Monissa blogeissa liikkui viime keväänä runsaasti juttua ohjasajosta. Mielenkiintoni heräsi, sillä pääsin näkemään kuvien ja videoiden kautta rentoja ja mielellään työskenteleviä hevosia. En kuitenkaan nähnyt tarpeelliseksi tutustua liikutusmuotoon sen kummemmin vielä tuolloin - enhän mä olisi uskonut laittavani ohjasajovermeitä Champin päälle.
Kesän kolkutellessa ovelle sain asian tiimoilta uuden inspiraation. Ei mennyt aikaakaan, kun postissa saapuivat Veljekset Wahsltenin lähettämät ohjasajotarvikkeet: ohjat sekä ohjasajovyö. Otin heti samana päivänä härkää sarvista ja varustin Champin hieman normaalista poikkeavilla varusteilla. Nyt jo hieman enemmän ohjasajoon perehtyneenä voin todeta, että tätä liikutusmuotoa ei jätetä meidän kalenterista enää pois. Sekä minä, että hevonen nautitaan siitä todenteolla!
Mutta hetkinen: mitä ihmettä on ohjasajo? Meinasinko tehdä Champista ravihevosen? Ehei, ei sinne päinkään. Olen ohjasajojutuissa vielä niin untuvikko, että mun on oikeastaan vaikea selittää asiaa sen tarkemmin. Löysin paljon erilaisia sivustoja, joissa ohjasajoa käsitellään enemmän ja haluan nostaa nyt esiin yhden jo vähän vanhemman postauksen Jillan blogista. Jilla kirjoitti aikanaan näin:
"Ohjasajo on kokonaisvaltaista hevosen fyysispsyykkistä hyvinvointia kunnioittavaa ja vahvistavaa työtä, jonka avulla tavoitellaan tasaista tuntumaa, aktiivista eteenpäinpyrkimystä, ehdotonta suoruutta, kehitetään tasapainoa ja venyvyyttä sekä valmistellaan hevosta ratsunhommissakin suoritettaviin vaativampiin tehtäviin. Mikä parasta, tämä kaikki edellä mainittu on saatavissa ilman että hevosen selkää rasitetaan ratsastajan painolla, ja ohjastaja pääsee maastakäsin havainnoimaan mahdollisia puutteita hevosen liikeradoissa ja lihaksiston toiminnassa ja korjaamaan niitä."
Tuossa on mielestäni tiivistetty aika hyvin se, miksi ohjasajo on hyvää liikuntaa hevoselle. Hevosta voi ohjasajaa joko ympyrällä niin sanotusti samalla tapaa kuin juoksuttaessa tai sitten takaa kävellen. Ohjasajaen voidaan tehdä lähestulkoon kaikkia ratsastuksellisia liikkeitä aina vaativimpiin liikkeisiin, kuten piaffiin, asti. Kyse ei siis todellakaan ole pelkästään nuorille hevosille opetettavasta peruskoulutuksesta tai ravi- ja valjakkohevosten treenistä, vaan ihan kaikille hevosille sopivasta liikutuksesta.
Meillä Champin kanssa ohjasajaminen on puhtaasti mielenvirkistystä. Koska olemme tässä hommassa vielä kovin alkutekijöissä, emme ole vielä tehneet ohjasajaen juuri mitään ihmeellistä: meillä homma koostuu vielä pitkälti kävelylenkeistä maastossa ja silloin tällöin tehtävistä niin sanotuista perusjutuista, kuten pysähdyksistä, käännöksistä ja muista vastaavista helpoista liikkeistä. Champ nauttii maastokävelyistä ohjasajaen ihan älyttömän paljon ja sen kanssa käveleminen näin on paljon normaalia taluttamista mukavampaa, sillä hevonen kävelee itse paljon reippaammin eteen. Mulla ei siis ole enää perässä vedettävää hevosta, jes!
Aloitin ohjasajoon totuttamisen juoksuttamalla Champia ohjasajovarusteilla ihan normaalin juoksutuksen tapaan. En siis laittanut ohjia sivuohjamaisesti kiinnitettynä vyöhön, vaan yritin vain aluksi totuttaa hevosen uusiin varusteisiin. Kun hevonen on työskennellyt tässä mielestäni tarpeeksi, kokeilin hieman ohjasajon ideaa takaa päin kävellen. Aluksi Champ oli ihmeissään pepun päältä tulevista ohjista ja se reagoi niiden kosketukseen suorastaan hypähtämällä eteen. Se ei myöskään ymmärtänyt kävellä mun edessä, saati mennä suoraan. Raukka oli aluksi ihan kummissaan, mutta muutaman kierroksen jälkeen hommaan tuli pientä tolkkua. Kun hevonen oli pysähtynyt, kävellyt suoraan ja vaihtanut suuntaa pyynnöstäni edes kohtuullisesti, lopetimme hommat siihen ensimmäiseltä kerralta.
Nyt Champia on ohjasajettu viitisen kertaa ja voi että, miten fiksusti ruuna käyttäytyy maastokävelyillä. Mulla oli aluksi apuna kentän ulkopuolella ollessamme kaveri, joka talutti hevosta samalla varmuuden vuoksi - jos Champ olisi vaikka päättänyt kääntyä tai tehdä jotain muuta ei-toivottua. Pian taluttajan pystyi jättämään pois ja nyt olemme lenkkeilleet maastossa ohjasajaen jo ihan kahden kesken. Seuraavaksi haluaisin päästä jonkun kokeneen ohjasajo-opettajan tunnille, jotta oppisin ympyrällä ohjasajon salat ja pääsisin näin ollen työskentelemään ohjasajaen tehokkaammin. Jos teillä on antaa suosituksia, kommentoikaa toki alle!
Veljekset Wahlsten myy ohjasajotarvikkeita, joista mulle tuli siis takaa-ajo-ohjat sekä ohjasajovyö. Nuo ohjat ovat etuosaltaan pyöreää synteettistä narua ja taaempaa pehmustettua nauhaa. Pyöreys edessä takaa sen, että ohja pääsee liikkumaan vapaammin ohjasajovyön läpi ja pehmustettu sekä leveämpi taaempi osa on taas hevoselle mukavampi. Kiinnitys kuolaimiin on helppoa, sillä ohjissa on pikalukot. Ohjien pituus on 17 metriä ja meille se on ainakin hyvin riittävä pituus, sillä en uskalla kävellä vielä kovin kaukana hevosesta. Hintaa näille ohjille tulee 35 euroa.
Ohjasajovyö on materiaaliltaan nailonia ja sen koko on full. Vyössä on reilusti säätövaraa, joten se menee vähän paksummalle tai laihemmallekin hevoselle hyvin. Mä en itse ole käyttänyt vyön ja hevosen välissä mitään pehmustetta, sillä vyö ei mielestäni tarvitse alleen mitään - ellei vyötä itseään halua suojata. Monet eri renkaat antavat erilaisia mahdollisuuksia kiinnittää ohjat ja säätää näin ollen tapaa, jolla haluaa ohjasajaa. Hintaa tälle ohjasajovyölle on Veljekset Wahlstenilla 63 euroa.
Käykäähän muuten tsekkaamassa Veljekset Wahlstenin uudet nettisivut! Etusivulla on vaihtuva kuvaesitys, jossa on kaksi kuvaa Champista. Komea poika on päässyt ihan etusivun malliksi ;)
Onko teillä kokemusta ohjasajosta?
https://mwhevospalvelut.wordpress.com/2015/08/05/ohjasajaminen-aliarvostettu-valttamattomyys/
VastaaPoistaTuossa myös hyvää luettavaa ohjasajosta :)
Kiitti linkistä :)
PoistaOhjasajo tai kahdella ohjalla juoksuttaminen olisi kyllä varmaan paljon perinteistä juoksutusta järkevämpi vaihtoehto. Kun vaan opettelisi itse kunnolla ja katsoisi, mitä neiti Hevonen tykkää. :D
VastaaPoistaKannattaa opetella! Se on oikeasti tosi paljon tehokkaampaa :)
Poistamyös työskentely ihan suitsien kanssa maastakäsin on erinomaisen hyvää työskentelyä, siinä voi opettaa paljon vaativia liikkeitä hevoselle ja näkee hevosen tapaa liikkua paremmin. ITse työskentelenn sekä pitkillä ohjilla suitsien kanssa, kapsonilla, normisuitsilla, ohjasajaen, kahdella liinalla juoksuttaen jne. Kaikkea vaihtelevasti. eri tarkoitukseen ihan normitreenien lisäksi. Se on hyvä liikuntamuoto myös jos haluaa antaa kevyempää mutta kutienkin parantaa vaikkapa ratsastettavuutta, tai tehdä pieni tsekki joka kerta maasta ennen treenejä, vapaapäiville aivojumppaa hevoselle joka ei välttämättä ole fyysisesti raskasta, tai sitten esim kuntoutettavalle! kannattaa opiskella laaja-alaisesti maastakäsin tehtäviä työskentelymuotoja. Omat opit lähinnä espanjalaisilta ja portugalilaisilta valmentajilta
VastaaPoistaNäinpä juuri! Vaihtelevuus on tärkeää treeneissä :)
PoistaToi on kyllä tosi hauskaa hommaa muun liikunnan lisäks!! :D ei tuu ees ajateltua miten kiva ja hyödyllinen liikuntamuoto toi on ennenkun kokeilee ite.
VastaaPoistaMe päästiin Kallen kanssa hyvään alkuun ohjasajossa ja se kyllä selkeesti tykkäs siitä, kärryille oli tarkotus myös opettaa sitä myöhemmin kun kaikki vermeet löyty valmiinakin.
Joo, mä olen kanssa ihan innoissani :D tallilaiset vitsailee, meinasinko ruveta kärryillä ajelemaan!
PoistaMake Nyman on ihan huippu! Käynyt kans ohjasajamassa Elmaa useamman kerran ja se taitaa noi vähän vaativammatkin jutut aika helpon näkösesti ;)
VastaaPoistaOlen nähnyt Maken työskentelevän useasti ja ei voi kuin kehua :) Rauhalliset ja ammattimaiset otteet.
PoistaMake on ihan huippu, saa hevoset liikkumaan kyllä niin upeasti! Todellakin alansa guru, erittäin rauhallisilla otteilla ja vankalla kokemuksella kyllä tietää mitä tekee! Todellakin suosittelen ja kehun, myös hänen ratsastusvalmennuksistaan olen pitänyt :)
PoistaEi vitsi, pitääkin olla häneen yhteydessä! :)
PoistaMake on ollut mun estevalmentaja, niin huippu siinäkin hommassa! Hyvä äijä vaikka luulis jo olevan eläkkeellä? :D
PoistaMakea kehun kanssa :) voin laittaa wapissa sen numeron jos haluut!
VastaaPoistaKiitti :)
PoistaMeillä ohjasajo on ollu ponskin henkiselle hyvinvoinnille tosi iso plussa. Kun ohjelmassa on ohjasajoa, niin mennään aina vuorokerroin "asiaa" ja "rentoilua". Rentoilussa ponski luulee saavansa itse päättää kaiken, kun menee edellä, vaikka siellä ohjien päässä oikeasti määrätäänkin :D Seuraavalla ratsastuskerralla onkin oltu sit ihan eri motivaatiolla liikkeessä. Kärryjen kanssa mennessä varsinkin suoruus korostuu entisestään. Kokeile päästä ravikuskin kanssa myös juttusille tai treenikärryille mukaan, sieltäkin saa ihan hyviä näkökulmia.
VastaaPoistaToi on kyllä hyvä vinkki käydä kärryjen kyydissä, kiitos :)
PoistaHyvii kuvii!! Ja PARAS BLOGI😊😊 iina😁😁
VastaaPoistaKiitos :)
PoistaKokeileppa mennä kentälle työstämään hevosta ohjasajaen, ota ohjat käteen ja niihin samanlainen paine kuin ratsastaessa ja kunnollinen valjakkopiiska mukaan. Piiska on pohje ja istunta, sillä ei ole taroitus välttämättä edes koskettaa hevosta. Pitkää ohjasajo-ohjaa ei tule käyttää hevosen eteen ajamiseen, sillä voit varmasti kuvitella minkä liikkeen se aiheuttaa kuolaimeen. Äänen avuksi piiska on todella tarpeellinen apuväline, kun aletaan oikeasti ajamaan ohjat kädessä jotakin vaatien :)
VastaaPoistaKun käynnistä aloittaa ihan kääntymisharjoituksilla ja pysähdyksillä, niin kyllä se tatsi sieltä löytyy. Itse suosittelen kävelemään hieman hevosen sivussa sisäpuolella tai sitten ihan työstämään ympyrällä. Itse ainakin koen suoraan takana kulkemisen kaikkein hankalimmaksi paikaksi. Sivussa kulkiessa ulko-ohjan voi nostaa hevosen selän yli. Tämä sujuu usein ratsuhevosilta paremmin, kun eivät ole tottuneet pyllyn päällä/sivuilla pomppiviin ohjiin.
Juu, tätä me ollaan harjoiteltu kentällä :)
PoistaVoihan vitsit, ohjasajo on kyllä ihan mahtavaa!
VastaaPoistaItse olen muutaman varsan opettanut touhuun ja taas olisi tarjolla pari shettistä, jotka voisi tuohon touhuun perhedyttää. Valmistaa varsoja tosi hyvin tuleviin hommiin ollen kevyttä, mutta samalla opettaa jo ihmisen kanssa toimimista ilman heppakavereita ja totuttaa varusteisiin vähitellen, sekä tietysti pohjustaa kärryille opetusta. Aikuisilla hepoilla hyvä lisäliikutusmuoto ja monelle positiivista vaihtelua, kiva lukea, että aina vaan useampi alkaa ohjasajoa kokeilemaan :) Ja saahan tuossa samalla itsekin liikuntaa, kun hepan perässä talsii menemään :D
Itse tykkään yleensä ohjasajaa melko läheltä heppaa, saa tuntuman pidettyä paremmin ja esimerkiksi käännökset sujuu yleensä helpommin siten. Varsinaisella ohjasajovyöllä ajamisesta ei ole kokemusta, vaan ihan normaaleilla siloilla on menty. Tuommoista olisi kyllä kiva kokeilla joskus, vaikuttaa vähän näppärämmältä ja vähäremmisemmältä siloihin verrattuna ja siten varmasti ohjasajossa parempi onkin :)
Näinpä juuri! Ja tuo ohjasajovyö on kyllä näppärä, mulla ei ole tosin muista kokemusta :)
PoistaItse olen sitä mieltä että hevonen kuin hevonen on oltava opetettu ohjasajolle ja sitä kautta ajolle. On meinaan tää ajo opetus tuo mahdollisuuden liikuttaa ratsua vaitelevammin.
VastaaPoistaNiin, suomessa varsat usein opetetaankin :)
PoistaMeillä on myös kaikki tuoti hevosetkin opetettu ajolle.
PoistaJos mahdollista niin suosittelen menemään Hans Sidbäckin kurssille :) mies asuu Ruotsissa mutta käy täällä Suomen puolella tekemässä viikonloppukursseja, kaikki iästä, rodusta ja taitotasosta riippumatta ovat tervetulleita ja kaikki varmasti saavat eväitä ja ideoita kurssilta mukaansa :) Hassella on vuosikymmenien valjakkoajo kokemus niin kilpatasolla, hevostyöajossa kuin opetuksesta ypäjällä, Ruotsissa tekee nyt mm. puistoalueiden hoitoa hevosvoimin ja ongelmahevosten uudelleenkoulutusta. Itse olen ollut usealla kurssilla niin hevosen kanssa kuin pelkästään kuuntelemassa ja paljon on oppia saatu ei vain ohjasajoon vaan myös hevosen talutukseen/päivittäiseen käsittelyyn! Että jos hän sattuu sopivalla etäisyydellä olemaan niin ehdottomasti rohkaisen menemään, siinä on kunnon hevosmies jonka rauhallisuutta ja osaamista voi vain ihailla :) noin loputonta kärsivällisyyttä en ole tavannut kenelläkään muulla hevosihmisellä!
VastaaPoistaJennifer Diamond - Loistava! :) Löytyy facesta.
VastaaPoistaKokeilin kans vuokraponin kanssa, tosin jo keväällä, ja oli tosi hauskaa. Ponihan oli tehnyt tätä tosi paljon ennen kun mä sitä kokeilin, ja liikku tosi mieluisasti, otuksella oli menny talutuksesta ja ratsastuksesta ihan maku. Ei ollut pariin kuukauteen oikeen noussu laukat, mutta ohjasajaessa oli mun vaikee pysyä n.108cm huonokuntoisen shettiksen laukan perässä! :D Kiva kun tekin kokeilitte, toi on tosi hauskaa vaihtelua muitten liikutusmuotojen ohelle :)
VastaaPoistaToi Jenni (Diamond). HYvä hevosten kans mutta puhuu oppilaista ja muista pahaa selän takana. Meni maku sen oppiin.
VastaaPoista