Edellisessä postauksessa viittasin hieman siihen, että mun olisi tarkoitus hypätä ensimmäinen 130cm luokkani tämän vuoden aikana. Samaa olen kertonut myös esimerkiksi Instagramin puolella, jossa multa on kysytty tavoitteita tälle vuodelle. Ajattelinkin siis, että nyt jos koskaan on hyvä hetki pohtia hieman suunnitelmia, joita olemme koonneet kasaan yhdessä valmentajani kanssa ajatellen lokakuun Helsinki Horse Show’n startteja. Kurkistetaas siis hieman kalenteriin ja valmistaudutaan syksyyn!
Kevättalvella päätimme asettaa kautemme tavoitteeksi Helsinki Horse Show’ssa ratsastettavan Lucky Winners -sarjan. Vaikka en tuolloin ollut hypännyt kuin yhden 115cm luokan kisoissa, ei tavoite tuntunut liian haastavalta, sillä Lucky Winners kilpaillaan Helsingin jäähallilla keskiviikkona 115cm ja torstaina 120cm tasoilla. Toki ajatus jännitti varsinkin aluksi todella paljon, mutta toisaalta ajattelin, että joskushan sitä itseään pitää haastaa. Tämä on yksi tapa, ja siksipä lähdimme suunnittelemaan kauden kisakalenterin sen mukaisesti.
Mä olen aina aiemmin ollut ihminen, joka ei suunnittele vuottaan kisojen osalta etukäteen. Sinne on menty, mikä on milloinkin sopinut aikatauluihin. Yksi syy on ollut vuorotyö kaupassa, mutta myös se, ettei Champin kanssa kisaamisesta meinannut tulla mitään meidän epätasaisten suoritusten vuoksi. En siis nähnyt syytä suunnitella kisakalenteria - meillä ei ollut mitään muuta tavoitetta kuin selvitä maaliin asti.
Postaus tehty yhteistyössä Helsinki Horse Show'n kanssa.
Kaikki postauksen kuvat c. Sofia Kangas |
Macon kanssa homma on ihan erilainen, koska kilpailemisesta on tullut hauskaa ja tavoitteellisempaa. On ihana harrastaa sellaisen hevosen kanssa, jonka tietää haluavan suorittaa sun kanssa radalla 110 prosenttisesti. Tämä nyt varmasti kuulostaa jonkun korvaan siltä, että kilpaileminen olisi mulle kaikki kaikessa, mutta näin ei todellakaan ole. Mun suurin tavoite on tietysti saada viettää ikimuistoisia hetkiä rakkaan nelijalkaiseni kanssa ja pitää meidät molemmat terveinä, mutta monesti tavoitteet on kaikista helpointa mitata näin ulkopuolisille kilpailullisesti selitettyinä. Ja loppujen lopuksi mä olen kilpaillut Macolla koko kauden todella säästeliäästi. Joten tällä mennään!
Näin heinäkuussa hyppäsin heti kuun ensimmäisellä viikolla yhden päivän kilpailut Lohjalla 3-tasolla 115cm ja 125cm luokissa. Näissä halusin hakea hyvää fiilistä omaan tekemiseeni, mikä onnistui ainakin omasta mielestäni oikein hyvin. Seuraavat kisamme ovatkin Hangossa legendaarisen SeaHorse Weekin yhteydessä, kun suuntaamme kulkumme Hankoon perjantaina kolmen päivän ajaksi. Kisaan toivottavasti aurinkoisessa säässä perjantaista sunnuntaihin 120cm tasolla siten, että perjantaina ja lauantaina meillä on avoimia luokkia, sunnuntaina sen sijaan joukkue-SM:t. Tuota sunnuntaita odotan todella innoissani, koska joukkuekisassa on aina omaa tunnelmaansa ihmisten kannustaessa omia joukkueitaan. Ja yksi avoimista luokista on bonusluokka Horse Show’n Lucky Winners -luokkaan, joten sieltä tietysti pyritään hakemaan hyvää suoritusta.
Elokuussa jatketaan heti Hangon perään yksipäiväisillä kisoilla Ainossa kuun ensimmäisellä viikolla. Tällöin hyppään taas joko kaksi luokkaa 115cm ja 125cm tasolla, tai pelkästään tuon viimeisimmän - ihan sen mukaan, miten Hangossa menee. Kun Ainon kisat ovat ohi, saa hevonen viettää hetken lomaa raspauksen ja rokotuksen merkeissä, ja seuraavan kerran jatkamme kilvanajoa kuun loppupuolella Stall Solbackassa. Siellä luokkia ei ole 120cm korkeammalle, mutta pyysin, että kilpailuiden ratamestari tekisi mulle varsinaisten kisojen jälkeen vielä yhden radan 125-130cm korkeudella. Näin ollen hyppäisin yhden 120cm kilpailuluokan ja sitten tuon kilpailuharjoituksen siihen päälle.
Syyskuu onkin sitten kisoja täynnä! Ensimmäiset kisat meillä on vasta kuun puolessa välissä Stall Solbackassa aluemestaruuksien merkeissä. Lauantaina tarkoitukseni on hypätä kaksi avointa luokkaa 120-130cm tasolla riippuen siitä, mitä kutsussa tulee olemaan tarjolla. Sunnuntaina kisataankin senioreiden aluemestaruus 120cm tasolla arvostelun ollessa AM5 eli uusinta korotettuna. Mutta sen jälkeen onkin sitten pohdinnan paikka, nimittäin heti seuraavana viikonloppuna olisi Ypäjällä Horse Show’n karsintaluokat ja sitä seuraavana Aino Masters CSI2* eli kansainväliset estekilpailut. En millään haluaisi kisata kolmea viikonloppua putkeen, mutta toisaalta karsinnat on varmasti pakolliset, jos paikkaa ei etukäteen itselleen lunasta. Toisaalta kukkaroni ei kestä kolmea viikonloppua kilvanajoa putkeen.
Tämän suhteen en siis tiedä, mitä teen. Kansainväliset kisat olisivat loistavaa harjoitusta nimenomaan Small Tourin osalta, jossa korkeudet ovat käsittääkseni 120-125-130cm tai jotain sinnepäin. Kolmepäiväiset kilpailut siis! Voisin siis toki tehdä niin, että hyppäisin aluemestaruuksissa vain yhden päivän, Horse Show’n karsinnoissa vain yhden päivän ja Ainossa kolme päivää. Pitää pohtia, miten tuo yhtälö toimisi.
Joka tapauksessa lokakuun 17-18. päivät kilpaillaan jäähallilla Lucky Winners -luokat, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan. Tuossa ehtii hyvin olemaan kaksi viikkoa kisataukoa, jos päättäisin hypätä Ainon kansainväliset kilpailut. Jos en hyppää niitä, käyn varmaankin lokakuun alussa pomppimassa jonkun kisan Horse Show’ta ajatellen. Ja kun HIHS on takana, saa Maco jäädä kisatauolle aina Espanjaan lähtöön asti. Marraskuussa meidän on tarkoitus tehdä hevosille vuositarkastus, jotta ne ovat varmasti iskussa reissua ajatellen. Näin ollen ne saavat hyppylomaa koko marraskuun ajan, jonka jälkeen joulukuussa palataan vähitellen treeniin. Jouluviikolla hevosilla on taas tauko, kun ne rokotetaan ja raspataan vielä kerran.
Tammikuun alku treenataan katse kohdistettuna isompia areenoita, joten emme varmastikaan käy kisoissa hallissa. 25. päivä rekan keula kaartaa kohti Espanjaa. Siellä tarkoitus olisi aloittaa kisaaminen 120cm tasolta ensimmäisellä viikolla ja siirtyä siitä 130cm luokkiin. Ajatus on, että jos kaikki menee hyvin, voisin hypätä loppureissun aikana ensimmäiset 135cm luokat. Kuusi viikkoa siinä on aikaa kilpailla, yhteensä siis 18 starttia. Ensi kautta jatketaan sitten Suomessa tai ulkomailla sen mukaan, tulenko Espanjasta takaisin suoraan vai mutkan kautta.
Ja ihan pakkohan tähän on todeta, että nämä ovat pelkkiä suunnitelmia. Koskaan, ei koskaan saisi suunnitella koko vuotta etukäteen, sillä aina joku muutos tapahtuu, joku sairastuu tai asiat eivät muuten mene odotetusti. Haluan silti uskoa ja toivoa, että mulla on oikeasti mahdollisuus toteuttaa tätä suunnitelmaa edes jotenkin järkevästi. Tämä on nimittäin valehtelematta ensimmäinen kerta, kun oikeasti suunnittelen tavoitteellisesti kisakalenteria pitkälle tulevaisuuteen. Pidetään siis kaikki sormet ja varpaat ristissä, jotta elämässä menee kaikki hyvin ja pääsemme terveinä kohti Horse Show’ta!
Onko sulla tarkkoja kisasuunnitelmia, vai menetkö enemmän fiiliksen mukaan?
Ootko ikinä käyny Mikael Wahlmanin valmennuksessa? Tai tunnetko Miksun jostakin?
VastaaPoistaTunnen Miksun, mutta en ole hänen valmennuksissaan käynyt :)
PoistaVitsi että sun suunnitelmat kuulostaa kivoilta! Mulla tällä hetkellä suunnitelmana vaan päästä vakituisille ratsastustunneille, mutta jostainhan aina pitää aloittaa:)
VastaaPoistaIhanat suunnitelmat sinullakin <3
PoistaEn näkisi tuota kolmea viikonloppua peräkkäin mahdottomana, kun ennen ja jälkeen on kuitenkin taukoa. Varsinkaan jos menet ensimmäisinä vain sen luokan per kisa. Ja voithan Ainossakin mennä vaikka vain kahtena päivänä? Tosin mahdottomuus voi tosiaan tulla rahapussin puolella, sen ymmärrän erittäin hyvin. Muu liikunta ja levot sopivasti, niin hevonenkin jaksaa.
VastaaPoistaMe mennään useinkin kesällä se kaksi-kolme viikonloppua putkeen kisoja, jos vaan sopivasti sattuu kohdalle. Tosin korkeudet on vielä matalampia kuin sulla (mutta ponitkin on pienempiä, että suhteessa voi olla lähellekin samaa), mutta useammat kisat putkeen on paras tapa saada kokemusta lapsille ja/tai nuorille hevosille. Silloin se rutiini siihen kisaamiseen tulee helpommin.
Tsemppiä HIHSiin pääsyyn ja itse kisaan!
Totta, tuo rutiiniasia on ihan oikein! Hitsi, pitää pohtia, josko mulla on rahallisesti mahdollista. Tsemppiä Teille myös kisoihin ponien kanssa :)!
PoistaMoi, tekstiisi on lipsahtanut asiavirhe
VastaaPoistaArv. AM5 ei tarkoita korotettua uusintaa, vain vaan uusintaa. Uudet sääntömuutokset sanovat uusinnan esteiden korottamisesta seuraavaa:
Estesäännöt kohta 344 Uusinta
4. Jos uusintaan osallistuvat ratsukot ovat suorittaneet edellisen kierroksen virhepisteittä, esteitä voidaan korottaa ja/tai pidentää, mutta esteiden mitat eivät saa ylittää liitteessä 3 määriteltyjä luokan esteiden enimmäiskorkeutta/-pituutta.
Eli esimerkiksi luokan 120cm arv AM5 uusintaa koskevat samat enimmäiskoot kuin perusrataakin, 4-tason kilpailuissa korkeus max 123 ja pituus 140cm
Luokat joissa ratsastetaan kaksi eri korkuista kierrosta merkitään esim. 120+130
Aivan, tekisi hyvää lukea joskus nuo säännöt ajatuksella, kun siitä edellisestä kerrasta on aikaa ihan kamalan kauan :D sorry, tästä eteenpäin tiedän!
PoistaIhanan kuuloisia suunnitelmia sulla! Toivottavasti kaikki menee hyvin ja pysytte terveinä, tsemppiä kisahulinoihin! :)
VastaaPoistaMulla olisi suunnitelmana ylipäätään päästä estetunneille aloittamaan hyppääminen, harmi vain kun ratsastustunnit on niin kalliita! Mutta pikkuhiljaa, onneksi täysi-ikäisyys lähenee niin on helpompi saada esim. viikonlopputöitä lukion ohelle :)
Toivotaan todella niin! Kiitos :) ja ihanat suunnitelmat myös sinulla, toivottavasti saat myös työt!
PoistaMäkin toivotan sulle tsemppiä kisoihin! Tosi hienoja kuvia muuten tässäkin postauksessa :D Oon yrittäny tehä mulle ja tammalle aina jotain suunnitelmia, mut siinä tuppaa käymään joka kerta niin että tulee jotain odottamatonta eteen eikä ne koskaan oikein toteudu... :/ Mut sellasta se on välillä hevosten kanssa.
VastaaPoistaVoi ei, toivottavasti jatkossa saat suunnitelmat toteutumaan <3 kiitos! :)
PoistaJoo, liittyy tosi paljon tähän postaukseen mutta kysyisn vaan että missä tallilla Champ asuu nykyään?
VastaaPoistaHingunniemessä :)
Poista