perjantai 18. marraskuuta 2016

#816: Lämmintä päälle

Etelä-Suomi pääsi nauttimaan kauniista talvisäästä pidemmän jakson putkeen. Tuntui hassulta, kun heti marraskuun alkuun maanpintaa koristi vitivalkoinen lumipeite ja pellolla pääsi rallittelemaan yli parinkymmenen sentin hangessa. Viime vuonna samaan aikaan postasin sosiaaliseen mediaan kuvan hevosen selästä, jossa pellot vihersivät nelijalkaisen korvien takaa ja aurinko paistoi siniseltä taivaalta lämpöasteiden hipoessa miltei kymmentä. Mutta niin ne hangetkin lähtivät, tilalla on tällä hetkellä loskaa, jäätä ja pimeyttä. Toiveajattelua se valkoinen joulu, totesi pessimisti.

Tuon hetkellisen valkoisen kauneuden innoittamana päädyin valitsemaan Champille Veljekset Wahlstenilta pitkään harkinnassa olleen tavaran, nimittäin kunnollisen ja paksun tallitoppaloimen. Meillähän on varastossa entuudestaan kaulakappaleellinen ja kaulakappaleeton 200 grammainen tallitoppaloimi, mutta kylmemmille säille ei ole paksumpaa löytynyt ja näitä onkin joutunut ajoittain yhdistelemään. Milloin olen pukenut alle vähän ohuempaa, milloin tunkenut molemmat päällekäin. Eihän kerrospukeutumisessakaan mitään vikaa ole, mutta no, jokainen varmasti osaa päätellä sen, että hevoselle on mukavampaa pitää yhtä istuvaa ja oikeanlämpöistä loimea päällä kuin kahta, jotka voivat liikkua eri suuntiin ja kirrata sen vuoksi milloin mistäkin.

Nämä kuvat eivät ole kovinkaan hyvälaatuisia, mutta kamera ei tosiaan pysynyt mukana hämärässä säässä :(



Niinpä muutamia viikkoja sitten keskiviikkona tein päätökseni loimen hankkimisesta ja seuraavana päivänä postissa odotti tuliterä tallitoppis. Nopeaa toimintaa, etten menisi sanomaan! Champ sai tosiaan loimen Veljekset Wahlstenilta, aivan kuten lähes kaikki sen loimet tällä hetkellä ovatkin. Tämän yrityksen kanssa on oikeasti miellyttävää tehdä yhteistyötä, sillä toimitusajat ovat supernopeita ja palvelu joustavaa - jos koko on väärä, niitä vaihdellaan ja asioita saadaan sovittua hyvin puolin ja toisin. Meidän yhteistyö on jatkunut kohta neljän vuoden ajan, mikä on todella pitkä aika. Tässä puhuu siis myös kokemuksen syvä rintaääni, tiedän mitä suosittelen ;)

Uusi talliloimi tuli siis tarpeeseen noilla keleillä, sillä päälle pystyi näppärästi heittämään ulkotoppaloimen. Noissa kymmenen asteen pakkasissa hevonen tarkeni aivan loistavasti uudella loimiarsenaalillaan, mutta nyt lämpöasteiden noustessa plussan puolelle olen tietysti vähentänyt varustusta ja ottanut kaapista esiin ohuempaa loimea. Talvi-ihmisenä toivon toki, että lumipeite palaa takaisin tuoden mukanaan kunnon pakkaskelit. Mitään jäätymispistettä en kaipaa, mutta sellainen mukava -10 astetta on oikeasti kiva talvisää. Silloin pystyy ratsastamaan hyvin, kylmyys ei tunnu niin kylmältä kuin näissä plusmiinusnollissa (ihan oikeasti, tämä kosteus menee luihin ja ytimiin) ja se lumi pysyy maassa ilman jäätikkökelejä. Kaikille mukavampaa, mutta ehkä melko kaukaisissa haaveissa.




Champin uusi loimi on siis Horse Comfortin kaulakappaleellinen 300 grammainen tallitoppaloimi vatsaläpällä. Loimen ulkopinta on kiiltävää nailonkangasta, joten siihen ei tartu esimerkiksi meillä kuivikkeena oleva puru. Helppo pitää puhtaana, mikä on aina omistajalle mukava lisä. Perusvarustuksena toki säädettävät pikalukot edessä, joustavat jalkalenkit ja häntäläppä takana. Istuvuutta parantamaan on tehty lapalaskokset, jotka ovatkin jatkuvaan käyttöön tarkoitetussa loimessa melkolailla "must have", jollei halua, että loimi kiristää edestä. Ainakin Champilla käy helposti niin, sillä on jotenkin todella leveä etuosa. 

