sunnuntai 27. elokuuta 2017

#898: Syksy tulee, oletko valmis?

Tänä vuonna jos jokus voi todeta, että kesä todellakin loppui ennen alkamistaan. Tai siltä musta ainakin tuntuu, sillä niitä oikeasti lämpimiä kesäpäiviä oli vain muutamia, eikä hellerajaa taidettu rikkoa kotipaikkakunnallani kertaakaan. Sen sijaan tällä viikolla olen saanut katsella kaverieni kymmeniä sosiaalisen median julkaisuja siitä, miten syksy on tullut perille kertaheitolla: lämpötila on tippunut kymmeneen asteeseen ja yöllä ollaan koputeltu jo nollaakin astetta.

Että se siitä kesästä sitten. Iltalehdet uutisoivat, että tämän viikonlopun lämpötilat ovat keskimääräisesti lokakuun lämpötiloja. Itse kun muistelin, että vielä jokunen vuosi sitten elokuussa sai nauttia hellelukemista kylmää juomaa rannalla siemaillen. Nyt näkökentässäni on lokakuun Horse Show'n kisat ja se, kun ensilumi sataa jäähallin parkkialueen asfaltille. Sekin on nimittäin koettu - ensilumi HIHSin aikaan. On se kummallista, miten ihmisen mieleen voi iskostua niin selkeästi jotkin tietyt tapahtumat ja sääolosuhteet. Esimerkiksi Ruisrockissa paistaa aina aurinko, eikä juhannuksena koskaan vältytä sateilta.

Lähipäivinä heräsinkin siihen todellisuuteen, että mun on pakko viedä lähiviikkoina kaikki talviloimeni pesulaan, jotta ne ovat valmiina käytettäväksi ennen oikeasti kylmien kelien saapumista. Samalla, kun olen itse kääriytynyt toppatakkiin tallille lähtiessäni, on hevonenkin saanut tarhassa niskaansa loimen. Vaikka päivällä lämpötila on saattanutkin kavuta yli kymmenen lämpöasteen, ei aamun kolea keli tee hyvää lyhytkarvaisen hevosen selälle, jos se on herkkä vetämään itseään jumiin kylmistä keleistä. Näin vähän aikaa Macon kanssa viettäneenä en osaa vielä sanoa, miten kylmänherkkä ruuna mahtaa olla, mutta mieluumin loimitan sitä viileämmällä säällä kuin jätän sen palelemaan ulos ja kipeyttämään itseään. 

Postauksen loimet on saatu yhteistyössä Veljekset Wahlstenilta
Maco kiittää tyytyväisenä käyttäjänä ;)

Horse Comfortin vohvelikankainen puuvillaloimi


Loimittamisesta ollaan niin kovin montaa mieltä. Jo vuonna 2012 otin asian esiin blogissani "Varoitus: loimia näkyvissä" -postauksessa, joka herättikin ihan kivasti keskustelua. Tässä postauksessa en valitettavasti aio yrittää puoltaa loimia tai loimettomuutta, koska kuten tuolloin, olen edelleenkin sitä mieltä, että hevosia pitäisi loimittaa niiden ehdoilla. Toiset ovat herkempiä kuin toiset ja toisaalta toisten omistajat ovat herkempiä kuin toisten. Heh, vitsailen samalla itsestäni hieman. Olen ollut talleilla, joissa osa hevosista seisoo kesät talvet ilman ainoatakaan loimea ulkona, kun taas toiset on loimitettu kesällä melkein 20 asteen lämpötilassakin villapinteleitä myöten ulkoiluun. Työskennellessäni Hollannissa ja Belgiassa me loimitettiin kaikki hevoset yöksi, jos lämpötila meni alle 20 asteen. 

Pieni pohjustus siis siihen, miten paljon erilaista loimittamista olen päässyt lyhyen elämäni aikana näkemään. Edelleenkään en tiedä, mikä on se kaikista optimaalisin tapa loimittaa hevosta - tuskin todellisuudessa tietää kukaan muukaan, vaikka omasta mielestään täysin oikeassa olevia on varmasti yhtä paljon kuin lajimme harrastajia ylipäänsä. Syksy ja kevät onkin aikaa, joka herättää hevosihmisissä tunteita loimituksen suhteen, sillä sitä absoluuttista lämpötilarajaa loimitukselle on niin vaikea määritellä. Ja päänvaivaa aiheuttaa oikeasti myös se, että päivällä saattaa ollakin lämmintä aamun viileyden jälkeen. Ja yöllä tallissa on kuuma, kun taas illalla hevosten tullessa sisään vielä kovin viileää. Yritä siinä sitten miettiä, mitä hevoselle pitäisi päälle laittaa vai pitäisikö kuitenkaan mitään. 



Rain Busterin 100 grammainen ulkoloimi
Champin lähtiessä Saksaan karsin hieman loimivarastoani, joka oli ehtinyt kasvaa yli 30 loimen kunnioitettavaan määrään. Osa loimista meni surutta roskiin, koska rakas rautias läsipääni oli näppäränä poikana onnistunut hajottamaan ne sellaiseen kuntoon, ettei edes opiskelija viitsinyt nähdä vaivaa niiden elvytykseen. Ehjiä loimiä lähti myös Champin mukaan Saksaan, joten Macon oston jälkeen huomasin, että mulla oli jäljellä enää kasapäin ratsastus-, kuivatus-, fleece- ja villaloimia, jotka eivät oletettavasti sovellu ulkoilutarpeisiin kesää tai syksyä ajatellen. Siispä sovimme Veljekset Wahlstenin kanssa loimikuljetuksesta, jonka myötä Maco sai käyttöönsä neljä kappaletta ihan uusia loimia kesä- ja syyskeleihin. Ne ovatkin olleet yhtä lukuunottamatta käytössä kesällä ja varsinkin nyt kylmempien ilmojen sattuessa, joten on aika esitellä, mistä onkaan ollut kyse.

Veljekset Wahlsten toimitti Macolle varsinaisen starttipaketin, sillä mukana oli puuvillainen talliloimi, kaulakappaleeton ja vuoreton sadeloimi, kaulakappaleellinen ja vuoreton sadeloimi sekä 100 grammainen sadeloimi. Jälkimmäinen on säilyy kaapissani vielä vähän kylmempiä säitä varten, vaikka osa tallilaistemme hevosista on jo ulkoilleet vuorellisen loimen kanssa ulkona. Ajattelin klipata hevoseni syyskuussa ensimmäistä kertaa, joten sen jälkeen pitääkin varmaan miettiä, tarvitseeko loimitusasiaa katsoa uudelleen. Kuten yksi tallikaverini leikkisästi sanoikin, on kahden viikon kuluttua varmaan jo talvi, joten toppaloimet olisi syytä kaivaa kaapin pohjilta esiin melko nopeasti.

Maco on saanut käyttää puuvillaloimea trailerimatkoilla, tallissa hengaillessaan ja silloin tällöin syötellessäni sitä ulkona. Yöksi se ei ole vielä päälle jäänyt, sillä tallin sisälämpötila on ollut aamuisin melkoisen korkea. Loimi on Horse Comfortin tummansininen vohvelikangasloimi, joka on meillä hitusen liian pieni edestä, mutta menee säätövaran ansiosta ihan hyvin hevoselle muuten. Olikin hieman haastavaa hankkia loimia etukäteen näkemättä hevosta ensin, sillä tilasin sille talliloimen koon pienempänä kuin tarve olisi ollut. Tietääpähän jatkossa ;) Tämä vohveliloimi maksaa Wahlstenilla 49,00 euroa.



Rain Busterin nailonvuorellinen ulkoloimi kaulakappaleella
Ehdottomasti eniten käytössä ollut loimemme tänä kesänä ja alkavana syksynä on ollut Rain Busterin harmaa ulkoloimi, jossa on mahdollisuus kaulakappaleen kiinnitykseen. Me mennään kuitenkin tämän loimen kanssa ilman kaulakappaletta, sillä yritän parhaani mukaan välttää kaulakappaleen käyttöä - se kun joskus hankaa harjaa ikävästi siten, että keväällä jäljellä on enää muisto vanhasta ja paksusta tukasta. Harmaa ulkoloimi on siis nailonvuorellinen eli käytännössä vuoreton ja sen kangas on 600 denierin Ripstop-kangasta. Kestää siis kavereidenkin leikit, kun Maco ja Acsu yhdessä tarhassa puuhastelevat. Kumma kyllä, Macon loimet ovat pysyneet täysin ehjinä, kun Champ onnistui hajottamaan ne ihan yksin tarhatessaankin! Tämä loimi on saatavilla Wahlsteneilta hintaan 79,00 euroa.

Täysin samaan kategoriaan menee toinen jo käytössä ollut ulkoloimemme, joka sekin on Rain Busterin nailonvuorellinen ulkoloimi samalla  600 denierin Ripstop-kankaalla. Edellisestä loimesta poiketen tämä on kuitenkin kiinteällä kaulakappaleella. Mä olen aina henkilökohtaisesti tykännyt enemmän kiinteistä kaulakappaleista, sillä se poistaa sen pienenkin riskin siitä, että kaulakappaleen kiinnityskohta vuotaisi vettä hevosen päälle. Joskus vanhaan hyvään aikaan nuo liitokset eivät nimittäin olleet ehkä kaikista teknisimpiä, joten hevonen kastui lavoistaan ikävästi. Nykyään kehitys on tainnut siltä osin mennä eteenpäin, eikä samaa pelkoa taida joutua kokemaan. Tämä sininen kaulakappaleellinen ja vuoreton ulkoloimi maksaa Wahlsteneilla 95,00 euroa.



Rain Busterin nailonvuorellinen ulkoloimi ilman kaulakappaletta
Viimeisenä, muttei vähäisimpänä esittelyssä on vielä kaapissa oleva, mutta kertaalleen hevosen päällä kuvausta varten käynyt Rain Busterin 100 grammainen ulkoloimi kiinteällä kaulakappaleella. Sekin edellisten tapaan on 600 denierin Ripstop-kankaalla varustettu ihanuus, jonka käyttöä odotan siltä osin paljon, mitä nyt kukaan kylmempiä säitä haluaa odotella. Kivana yksityiskohtana loimessa on sen erivärinen alaosa, muut loimet kun ovat olleet meillä aina melko yksivärisiä. Kyllä mulle ehdotettiin vähän villimpiäkin kuvioita aina monivärisistä loimista laukkaavien hevosten kuvioihin, mutta jotenkin klassisemman tyylin ystävänä valitsin näitä yksinkertaisempia värityksiä, jotka eivät ole ollenkaan niin hauskoja, mutta miellyttävät silmää vuoden jokaisena päivänä. Tämä hieman paksumpi ulkoloimi on saatavilla Wahlsteneilta hintaan 99,00 euroa.

Fakta siis lienee se, että talvi tulee ja joulu lähestyy. Joku fiksu osasi kertoa, että jouluun on enää alle sata päivää jäljellä. Vitsailtiin kavereiden kanssa viime viikolla, että pitäisi varmaan hankkia jo ne joulukalenterit, ettei tänä vuonna jää viime vuosien tapaan ilman. Ennen lahjojen odottamista kannattaa kuitenkin katsoa sinne loimikaappiin ja varmistaa, että tuleville kylmille säille on olemassa asianmukaiset varustukset niin hevoselle kuin itsellekin. Ettei käy kuten mulle, sillä poden tällä hetkellä syysflunssaa liian vähäisen pukeutumisen vuoksi. Muistetaan pitää itsemme ja hevosemme lämpiminä!

Onko sulla kokemusta kyseisistä loimista tai saman valmistajan muista loimista? :)

12 kommenttia

  1. Ihan ohi aiheesta, mutta miten sun mokkakypärä kesti sen kokonaan kastumisen ja eihän se menettänyt muotoaan tai mitään? Pitikö kypärälle tehdä jotai kastumisen jälkeen vai annoitko kuivua rauhassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ainakin kaikki CO: t ovat kestäneet kaatosateen hyvin. Mulla on siis sama kypärä kuin aadalla ja saman merkin kypäriä on ollut aiemminkin. Ripustaa vaan johonkin kuivumaan niin ei huomaa jälkeenpäin että on kastunut.

      Poista
    2. Mulla ei kärsinyt ollenkaan ja on siis ollut kolme COn mokkakypärää, jotka kaikki kastuneet enemmän ja vähemmän läpimäräksi useampia kertoja. Ei mitään jälkiä ole jäänyt, enkä sen kummemmin ole kuivatellut: toki jättänyt ilmavaan tilaan, enkä tunkenut pussiin. Hoidan kypäriä muuten satunnaisesti ulkopinnan käsittelyllä, se on ainakin ehkä osittain auttanut :)

      Poista
  2. Loimitus tosiaan herättää tunteita, ainakin mitä lukee sitä surullisen kuuluista foorumia ;)

    VastaaPoista
  3. Tosi kivan näköisiä loimia! Mulla ei kyllä ole tällä hetkellä tarvetta muille kuin kuivatusloimille, sillä edellinen, noin 10 vuotta jo käytössä kestänyt Horse Comfortin loimi alkaa olla elämänsä elänyt. Oli muuten ihan super hyvä loimi. Mun hevosella ei meinaa kestää Rain Busterit käyttöä ollenkaan, hän kun on jo muutaman taiteillut käyttökelvottomaan kuntoon. Suosin itse siis huomattavasti vahvapintaisempia loimia. :) Ja tosissaan, loimitus jakaa mielipiteitä, vaikka luulisi kaikkien ymmärtävän, että toiset tarvitsee loimia herkemmin, toiset vasta kaatosateella tai 30 asteen pakkasilla, jos silloinkaan. Hevosta pitäisi osata lukea. Harmillisen usein näkee kyllä tapauksia, joissa hevonen on melkein hiestä märkä, kun on niin paksut toppikset selässä, tai syyssateella ne tärisee, kun ajatellaan, että ei niitä vielä loimiteta kun eihän sitä vielä ole talvi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä juuri! Se kun ei ihmistä katso, että mitä sille hevoselle lopulta pitäisi päälle pukea. Ja toisaalta just vähän vauhdikkaampiin menoihin voi vahvempi kangas olla parempaa tekoa ;)

      Poista
  4. Hyvä postaus taas! Munkin mielestä kesä loppui ennen aikojaan :/ Josko ensi vuonna olis lämpimämpää... Mulla ei ole noista loimista kokemusta, mutta vaikuttavat sen verran hyviltä että voisi koittaakin! Mulla menee nimittäin tänä syksynä/talvella pari huonokuntoista loimea vaihtoon, ja olenkin pohtinut mitä hankkisin seuraavaksi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä vaan testailemaan, itse voin ainakin suositella! Tää kesä oli kyllä yksi farssi :D

      Poista
  5. Onpa hienoja loimia! Vaikka ovatkin klassisen värisiä, on kuvioinnilla ja yksityiskohdilla saatu mukavaa piristystä. Erityisen ihana on tuo "liukuvärjätty" harmaa, sopii Macolle tosi hyvin! Näyttävät muutenkin sopivan istuvilta ilman että puristavat, mutta pysyvät varmasti mukana reippaamissakin leikeissä :)

    VastaaPoista
  6. Niin, hevosen ehdoilla tulisi mennä, mutta välillä epäilen sitä suuresti. Joskus omistajilla ei tunnu olevan todellisuudessa mitään tietoa hevosen lajityypillisistä ominaisuuksista, vaan pukevat hevosta lähinnä itsensä takia. On kuitenkin aika vahvaa tutkimusnäyttöä siitä, että hevonen kärsii enemmän kuumudesta kuin kylmästä. Toki kumpikaan olotila ei ole toivottava, mutta se kannattaa pitää mielessä, kun harkitsee loimen laittamista. Loimittamiseen vaikuttaa monia tekijöitä, kuten hevosen ikä, lihavuustilanne, karvan laatu, talliolosuhteet (esim. lämmitetyn tallin hevosia ei voi pitää aina ulkona ilman loimea liian suuren lämpötilaeron takia), tarhaolosuhteet, ihon oireilu jne.

    VastaaPoista
  7. Joo, tulihan se ihan ensilumi viime vuonnakin jo 25. päivä lokakuuta, sitä odotellessa.

    Itselläni ei ole ratsastuskouluihmisen kokemusta enempää loimittamisesta, mutta voin uskoa kuinka hankalaa hevosen loimittaminen on vaihtuvilla lämpötiloilla kun on se itsensäkin pukeminen syyskeleille jo ihan oma lukunasa :D

    VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat