sunnuntai 5. elokuuta 2018

#996: Miten elämäntaparemontti näkyy kropassa?

Hangon videopostauksen julkaisemista ennen haluan ottaa postauksen aiheeksi asian, joka on herättänyt tosi paljon kommentteja ja pyyntöjä varsinkin Instagramin puolella. Julkaisin siellä jo jokunen kuukausi sitten kuvan, jonka yhteydessä kerroin mun "elämäntaparemontista" ja siitä, miten suuri vaikutus sillä on ollut hyvinvointiini ja fiilikseen omassa kropassa. Ajattelin, että moni pitäisi tätä ihan huuhaana. Toisin kuitenkin kävi, sillä sain kymmeniä pyyntöjä tehdä aiheesta postauksen tai videon. Otetaan siis härkää sarvista ja sukelletaan sellaisiin vesiin, joissa en ole yhtään kotonani!

Mistä ihmeestä tässä on siis kysymys? Kokonaiskuvan ymmärtääkseen on palattava ajassa taaksepäin aina vuoteen 2016 asti, jolloin olin niin sanotusti elämäni kunnossa. Julkaisin tuolloin kesäkuussa tulokset kehonkoostumusmittauksestani (linkki), jossa kerroin tarkasti sen hetkisestä kunnostani kuvien ja tulosten kera. Nostan esiin muutamia seikkoja. Pituuteni oli tuolloin 175,2cm ja painoni 61,4 kiloa. Painoindeksi (BMI) oli tasan 20 (naisten normaali BMI on 18,5-25) ja rasvaprosentti (PBF) 12,3 (naisten normaali PBF on 18-28). Lukuihin katsomatta mulla oli omassa kropassani todella hyvä olla ja pidin itseäni erittäin hyväkuntoisena. Jaksoin tehdä asioita vaivatta ja pidin siitä, miltä näytin.

Kompastuskiveni oli kuitenkin epäterveellinen ruokarytmi. Tuon vuoden elo-syyskuussa muutin pois kotoa, jolloin ne äidin tekemät lounaat ja illalliset jäivät kokonaan pois. Sorruin siihen, mihin moni muukin nuori on varmasti sortunut: söin harvoin ja paljon kerralla. Syksy 2016 oli lisäksi varsin railakas noin elämässäni muutenkin, ja ulkona tuli käytyä milloin syömässä ja milloin juhlimassa. Kaloreita siis kertyi, eikä ratsastuksen lisäksi tullut tehtyä juuri muuta satunnaista lenkkeilyä lukuunottamatta. Kun päälle vielä lähetin Champin Saksaan vuoden 2017 alussa, väheni ratsastuskin huomattavasti päivittäisestä satunnaisempaan, vaikka hevosia määrällisesti enemmän ratsastinkin. Siinähän sitä oli paketti valmis, ja pian huomasin keränneeni painoa enemmän kuin olisin halunnut myöntää.


Tämän ratsastuskerran kuvat c. Sofia Kerstinen, kiitos!


Enhän mä missään vaiheessa ole ollut ylipainoinen. En käynyt vaa'alla kuin harvakseltaan, mutta "isoimmillani" uskon olleeni reilun 65 kilon painoinen, ehkä vähän painavampikin. Epäsäännöllinen ja epäterveellinen ruokarytmi kuitenkin toi kehoon pöhöttyneisyyttä ja sellaista turvotusta, joka näkyi etenkin vatsan ja kasvojen alueella. Ihmiset lihovat eri paikoista yksilöllisesti - toisilla lisääntyvä massa menee reisiin, toisilla peppuun ja kolmannella vatsaan. Mulle kaikki rasva kertyy aina mahaan, mikä on tosi tylsää. Jos sen saisi tuonne olemattomaan takapuoleeni, niin kyllähän mä sitten söisin ihan kaksin käsin koko ajan :D

En välittänyt lihomisestani, koska en kokenut sitä mitenkään erityisen huonona asiana. Tai oikeastaan en ehkä edes ajatellut lihoneeni, koska eihän viiden kilon lihominen nyt niin kamalan iso muutos ollut. Eron kuitenkin tunsi omassa kropassa ja näki kuvissa. Olen aina ollut todella hoikka, joten pienikin painonkasvu oli aiempaan verraten suuri. Jatkoin kuitenkin tätä omaksi valittuani linjaa syöden ensimmäisen aterian noin kahdentoista aikoihin ja seuraavan illalla kahdeksan ja kymmenen välillä. Ajattelin, että kun syön harvoin, voin sitten kerralla syödä enemmän. Ja kyllähän mä söinkin! Illalla saatoin hyvin vetäistä kokonaisen jauhelihapaketin, pussin karkkia ja päälle vielä jotain muuta. Ja maitoa join helposti litran yhdellä ruokailulla. Muuten söin käytännössä leipää ja muita herkkuja, esimerkiksi aamupalaksi kokonaisen mutakakun tai yhden purkin jäätelöä. En toki aina, mutta useasti viikossa. 

Lokakuussa 2017 varasimme perheen kanssa matkan Thaimaahan. Ajattelin, että rannalle on ihana päästä, mutta vieläkin ihanampaa olisi olla rantakunnossa. Vaikka jokainen saa olla juuri sen kokoinen ja näköinen kuin haluaa, en itse kokenut oloani hyväksi bikinikautta ajatellen. Siispä heitin äidilleni haasteen: "ollaan herkkulakossa jouluaattoon asti". Matkamme lämpimään ajoittui nimittäin juuri jouluaaton yli. Kahden kuukauden herkkulakko tuntui kohtuulliselta, sillä olin aiemmin ollut kaksi vuotta karkkilakossa ja tehnyt vastaavia tempauksia sen jälkeen satunnaisesti. Herkkulakko oli tällä kertaa vähän laajempi, sillä se sisälsi karkkien lisäksi kaiken suklaan, sipsit, keksit, jäätelön, pullat, kakut, leivonnaiset.. Mitä ikinä mieleen tuleekaan. Rajasimme kuitenkin ulkopuolelle esimerkiksi pitsat, hampurilaiset ja muun tällaisen roskaruoan. Makeita herkkuja ei siis saanut syödä. Ideana oli vähentää turhaa sokerinsaantia. Limppareita join joskus, mutta sekin zeroa tai maxia eli sellaisia, joissa lisättyä sokeria ei ole. Energiajuomat aina kalorittomina, koska niihinkin oli pakko joskus turvautua..

Joku ehkä miettii, että mikä lihominen, mutta tässäpä keväältä 2017 muutamia kuvia! Juuri se maaginen viiden kilon painonnousu :)


Jouluaatto koitti, ja olin ollut herkkulakossa reilut kaksi kuukautta. Äiti palasi takaisin normaaliin ruokavalioonsa, mutta mä päätin jatkaa. Sain aluksi todella paljon kummeksuntaa ja jopa paheksuntaa perheeltäni ja kavereiltani. "Ethän sä voi olla syömättä hyvää, se on epäkohteliasta kieltäytyä" tai "tuollainen täyskieltäytyminen ei ole hyväksi mielelle". En välittänyt, koska olin päättänyt pitää linjan niin pitkään kuin mahdollista. Ja tänne asti on päästy, nyt siis takana kymmenisen kuukautta herkutonta elämää. Voin paremmin kuin pitkiin aikoihin, eikä mulla ole ollut kropassa näin hyvä olo varmasti koskaan.

Hyvä olo ei ole pelkkien herkkujen vähentämisen ansiota. Suurin syy on säännöllinen ruokailu ja terveellisempi ruokavalio. Mulla on aina ollut herkkä vatsa, ja lapsena sitä tutkittiin paljonkin erilaisten allergioiden ja muiden osalta. Reagoin lapsena vatsallani vahvasti kaikkiin muutoksiin, minkä vuoksi musta tehtiin viiden sivun juttu silloiseen perhelehteen nimeltään KaksPlus. Nykyään kaikki mahaan liittyvät oireet viittaavat IBS:ään, vaikkakaan sitä ei testeillä voida koskaan todentaa. Olen kuitenkin muuttanut omat elintapani siten, että huomioin mahan toiminnan juuri IBS:ää ajatellen, mikä on parantanut tilannetta ihan älyttömästi.

Mikä on muuttunut? Aloitan aamun isolla lasillisella vettä. Syön töissä aamupuuron poikkeuksetta joka arkipäivä noin kahdeksan ja kymmenen välillä siten, että syön puuroa hiljakseltaan vähän kerrallaan. Se pitää nälän erittäin hyvin kurissa lounasaikaan asti eli noin kello 11-14 välille. Päivällä syön lounaalla todella ruokaisan salaatin, jossa on aina salaatin lisäksi kolmea eri vihannesta/kasvista (yleensä kurkku, tomaatti ja paprika) ja kaksi proteiinia (yleensä mozzarella/kananmuna ja toisena possu/nyhtökaura/härkis/lohi). Päälle auringonkukansiemeniä, kuivattua sipulia ja öljyä. Ruokajuomana juon kaksi lasia maitoa. Toisinaan otan tähän kylkeen ruisleivän, mutta yleensä jätän leivän pois. Töissä ollessani syön juuri ennen lähtöä loput isosta aamupuurostani. Alkuillasta syön tallimatkalla yleensä jonkun hedelmän, kuten banaanin ja toisinaan esimerkiksi Elovenan välipalakeksin. Illalla tallilta tullessani syön jotain proteiinipitoista, kuten kananmunaa tai härkistä/kanaa/hirveä ja siihen päälle usein hedelmiä. Ja juon koko päivän paljon vettä.

Ja tässä pari kuvaa tältä kesältä!


c. Vilma Töyräs

Olen jättänyt hiilihydraatit niin minimiin kuin pystyn, eli en syö ollenkaan esimerkiksi lihan kanssa kotona pastaa, perunamuusia tai muuta vastaavaa lisuketta. Huomaan, että kaikki vaaleat viljat vaikuttavat mun mahaan negatiivisesti, joten vältän niitä mahdollisimman paljon. Samoin leipä tekee mahalle hallaa. En osta kotiin maitoa, vaan juon vettä. Aiemman suuren lihankulutuksen sijaan olen syönyt paljon enemmän kasvistuotteita, kuten härkistä ja nyhtökauraa. En siksi, että haluaisin vähentää lihankulutusta tietoisesti, vaan yksinkertaisesti siksi, että maha voi silloin paremmin. Ja toisaalta olen oppinut tykkäämään niistä ihan tosissani. Salaatissa nuo ovat ihan maailman paras lisä!

Mitä olen jättänyt lähestulkoon kokonaan pois? Vatsan toiminnan takia en syö juuri ollenkaan jogurtteja, omenaa, herneitä ja leipää, noin muutamia mainitakseni. Syön paljon sellaista, mikä pitäisi jättää oikeasti kokonaan pois (esim. cashewpähkinät, härkäpapu, ksylitoli, juusto, vesimeloni..), mutta kaikesta ei todellakaan pysty luopumaan. Eikä pidäkään! Samalla olen vähentänyt alkoholin käyttämistä runsaasti, enkä tämän vuoden puolella ole juonut alkoholia (ruokajuomat mukaan laskettuna) kuin viitisen kertaa. 

Muuten elämä on pysynyt ennallaan. Toki liikun myös enemmän kuin aiemmin, sillä innostuin keväällä ryhmäliikunnoista ja etenkin spinningistä. Juoksen paljon, ja esimerkiksi tässä heinäkuussa kävin yhdentoista päivän sisällä yhdeksän kertaa lenkillä. Pisimmät lenkit ovat 10 kilometriä, lyhimmät sellaista fiilistelyä eli juoksemista rannalle ja sieltä kotiin parin tunnin päästä. Yritän liikkua jotenkin joka päivä, ja jos hevosella on kevyempi päivä, teen aina jotain liikunnallista kotonani. En kuitenkaan ota tästä mitään stressiä, sillä liikunnan on oltava kivaa. En siis herää aamulla viideltä juoksemaan, kuten joskus nuorempana, vaan nukun tyytyväisenä siihen töiden alkuun saakka, jos väsymys meinaa painaa silmäkulmia. 

Mun on aina ollut helppo haastaa itseäni. Saan kauheasti tsemppiä tekemiseeni, kun näen saavuttamiani tuloksia. Herkuton elämä on nykyään todella helppoa, koska mun ei edes tee mieli mitään makeaa. Suurimman eron huomaa omassa jaksamisessa ja vireystasossa - en ole yhtään niin väsynyt kuin vaikkapa vuosi sitten, vaikka unta ei sen enempää tulisikaan. Kaikki se pöhötys on hävinnyt, ja ensimmäistä kertaa varmaan kolmeen vuoteen painan alle 59 kiloa. Se on iso muutos ottaen huomioon, että olen edelleenkin sen reilut 175cm pitkä. Mun on todella helppoa juosta ja liikkua, olo omassa kropassa on valtavan hyvä. Vatsa toimii toisinaan jo normaalisti, vaikka välillä on huonompiakin kausia. Sen kanssa on kuitenkin oppinut elämään.



Suurin haaste oli aluksi kaikesta lisätystä sokerista irti pääseminen. Kun oli helposti vetänyt päivittäin sen karkkipussin, oli sokerikoukku melkoisen suuri. Mulla sokerihimo kesti kolmisen viikkoa, jonka jälkeen se loppui vähitellen ja lopulta hävisi kokonaan. Korvasin sokerinhimoa ja etenkin sitä totuttua napostelutapaa syömällä esimerkiksi viinirypäleitä ruoan jälkeen. Eron nykyiseen huomaa selvästi: jos juon vaikkapa juotavan jogurtin, jossa on lisättyä sokeria, sattuu se leukaperiini, koska en ole tottunut niin makeaan ruokaan. Huomasin myös pian, että mun on pakko syödä isompia annoksia, jotta korvaan sokerin kautta saadut kalorit normaalilla ruoalla. Nykyään syönkin ihan valtavia annoksia puuroa ja salaattia, ennen kuin vatsa tulee edes täyteen. 

Miten kauan aion jatkaa tätä sokeritonta elämää? En tiedä itsekään, mutta ainakin Espanjan reissun ylitse eli ensi vuoden kesään asti. En näe syytä, miksi mun pitäisi ehdoin tahdoin lisätä ruokavaliooni sokeria, koska pärjään selvästi hyvin ilmankin. Toki joskus miettii haikeana niitä hetkiä, kun sain survoa suuhuni karkkia ja kaikkia hyviä kakkuja, mutta toisaalta samalla näen sen, miten paljon paremmin voin tällä hetkellä. Se motivoi jatkamaan, eikä ainakaan toistaiseksi ole tullut sellaista päivää vastaan, jolloin olisin ehdoin tahdoin halunnut lopettaa herkkulakkoni ja palata karkkipussin ääreen. Sen sijaan syön kaikkea muuta hyvää, kuten hedelmiä ja pähkinöitä. 

Suurin haaste mulle on keksiä hyviä ruokareseptejä. Oon maailman mielikuvituksettomin kokki, joka tekee joka kerta samoja ruokia. Tähän lisänä olen auttamattoman nirso, enkä esimerkiksi tykkää lämpimistä vihanneksista. Jos sulla on jotain hyvä ruokaohjeita, jotka on sun arjen pelastajia, kuulisin niitä enemmän kuin mielelläni!