Valitsin juuri kyseisen tallitoppaloimen uudeksi loimeksemme, sillä siinä oli haluamani määrä vanutäytettä sekä vatsaläppä. Vatsaläpällisiä loimia meillä ei entuudestaan ole, enkä ole aiemmin niitä sen enempää koittanut haaliakaan. Ajattelin kuitenkin, että tämä olisi hyvä lisä kylmää talvea varten. No, toivotaan tosiaan, että se kylmä talvi sieltä vielä tulee! Champ sai käyttää tätä loimea vajaan kahden viikon verran ennen lämpimämpiä säitä, pääsipä loimi testaukseen myös vähän villimmässäkin menossa ruunan rallitellessa ympäri kenttää itsekseen. Hyvin näytti vauhti maistuvan uuden loimen kanssa, eikä se valunut pois paikoiltaan kovista vauhdeista ja loikista huolimatta.




Samaan postaukseen haluan mainita parista tuotteesta, jotka sain jo monta kuukautta sitten testaukseen Wahlstenilta. Voin siis sanoa, että nämä ovat olleet testauksessa pitkään! Olin tuolloin ongelmissa, koska Champ lopetti kokonaan puuronsa syömisen sekoitettuani siihen elektrolyyttiä, josta se ei pitänyt. Pohdin tuolloin blogissakin ongelmaani, sillä jouduin aloittamaan puuron syöttämisen niin sanotusti nollasta lisäämällä joukkoon päivä kerrallaan yhden ainesosan lisää. Öljyn syöminen oli myös asia, josta meille tuli ongelmia - rypsiöljy meni suuhun, mutta rapsiöljy ei. Erehdyin ostamaan tuota kesän lopulla ja meni kauan, ennen kuinn Champ suostui syömään puuroa uudelleen. 

Sain siis Wahlstenilta jo aiemminkin blogissa esillä ollutta TRM:n Curragh Carron Oilia sekä Superlyteä. Ensimmäinen on korkealaatuinen sekoitus kylmäpuristettua pellavansiemenöljyä ja kalsiumia, jota suositeltiin meille aikoinaan tukemaan Champin vatsan toimintaa. Olen käyttänyt tätä tavallisen öljyn kanssa samaan aikaan sekä ihan korvaamaan kokonaan öljyn, molemmat ovat toimineet mielestäni hyvin. Ja mikä parasta, tätä Champ syö mielellään, eikä nirsoile. Mikään kun ei ole niin raivostuttavaa kuin hevonen, joka ei suostu syömään ruokaansa.



Tästä päästäänkin seuraavaan rehulisään, joka on Superlyte - nestemäinen elektrolyyttivalmiste. Juuri kesän lopussa kokeilin oikeasti valehtelematta ainakin viittä erilaista elektrolyyttivalmistetta, sillä yksikään ei uponnut Champin suuhun. Oli jauhetta, nestemäistä ja suuhun tungettavaa ruiskua. Nestemäiset menivät kokonaisuutena paremmin alas, mutta myös ne kovin herkullisiksikin tituleeratut jauheet jäivät auttamatta koskemattomiksi. Meinasin jo vaipua epätoivoon, sillä tuollaisten purkkien hankkiminen ei tullut kamalan halvaksi. Valittelin tilannettani Wahlstenin suuntaan ja sainkin sieltä vajaan neljän litran purkin elektrolyyttivalmistetta, jota aloin syöttämään Champille aina treenien yhteydessä. Onnekseni tämä tuote upposi ruunan suuhun hyvin, joten se jäi meidän arkikäyttöön. 

Oli kyllä helpottavaa saada joku roti ruokintaan, sillä voitte kuvitella, miten turhauttavaa oli kaapia päivä toisensa jälkeen ruokakupista pois litratolkulla kalliita rehulisiä sisältävää mössöä, johon hevonen oli vielä sekoittanut nappuloitaan, kun ne eivät kelvanneet ollessaan puuron kanssa kosketuksissa. Kesän loputtua tätä ongelmaa ei enää ole ollut, kun olen osannut pitää ruokinnan stabiilina ja suosia niitä samoja ja hyväksi todettuja merkkejä vaihtelematta toiseen. Pitihän tämäkin taas todeta omakohtaisesti kantapään kautta.. Hevoset ovat hyvin sidoksissa rutiineihinsa ;)

Onko teidän hevoset nirsoja vai kaikkiruokaisia? 

17 kommenttia

  1. Siis oliko näillä hetken kylmemmillä keleillä Champilla tallissa jo 300 g toppis? :) Onko teillä kylmä talli? Ja minkäpaksuista ulkotoppista vielä siihen päälle..? Minunkin hevonen on klipattu mutta ei missään vaiheessa ole tullut mieleenkään loimittaa sitä talliin noin paksusti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo oli, siis kun oli -10 :) ja ei varsinaisesti kylmä talli, toki kun hevoset otetaan sisälle on tallin lämpötila lähempänä sitä nollaa kun ovet olleet auki jne. Ulos siihen päälle oli 150g toppis. Meillä tarhat on aika tuulisessa paikassa, eikä suojaa :)

      Poista
  2. Miten cham loimitetaan jos on +5-+0? Entä -0- -5? Tai -10 ja siit kylmemmäksi? Kuinka paksuja loimia sillä on? Onko mahaläppä pakollinen klipatulla? Itse harkitsen klippaamista niin kyselen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole pakollinen mahaläppä, ei meilläkään ollut tätä ennen :) champilla on tuolloin +5-0 yleensä 100g tai 200g tallissa, riippuen vähän ja ulkona fleecevuorellinen sadeloimi. Nollasta miinus viiteen on sitten ulkona 150g päälle ja sisällä 200g. Ulkona kaulakappaleellista, tallissa ilman. Ja -10 eteenpäin tallissa 200g tai 300g ja sitten ulos yleensä 350g :)

      Poista
  3. Ostin ite kaks viikkoa sitten saman loimen, päälle se saatiin hevoselle viime sunnuntaina klippauksen jälkeen ja toissapäivänä oli lapalaskoksen yläpäästä se "kangas kolmio" puoliksi irti. Hevonen tarhaa yksin hiekkatarhassa eikä revi loimea. Vähän harmitti, vaikka ei kallis loimi olekkaan,niin odotin hiukan kestävämpää :/

    Minua kans harmittaa lämpimämmät kelit, ku ei ole hevoselle tällä hetkellä muuta sisäloimea, niin voipi olla vähän lämmin.. Vaikka ei mikään kovin lämmin talli olekaan. Joutuu taas loimikauppaan.. Rahan menoa ei voi estää? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, teillä ei kestänyt pitkään :( Ja joo, rahan menoa ei tosiaan voi estää näiden kanssa!

      Poista
  4. Champ on kyllä hyvä testikäyttäjä loimille. Minun putte jos olisi vastaavassa roolissa niin se seistä töröttäisi paikoillaan tai rennon laiskasti ravailisi pakon edestä loimi selässään. :D

    VastaaPoista
  5. Meillä toi sama loimi ratkesi aivan heti, meni pesussa huonoksi ja oli kaikenlisäksi ruma :D mutta champille sopii!

    VastaaPoista
  6. Hyvä postaus ja ihania kuvia taas :D <3 Mun ponitamma on aivan kaikkiruokainen ja ihan hirveä ruoan kerjääjä! Se ei varmaan muuta ajattelekaan kuin syömistä :,D Mutta toisaalta onhan se hyvä, ettei nirsoile...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Oh, tollainen hevonen olisi ihana, kun ei tarvitsisi stressata näitä ruokintajuttuja..

      Poista
  7. Minkä kokoisia loimia Champ käyttää? :)

    VastaaPoista
  8. Mun suomitamma on onneks kaikkiruokainen. Ja aina tuntuu olevan nälkä :D nyt kun vihreä ruoho on tullut taas esiin on taluttaminen raivostuttavaa kun nenä painaa tonnin ja hamuaa vihreää..

    Reilu vuosi sitten tamma sai antibioottia melassiin sekotettuna, sen jälkeen meni hetki ettei melassivesi kelvannut. Nykyään melassivesi on suurta herkkua ja tamma saa sitä joka treenin jälkeen. Tamma tunnistaa ämpärin mistä juotan sen ja sekoaa täysin kun ämpäri tulee näkösälle.. :) meidät löytää instagranista nimellä saaraleenu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on muuten totta, kun hevoset oppivat tosi nopeasti tunnistamaan esimerkiksi ämpärit jne. Champkin saa ratsastuksen jälkeen puuron, se osaa odottaa sitä aina heti :)

      Poista
  9. Minun hevoseni on aika kaikkiruokainen, uudet ruoat menevät kyllä ilman kyselyitä.

    Kiva loimi! Meillä on myös lapalaskos ihan must, kaikissa loimissa taitaa olla se.

    Mietin vaan, että jos teillä on tallissa lämpimämpi kuin ulkona, miksi Champilla sitten on sisällä enemmän vaatetta kuin ulkona? Vai ymmärsinkö jotain väärin? :D

    VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat