ikävistä hajuista pois ja tekee kypärästä jälleen paljon raikkaamman. Ainakin kesäisin tällaiset ei niin kovin hyvin ilmastoidut kypärät kun tuppaavat hiostamaan päätä, jolloin kypärästä voi muodostua melkoinen hajupesäke..
Kun kypärää putsattu tarpeeksi monta kertaa pesuaineella, annetaan sen kuivua ihan kuivaksi ennen viimeistelyä. Viimeistelyyn kuuluu harjaus pehmeällä harjalla, jonka jälkeen päälle suihkutetaan noin 20 senttimetrin etäisyydeltä suojasuihke. Se estää likaa tarttumasta pintaan niin voimakkaasti ja suojaa kypärää samalla kosteudelta.
Kypärä kannattaa siis pestä ja siistiä säännöllisesti, sillä se pidentää sen käyttöikää ja samalla antaa käyttäjästään huolitellumman vaikutelman. Sama koskee muitakin varusteita, kuten saappaita, hanskoja ja vaikkapa ihan niitä ratsastushousuja. Nyt eikun kaikki tarkistamaan oman kypärän siisteystilanne ja tarvittaessa putsaushommiin :)
Miten sinä huollat kypäräsi?
Tosi kätevä postaus! Itse vaan vähän saippuaa laitan kypärään ja märällä pyyhkeellä pesen. Itsellänihän on ravikypärä ja sen materiaali on kovaa, eli ei ime vettä :)
VastaaPoistaPitäisi varmaan itsekkin alkaa sisältä pesemään jollakin, koska kuitenkin kaikki hien hajut ja nämä ovat vastassa ajallaan.
teamponivillikko.blogspot.fi
Kiva, että pidit :)
PoistaTälläinen postaus tuli juuri tarpeeseen, sillä itselläni on perjantaina koulukisat.
VastaaPoistawww.laukatensydamiin.blogspot.fi
Toivottavasti kisat menivät hyvin :)
PoistaMitä suojasuihketta käytät ja mistä sitä saa? Itse ajattelin nyt ostaa vähän kalliimman kypärän ja olisi mukavaa suojata se jotenkin :)!
VastaaPoistaIhan Wolyn protect 3x3 tai joku vastaava oli sen nimi :)
PoistaEntisestä kypärästä (HaloRider) sai sisuksen irti, joten se oli helppo laittaa vain muiden pyykkien sekaan. Ulkopinnankin uskalsi putsata vain teippiharjalla, kun ei tarvinnut niin pelätä pinnan pilalle menemistä kun kyseessä oli alta 50€ kypärä. Juuri ostin CO'n, enkä kyseistä kypärää ole vielä kerinnyt putsata - tää sun vinkki kuulosti kumminkin oikein toimivalta, pitää varmaan koittaa! Olisikin niin helppoa jos tuo sisus olisi samalla lailla irrotettava kun Haloriderissä, ei tarvitsisi fiksailla sen kanssa sitä enempää..
VastaaPoistaTuo sisusten irrottaminen olisi kyllä helppoa! Mutta menee tuo näinkin :)
PoistaMietin tässä, että osaisit varmaan ratkaista ongelmani joten vaivaan sinua 😂
VastaaPoistaPutosin kesäkuun 13pv selälleni ja kierähdin kuperkeikalla selälleni kiitolaukasta. Selkä meni ja ei toimi vieläkään mitenkään, eli särkylääkettä on pakko syödä nelisen kertaa viikossa. Selkää ei kuvattu sairaalassa (olin ratsastusleirillä ypäjällä), joten ei saatu tietoa mikä on rikki. Nyt se on sitten löytynyt itse. Oikealta puolelta kipeä kokoajan. Selkä turpoaa ja kipeytyy pienestäkin.
Miksi kerroin tämän? Haluan kysyä, kannattaako minun ostaa uusi kypärä? Suunnitelmissa on ollut ostaa haloriderin perus kypärä. En tiedä onko kypäräni rikki, sillä sen pinta on muovia/kumia. Eli se ratisee pinnalta. Kumminkin ratina on kovempi nykyään putoamisen jälkeen. En uskalla ratsastaa tuolla enää 😬
Kypärä kuuluu pistää vaihtoon jokaikisen putoamisen jälkeen, koska kuten jo totesit itsekin, et pysty ulkoa kunnolla sanomaan onko kypärä vaurioitunut vai ei. Jo yhdenkin putoamisen jälkeen kypärä on kuitenkin ns. "tehnyt tehtävänsä" (eli suojannut päätäsi!) ja on aika hankkia uusi. Vakuutuksen pitäisi käsittääkseni korvata uusi kypärä ainakin osittain :)
PoistaJep, kannattaa ehdottomasti vaihtaa kypärä, jos pää on osunut maahan tippuessa - vaikka kypärä tuntuisi ulkoisesti ehjältä. Mutta jos se ratisee, niin ehdottomasti silloin uusi hankintaan! :)
PoistaItse näin hevosten kanssa montaa eri lajia "harrastavana" tai no työhän tää on jo. Ravipuolella ajokypärän päälle olen laittannut kypäränpäälisen jonka voi pestä ihan pesukoneessa samoin sisävuorenkin. Ratsastus kypäräni on CO AYR8R Leatherlook ja CO Pro II (jälkimäinen on maatoilessa ja montea mennessä käytössä).
VastaaPoistaPäällinen on kyllä oikein kätevä!
PoistaTälläinen postaus tuli juuri tarpeeseen, kun pari päivää sitten katoin omaa kypärääni ja se on tosi pölyinen, varsinkin juui lipan alta. Kaikki kentän ja maneesien hiekkojen pölyt kiinni kypärässä. En vaan oo ihan varma millä sitä alkais putsaamaan kun kyseessä CO hampton ja se pintamateriaali on niin pehmeää. :D Pari kuukautta saa vielä uutta kypärää odottaa mikä onkin helpompi putsata kun sisuksen saa irti, kyseessä samshield. :)
VastaaPoistaKiva, että tästä oli hyötyä! :)
PoistaTäällä on kova pintainen kypärä, joten sen päälliselle on riittänyt pesu (joskus pesuainetta käyttäen) ja viimeistelynä mehiläisvahaa (varusteiden) luomaan kiiltoa. Pitäis kyllä joskus varmaan pestä toi kypärä ihan kunnolla ja paremmilla aineilla... :D
VastaaPoistaKovapintaiset kypärät ovat kyllä käteviä tuosta syystä :)
PoistaMinkä niminen tuo pesuaine on? Ja suojasuihke?
VastaaPoista