Ootko sä tehnyt "elämäntaparemonttia" vuoden sisällä? :)

59 kommenttia

  1. Moikka, tää oli tosi hyvä postaus! Muutaman kerran vähän huolissaan seurannut kun urheilet niin paljon mutta nukut ja syöt vähän, mutta tämä postaus antoi aivan uuden näkökulman ja tää kuulostaa tosi hyvältä! Ihanaa että oot löytäny tällaisen elämäntavan joka tekee sun olon hyväks! Ite olin kans 4 kk herkkulakossa alkuvuodesta ja ajattelin kyllä aloittaa uudelleen kun niin hyvältä olo tuntui. Olen myös lopettanut punaisen lihan syönnin ja painottanut kasvisruokaan. Mulla kans ongelma noiden reseptien kanssa mutta pinaattipasta ja mozzarellasalaatti iha lemppareita! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Kyllä sen huomaa, että ihan eri tavalla jaksaa, kun panostaa edes hieman enemmän ruokavalioon. Vau, sullakin on siis ollut paljon muutoksia - tuo punaisen lihan syömisen lopettaminen on ihailtava teko! Mozzarellasalaatti on varmasti ihan super :)

      Poista
  2. Hatunnosto sulle ja kiitos tästä postauksesta!
    Yks kysymys: miten selviät sosiaalisista tapahtumista siis esim synttärit yms pirskeet tai ihan vaan kavereiden kanssa hengailu? Itsellä nää on ainakin hankalimpia tilanteita pitää yllä minkäänlaista herkkurajoitetta, sillä tarjolla on kovin usein pelkkiä epäterveellisiä vaihtoehtoja ja omien viinirypäleiden mukana tuominen tuntuisi hieman huvittavalta (jos ei siis mitkään nyyttärit kyseessä). Tämä on toki varmasti myös itsekuri asia, mulle on kaiketi hankalinta pysyä erossa herkuista kun muut vetää niitä kaksin käsin ympärillä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Aluksi se olikin hankalaa, juuri ne ekat viikot. Olin kuitenkin päättänyt pysyä erossa herkuista ja siksi se oli sitten helppoa henkisesti, vaikka vielä olisikin herkkuja tehnyt mieli! Tärkeintä lienee se, ettei mene edes tilaisuuksiin alkuaikana nälkäisenä, niin ei tule kovaa herkkuhimoa. Ja toisaalta mulle ne pähkinät jne on nykyään se herkku, mitä himoitsen samalla tavalla kuin karkkia :D tsemppiä!

      Poista
  3. Teki mieli kirjoittaa hyvin huolestunut kommentti, mutta päätin jättää kirjoittamatta. Jos itse voit paremmin ja olet tyytyväinen niin se on pääasia :) Ihan sama mitä muut ovat mieltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin juuri! Mutta kerro toki, miksi olisit huolissasi? :)

      Poista
  4. Itsekin haluasin kovasti muuttaa ruokavaliotani, mutta olen alaikäinen ja asun kotona, joten se on vaikeaa:(
    Kotona on oikeastaan suurimmaksi osaksi vain leipää, ja saisin paljon kysymyksiä jos yhtäkkiä söisin vain salaattia.
    Vanhempani kyllä saattaisivat ymmärtää, ovathan hekin sanoneet minua lihavaksi.
    Liikunta ei niinkään ole ongelma, yritän treenata joka päivä, kaksi tai yksi kerta viikossa on lepopäivä. Lenkkeilläkkin haluaisin, mutta jalat ovat aina raskaat ja jaksan juosta enintään pari minuuttia.
    Ratsastus ei minulla ole niin tehokasta, että laskisin sitä urheiluksi.
    Vinkkejä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muista, ettei pelkkä salaatin syöminen ole oikea tie! Monipuolinen ruokavalio on kaiken a ja o, joten suosittelen sen leivän sijaan syömään ihan kotiruokaa, jos sitä teillä tehdään :) Itsekin elin joskus "pelkällä leivällä", eikä sillä kauhean pitkälle pääse.

      Jos juokseminen tuntuu hankalalta, kannattaa se aloittaa pienissä pätkissä ja kasvattaa matkaa vähitellen. Ja muista venytellä! Tsemppiä :)

      Poista
  5. Osaatko sanoa kuinka paljon käytät ruokaan kuussa? Kumpi "ruokavalio" oli edullisempaa eli onko kalliimpaa syödä terveellisesti? t. Köyhä opiskelija, jonka pitäisi aloittaa sama projekti..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun on vaikea sanoa, koska käyn kaupassa ehkä kerran kuussa :D syön tosiaan aamulla töissä 2€:n puuron ja lounas on töissä verotusarvolla (en muista hintaa, kun se vähennetään aina palkasta) ja iltaisin syön sitten sen verran köyhänlaisesti, että kaupassa tarvitsee käydä vain harvoin. Ostan aika paljon -30% ja -50% tuotteita ja käytän niitä sitten pakkasesta. Ja välillä hamstraan porukoilta ruokaa :D oon siis varmasti ihan väärä ihminen arvioimaan tätä!

      Poista
  6. Harvemmin kommentoin mitään, mutta nyt teen poikkeuksen.. Ihailen suuresti tämän hetkistä asennettasi. Vaikutat ainakin todella positiiviselta, iloiselta ja ennen kaikkea rennommalta tällä hetkellä. Ihanaa, että olet saanut elämässäsi palaset loksahtamaan kohdilleen kaikilta osin. Se näkyy sinusta ulospäin esimerkiksi tekstistäsi, kuvissa ja videoissasi. Niistä tulee itseksin hyvälle mielelle :) Ja teidän uusi kotitalli näyttää upealta.. Toivottavasti sen myötä pääsette myös uudenlaiseen liitoon Macon kanssa! Tsemppiä ja mukavaa loppukesää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihana kommentti :) Toki, kun itse itseään katsoo, niin vaikea on tunnistaa vaihetta, jolloin en olisi ollut iloinen tms., mutta ulospäin toki muut sen varmasti näkevät ihan eri tavoin! Ja tämä on toki pelkästään positiivista, sillä silloin muut osaavat tarvittaessa sanoa, että jotain olisi syytä muuttaa :)

      Toivotaan todella näin ja ihanaa kesän jatkoa myös sulle <3

      Poista
  7. Juuri tuollainen elämäntaparemontti mun pitäisi aloittaa, ja ihan tosissaan olen yrittänyt aloittaa sitä jo useita kuukausia, mutta en vaan ole kunnolla onnistunut. Herkkuja olen kyllä vähentänyt huomattavasti, ja olen parantanut ruokarytmiä ja muutenkin syön terveellisemmin. En kuitenkaan saa itseäni liikkumaan, vaikka tiedän, että siitä tulisi parempi olo. Olen lihonut viimeisen vuoden aikana ihan järkyttävän paljon, vaikka olen aikaisemmin ollut hoikka ja urheilullinen. Ratsastaminen olisi niin hyvää urheilua, mutta en pääse nykyään ratsastamaan niin usein kuin ennen. Nostan kyllä sulle hattua ja yritän inspiroitua tästä postauksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo ruokamuutoskin on jo iso plussa, ole tyytyväinen siihen! Pieniä askelia, joiden kautta sitten pääsee isoihin tuloksiin. Liikunnan lisääminen kannattaa tehdä itselleen mukavaksi, esim. sosiaalisten tilanteiden kautta. Onko sulla joku kaveri, joka haluaisi esim käydä sun kanssa pelaamassa tennistä tms? Se on aina kivaa yhteistä tekemistä! Tsemppiä ja kiitos vielä :)

      Poista
  8. IBS voidaan kyllä testeillä todistaa, esimerkiksi suolen tähystyksellä taikka tietyillä verikokeilla. Varsinainen IBS on hyvin harvalla siitä määrästä ihmisiä, joilla näitä IBS oireita on. IBS on kehittyvä sairaus, joka vaatii seurantaa + suurimmassa osassa tapauksia lääkityksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Ärtyneen suolen oireyhtymän toteamiseksi ei ole olemassa mitään laboratoriokoetta tai muuta tutkimusta. Diagnoosi tehdään sen jälkeen, kun on varmistettu, että oireiden syynä ei ole muita sairauksia. - - Jos muuhun sairauteen viittaavaa ei todeta, ja oireet sopivat ärtyvän suolen oireyhtymään, tämä jää diagnoosiksi.

      IBS on pikemminkin ominaisuus kuin sairaus, siihen ei ole parantavaa hoitoa. Hoidon tavoitteena on vähentää vaivoja siinä määrin, että elämä tulee siedettävämmäksi."

      Poista
    2. Lähde: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00068

      :)

      Poista
    3. Terveyskirjasto ei ole ihan se ajankohtaisin lähde �� t. ibs diagnoosin ihan testeillä saanut

      Poista
    4. Terveyskirjastoon ei tosiaan kannata luottaa, sieltä jokainen voi itselleen hakea jonkin kivan diagnoosin :D Minulla täyttyy tuo ja tuo oire, diagnosioin siis itselleni tämän sairauden- tyylillä. IBS todetaan nykyisin tähystyksellä jos sitä on syytä epäillä. Kannattaa tutustua IBSää sairastavien ig tms tileihin, niistä saa parempaa tietoa kuin googlesta.

      Poista
    5. Haha joo, en mä sentään sieltä itselleni sairauksia etsi, varmaan syöpä olisi ensimmäinen sopiva sairaus muuten :D mutta kiitos ajankohtaisemmasta tiedosta, pitääpä siis varata aika tähystykseen jossain välissä, lääkäri varmaan osaa tähän ottaa paremmin kantaa kuin kukaan somessa, ainakin toivon niin :) tosin mun mahaa tutkittiin aikanaan kamalasti, eikä mitään löydetty, mutta eiköhän nuo ole kehittyneet tässä vuosien saatossa!

      Poista
    6. Aada, aloita aiheeseen tutustuminen luotettavilta sivustoilta, kuten vaikka täältä : https://crohnjacolitis.fi/
      Se, ettei IBSää voitaisi testeillä todeta on täysin väärä tieto. IBSän diagnoimisessa käytetään poissulkemistaktiikkaa, josta saadaan selville mikä suolistosairaus on kyseessä. ”Oireista sekä muista epäillyistä sairauksista riippuen voidaan esimerkiksi tehdä verikokeita, ottaa ulostenäyte tai tehdä kolonoskopia eli paksusuolentähystys.” T. Toinen IBS potilas

      Poista
    7. IBS sairautta ei kyllä voi millään verokokeella todeta eli Aada on oikeassa!

      Poista
    8. IBS ei näy colonoscopiassa eikä ole sairaus, vaan toiminnallinen vatsavaiva. Terv.gastrohoitajana 25 vuotta, itsellä colitis ulcerosa.

      Poista
    9. Kiitos näistäkin! Niin sitä viisastuu :)

      Poista
    10. IBS ja IBD ovat kaksi ihan eri asiaa. Chronille ja colitikselle tms tulehduksellisille suolistosairauksille termi on IBD ja ne ovat verikokein ja tähystyksin diagnosoitavissa, IBS eli ärtynyt/ärtyvä suoli, joka on nimenomaan toiminnallinen ongelma taas ei ole.

      Poista
    11. Kiitos, tämä selittää! :)

      Poista
  9. Tää oli tosi hyvä postaus ja avas tosi hyvin tätä aihetta. Itekki sitä on vaan haaveillu että sais alotettua ns. Terveellisemmän elämän. Mutta niinhän se vain on että itseltä se eniten vaatii.
    Itsellä on kans tuo nirsoilu vähän ongelma, lisäksi tykkään pastoista just ja tms. Ehkä sitä joskus vielä perehtyy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jep, tervetuloa nirsojen kerhoon :D kyllä se siitä, tsemppiä!

      Poista
  10. Itsekin olen koko kesän vähentänyt herkuttelua ja nyt ollaan siinä pisteessä, ettei tee enää mieli herkutella. Olen vielä kasvuikäinen, joten en edes uskaltanut ajatella mitään laihduttamista, elämäntapojen remontoimista vain. Terveystarkastajalta kuitenkin tuli huomautusta painon äkillisestä nousemisesta.

    Ilokseni kuitenkin sain huomata, että vain liikunnan lisäämisen ja terveellisemmän syömisen ansiosta paino on yhdessä kesässä tippunut jokusen kilon, normaalipainoon pääseminenkin on enää muutamasta kilosta kiinni! Aion ehdottomasti jatkaa näin, vaikka koulussa käynti tulee hankaloittamaan säännöllistä syömistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa kuulla! Ja tosiaan, nuoren ei missään nimessä pitäisi alkaa laihduttamaan, vaan kiinnittää nimenomaan huomiota terveelliseen ruokailuun ja järkevään liikkumiseen. En mäkään tieten tahtoen ole laihduttanut, vaan tässä samalla on tullut painonpudotusta ihan "huomaamatta" :) Vaikka meillä toki sun kanssa erona on se, että mä kasvan enää vain leveyssuunnassa :D

      Tsemppiä terveellisen ruokavalion säilyttämisessä! Hyvin se menee - kouluunkin voit ottaa eväitä mukaan jne. Kivaa kesää :)

      Poista
  11. Itse en siedä puuroa, sille olisi kiva keksiä jokin vastaavanlainen vaihtoehto :D kumminkin teen todella raskasta työtä, niin pelkkä smoothiekaan ei oikeen aamupalaksi riitä...

    Itselläkin on jojoillut paino tässä aikuisvuosina 59-65kg välillä, vaikka olen sinua viisi senttiä lyhkäsempi.
    Hoikka olen aina ollut, mutta vanhoista kuvista näkee eron, kuten itsekin sanoit.

    Painat kyllä vähän noilla lihasmäärillä! xD Ja näytät todella hyvältä! Tekisi itsekin mieli päästä sokerista, kun ei tiedä mitä kaikkia haittoja siitä on nyt ja tulevaisuudessa.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Tuo on kyllä tietynlainen miinus, kun ei puurosta tykkää. Mutta kaipa siihen jonkun korvaavan aamupalan keksii, jos vaikka heittää smoothien sekaan pähkinöitä, avokadoa jne ruokaisaa? :) Tsemppiä!

      Poista
  12. Hyvä postaus, ymmärrän siuta täysin. Itsekkin tein elämäntapamuutoksen/ruokarempan alkuvuodesta. Lähdettiin ihan huvin vuoksi äitini kanssa kokeilemaan, ja tällä tiellä ollaan edelleen. Suhteellisen helppoa on ollut, kun on vaan asenne kohdillaan. Suurinosa läheisistä ja kavereista on ottanut tämän minun muutoksen hyvin vastaan, mutta toki on niitä jotka aina mutisee, että "ethän sie oo läski", "oon miekin aina laihiksella, mutta voihan palan pullaa ottaa" ja pahimmissa tapauksissa niitä ketä yrittää oikein tuputtaa syömään jotakin mitä en halua syödä. Hirveä turvotus on poissa, joitakin kiloja ja senttejä on karissut ja mikä parasta, olo on loistava. Jaksan ja nukun paremmin, pelkkä plussaa siis. Paluuta entiseen ei ole! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, tosi mahtava juttu! :) Tuo on kyllä ihan parasta, kun muut heittää tuon "ethän sä oo lihava, lopeta nyt".. Kun se ei nimenomaan ole mullakaan lähtenyt siitä, että haluaisin laihduttaa, vaan pikemminkin voida paremmin :D tsemppiä jatkoon, hyvin vedetään!

      Poista
  13. Turvottaako tumma leipä esim. ruisleipä samalla tavalla kuin vaalea leipä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ihan samalla tavalla, mutta turvottaa kyllä.. kauraleipä ei jostain syystä niin paljon, mutta en sitä silti syö :)

      Poista
  14. Vinkiksi: aamupalalla (ja muutenkin) kannattaa syödä puuron tai smoothien lisänä jotain pureskeltavaa kuten näkkäriä tai riisikakkua. Säilyy nälän tunne poissa pidempään. Pelkkä "nestemäinen" ravinto ei laukaise vatsalaukussa täyttymisen tunnetta kun hampaat ei lähetä aivojen kautta sille koodia vahtia täyttymistä.

    Itsellä on ollut liikunnan lisääminen tavoitteena tänä kesänä, seuraavaksi karkkilakko!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Mun aivot on tainneet tottua tuohon puuroon, koska syön sitä niin paljon :D oon ihan täynnä vielä päivälläkin, mutta se johtuu varmaan siitä, kun sitä puuroa on niin paljon ja se on usein kyllä voilla höystettyä, tai siltä ainakin maistuu :) tsemppiä karkkilakkoon!

      Poista
  15. Nyt kesän loppuessa mulla on tavoitteena juurikin tuo herkkulakko. Sen aloittaminen kuulostaa ja tuntuu hyvältä, ja olen muutenkin alkanut herkkujen sijasta ottaa vaikkapa hedelmän. Karkkeja ei erityisemmin edes tee mieli, ja olenkin löytänyt uuden lempiherkun kuivatusta kookoksesta!

    Meille tulee pian oma hevonen, mutta mulla on tavoitteena tehdä omatoiminen vatsalihastreeni iltaisin ja vapaailtoina käydä lenkkeilemässä. Lenkkeilystä tykkään, ja tuntuu hyvältä aina lenkin jälkeen se, että jaksoi juosta juuri sen tietyn lenkin. Pisimmillään juoksen sellaista 7-8km, mutta useimmiten sellainen neljän-viide- kilometrin lenkki on ollut hyvä.

    Ollessani vielä kasvava nuori pyrin näillä asioilla kasvattamaan lihaskuntoa ja lisäämään hyvää oloa.

    Tykkäsin kovasti postauksesta, sain tästä vielä lisämotivaatiota omiin tekemisiin!

    Kaikkea hyvää sinulle ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostatpa ahkeralta ja motivoituneelta! Ihana kuulla, että teille on tulossa hevonen piakoin :) valtavasti tsemppiä sen kanssa ja ihanaa kesän jatkoa <3

      Poista
  16. Minkä kokoinen se sun puuro annos on kun riittää iltapäivään asti? Oletko kokeillut maitohappokapseleita? Itselläni ne on auttanut paljon vatsan kanssa ja pystyy nauttimaan eritavalla eri ruokia kuten esim omenaa mikä on ollut minun suuri rakkaus ja josta jouduin olemaan erossa useamman vuoden kunnes nyt uskalsin kokeilla taas. Instan puolelle olisi tosiaan kiva saada välillä esim salaatti ohjeita tai vaan esim mitä niissä on (kuvat vaikuttavat minulla ainakin positiivisesti jos joku näyttää hyvältä pitää sitä testata) Itse olen hieman ajatellut vastaavaa tyylistä, minulla on vaan vielä nirsompi herra kotona mitä hieman vaikeuttaa ruuan teossa. Mutta täyden makean lakon aloitan ensi kuussa, 2.9 sillä 1.9 on viimeiset häät ja niissä annan itselleni vielä kerran juhlia jos siltä tuntuu. Kiitoksia inspiroivasta tekstistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. VALTAVA :D siis ihan totta, semmoinen iso kulho ja vielä ilmeisen ruokaisaa puuroa. Maitohappobakteereita söin joskus, mutta en varmasti tarpeeksi kauan huomatakseni eroa. Yleensä reissussa oon syönyt niitä kyllä.

      Hyviä reseptejä on tosiaan kiva nähdä kuvinakin, jos sulla tulee vastaan kivoja tilejä, jaa toki mulle niitä! Ja paljon tsemppiä sulle syksyn makean lakkoon! Häissä on ehdottomasti sallittua herkutella vielä vikan kerran, sen jälkeen sitten oman fiiliksen mukaan. Tsemppiä! :)

      Poista
  17. Sun elämäntaparemonttia on ollut ihana seurailla, kun oikeasti oot saanut asiat tehtyä etkä mene sillä perinteisellä "kyllä munkin joskus pitäisi.." -asenteella :D Jatka samaan malliin! :)

    Itse olen yrittänyt myös muokata omaa ruokavaliotani, mutta kuten monet täällä ovat sanoneetkin, alaikäisenä ja kotona asuvana se on hieman haasteellista, kun vanhemmilla on omat näkemyksensä ja niitä on ainakin osittain vielä noudatettava. Meillä on onneksi aina syöty terveellistä, vähärasvaista ja itsetehtyä kotiruokaa, minkä lisäksi vuosien myötä ollaan paljon vähennetty sokeria. Esim. nykyään ei enää itse tehdä omenahilloa, vaan omenat soseutetaan ja säilytetään pakkasessa - ja ihan yhtä hyvää on! Itse en myöskään pidä limsasta, karkeista tai sipseistä, paheita ovat lähinnä suklaa, jäätelö ja kaikki leivonnaiset.. Näitä olen pyrkinyt vähentämään, mutta täydellisen lakon olen kokenut haasteelliseksi tässä vaiheessa. Tarkoituksena olisi opetella tekemään raakakakkuja ja soveltaa muutenkin perinteisiä herkkuja terveellisemmiksi. Ylipäätään tykkään syödä ns. "luonnonmukaista" ruokaa, eli esim. pähkinät ihan pähkinöinä ilman öljyä/suolaa, näin yhden asian mainitakseni. Vehnästä yritän päästä eroon, koska se aiheuttaa tosi epämukavan olon vatsaan. Haluaisin myös vähentää vielä enemmän hiilihydraatteja ja lihaa, mutta nämäkin menevät vähän siihen kastiin, että onnistunee vasta sitten kun muutan omilleni :)

    Liikuntaa on kertynyt kesällä paljon, 20-50km pyöräilyä päivittäin (talli+työmatkat), 7h fyysistä työtä (siivousta mm. kerrostaloissa, porrasjumppa tuli hoidettua siinä sivussa :D), töiden jälkeen ratsastusta ja tallitöitä tai vaihtoehtoisesti koiran kanssa lenkkeilyä. Toki yksi tai kaksi lepopäivää viikossa! Ihana huomata omastakin kehosta muutoksia, mm. paino tippunut sen 5kg ja juurikin tuo turvotus vähentynyt. Sinänsä harmittaa, että nyt pitää palata taas istumaan koulunpenkille, mutta jospa nyt jaksaisi sitten panostaa myös lihaskuntoharjoitteluun ja venyttelyyn, sekä herätellä juoksuharrastusta, kesällä ei enää jaksaminen näihin riittänyt :D

    Ihanaa loppukesää sulle ja Makkaralle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tosi paljon! Ja vou, sä kuulostat kyllä äärimmäisen motivoituneelta tämän asian suhteen - valtavan hienoja päätöksiä esim. tuo luonnonmukainen ruoka ja pyöräily. En usko, että kouluun meneminen muuttaa tuota sun rytmiä radikaalisti, koska kun jotain on aloittanut, on siitä helppo myös pitää kiinni. Ja kuten sanoit, se oma jaksaminen on tärkeintä - fiiliksen mukaan vaan!

      Ihanaa loppukesää myös sulle :)

      Poista
  18. Mulla on myös ollut koko elämän vatsan kanssa ongelmia ja mitään erikoista ei ole löytynyt vaikka moneen kertaan on tutkittu. Mulla auttaa juuri terveellinen ruokavalio ja säännöllinen syöminen mutta suurin apu on ollut erilaiset siemenet ja pähkinät joita laitan lähes päivittäin jogurtin sekaan. Jos olen vaikka viikon ilman niitä heti vatsa alkaa kipeytymään lähes päivittäin ja se loppuu heti kun olen niitä taas pari päivää syönyt. Mistäköhän tämäkin johtuu..:D Hyvää loppukesää sulle ja nauti lomasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, hyvä vinkki! Pistänpä muistiin, kiitos tästä :) kiitos samoin!

      Poista
    2. Lisäyksenä vielä että tällä hetkellä mun lemppari on risenta merkkinen mustikka-chia siemen mysli jossa on esim. Kurpitsansiemeniä ja meloninsiemeniä, kuulostaa oudolta mutta yllättävän hyvää

      Poista
    3. Mielestäni tuo kuulostaa tosi hyvältä :)

      Poista
  19. Wau, mikä urakka! En voi kuin ihailla itsekuriasi, asennettasi ja jaksamistasi.
    Itselläni mielenkiintoisesti ruisleipä juuri pitää vatsan kunnossa, ilman sitä olisin aivan hukassa.
    Ps. Mikä älypuhelinmalli sulla on käytössä? Julkaiset ajoittain aina kivanlaatuisia kännykkäkuvia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, kiitos paljon! :) ja tuo on kyllä hassua, miten eri asiat vaikuttaa eri ihmisillä. Puhelin mulla on OnePlus 5T, tässä on mielestäni ihan kiva kamera :)

      Poista
  20. Tää oli tosi hyvä ja mielenkiintoinen postaus!! :) Sun teksti antoi mullekin tsemppiä elämäntapamuutoksen tekemiseen. Oon itsekin vähentänyt herkkujen syömistä, mutta en aio niistä ihan kokonaan luopua. Irtokarkit on mun suurin heikkous :S :,,)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau kiitos! Irtokarkit on kyllä hyviä, mutta toki se vähentäminenkin on iso plussa :)

      Poista
  21. Kiva kuulla aina näistä onnistuneista elämäntaparemonteista!:) Kuitenkin syömistesi perusteella ruokamäärä kuulostaa kovin vähältä, oletko kertaakaan laskenut paljon päivän syömisistä tulee kaloreita? Varsinkin jos liikut paljon, niin hurjan vähällä pärjäät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! En ole koskaan laskenut, mutta en usko, että jää kauheasti ainakaan alle 2000 kalorin. Syön kuvailemallani tavalla arkena, mutta esim. näin lomalla tulee syötyä ihan erilailla, esim. eilen käytiin amarillossa vielä illalla ja toissapäivänä söin pitsaa ja sen lisäksi vielä ihan kunnon ruoan illalla.. :) että kai niitä kaloreita kertyy :D

      Poista
  22. Voisitko joskus tehdä postauksen noista vatsaongelmista ja miten ennalta ehkäiset niitä? Kuulosti nimittäin hyvin tutulle! Minulta on tutkittu olevinaan kaikki, mutta järkevää syytä ei löydy. Olisi mukava kuulla vinkkejäsi tähän liittyen ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, en ole ihan varma, onko se aiheena sellainen, mistä haluaisin hevosblogissa puhua. Tässä postauksessa kerroin aikalailla sen, mitä itse aiheesta ajattelen - just mitä kaikkea pitäisi välttää ja suosia. Kokeilemalla se selviää, mikä on hyväksi omalle mahalle. Tsemppiä! :)

      Poista
  23. Nikke valmentaa ensi viikolla huittisissa, ootko menossa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ratsastamaan ainakaan, katsomaan ehkä, riippuu vaan milloin palaan takasin etelään :)

      Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat